icon

Práca v Nemecku - rodina

laftek
28. máj 2025

Ahojte, chcem sa poradiť, možno sa niekto z vás ocitol v podobnej situácii.

Momentálne žijeme na Slovensku. Ja pracujem v slovenskej firme, manželka je na rodičovskej dovolenke s naším druhým dieťaťom, ktoré má rok. Staršie má 4 roky. Manželka splnila podmienku 270 dní nemocenského poistenia pred prvou materskou, takže by mala mať nárok na ďalšiu materskú aj pri treťom dieťati – ak sa zadarí.

Dostal som teraz ponuku pracovať v Nemecku, už mám aj kontrakt. V rámci zmluvy sa ma pýtali na rodinné údaje, vyžiadali si rodné listy detí a zaujímali sa aj o daňovú triedu (Tax Class).

A teraz riešim tieto otázky:
1. Ak by sa aj manželka a deti registrovali v Nemecku, pravdepodobne by stratila rodičovský príspevok zo Slovenska a do budúcna možno aj nárok na materskú. Máte s tým niekto skúsenosť?
2. Na druhej strane, ak sa manželka a deti nahlásia v Nemecku, mal by som nárok na výhodnejšiu daňovú triedu (napr. Class 3) – a teda vyšší čistý príjem.
3. Prípadne – ak deti uvediem do kontraktu len kvôli internej evidencii firmy, znamená to automaticky aj oficiálnu registráciu v nemeckom systéme (napr. kvôli Kindergeldu), alebo je to len formálny údaj pre výpočet mzdy bez ďalších dopadov?
4. Hypoteticka otázka: Ak by som sa zaregistroval na adresu u niekoho v Nemecku, oficialne by sa mu zvýšili náklady len na odpad?

V podstate ma zaujíma, ako ste v podobnej situácii riešili daňovú triedu, rodičovský príspevok, poistenie, materskú a či sa vám oplatilo registrovať rodinu v Nemecku, alebo radšej nie.

Tajne dufam, že sa nájde riešenie, kedy získam daňovú úľavu za deti no manželka nepríde o socialne benefity na slovensku kedže nepracovala v nemecku a teda každý nemecky socialny benefit by bol pravdepodobne nižší?

Vopred ďakujem za každú skúsenosť alebo radu.

pieksamaki
29. máj 2025

@laftek a manželka sa plánuje presťahovať za tebou? Ty budeš pendler ? Daňovú triedu 3 získaš preto ze si zenaty.......hod si do Google......a máš to tam rozpísané....Maju 6 daňových tried
Bez registrácie na adresu by to bola práca na čierno.....takže áno musíš sa niekde registrovať na prechodný pobyt, tam budeš patriť pod príslušný danovy urad....ktory ti pri daňovom prepočíta ci mas lepšie danovy bonus alebo kindergeld. Kindergeld dostaneš automaticky od famielienkasse aj ked manželka napr nebude v nemecku bývať.....je to zákonný narok z nemeckej pracovnej zmluvy....
budeš mat bývanie, či ho dostaneš od zamestnavatela ako grátis.....alebo si ho budes platit a budes mat mietvetrag....a áno...účtovníčka potrebuje tieto údaje o počte deti atd....do tvojej vyplatnej pasky....resp. to asi poskytuje finanzamtu.

katarinka1986
31. máj 2025

Myslim ,ze ked manzelka na Slovensku a ty pendler tak o nic nepride. ( byvali sme tak 1,5 roka)
Ine je to ked sa cela rodina prestahujete a budete mat adresu v DE… ale ked pridu obcasne na navstevu tak to nemci ani slovaci riesit nebudu…
A ano , informacie o rodine je kvoli Kindergeldu- mozes si podat ziadost ( vacsinou trvaju vybavovacky 6-9 mesiacov)

martuska24
9. júl 2025
@katarinka1986

Myslim ,ze ked manzelka na Slovensku a ty pendler tak o nic nepride. ( byvali sme tak 1,5 roka)
Ine je to ked sa cela rodina prestahujete a budete mat adresu v DE… ale ked pridu obcasne na navstevu tak to nemci ani slovaci riesit nebudu…
A ano , informacie o rodine je kvoli Kindergeldu- mozes si podat ziadost ( vacsinou trvaju vybavovacky 6-9 mesiacov)

@katarinka1986 dobrý deň, môžem Vám napísať správu?

katarinka1986
19. júl 2025
@martuska24

@katarinka1986 dobrý deň, môžem Vám napísať správu?

@martuska24 jasne, len sa ospravedlnujem ze som tu nie som uz tak casto. Budem sa snazit odpovedat.