icon

Znepokojujúce správanie u šesťročného dieťaťa: Čo robiť?

13. aug 2026

Ahojte, vedeli by ste mi poradiť ako ovplyvniť správanie 6 ročného dieťaťa, ktoré dostane záchvat,bije,kope, plače,nevie sa upokojiť. Na odborné vyšetrenia sme objednaný a dovtedy nám bolo odporučené magnézium, dychové cvičenia. Ale momentálne je taký stav,že tieto stavy prídu aj pre maličkosť, že sa mu napríklad nepodarí postaviť stavebnicu alebo poviem nie a už vybuchne. A najhoršie,že teraz začína robiť, že nevie dýchať. Ďakujem za každú cennú radu.

anonym_217141
13. aug 2026

@anonym_autor kedy začali takéto záchvaty? Predchádzala im nejaka zmena v jeho živote?
To, že robí že nevie dýchat by som hneď nepodceňovala. Ja mám veľmi raritne panický záchvat a vtedy mávam presne stav, že neviem poriadne dýchať.
Ako reagujete, keď príde takýto záchvat? Skús čo najviac popísať presne ako taký záchvat vyzerá aj to, čo mu predchádzalo a ako následne vy reagujete.

anonym_d94267
13. aug 2026

A vy ako rodičia robíte čo?
Ako správni rešpektujúci dieťaťu dohovarate, vyjednávate, ukludnujete, dokola meliete to isté? A neúspešne? A mladý, keďže vidí, že to funguje tak posúva hranicu ďalej a ďalej? A úspešne?

anonym_c8b9cc
Odpoveď bola odstránená
anonym_29ee2b
13. aug 2026
@anonym_d94267

A vy ako rodičia robíte čo?
Ako správni rešpektujúci dieťaťu dohovarate, vyjednávate, ukludnujete, dokola meliete to isté? A neúspešne? A mladý, keďže vidí, že to funguje tak posúva hranicu ďalej a ďalej? A úspešne?

@anonym_d94267 nič o dieťati a o situácii nevieš, ale už vies, že to je o posuvani hraníc. A najmä, ak má dieťa také prejavy, že je problém s dýchaním, čo sú zásadné fyziologické zmeny.

anonym_d94267
13. aug 2026
@anonym_c8b9cc
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_c8b9cc ... Prečo? Zato, že sa pýtam, že čo robia rodičia? Vieš už začínam mať fakt plné zuby toho, že sa v dnešnej dobe na vychované deti hľadí ako na nejaký ukaz a takéto ujacane, hysterické decká, ktoré sú len rozmaznané, lebo vlastný rodič im nedokáže nastaviť hranicu začínajú byť nový normal. Niektoré proste a jednoducho vychovávajú psychicky slabých jedincov, čo vedia len jacat, afektovat a uputavat na seba pozornosť. Sorry not sorry ale je to tak.

anonym_d94267
13. aug 2026
@anonym_29ee2b

@anonym_d94267 nič o dieťati a o situácii nevieš, ale už vies, že to je o posuvani hraníc. A najmä, ak má dieťa také prejavy, že je problém s dýchaním, čo sú zásadné fyziologické zmeny.

@anonym_29ee2b ... Áno určite. Autorka napísala, že dieťa začína robiť, že nevie dýchať a nie že reálne nevie dýchať.

oceanahory
13. aug 2026

Moj syn mal velmi silne podobne prejavy (teraz ma 4 roky), navstivili sme aj odbornikov, spravili sa vsetky testy a teda zatial (vzhladom na vek este neiste) to vyzera na ADHD, nezrelu nervovu sustavu a vysoky intelekt. U nas stacilo, ze sa potkol, bol z toho smutny a isiel ma zmlatit...hrozne obdobie to bolo.
Nam velmi pomaha TSMT pohybova terapia, naozaj odvtedy, co s nim doma cvicime (hlavne manzel), tak je ako vymeneny! V konecnom dosledku mu vo vseobecnosti na upokojenie nervovej sustavy extremne pomaha pohyb, takze ten vrelo odporucam naozaj vo velkej intenzite.
Co by som este poradila, je skusit sa vyhnut situaciam, ktore vyvolavaju amoky (viem obcas tazko odhadnut 😁) a nam velmi pomaha aj casovac resp. mame hodinky na ktorych si vzdy nastavime nejaky cas. napr. zacne namietat, ze sa este chce hrat, ale uz je cas na veceru...tak mu poviem, ok tu su hodinky mas este 2 minuty, ked zacnu zvonit, upraces si veci a ides vecerat. No a u nas tie hodinky zaberaju skoro stale 👍. Drzim palce, viem je to narocne a pochopi to iba clovek, ktory si tym presiel, pre ostatnych bez skusenosti budes iba neschopna matka, ktora nevie nastavit hranice a ma nevychovaneho spratka 🤷.

anonym_bb62ea
13. aug 2026

Toto robí doma alebo aj v škôlke? V škôlke sa ako inak správa? Ako ho vidí ucitelka? Takto sa správa pri oboch rodičoch?

Kedy sa to začalo?

anonym_29ee2b
13. aug 2026
@anonym_d94267

@anonym_29ee2b ... Áno určite. Autorka napísala, že dieťa začína robiť, že nevie dýchať a nie že reálne nevie dýchať.

@anonym_d94267 nevieš v podstate nič.

anonym_e3b12f
13. aug 2026

No a Ty na to ako reagujes? Na takuto scenu? Ked sa pytas na rady "co s tym", tak najprv zacni tym, ako standardne reagujete, akonahle pridu taketo zachvaty. Lebo toto je take ze povies A, nepovies B, a od niekoho chces doplnit C.

anonym_7ba8f2
13. aug 2026

@anonym_autor budes musiet vyckat do odborneho vysetrenia. Dieta sa nevie emocne regulovat, pre dieta je to peklo. Nevie co s tym. Nie je tvoja vina !!! Pomoze kludny hlas a vedomie ze si pri nom. Pri zachvate vravim synovi aby dychal do bruska. To bude ADHD ci PAS. Vekom to bude viac regulovat teraz je to nad jeho sily. Len nereaguj na zachvat krikom ci trestom. Nesnaz sa to ukoncit slovom prestan. Musi to odzniet. Len aby si neublizil pri tom. My napriklad lego uz nemozeme skladat vobec. Vybybat sa tymto situaciam. Skus mu pustit relaxacnu hudbu po zachvate a co najmenej podnetov, svetlo, hluk, a podobne

anonym_373863
14. aug 2026
@oceanahory

Moj syn mal velmi silne podobne prejavy (teraz ma 4 roky), navstivili sme aj odbornikov, spravili sa vsetky testy a teda zatial (vzhladom na vek este neiste) to vyzera na ADHD, nezrelu nervovu sustavu a vysoky intelekt. U nas stacilo, ze sa potkol, bol z toho smutny a isiel ma zmlatit...hrozne obdobie to bolo.
Nam velmi pomaha TSMT pohybova terapia, naozaj odvtedy, co s nim doma cvicime (hlavne manzel), tak je ako vymeneny! V konecnom dosledku mu vo vseobecnosti na upokojenie nervovej sustavy extremne pomaha pohyb, takze ten vrelo odporucam naozaj vo velkej intenzite.
Co by som este poradila, je skusit sa vyhnut situaciam, ktore vyvolavaju amoky (viem obcas tazko odhadnut 😁) a nam velmi pomaha aj casovac resp. mame hodinky na ktorych si vzdy nastavime nejaky cas. napr. zacne namietat, ze sa este chce hrat, ale uz je cas na veceru...tak mu poviem, ok tu su hodinky mas este 2 minuty, ked zacnu zvonit, upraces si veci a ides vecerat. No a u nas tie hodinky zaberaju skoro stale 👍. Drzim palce, viem je to narocne a pochopi to iba clovek, ktory si tym presiel, pre ostatnych bez skusenosti budes iba neschopna matka, ktora nevie nastavit hranice a ma nevychovaneho spratka 🤷.

@oceanahory čistý Asperger, tvoj syn. Skús urobiť testy, vyšetrenie.

oceanahory
14. aug 2026
@anonym_373863

@oceanahory čistý Asperger, tvoj syn. Skús urobiť testy, vyšetrenie.

@anonym_373863 😁 neviem, ci to bolo smerovane mne alebo si ma iba oznacila omylom, ale teda ja som aj v danom prispevku pisala, ze sme testy absolvovali (ADOS-2 aj ADI-R) a vylucil sa asperger aj autizmus.