Čo ponúknuť hosťom po obrade pred kostolom?

28. mar 2025

Prosím vás mám dilemu, čo dať hosťom a gratulantom po obrade pred kostolom?? Budeme mať domácu a mám dať koláče čo budú na hostine alebo dať pagáče? A koľko kusov mám vyrátať, koľko mám vziať. Nečakám že príde veľa ľudí do kostola takých čo nejdú na hostinu. Ďakujem

deti95060810
28. mar 2025

u nás dávajú zákusky, ale kľudne môžeš aj pagáče. + samozrejme aj tu domácu...
počet 50 ks

autor
28. mar 2025

@deti95060810 alebo má napadlo ešte mini moravské koláče

vroni
28. mar 2025

My sme mali misy s kanapkami, víno a vody (bublinkové aj nebublinkove). Ale pagáče sú tiež fajn, koláče by som nedávala.

autor
28. mar 2025

@vroni ozaj kanapky to je tiež dobrý nápad

7lenka11
28. mar 2025

Koláče - ak myslíš zákusky - len v tom prípade, že svadba nie je uprostred leta. Ja som sa vydávala v auguste a koláče boli roztečené. To iste sa stalo aj na svadbe sesternice. Všetci sme boli od čokolády 🙈

bolarazjedna
28. mar 2025

U nás sa dávajú koláče. Na Liptove, kde som sa vydávala, sa dávajú tzv "skočky", také kysnuté cesto plnené makom ci orechom.

kristie571
28. mar 2025

Nedavali sme nic. V strede horuceho leta si to ani neviem predstavit, kde by sa to tu hodinu cez sobas drzalo.
Ti co prisli len na sobas, vedela som ze tam budu len na ten sobas, dostali krabicu zakuskov domov. To bolo par ludi/rodin, ktorych sme volali, ale povedali hned ze na hostinu nepojdu, aj knaz, zbor atd. Ostatni vsetci pozvani hostia isli po spolocnej fotke hned na hostinu.. uplne cezpolnych cudzich sme nemali. 🙂

autor
29. mar 2025

Svadbu máme v máji, chcela by som mať pre istotu niečo ak náhodou prídu tí takí čo nejdú na hostinu. Vyslusky idem dať farárovi a kostolnickam

elenatomasova
29. mar 2025

Zákusky aj po poháriku alkoholu ktorý aj tak málokto si dá,ale koláčiky si dajú aj gratulanti aj prizerajúci sa.Aspon u nás takto.

jaskolka
29. mar 2025

Nič sme nedávali,hostia mali výslužku,iní gratulanti, ktorí neboli pozvaní na svadbu,ani neboli.
okrem toho,kde tam pred kostolom sa chces "rozložiť" s koláčmi ? Však to je zástup gratulantov, každý vám povie"všetko najlepšie"a potom sa ide do sály na hostinu,fakt neviem,kde by sa tam mali podávať koláče či pálenka. Či máš predstavu,že nejaká družicka či družba bude tam stáť s miskou koláčov a ponúkať?
Za mňa je hlúposť a zbytočne výdavok navyše.

marca12
29. mar 2025

@jaskolka si predstav,ze volakedy sa to tak robilo. Zopar ludi z rodiny ponukalo kolace,pagace a nalievali palenku. Vtedy to nikoho neobtazovala,bola to normalna sucast svadby. Dnes uz kazdeho vsetko obtazuje.

tetapetra
29. mar 2025

U nás nič, ide sa rovno na hostinu.

danica2711
29. mar 2025

@marca12 no, možno voľakedy a skôr na dedinách alebo v menších mestách. Neviem si to predstaviť napr. v Bratislave pred frekventovaným kostolom, kde sa strieda svadba za svadbou, hostia sa miešajú, nie je miesto na nejaké koláče... ani som to nikdy na svadbe v BA nevidela. Takže zvyky ako kde

jaskolka
29. mar 2025

@marca12 tak niekde na dedine možno,ale pred kostolom? Ok,keď ide sprievod do kostola,tak ešte pochopím,že sa ponúkajú nejaké koláče ľuďom,co pozerajú a podobne,ale pred kostolom? Kde tam akože sa s tými koláčmi dá rozložiť? Zvlášť niekde v meste,ak ide ďalšia svadba potom? V takej Alžbete v Košiciach je bežne aj 5 sobášov aj viac za sebou...

autor
29. mar 2025

Neriešite prosím či áno či nie... Chcela som len vedieť čo dať iné ako koláče. Ďakujem

bebina23
29. mar 2025

Ahoj. Ja som mala svadbu koncom maja par rokov dozadu. Priniesli sa asi dve velke krabice kolacov (suche, aj plnkove aj slane tam bolo tusim) a domace. Cize ked skoncil obrad, nabehli gratulanti a kym cakali do radu, prisli dve zenicky s tymi krabicami a ich muzi nalievali zase tu vychladenu domacu. Mali sme 85 hosti a cca 30-50 gratulantov zvlast. Vaetko sa zjedlo. Mozes dat aj tie moravske kolaciky, to je dobry napad. Nebudu lepkavi od cokolady. Ale my sme vychytali super pocasie, nepieklo. Takze by som to prisposobila pocasiu.

taktotedanie
29. mar 2025

Pred kostolom? To sa vobec dava? No nebodaj este svedske stoly tam nechcem roztiahnut
Divne zvyky

ingridpisarova
29. mar 2025

@marca12 aj teraz sa to tak robí aspoň u nás v malej dedine a aj v okolí

rorino
29. mar 2025

@bolarazjedna kde na Liptove konkrétne?

vroni
29. mar 2025

@danica2711, tak vo Viedni sa to robí úplne bežne (v podstate v celom AT som to tak zažila) a turistov sa tam tiež premelie dosť. Žiadne stoly sa nerozkladaju, behajú tam normálne ti, co to majú na starosti s flaskami a košíkmi, pripadne majú už naliate v poharoch, to nie je určené na napchatie sa do prasknutia, je to len na zakusnutie k pripitku. V meste maximálne riskujes, ze budeš mat na svadobných fotkách šesť neznámych Japoncov s fotoaparátmi a slivovicou v rukách. 🤣

elenatomasova
29. mar 2025

Daj je to pekné , veď pokým sa gratuluje ľudia aj tak stoja pred kostolom všetci aj hostia aj nehostia.Tety alebo krstné mami ponúkali nikoho to neobťažovalo.

bolarazjedna
29. mar 2025

@rorino v Ružomberku.

autor
29. mar 2025

A ešte by som potrebovala jednu radu. Neviem sa rozhodnúť či dať aj zasadaci aj menovky alebo len zasadaci a čísla stolov a už každý nech si sadne ako chce pri Tom danom stole. Alebo teda aj zasadaci a ešte aj menovky??

bolarazjedna
29. mar 2025

My sme mali aj zasadacia poriadok aj menovky, ale mali sme 4 dlhé stoly /okolo 100 hostí /. Keby sú okrúhle stoly a pri každom stole cca ľudí, tak si viem predstaviť, že už nedáš menovky, aké pri dlhých stoloch by som určite dala, to si ľudia presne nezapmataju, kde si majú sadnúť, pri tej tabuľi bude nával ľudí, niekto možno ani nestihne poriadne pozrieť, kde ma presne sedieť, len orientačné, takže leosie, keď sú aj menovky.

rorino
30. mar 2025

@bolarazjedna človek sa učí celý život,prvýkrát o Tom počujem,dakujem

mamina7070
30. mar 2025

urcite aj zasadaci poriadok aj menovky, to je celkom umenie rozlozit ludi pri stole
a kolace ku kostolu urcite tie male moravske su super aj nejake mokre (puncak a spol) plus nalievat a pagace