icon

Rodičovský príspevok z Nemecka

jankamarc
14. nov 2021

Dobrý deň, sestra býva na Slovensku, tu sa jej v októbri narodilo dieťa, pred pôrodom bola evidovaná na UPSVaR. Otec dieťaťa pracuje v Nemecku od augusta, na úrade ju odmietli, že nemá nárok na rodičovský ani na prídavky na dieťa zo Slovenska, že si má žiadať z Nemecka. Nie sú spolu zobratí, je slobodnou mamičkou, otec dieťaťa ju opustil ešte počas tehotenstva. Od dňa narodenia dieťaťa ju odhlásili zo zdravotnej poisťovne, chcela by som sa opýtať, ako ďalej postupovať, keďže po nemecky vôbec nerozumie, a od pôrodu nie je prihlasená v zdr. poisťovni, preplatí vôbec poisťovňa nemocnici pôrod? Má niekto podobnú skúsenosť?

Strana
z2
frankahunady
15. nov 2021

@jankamarc ale ako viem Nemecko vyplaca rodičovsky prispevok iba do 1 roka dieťata po 1roku jej to zas začne platit Slovensko a ak jej Nemecko odmietne vyplacat rodičovsky tak všetky mesiace dozadu im bude musiet vyplatit Slovensky urad tak to bolo povedane mne ked som to riešila

willy185
15. nov 2021

@frankahunady ved prave,snad sa jej dostalo uz pomoci 🙂

vivien232
16. nov 2021

@jankamarc môj priateľ pracuje v Nemecku a ja poberám rodicak zo SK to je blbosť, nech bojuje zato čo jej patri, má nárok keď tam pracuje partner na zmluvu na rodinné prídavky z Nemecka nie na rodicak

jankamarc
autor
16. nov 2021

@vivien232 tak tomu nerozumiem, iné mesto, iné úradničky.. akokeby to mali z vlastného vrecka platiť..

vivien232
16. nov 2021

@jankamarc asi sa im nechce ďalšie papie mať na krku, mne ešte oni sami povedali že si môžme vybaviť rodinné prídavky z Nemecka čo som bola milo prekvapená, lebo v dnešnej dobe vám na úrade moc toho navyše nepovedia

vivien232
16. nov 2021

@jankamarc ešte k tomu rodicaku z Nemecka, chceli sme cez tj legal čo už tu bolo spomenuté, vybaviť rodicak na mňa a nedalo sa nakoľko len priateľ sa zdržuje v Nemecku, povedali nám že on by si mohol požiadať o rodičovský a byť na ňom ak mu to zamestnávateľ dovoli

vivien232
16. nov 2021

@jankamarc ale len na rok, lebo v Nemecku sa poberá len rok

etavava
16. nov 2021

ak ona zije na slovensku sama s dietatom mala by mat narok na davky, mne na to stacilo cestne vyhlasenie, ze zijem sama s dietatom obe na slovensku a teda nie je dovod pytat davky zo statu kde sa dieta nezdrziava🤷🏻‍♀️ bolo okolo toho kolotoc apierov a tych istych cestnych vyhlaseni ale rodicak mi nakoniec priznali (poberam ho od minulej jesene)

frankahunady
17. nov 2021

@vivien232 Nie je to blbost pokial ma otec dietata pracovnu zmluvu s Nemeckom tak už si rodičak musi žiadat v Nemecku od 1 jula vyšiel novy zakon aj ja som to akurat riešila takže neviem od kedy poberate rodičovsky vy ale ten kto si žiada od Jula už to ide pod Nemecko

frankahunady
17. nov 2021

@vivien232 Nooo a mne zase pred 3 mesiacmi povedali že z Nemecka si nežiada Manžel ale Ja ako matka tak každy povie niečo ine🙈a ak mi memecko odmietne vyplacat tak naspet to budu vyplacat Slovenske urady tiez zbytocne okolky kedze urcite to Nemecko zamietne ked ja ako Matka snimy nemam nic spolocne ale dobre zas zbytocne blbosti a papierovacky pre matky🙈

frankahunady
17. nov 2021

@etavava anoo ano ja som tiez videla ze vtych papieroch pri ziadosti o rodičak je aj tlacivo kde vyplni ze nezije s otcom dietata v jednej domacnosti...

vivien232
18. nov 2021

@frankahunady od nového roka som na materskej

vivien232
18. nov 2021

@frankahunady úrady si myslia že mi mamičky sme na materskej "dovolenke" že sa nudime nemáme čo robiť asi len po úradoch behať asi toľko si myslia lebo 21.storocie ale nič sa nedá emailom riešiť len všetky osobné ako u de...🙉🙈 Veď sme na Slovensku

malinovka333
18. nov 2021

Podla mna tu pises blbosti.nemali ju vobec preco odhlasit ani z poistenia,to ze priatel precuje v nemecku nie je ziadny dovod ma odhlasenie z poistovni,odhlasili ju max z evidencie ked sa dieta narodilo a od toho dna plati poistenie zanu stat,

ivailo
19. nov 2021

@malinovka333 presne qj mne sa to zda riqdna blbost...ked napr...zena ktora ostane s dietatom sama....s byvalym partnerom nemusi mat dobre vztahy...a teraz ,co? Vsetko bude poberat partner?ja som donedavna mala rodicak aj pridavky napisane na manzela..napr...🙉ten 0artner moze kludne napisat vsetko na seba a hotvo...no ako ked tsto isto niekto uverejnil taky zakon..tak mu asi riadne...

jankamarc
autor
19. nov 2021

@malinovka333 nie, neplatí za ňu poistné nikto od dňa pôrodu, lebo nepoberá rodičovský, ani nie je na materskej. Už niekoľko týždňov obvoláva úrady, a stále ju odbijú.

malinovka333
19. nov 2021

@jankamarc ja tomu neverim,lebo za nu to poistne platit maju,dieta sa naridilo tu.maju tu trvaly pobyt a to ci si poda ziadost na poberanie rodicovskeho alebo aj pridavkov je len na nej,to nikde nie je pisabe ze to musi poberat tam kde zije otec dietata,moze poberat aj tu a napr nemecky urad jej bude doplacat ciastku coby poberala tam,takze nie je ziadny dovod na stopnutie a neplatenie zdravotneho ci rodicovskeho

hulica
19. nov 2021

rodičovský sa dá poberať aj aj. na slovensku a nemci len doplatia do tej ich časti. kamoška to tak majú a na žiadnom úrade s tým zatiaľ problém nebol

jankamarc
autor
19. nov 2021

@hulica @malinovka333 sestra riadne na ÚPSVaR povedala, že s otcom dieťaťa nežije, podávala si žiadosť o prídavky a rodičovský, neprebrali od nej ani žiadosti, pretože vraj centrom záujmov otca je Nemecko, tak si OTEC má žiadať o prídavky a rodičovský príspevok tam... jej vraj rodičák nepatrí, lebo otec je zamestnaný v inej krajine, tak on má vybaviť dávky tam.. vôbec ich nezaujímalo, že nie sú ani manželia, vraj aj on má právo ako rodič si vybaviť dávky na dieťa.. a keď neschváli Nemecko rodičovský, až vtedy má žiadať Slovensko ... my sme už vážne na pokraji síl, sestra nemá vôbec žiadny príjem..

Strana
z2