Fóbia z búrok
Ahojte
Oslovujem tie, ktoré majú rovnakú fóbiu ako ja a to je - fóbia z búrok..
Keď som bola malá, babkinmu susedovi udrel do stromu blesk a silný vietor porozbíjal babke dve okná na dome a pár črepín ma zasiahlo a odvtedy akonáhle vidím nejaké výstrahy, čierne mračná, počujem hromy a vidím blesky, som hotová..Vybavená a neschopná ničoho..Absolútne neviem tento strach kontrolovať, len plačem alebo som tak vystresovaná že mám tep v klude 150 a trasiem sa..Ako to zvládate Vy? Mňa to veľmi obmedzuje, keď ide burka a mám isť z práce autom tak radšej ťahám nadčas, nikam nechodím a len sledujem radary, pozerám predpovede a čoraz viac neznášam leto kvôli týmto silným agresívnym búrkam..
nepomohla mi ani psychologička a keď nastanú búrky som KO
Ja sa nebojím búrky ako takej,ale určite by som nešla zbytočne a bez dôvodu vtedy von. To isté učím aj deti,aby sa búrky nebáli,no zároveň aby mali pred tým rešpekt,že môže to byť nebezpečné.
Ani ja nemám rada. Zavriem okná akonáhle príde väčší vietor a kukám von oknom či sa niečo nestane. TV vtedy nekukám aj počítač vypnem. Ale mne ani nenapadlo toto riešiť psychologom. ľudia bežne majú fóbie z výšok, z hlbokej vody, klaustrofóbiu a pod. Nie je to nič nezvyčajné
ja keď je búrka nejdem z domu (pokiaľ ma nezastihne vonku - vtedy sa skrývam jak viem...) - vyslovene aj šéfovi som povedala - ak bude búrka, nejdem do roboty
keď som ale doma, to sa nebojím, bývam v lese a už aj do nás blesk udrel, zľakla som sa, ale nebojím sa, tak všeobecne ... iba keď som vonku ...
Ja búrky milujem (z bezpečia) keď sa dívam na búrku, takú tú poriadnu, mám pocit, že sa nabijam.. ale moja babka mala z detstva tiež podobnú skúsenosť ako ty a odvtedy mala neskutočný strach, ak išla búrka. Museli sme mať vtedy doma vypnuté všetko, čo sa dalo (ozaj okrem chladničky), vsetko povytahovala z elektriny. A keďže bola pobozna, tak mala aj teóriu, že to bolo preto, lebo v ten deň bola nedeľa, a oni ešte ako deti pracovali na poli, niečo okopavali. Z uvedeného dôvodu sa u nás zároveň zakazovala akákoľvek práca v nedeľu, a veľmi dôsledne to dodržiavala. Celý život mala paniku z búrok.
Tiez sa burky nebojim, ale jednoducho som radsej doma ako vonku, ked sa nieco take deje 🙂
Ja búrky milujem (z bezpečia) keď sa dívam na búrku, takú tú poriadnu, mám pocit, že sa nabijam.. ale moja babka mala z detstva tiež podobnú skúsenosť ako ty a odvtedy mala neskutočný strach, ak išla búrka. Museli sme mať vtedy doma vypnuté všetko, čo sa dalo (ozaj okrem chladničky), vsetko povytahovala z elektriny. A keďže bola pobozna, tak mala aj teóriu, že to bolo preto, lebo v ten deň bola nedeľa, a oni ešte ako deti pracovali na poli, niečo okopavali. Z uvedeného dôvodu sa u nás zároveň zakazovala akákoľvek práca v nedeľu, a veľmi dôsledne to dodržiavala. Celý život mala paniku z búrok.
@oblecenie99 no, s tou elektrinou má pravdu - keď do nás udrelo, nepomohla ani predpaťová ochrana, jeden prehrávač odišiel hneď a telka keď neskôr a rozobrali ju v servise, že určite dostala zásah bleskom ...
Ja som žiadnu zlú skúsenosť s búrkou nemala, no tiež sa jej bojím odkedy si pamätám. Najviac neznášam nočné búrky. Vtedy vstanem z postele, sadnem si na gauč a čakám kým prejde. Ale párkrát sa mi stalo, že začala búrka keď som čakala na zastávke a dobre, že ma šľak netrafil čo som sa tak bála.
S búrkou zle skúsenosti nemám. Nebojím sa jej a učím to aj svoje deti. Treba mať však rešpekt a vedieť ako sa zachovať keď nás niekde zastihne búrka.
Ja mám búrky rada, samozrejme s rešpektom. Keby som mala takú paniku z hocičoho riešila by som to lekármi a tabletkami na upokojenie. Pripadne techniky na zvládanie strachu, určite by niečo z toho u teba zabralo.
Som na tom podobne, presne pre toto sa na leto neteším, stačí dva dni tepla a už to začína, samé výstrahy, celý deň to médiá riešia a potom už len tŕpnem, čo bude, aj teraz som v noci skoro nespala 🙄

Ja nemam s burkami zle zazitky ako ty, no od malicka sa velmi bojim. Hlavne ak je v noci.. to bud pod perinu s baterkou alebo mat rozsvietené. Mam ale akosi stastie ze ked som u niekoho cez noc drvivu vacsinu ktat burka v noci nie je.. asi tak 3 x som zazila nocnu burku mimo domu...