Život v Nemecku
Ahojte. Priateľ pracuje v Nemecku a chcem sa tam aj ja presťahovať. Máme 2 deti 1,5r a 4 mesiace. Chceme si tam kúpiť dom. Chcem sa spýtať vlastne či musím si na Slovensku odhlásiť pobyt a keď chceme ísť tam či sa vybavujú doklady v nemeckých úradoch alebo najprv niečo na Slovensku. Priateľ pracuje v Nemecku ale na slovensku živnosť pre Slováka. Je to problém alebo si musí otvoriť Nemecku a platiť odvody tam? Ak tu niekto taký je môže byt aj súkromná správa rada podiskutujem ako to je.
Ok Teraz mi je to jasne…kupujete dom v byvalej DDR, samozrejme to sa da vyplatit v hotovosti. Pozor na pracovne prilezitosti a platy, tak ruzove to nebude a no budme uprimny, dom v tejto lokalite nie je moc dobra investicia pretoze bude tazke sa ho znova zbavit … ale ok snad budete stastni. Len si prejdite s partnerom za akych okolnosti a aky dom kupujete … kym ma Slovensku zivnost nevznika narok na nic. Elterngeld je v tvojom pripade iba basis 300€ do 12 mesiacov veku dietata, takze to je bezpredmetne vybavovat, na detske pridavky vznika narok az ak jeden z rodicov plati dane v DE. Iba k cirkevnej Dani .. ked sa niekto bude pytat tak povedz, ze si ateista … ci chodis alebo nechodi s do kostola ja jedno … je to nepovinna dan a cirkev ma € dost. Naco ju podporovat
@85miska Takze majitelotelom je tvoj akoze priatel ci uz snubenec. Takze odporucamnaozaj zmenit trvaly pobyt tvoj az po sobasi na sk... Nie kupna zmuva bud e dokladom na to,aby dodtal tvoj priatel v d etrvbaly pobyt,ale liust vastnictva danej nehnutelnosti...Uteba je to ine.. Akedze ty nebudes majotelkou nehnutelnosti,tak dpoporuceujem teba az po sobasi ziadat trvaly pobyt v de...
Co s ataky llokality nehnutelnosti,tak dufam,ze tvoj rpastel si preveril, co je to zalokalita.....To,ze je to andedine nic o tom,ci je vdobrej lokalite ci nie nevypoveda...Vela ale napovie vyska hodnoty nehnutelnosti...Takze naozaj dufam,ze si to pratel dopbr epreveri. pretozew tu pojd eo bezpecnos tvasu aj vasich deti.. Aku skolu tam budu navstevovat,skolku apod.-... ci je tam kriminalita, ci je vlizkosti utecensky dom,ci jhetam vela pristahovalcov z Orientu apod...
kedze prtel je regiostovany na sk ako zivnostnik, tak tam ako pises odvadza dane as tak musi tam aj trat rodinne pridavky na sk....A trba si rpverit,ci s ato zneni aj potom,ako sa prestahujete s detmi do De...
Len si musis uvedomit,ze nehnutelnos tje vysostbnym majetkom tovjho priatela.. Ty nebudes v de vlastnit tu nehnutelnost....nezaleti na to,ci manzelmi potom budtete ci nie...
A v pripade odlucenia a rozvodu by to aj bolo pr sus jedno zvoditok pri urcovani zverenia deti do starostlivosti.....Pretoze by si nemohla uz vziad deti na sk len tak..... mali by po istom caser tam centum zivotnych zaujmov.....On by mal vyhodu lepsej starostlivosti o deti v danom prpade. PHavne,ak by si ty nepracovala.Anemohla platit najom pre seba aj deti v de...
A co sa tyka prace,tak treba zvazit situaciu tvoje schopnosti a znalosti De jazyka.ale aj toho, ci bude miesto v skolke/ak mas male dieta, ci budes mat moznost dieta vyzdvihnut so skolky napr.na obed ...... ci budes mat penniaze na taggesmuttera pod...
Takze jet oho vela na zvazenie,abvy ste potom ako rodina neboli prekvapeni,ze vase predstavy sa nezhoduju s realitou....
Vela stastia....
baby ja neviem preco hned hodnotime, svet nie je dokonaly, ani nase predstavy sa neplnia lusknutim prsta, ved oni si zvazia......nie my ale oni ziju svoj zivot. niekedy menej rad .... drzte sa autorka. urcite je to prijemna zmena v zivote....vidiet iny kraj a cast zivota stravit aj mimo svojej komfortnej zony
@olimuc nestaci povedat,ze si ateista....ale s tou hodnotou nehnutelnsti uplne suhlasim.Uz som autorku upozornila na to,ze ma priatel davat pozor na to.,aka je to lokalita... inak bude problem to rpdat v pripade potreby aak,tak so stratou. De ni je sk , su ine kriteria nalokality a predajnost ci nepredajnost nehnutelnosti....... Mnohe miesta v byvalej DDR sa vypazdnuju.pretoze tam nie su pracovne prilezitosti..... takze asi bude prblem so zametsnnim s au autorky....
Atrba pocitat stym,ze sk pierjem nebud estacit na zivotne naklady v de... a astym autorka asi aj jej pritel nepocital...
A co sa tyka usporiadania pomerv rodinych .. ak su tie penaize nakupu nehnutelnosti len pritelove,tak je prirodzene,ze majitelom ma byt len on...mala si rozmyslist rodit deti deti do volneho vztahu a nezabezpecit sa sobasom pre rozne pravne priapdy,ktore nastavaju v realnom zivote...
@mamelka
Ona je preneho ziatal len matka jeho deti.. Nic viac....Takze nevidim dovod,aby nehnutelnost kupolovali spolu,ked len jedne je platitelom nehnutelnosti.Ak to ak nie je, tak treba sit potom podla finacnych podielov. To uz autorka sama vie,aka je relity...
Oni su si cudzi ludia pravne....
@pieksamaki ja konkretne nehodnotimaale jasne pisem relny stav veci podla toho,ako to popisala autroka. Tu nejdeo naivnu rpdtavu ze vidiet iny kraj aa cast zivota stravit mimokonf. .zony.
Realita zivita je o inom a hlavne,ked niekto chce ist zit a to natrvalo do inej krjainy a nepozna pomer v nej a naivne predstavy sa nezhoduju s pravnou ani inou realitou.
To ptom taki ludi narazia velmi ....
@f333 ak je matka jeho deti, tak predpokladám,že financovanie majú spoločné, ak si delia na ,,moje a tvoje,, tak by som za žiadnych okolností nerušila TP, neodchádzala z SK kde sa nepohne. Toto je ale ich vec,ja som jej lej poradila,že keď ide kupovať až je do toho zahrnutá. Podľa toho čo píše sa nepoznajú od včera, čiže vedú spoločný život a riešia už,,len,, papierovo
@f333 Dúfam ze vy máte usporiadaný super život v Nemecku lebo neviem ale nikto múdry z neba nespadol. Ani ty keď si tam sla si určite všetko kde ake geto žije nevedela. My nemáme ružové okuliare ze ideme tam a zarobíme kooooopu peňazí a o rok kúpime byt v Bratislave pod hradom. My nejdeme ze mať sa lepšie. My sa máme dobre aj tu. Môj priateľ chodí každý víkend domov nerobí na turnusy v Nemecku. Chodí v nedeľu tam s piatok ráno je doma lebo ma 2 malé deti a chce s nimi byt. Ale ja som tu sama aj ten týždeň je dosť. Uprednostnim odísť tam aby sme boli spolu. Čo sa týka toho ze mám 2 deti s priateľom bez manželstva je tl preto ze ja som rozvedená. Deti som nemala z bývalého manželstva obe deti sú priatelove. Svadbu som nechcela ja o ruku ma požiadal keď slm bola tehotná s druhým dieťaťom povedala som áno lebo už predsa 2 deti. Chcem byt jeho manželkou. Svadbu budeme mat. A čo sa týka nech kúpi nehnuteľnosť on mne ti nevadí. Ja vlastním 2 byty ktoré prenajímam a žijeme v jeho dome momentálne ktorý sa rozhodol predať s kúpiť dlm v Nemecku. Nemám s tým absolútne problém. Peniaze máme spoločne. Nehnuteľnosti nie keďže ja slm ich nadobudla predtým ako sme sa spoznali nevidím dôvod mu polovicu darovať. Ďakujem za všetky informácie a rady 😌
@85miska prco hned kupujete nehnutelnost. Mali ste si najskor len prenajat nejaky byt, pobudnut v krajine, rozhladiet sa (hlavne ty). Nikdy si tu nezila a uz vobec nie s detmi. Budete bez kontaktov (aspon na zaciatok), nie je to med lizat. Co ak ti to tu nebude vyhovovat a budes sa chciet vratit? Predat dom v takej diere bude problem. Das vypoved z Mietwohnung problem nie je.
@mia781312 preto by mal najlepšie sa zamestnať poberali dávky tu v DE... no je to komplikovaná situácia co píše, ale vždy sa dá všetko vybaviť ale ja by som to riešila ako píše @yanni najskôr podnájom, keď sa mi páči až potom kúpiť. A hlavne mama by si mala obzrieť okolie lebo keď nebudú na blízku skoly/škôlky tak bude to ťažké. Toto sa mi zdá aj v skupine riešili, so solkami je dosť problem
@f333 ja si niekedy myslim ze az moc ludia davaju rady, niekedy je fajn padnut na usta, ale chapem, mienila si to v dobrom. ......sama by som asi tolko rad nezniesla, co tu dostala autorka, vzdy ten uhol pohladu staci az na konkretnu otazku......ak si niekto vyziada.
@mamelka Pravne su cudzi ludia. TO,ze je matka jeho deti na veci nic nemeni A neopravnuje ju to byt vlastnikom nehnutelnosti ,ktu neplatila... .. takze nie. pravane nemaju mat spolocny majetok ci nehnutelnostiach,mozu byt nanajvys podielovi spoluvlastnici.. kazdy si kupi tu cast nehnutelnosit,ktoru zaplati podla podielov....Ano,je to ich vec sukromna,ako si usporiadali zivot.. ale pravne nema ten,kto neplati cast ci celu ciastku na zakupenie nehnutelnosti narok na vlastnictvo nehnutelnosti...
Ina vec je darovanie.....
@85miska tvoj zivot je na tebe ako si si ho usporiadala ci usporiadas. ja ti ako pravnik pisem, aka je realitaTvoje majetkove a finacne pomery ma nezaujimajju . Ale dala som ti relevantnu odpoved na tvoje otazky o situacii, do ktorej ides.....Ci si ty moze skupit pod hradom na sk dom ci nie mna nezaujima. To,ze ma sine nehnutelnosit na sk nema nic stym,ze vd enebudes vastnikom daneho bytu a stym su spojene iste potom nalezitosti zivotnych situaciii,ake som opisala.......takze nechapem ten tvoj podprahovy utok, Zariad sa ako uznas za vhodne.... Mna sa tvoje pripadne problemy ak si nedas poradit nedotknu....
A co sa mna tyka,tak ja zijem v de v manzestve tam uz vyse20 rokov a mam usporadene nielen osobne ale aj majetkove pomery v danej krajine. T y sa hlavne staraj,aby si ty mala tak usporiadane.... Adala som ti pohlad na poery v de, vskych samozes ocitnut ..... nie si prva,ktoprej takto som radila aupozornovala ju na pod.zalezitosti....Pretoze mojhe prisli po radu potom,ked uz prisli k uhone...
Takze vela stastia este raz.... je na tebe,ako s info co som ti dala nalozis....
@pieksamaki Mas prvdu, ,zadarmo som dala rady ci info ,ktotre som ani nemusela dat...
@f333 ale jasne, ze ma. Aj ked on zaplati, ak ju da zapisat do Grundbuchblatt ako Eigentümer/Miteigentümer (tu je jedno v akom pomere), moze byt vlastnik/spoluvlastnik aj ked nie su zobrati. Len musis byt v liste vlastnictva zapisana. Inak ma pech. Vsetko nadobudnute pred svadbou vlastni on. Ale ako ona pise, ma vlastne nehnutelnosti, tak to ani nepotrebuje.
@yanni jas som pisla o vlastnicve nehnutelnosti... mozu byt spoluvlastnici... to som hadam jasne napisla... ked to kupia spolu dolezita je kupna zmuva,na ktorej to kupuju spolu ako spoluvlastnici..co tam je uvedene.... aleob potom moze darovat cast. to je iny prvny institut potom...... moze to zaplatit on.ale asi to neurobi.ziadne advokat by mu to neporadil urobit..aby lupili akoze spolu a on platil zo svojho rpd manzelstvom....
A tu info o nenavateni OP zrejme neas dobrei nfo...... ak s atento tok od januara nieco nezmenilo.tak minuly rok to este platilo..... ze musi odovzdat OP
https://www.akmv.sk/pravna-poradna/odhlasenie-t... tu je vyjadrnie prvnika
@f333 to je uz na nich, ako to urobia. A ja pochybujem, ze pojdu za pravnikom. Ja s tym roky robim, som na to spacializovana, viem o com hovorim. On moze kupit, zaplatit a dat sa vpisat ako 100% Eigentümer. Aaaale moze to urobit aj ina. Kupit/zaplatit on a ako vlastnika tam dat zapisat uplne niekoho ineho. Uz som aj taky pripad mala. Platil iny a iny bol na kupno-predajnej zmluve. Ak bude on vylucny vlastnik, neskorsieho spoluvlastnika (percenta si mozu dohodnut ako chcu a nik im v tom nemoze rozkazovat) moze dat vpisat hocikedy. Ona ako nemanzelka nema inak na nic narok. On si moze so svojou nehnutelnostou robit co chce Predat, darovat, dat zburat, je to jeho vyhradne pravo, ako o svojej nehnutelnosti rozhodne. A ano, moze to dat vsetko prepisat aj na nu, aj o 50 rokov, nemusi byt ani manzelka.
@yanni obed piseme o tom istom. ak zaplati,tak oficalne moze byt spolumajitelkou podielovou. alebo formou darovania....to nie je tak,ze ja sa rozhodnem a v poz.knihe mii uvedu co ja chcem a prevedu podiel na koho ja chcem... ma to svoje pravne pravidla a nalezitosti...to mi dve s ani nemusime pisat...A o tom som ja pisala tiez.... ano,je to na nich On nerma vumysle jej nic darovat ani spolusnou nic ani oficialne hoci by to zaplatil on ,kupovat.,.....vec je jasna.....,ja som pokazala na to,ze ake su uskalia toho,ze ona aj ako manzelka moze v istycz pripadoch tahat za kratsi koniec /ak nebude mat take podbne soc.,zazemie ako otec deti......To,ze ona ma pripadne nehnutelnost na sk sud velmi v dezaujima tnebude,ked deti budu mat centrum ziv.zaujmu v de otec budeschopny sa po vsetkych strankach/aj co sat yka byvania sa o deti postart lepsie ako ona,co v d eak by nepracovala ani nevlastnila nehnutelnost, by bola v horsom postaveni a je jasne,ze by neodsuhlasili za pod.okolnosti odchod deti na sk...Toto vstko aj pri stahovani trba brat do uvahy a keby s aporadila sadvokatm ,tak by jej to povedal.. Ale ano,suhasim,on na poradu ani ona k de advokatatovi nepojde....zroznych dovodov. Samozrejme,kupnu zmuvu mu musi robit pravnik...
Toto je zase moja pravna parkerta .
Obe vieme,ze si danu zalezitost autorka predstavuje velmi zjednodusene.. cely pobyt v de a oklolnosti ,za akych to opisala.
Preto som ragovala na jej miestami dost naivne predstavy .A chela ju naviest na realitu zivota v dea to si robila vlastne aj ty....
@f333
@yanni
Ďakujem za názory.
Keď dobre tomu chápem, vam tu záleží natom, ze ideme kúpiť dom a ja nebudem na liste vlastníctva. Lebo keby sme sa v budúcnosti rozviedli tak deti by ostali mužovi v Nemecku lebo on tam ma dom. To je jedine co potrebujú súdy riešiť kto ma nehnuteľnosť? Tak teda potom keby sme bývali v prenajme a sa rozvedieme,komu dajú deti?
@85miska nejde ani tak o to, kto vlastní nehnuteľnosť, ale o to, kde je centrum záujmu dieťaťa. Ak budete žiť v Nemecku, v chlapovom dome, dieťa by tam chodilo povedzme do škôlky, centrum jeho záujmu bude v Nemecku a nikoho nebude zaujímať, koľko nehnuteľností ty vlastníš na Slovensku. Aspoň tak sa to posudzovalo u mňa. Ja som odišla so synom zo zahraničia na Slovensko (lenže môj ex s tým nemal problém) ešte pred súdom o jeho zverení do starostlivosti a tým pádom aj súd prebiehal na Slovensku a mala som teoreticky pred ex, čo sa syna týka výhodu, keďže jeho centrum záujmu bolo v čase súdu na Slovensku.

Ak otec robí na SK živnosť nemate nárok na Kindergeld ani Elterngeld. Muz plati odvody na SK,cize to je jeho,,bod zaujmu,,Jedine keby manzel/priateľ získa prácu ako Zamestnanec .... bude iné keď bude vykonávať prácu na Nemecku živnosť ale tam rátajte aj s vyššími poplatkami ako na SK.
Urcite by som nesúhlasila aby kúpil nehnuteľnosť ako ,,slobodný,, ty na tu nehnuteľnosť nebudeš mať žiadny nárok, či? Neviem aký máte vzťah, ale podľa mňa by ste mali super najskôr svadbu a potom kúpa nehnuteľnosti