Tehotná v Nemecku bez Hebamme

arabela2021
2. jún 2021

Ahoj. Boli ste niektorá počas tehotenstva v Nemecku bez Hebamme? U nás sú obsadené a nevieme žiadnu zohnať. Je Hebamme veľmi dôležitá? Zvládnem to aj bez nej? Po pôrode mi bude pridelená, myslím, na domáce návštevy.

elbar
2. jún 2021

Urcite to zvladnes aj bez Hebamme, mozes pozriet nejake pripravne kurzy, tie ponukaju nie len Hebammen, ale napriklad aj VHS. Ja som svoju videla pred porodom asi raz alebo dvakrat, viac menej na zoznamenie.
A ked ti po porode nejaku pridelia, tak je vsetko ok.

nicolabuncik
2. jún 2021

@arabela2021 Ahoj mám 2 pôrody za sebou v Nemecku teraz pred mesiacom sa nám narodila dcérka a ešte stále k nám chodí hebamme váži, meria maličkú zo začiatku kontrolovala aj mna či je vsetko v poriadku, a nám sa ponúkla sama že príde keď ma ona odrodila v nemocnici. Myslím že tu v nemecku je dôležité mať hebamme bez toho nás nechceli pustiť ani z nemocnice pokiaľ sme si nenašli.

heidy222
2. jún 2021

@arabela2021 ja som tiez nemsla pocas tehotenstva Hebamme, Len treba mysliet na vcasne prihlasenie sa na predporodny kurz

heidy222
2. jún 2021

@arabela2021 ale ta poporodna ma urcite velky vyznam. Cez tehotenstvo ale Staci chodit ku gynekologovi

anavianavi
2. jún 2021

Ja som pri prvom babatku mala Hebamme a teraz ju prave nechcem. Jej navsteva je zvacsa do hodiny. Postlaca brucho po porode, pomoze, pozrie sa na kojenie, poradi, pozrie na babatko, pupok, odvazi, popripade pomoze so satkou a odpovie na otazky. Ja osobne som to citila ako zasah do sukromia. Teraz som sa rozhodla bez. Ale uznavam, ze jej rady pomohli. Zvladla by som to ok aj bez nich, ale dobre vediet.

anavianavi
2. jún 2021

@nicolabuncik neverim, ze je to povinne. skor si myslim, ze pretoze to preplaca poistovna, tak to preferuju. Mna tiez upozornuju a stale pripominaju, ale viem, ze je to slobodne rozhodnutie ci chces alebo nie.

nicolabuncik
3. jún 2021

@anavianavi možno v každom meste to je inak, nám tu v nemocnici povedali že musíme si nájsť hebamme ze to je povinné, prvá hebamme pri synovi chodila asi týždeň len, ale teraz pri dcérke chodí už pomaly mesiac povedala ze bude chodiť až do šestonedelia 😀 mňa už nekontroluje, len príde odvážiť malú a spýta sa či je všetko v poriadku no ako hej trosku to ide na nervy už ale tak zas nechcem jej povedať aby nechodila už.

arabela2021
autor
3. jún 2021

Ďakujem za rady. Na ten prípravný kurz pôjdeme určite. Aj na návštevu nemocnice. Tam sa opýtam, či mi bude po pôrode pridelená Hebamme. Ak nie tak si nájdem. Ďakujem

pseudomonas87
13. jún 2021

@arabela2021 no s tou hebamou to je také možno pre nás Slovenky zvláštne, lebo u nas to nie je. Podľa mňa to v pohode zvládneš aj bez nej. Ja som žiadnu nechcela, ani som si nehľadala, ale ja mám medicínske vzdelanie a nechcela som aby ma ešte po pôrode zamestnávala hebamma. Kúpila som si detskú váhu, a keby niečo s babom, išla by som k pediatrovi.hlavne sa nestresuj, ak žiadnu nenájdeš, určite všetko zvládneš.

yanni
13. jún 2021

@nicolabuncik Prepac, ale kde v DE je Hebamme POVINNA? Nie je to povinnee a nik ta nemozg nutit ju mat. Ani nemocnica ani nik iny.

yanni
13. jún 2021

@arabela2021 Nepotrebujes. Mame niekolko deti, narodene v DE. NIKDY som nemala Hebamme. Ani pred porodom, ani po. Ja som ju jednoducho nechcěla. Před porodmi som pracovala a absolutne som nemala chut na navstevy, ci uz u nej alebo u nas doma, vecer o 7. Hebamme by som povedala supluje z casti gynekologa. Ja som chodila k nemu a ked sa ti nieco nezda, mozes k nemu aj castejsie ako raz za mesiac. Tiez po porode. Prvy Ansprechpartner pre mna je a bol vzdy bud moj gyn alebo Kinderarzt, Ak ju chces napr aj po porode, musíš si byt ista, ze ti nebudu vadit jej nasvstevy. Pre mna je a vzdy bolo nemyslitelne, aby sa mi po porode doma "spacirovala" cudzia osoba a narušala sukromie a moj system a Tagesablauf.

bluka2
13. jún 2021

Medzi pôrodnicou a hebamme by som si vybrala práve tú hebamme, ale povinné nie je fakt nič...

yanni
13. jún 2021

@bluka2 rodit ide ale predsa tiez do porodnice, ak samozrejme nebude rodit doma alebo v Geburtshaus. Ci ma pocas tehotenstva Hebamme alebo nie, je nepodstatne. V porodnici maju vlastne Hebammen, ktore su pri porode, ak ona vlastnu nebude mat. A tiez nie je iste, ci ta jej bude mat prave cas, bezat k jej porodu..

nicolabuncik
14. jún 2021

@yanni potom fakt nechápem prečo keď sme sa opýtali v nemocnici na pôrodnej sále či si musíme nájsť hebamme tak nám odpovedali že áno musíme, keby som vedela že sa to nemusí tak určite by som povedala že ju nechcem chodi k nám už 6 týždeň teraz.

yanni
14. jún 2021

@nicolabuncik nik ta nemozg donutit mat vlastni Hebamme. Nie je na to ani zakon ani Anordnung. Tiez nie je zaruka, ze ak by si vlastnu aj mala, ked ta to "chyti", ze by mala prave cas bezat k tebe do nemocky a odrodit ta. V nemoci maju vlastne Hebammen a aj sestry. Odrodit ta jusis ten, kto prave ma sluzbu. Ako vlarvim, je som rodila v DE niekolko krat, posledny krat pret necelymi 2,5 rokmi. V zivote som takuto hlasku nepocula. Aj ked som bola sa prihlasit mesiac pred terminom do nemocky, nikdy sa nik nepytal, ci mam Hebamme. Ja by som to nezniesla, keby sa mi pocas tehu alebo aj po porode niekolko tyzdnov "spaciroval" po dome. ja som chcela mat pokoj.

nicolabuncik
14. jún 2021

@yanni počas tehotenstva som nemala hebamme ani pri porode, len v nemocnici keď som porodila už nám povedali ze si mame vybrať hebamme aby chodila domov kontrolovať bábätko a mňa či je všetko v poriadku.