icon

Zúfalá matka hľadá pomoc so zvládnutím dieťaťa

ela1111
Včera o 18:37

Dobrý večer, idem si po radu. Aktualne som v hroznom stave, tak budem písať piate cez deviate, ako mi napadne. Moja dvojročná dcéra je od narodenia veľmi temperamentná, večne akoby s niečim nespokojná, umrnčaná, aj keď nerada tento výraz používam. Veľa krát som utekala domov z vonku, alebo z nejakej oslavy, alebo odniekiaľ kde bolo veľa ľudí, lebo ich do určitého veku nezniesla, revala len keď sa na nu niekto pozrel. V cca 1,5 roku sa to zlepšilo, aj keď si stále drží od cudzích veľký odstup, neexistuje aby ju niekto okrem mňa chytil, či sa jej prihovoril. Odjakživa sa chcela veľa nosiť na rukách, ja som s tým nemala problem, pretože ju samozrejme milujem a videla som, že sa pri mne cíti v bezpečí, až pokým som nezačala mat zdravotne problémy s krížami. Diagnóza, vysunuté platničky, jedna mi tlači na nejaký nerv a tým pádom mám ukrutne bolesti, tŕpne mi noha, atd. A zároveň, ona má posledné dva mesiace pravdepodobne nejaké obdobie vzdoru, kedy je extrémne uvrešťaná, všetko sk vydobija plačom, premrnčí väčšinu času čo sme doma (chodí do jasiel a ja do práce). Mrnčí za všetko a za nič. Len chodí za mnou a mrnčí. Niekedy sa tak nahnevá, ak napríklad niečo robím a nemôžem na nu reagovať hneď, že sa hodi o zem a vreští akoby ju z kože drali. Ukľudni sa iba na rukách, lenže ja už ju nemôžem nosiť lebo skončím na vozíku. Nemôžem si byt dovoliť PN pretože sme samé, jej otec s nami nie je, čiže sme odkázané na moj príjem. No ja už neviem ako ďalej. Som fyzicky aj psychicky vyčerpaná. V noci sa 5x budi a chce mlieko, alebo ku mne na posteľ, čiže zase ju vykladať z postieľky a prenášať. Ak nedostane čo chce, reve a reve až kým nezačne fialovieť a nevie sa nadýchnuť. Strašne sa bojím, ako to zvládnem, pretože už som na pokraji svojich sil. Rodičia mi hovoria, že som na nu príliš dobrá, že my sme si ako deti so sestrou toto nikdy nedovolili, ale ja neviem, aká mám byt, aby toto nerobila. Minule už som jej skoro dala po zadku, lebo som to naozaj nezvládala, ten jej záchvat, keď mi len škrečí do tváre a bije ma, za to že ju nevezmem na ruky. Vysvetlit si nedá nič, skúšal to každý deň pekným slovom, ona si ide svoje. Naozaj začínam byt zúfalá a dúfam, že mi date nejaké rady, čo zmeniť a ako s ňou pracovať. Ďakujem

Strana
z2
anonym_0a66e6
Dnes o 04:14

@ela1111 nemyslim si, že capnutím na zadok je nejaký obrovský hriech ako nastaviť hranice... samozrjeme, že to je už to posledné , čo matka dokaže keď prasknú nervy .. co vidim deti poniektorým to občas chyba; taka vychovná ..

No ja mam tiez takeho 2 rocneho syna, nikedy tiež zlyhám, ale skor kričím, dostane iba vtedy ked ma kusne .. ale mam pocit, že posledný týždeň je to o niečo lepšie, už keď sa pomne vála poviem mu , opovaž ma kusnuť, tak to nespraví

mooonika1975
Dnes o 04:40

To dieťa je vynervovaných z jaslí, tam misia aj plakať deti, v tom hluku cely deň. Potom príde domov a musí to zo seba dostať.

anonym_8c32d3
Dnes o 04:50

@ela1111 podľa mňa má PAS. nechať zdiagnostikovat.

anonym_29ac57
Dnes o 05:06
@ela1111

@anonym_06d7a5 a mohla by si mi poradiť, ako na tom zapracovať? Ako urcit hranice? Ja to cítim, že ona so mnou cvičí, že predomnou nemá rešpekt lenže neviem ako si ho vybudovať

@ela1111 nedat jej co chce aj ked vresti.. tiez mi z prispevku jasne vyplyva ze to robi naschval a vydobyja si, aby sa dieta hadzalo o zem ak na neho hned nezareagujes je jasny dokaz.. jednoducho nech sa hadze, nevh vresti kolko chce, ked chyti amok tak sa snazit odviezt jej pozornost, treba mat nachystane nieco co funguje a skusat a hlavne nepovolit, byt pri nej, hovorit jej ze ju lubis a si tam pre nu ale nedat jej co chce.. miesto ruk, si k nej cupnut a objat ju.. nam pomaha vysvetlovat situaciu, opisovat co sa prave deje (viem ze sa hnevas, lebo si to nedostala, pozri aka si cervena, dame trosku vodicky?) taktiez skusit predchadzat situaciam, ked nieco chce a vidis ze ju to nastartuje tak jej nedat to co chce ale rychlo odviezt jej pozornost na nieco ine (napr. aha vonku za oknom je vtacik, pozera na teba, chod ho pohladat) a dalej pokracovat v tvojej cinnosti.. a hlavne vysvetlovat, jednoducho aby to chapala - nemozem ta zdvihnut, maminkine rucicky robia au au, nemozes dostat to a to lebo teraz to spinka a podobne, jednoducho

anonym_29ac57
Dnes o 05:14
@anonym_3e2e3f

prosim ta, neber si tieto reci o tom, ako si rozmaznala 1,5 rocne dieta, to su kraviny. 1,5 rocne dieta je cely den v jasliach a nevidi ta. sice je tam sikovny anjelik, ale je to pre nu neskutocny stres, ze nemoze za mamou, ked chce. akonahle je doma, v znamom prostredi a so svojou mamou a je v "bezpeci" potrebuje proste zo seba uvolnit tu frustraciu. to je uplne normalne. moj prostredny syn chodil od takeho veku do jasli. cele jasle a celu skolku ho ucitelky vychvalovali, rozplyvali sa "joj keby vsetky deticky boli take, on je nas anjelik". a doma? uvrieskany, jedovity, stale si nejako vynucoval pozornost. valanie po zemi, pehnane hlucny, vrieskal za vsetko. teraz ma skoro 9 rokov, je to mily, mudry, sikovny a empaticky chlapec, ale stale ma obcas problem, ze potrebuje viac pozornosti po celom dni v skole a na treningoch.

proste ta potrebuje. citi ze doma a s tebou je v bezpeci tak zo seba vypusti vsetok ten nahromadeny stres a chce ta citit pri sebe.

nerozmaznala si ju. tvoja uloha je urobit to tak, aby si ju nemusela dvihat a nosit a aby ste sa co najviac mojkali. nemusis vyvarat a upratovat. sadni si, vymojkaj ju, vyhrajte sa a trochu ju nasyt svojou vylucnou pozornostou. bude dobre, drzim palce

@anonym_3e2e3f to dieta je jasne rozmaznane.. moj robil to iste pri otcovi ktory vsetko dovolil akonahle trosku zamrncal, hadzal sa o zem, cele dni len prereval od nervov ak nedostal hned to co chcel a vzdy to robil len v case ked bol muz doma.. pomohol pokec s muzom a vysvetlenie mu ze toto robit nemoze, parkrat mu nedal to co chcel a predstav si amoky rychlo odisli, muz pochopil ake chyby robi a vyriesene, doma mame usmievave spokojne dieta.. samozrejme skusa stale, nemame tvrdu vychovu ale ked ide uz zase nieco prehanat a hadzat sa o zem len za to ze mu po 10 minutach co si umyva ruky poviem ze uz staci tak vtedy uz nastavujeme pevne hranice a funguje to.. dieta po roku velmi rychlo dokaze pochopit ze placom dokaze vela veci ziskat

Strana
z2