icon

Zostať pri jednom dieťati kvôli častým chorobám?

6. máj 2026

Ahojte maminy. Len taký menší výlev. Máme s priateľom 6 ročného syna a často sa stretávame s klasickými otázkami prečo nemá súrodenca, kedy druhé a pod. A ten náš dôvod je častá chorlavost dieťaťa. Prvý rok v škôlke bol taký že ma skoro vyhodili z práce napriek tomu že sme sa striedali s priateľom v očr, bol chorý KAŽDÝ naozaj každý mesiac ( týždeň, dva). Išiel do škôlky ako 3 ročný. Potom ten ďalší rok dva to bolo ako na hojdačke aj chorý aj nie, ale tento rok ako je predškolák je to zasa hrôza. Zasa je na antibiotikách, v lekárni som nechala cez 40 € ( o peniaze nejde len vravím)...ja len že druhé dieťa by som nedala hlavne skrz toto že by som týmto kolotočom musela prejsť zasa a to už pri dvoch deťoch súčasne. Priaľovi rodičia sú ešte pracujúci ľudia, a ja mám už len maminu ktorá má cez 80 rokov a sama potrebuje pomoc ( mala ma neskoro) takže tam stráženie nehrozí. Ste tu aj iné maminky také čo ste sa rozhodli nemať druhé dieťa pre tento dôvod? Ani nevravím aké je to stále sedieť doma alebo vonku :( priateľ 35 a ja 30 rokov.

Strana
z2
anonym_b82d14
6. máj 2026

nie.
ja som chcela jedno a mam jedno. tak som to citila, ze na naplnenie materinskych pudov mi staci jedno. nikto nikdy nikde sa ma nepytal, ze kedy bude druhe.

autor
6. máj 2026

Len doplním že keď sa ma nejaká osoba opýtala že prečo mu nedoprajem súrodenca alebo teda kedy druhé a povedala som že býva často chorý tak ma vysmiali že sme skupi že raz mu bude brat sestra chýbaš a bla bla..pritom nevedia čo je to že sa človek trasie pri každom kašli ..ja aj priateľ máme prácu ktorá sa nedá robiť na HO

anonym_46a889
6. máj 2026

@anonym_autor na ake ine osobne otazky sa ta ludia pytaju (frekvencia sexu, vyprazdnovanie...)... ved ich posli do prdele (ked uz sa najde niekto taky, co dava nevhodne otazky)...

alenka58
6. máj 2026
@anonym_autor

Len doplním že keď sa ma nejaká osoba opýtala že prečo mu nedoprajem súrodenca alebo teda kedy druhé a povedala som že býva často chorý tak ma vysmiali že sme skupi že raz mu bude brat sestra chýbaš a bla bla..pritom nevedia čo je to že sa človek trasie pri každom kašli ..ja aj priateľ máme prácu ktorá sa nedá robiť na HO

@anonym_autor ľudí si nevšímaj, oni ti nebudí nič platiť ani deti vychovávať, len majú blbé reči

anonym_79d536
6. máj 2026

ja zatiaľ deti nemám, ale bola som veľmi chorľavé dieťa. Vždy ATB, imunita 0. Mala som mať súrodenca, ale keďže mama nemala žiadnu oporu v otcovi, tak tehotenstvo ukončila. 2 deti by jednoducho nedala a so mnou sa natrápila až až. Súrodenec mi nechýba - keď som bola mladšia možno, ale teraz vôbec.
Inak nechápem otázky typu: prečo nemáš dieťa, prečo si neurobíš ďalšie, kedy budete mať dieťa, kedy bude svadba, s kým je dieťa keď ty si vonku atď. Veď ich pošli do <> s tými otázkami. To je ten spoločenský tlak, ktorý ťa núti si myslieť, že nie si dobrá matka len preto, že nedopraješ súrodenca tvoju veľmi chorľavému dieťaťu. Boli by doma chorí obaja s tebou na čele. Niekedy aj jedno dieťa stačí a je to v poriadku

amonet
6. máj 2026

preco mu nedoprajem surodenca? aby sa nemal s kym natahovat o majetok😂😂

proste mi staci jedno, moje materinske pudy to naplnilo vybavene

doriiis
6. máj 2026

Toto by pre mňa nebol dôvod nemať druhé dieťa. Z chorôb dieťa vyrastie a druhé dieťa chorlave byť nemusí. Ale tak, to som ja.

anonym_6841dd
6. máj 2026

Mne to akosi nevychadza, mama ta mala po 50tke?

ivik4
6. máj 2026

Sice som mala dieta prve 2 roky v skolke chore kazde 2 tyzdne a ja s nim !!! Co bol masaker a ani som nevedela ze clovek dokaze byt tak strasne chory , no toto nebol dôvod pre kt. Som druhe nechcela a nechcem. Kazdopadne je ale fajn ako si uvedomujes ze ste na dieta len Vy s muzom , nie ako niektori nepremyslaju dopredu co bude a ziju na ruzovom oblaciku. Zial realita je realita

januska12323
6. máj 2026

Nikomu nemusíš vysvetľovať prečo máš jedno dieťa. Zastav tieto otázky a hneď sa ti bude ľahšie dýchať. O pár rokov sa môžeš rozhodnúť inak a zase budeš vysvetľovať?

lasona
6. máj 2026

Moje dieta choré ani nebýva a uz ďalšie neplánujem. A keď sa niekto opyta ci druhe, poviem ze v žiadnom pripade, tak uz sa ďalej nepytaju. A je mi srdečne u riti, ci maju kecy, alebo nie. Ak by vsak niekto mal este nejaké pindi, rýchlo ho schladim, spýtam sa, ci mi bude posielať peniaze na výchovu a ci bude k nemu vstavat😁😁

anonym_914c22
6. máj 2026

My sme sa rozhodli nemat dalsie dieta skrz moj velmi osobny a skúpy dôvod - postpartum bolo katastrofálne, fakt ze som rada ze žijem. A nepreháňam. Zaprisahala som sa, ze uz nikdy viac týmto neprejdem. A vlastne aj muz.
Moje blízke okolie dôvody vie, a rešpektuje, známi ked za opytaju, ze kedy bude súrodenec, odpovieme klasiku ako - rozhodli sme sa len pre jedno dieťa - a väčšinou to stačí. Dotieravi ludia co nevedia kde je hranica a co je nevhodne sa pýtať ma nezaujímajú. Tym len poviem, ze je to naša vec, naše telá, naše životy.

sisska96
6. máj 2026
@anonym_6841dd

Mne to akosi nevychadza, mama ta mala po 50tke?

@anonym_6841dd noooo prečo nie. Ja mám kamošku teraz má 48 a rodila

anonym_6841dd
6. máj 2026
@sisska96

@anonym_6841dd noooo prečo nie. Ja mám kamošku teraz má 48 a rodila

@sisska96 teraz uz ano, ale pred rokmi to nebolo bezne, mam deti vo veku autorky a po 50tke fakt nepoznam nikoho, ze by rodila zena. Tak preto ma to zaujalo.

sisska96
6. máj 2026

bežne nebolo ale stávalo sa. Aj my máme v rodine, síce sa narodil ako postihnutý

anonym_8b4f96
6. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nemusis nikomu vysvetlovat svoje dovody k akemukolvek rozhodnutiu, dokonca ani k tomu kolko deti chces mat a mas. Zvedavcov staci schladit odpovedou Tak sme sa rozhodli.

petamich
6. máj 2026

Druhe dieta nemame, lebo nechceme 🙂 a jediny kto ma co k tomu povedat som ja a moj manzel a nikomu necitim potrebu to vysvetlovat, okolie rychlo pochopilo, ze mi nema klast tieto otazky. Zvycajne odpoviem lebo alebo ze manzel moze ale s inou zenou.

My sme chceli len jedno uz pred tym nez sme ho mali a ked bol potom porod katastrofa, rekonvalescencia detto, potom ten prvy rok narocny, spankovy deficit, hyperaktivne dieta, kde minies vsetku energiu aby ostal nazive, teraz zasa obdobie vzdoru. A teda ano ja som asi aj karieristka, mam dobru pracu a nechcem o nu prist a ked pridas, ze mame 40. Skratka nie 🙂.

denden77
6. máj 2026

ja mam jedno, lebo som vzdy chcela 0-1.. ciel splneny 😁
chora nebyva, ma 5r a nikdy nemala ATB.. a i tak nechcem dalsie 😁

zuzi0911
6. máj 2026

Je to tvoja /vasa vec . Nikomu nemusis vysvetlovat ,ako si sa rozhodla atd .
Ludia si aj tak nieco najdu . Mas 2 chlapcov,kedy bude dievca a opacne . My sme mali 2 dievcata 😅a teraz mame chlapca ..clocek by si myslel ,ze otazky skoncia ,ale kdezeeee ...a kedy bude pre maleho partak (dcery su uz velke ),alebo musite dorovnat pohlavie ...Stale budu rypat 🤣,ale tak ja sa nebranim 4-temu 😊cize mne to nevadi ...
sestra má iba 1 a teda dalsie ani omylom .
Dovod ? Porod ..to co si ona zazila ,to aj krava na bitunku ma viac podpory a empatie

lenka.25
6. máj 2026

Toto by pre mňa dôvod určite nebol . To že prvé dieťa je chorľavé , neznemená , že musí byť aj druhé . Ale určite by ani nebol dôvod mať druhé dieťa , lebo to ostatní " očakávajú" .
Podľa mňa sa toto môžeš pýtať iba osoba , ktorá podvedome túži mať to druhé dieťa .

anonym_b2ed67
6. máj 2026

úplne ťa chápem..prešla teda prešli sme si týmto..malá začala chodiť do škôlky ako 3 ročná, ale teda chorá mi začala bývať cca tak od 2 rokov, teda keď ešte bola doma, ale veľmi sa to zintenzívnilo v tej škôlke..bola som s ňou doma do 4,5 roka, lebo by ma vyhodili z práce, nemalo zmysel si nejakú hľadať plus v tom čase bol covid, takže celkom sa mi to hodilo a keďže starých rodičov nemáme po ruke a niektorý v tom čase keď bola menšia ešte boli pracujúci, tak to vôbec kto by nám pomohol..začala som teda pracovať až keď mala 4,5 roka ALE museli sme si nájsť opatrovateľku, lebo by sme to nedali len dvaja, žeby sme sa prestriedavali, bývala fakt často chorá..teraz bude mať 9, no už je to lepšie s chorobami a aj ja mám prácu, kde môžem robiť HO, keď ochorie..takže to bol jeden z dôvodov nemať druhé dieťa a ďalší dôvod, 90% vecí je na mne, teda čo sa týka výchovy, domácnosti, partner max ide na nákup do obchodu, sem tam navarí ale to je nič a ja teda by som sa zodrať nedala plus keď si predstavím, žeby druhé dieťa bolo tiež tak chorľavé, tak by ma šlahlo už totálne, aj keď by nemuselo byť..takže hlavu hore a reči typu kedy bude druhé ignoruj úplne..a poradím ti, ak nemáte pochodené ORL či imuno-alergológa tak kontaktuj, môžu pomôcť pri budovaní imunity..

anonym_48ec67
6. máj 2026

No len k imunite, sestra mala syna choreho prakticky 3/4 tyzdnov v mesiaci celu jesen-zimu a v lete tiez nabehy astma-alergie... dcere nie je vobec nic, za celu skolku chora dva krat, uz je prvacka teraz...

anonym_348738
6. máj 2026

otvorene napíšem, že mám jedno dieťa lebo druhé by som nezvládla, ja som tá úzkostlivá starostlivá mama čo by sa rozdala a narodilo sa mi uplakané nespiace dieťa s dg, tiež stále choré, ešte sme aj museli cvičiť lebo oslabené svalstvo, podpora od partnera minimálna, čiže ja som sa vedome rozhodla ostať pri jednom, tí druhí síce majú kopu rečí ale nikdy nepomôžu s ničím čiže ich rečí sú mi ukradnuté

marsmykkok
6. máj 2026

@anonym_autor Je to o tebe nie o druhých, čím skôr sa naučíš neriešiť druhých bude sa ti žiť ľahšie. Ja som jedináčik a v detstve mi súrodenec nechýbal určite, mala som okolo seba kamarátov s ktorými som sa prehrala celé dni. A teraz v dospelosti tiež prežijem bez súrodenca, však aj tak reálne je to tak že možno veľmi blízky vzťah so súrodencom má aj v dospelosti 5 percent ľudí, nejakých 75 percent sa skoro nestretáva hoci nie sú pohnevaný a 20 percent je rozhádaných. Takže svoje dieťa o nič neukrátiš.

luccija
6. máj 2026

@anonym_autor od 8 r to bude lepšie😆nie, toto nebol dôvod aj, keď na to, že bola dlho kojenia bola dosť často chorá a ja vzdy od nej.Je tvoja vec aký povieš dôvod aj tak ťa budú spochybňovať a rozprávať ti do toho.Aj my sme mali choré deti, aj my málo peňazí, aj my aj my....rob ako to vy dvaja cítite.Este nemáte taký vek, aby ste si to o pár rokov nemohli rozmysliet

natalia328
6. máj 2026

Moja tiež bola prvý rok extremne chorá 5x zapal priedusiek, dalsí rok lepšie a tento posledný sme si vraveli, že wau od septembra 1x kasel a bol februar.. no, prišlo niečo horšie zistili malej cukrovku (je predskolačka). Častokrát si vravím, čo by som dala za taký kasel aj ked vtedy ma to trapilo..
Druhe dieťa napriek tomu, že je krátko po diagnoze (2mes) chcem,.. aj koli malej lebo velmi chce surodenca a aj my 🙂

anonym_41c797
6. máj 2026

Sice moje prvorade rozhodnutie mat 1 dieta je tehotenstvo a porod, ale hned za tym su choroby, ktore nas tiez trapia a s muzom to velmi prezivame, kazdu teplotu. A to doeta este do skolky ani nechodi. Takze ta chapem a uplne sa s tym stotoznujem. Ja mam brata a velmi nemame dobry vztah, ani v detstve si neoamatam zeby sme sa nejako spolu hrali alebo chodili von. Hlavne tvoj uz je starsi a myslim si ze babatko by mu zobralo vsetku pozornost, v tomto krehkom veku. A pri blbej otazke kedy dalsie, vzdy zapotím, ze sme na zozname cakatelov na adopciu😂😂😂a uz nikto ani nepipol😂

anonym_9049b1
6. máj 2026

choroby boli aj budu. Tak ako bývaju chorí dospelí, tak aj deti. Chápem, je to otravne ale všetko čo riesis su veci ktoré vieš že preliecis a odidu... nemáš dieťa s diagnozou..

anonym_104c35
6. máj 2026

@anonym_autor je to vaše legitímne, zodpovedné rozhodnutie, nech sú názory kohokoľvek akékoľvek. Či lepšie si narobiť deti, potom ich nezvládať a možno aj si na tom rozbiť rodinu? Potom by komentátori čo hovorili? Nie sme rovnakí, nedokážeme zvládať všetky veci, ktoré iní, možno zdatnejší, zvládajú. 🍀

anonym_01e016
6. máj 2026

Toto je taky hnoj od cudzich ludi, ked sa staraju do druhych poznamkami typu „raz mu bude surodenec chybat”.
Zaujimalo by ma, ci ti ludia samotni maju tak vrucne rodinne vztahy a podrzia sa v takych situaciach, ked toto prehlasuju. Nakolko ja take rodiny za cely svoj zivot spocitam na prstoch jednej ruky. Taketo drble poznamky povedia aj matke, ktora ma dve deti, z toho jedno postihnute, ze ci jej nie je zle zo seba, ze tomu druhemu, zdravemu, zavesi takuto „tarchu” v podobe postihnuteho surodenca na cely zivot? Alebo ako to ti ludia vnimaju? Hnus.

Najblizsie im vies co povedz? Ked nam budete chodit dieta strazit, ked bude chore cca tyzden kazdy jeden mesiac do roka, prip. nam aj financne pomozete, ak by bolo treba, tak nad tym mozno zacneme s muzom uvazovat.

Druhi budu do teba kopat len tolko, kolko im sama dovolis.

Strana
z2