icon

Fakty sú jasné: Hypertenzia nie je choroba

maraba
Dnes o 20:07

Lekárska komunita, organizácie a vládne agentúry povedali jasne: hypertenzia (vysoký krvný tlak) je tichým zabijakom. Možno necítite nič, ale ak to máte, vaše riziko mŕtvice a srdcového zlyhania stúpa. Preto je dôležité sledovať a liečiť tento smrteľný stav.
Všetci sa mýlia. Hypertenzia nie je ochorenie, ktoré je potrebné vyliečiť. Môže to byť príznak problému, ale nie samotný problém, rovnako ako horúčka je príznakom, nie základným problémom. Tým, že ho zaobchádza ako s chorobou a dáva lieky na zníženie krvného tlaku, zdravotnícke zariadenie robí pacientov menej zdravými a podstatne zvyšuje náklady. Až na niekoľko výnimiek by sme všetci mali lepšie ignorovať krvný tlak a väčšinu súvisiacich rád.
Čo je hypertenzia? Ako tu opisujem, v súčasnosti je to systolický tlak nad 120 (do roku 2017 to bolo nad 140). Oficiálny názov pre vysoký krvný tlak je esenciálna hypertenzia. Čo je to?
Bez ohľadu na presné čísla je veľmi zriedkavé nájsť jasnú, špecifickú príčinu. Lekárska profesia vyriešila tento problém tým, že nazvala vysoký krvný tlak, bez identifikovanej príčiny, "esenciálnou hypertenziou". Presná definícia esenciálnej hypertenzie je „zvýšený krvný tlak bez známej príčiny“. Musím priznať, že esenciálna hypertenzia určite znie profesionálnejšie ako oznamovanie: "Ó môj bože, váš krvný tlak je vysoký a nemáme ani najmenšiu predstavu prečo." Ale znamená to to isté.
V priebehu času, keď je srdce nútené pumpovať tvrdšie a ťažšie, sval v ľavej komore sa zväčší a zväčší, čo spôsobí hypertrofiu. Hypertrofia znamená „rozširovanie“. Takže u ľudí s dlhodobým, zvýšeným krvným tlakom by sme očakávali hypertrofiu ľavej komory (LVH). Čo je presne to, čo vidíme. V lekárskej komunite je dobre známe, že krvný tlak sa prirodzene líši s vekom, zvyčajne stúpa, keď starnete. Zdokumentoval to niekto štatisticky? Ak áno, nemôžem to nájsť. Všeobecne platí, že to, čo je normálne, je zhruba 100 plus váš vek, takže 50-ročný muž by mal 150, zhruba o 10 menej pre ženy. Tu je zaujímavý opis vekového faktora od bývalého astronauta a lekára NASA.
Systolický krvný tlak sa zvyšuje konštantnou rýchlosťou s vekom. V ostrom kontraste so súčasnou paradigmou sme zistili, že toto zvýšenie nevyvoláva ďalšie riziko. Konkrétnejšie, všetky osoby v nižších 70% tlakov na ich vek a pohlavie majú rovnaké riziko.
Trochu zdravého rozumu

V tom istom roku (2017) AHA a kardiológovia znížili cieľový krvný tlak pre všetkých od 140 do 120 rokov, skupina zastupujúca rodinných lekárov vydala oficiálne usmernenie pre liečbu hypertenzie u dospelých vo veku 60 rokov a starších. Ich metóda bola prísna, berúc do úvahy všetky dostupné štúdie. Tu je ich hlavné odporúčanie:

ACP a AAFP odporúčajú, aby lekári začali liečbu u dospelých vo veku 60 rokov a starších so systolickým krvným tlakom trvalo na 150 mm Hg alebo nad 150 mm, aby sa dosiahol cieľový systolický krvný tlak nižší ako 150 mm Hg, aby sa znížilo riziko úmrtnosti, mŕtvice a srdcových príhod. (Stupeň: silné odporúčanie, vysoko kvalitné dôkazy).
.......

Strana
z2
cutespider
Dnes o 20:42
@maraba

Amloldipin na tlak učinky:
Častejšie

Opuch členkov alebo nôh

Menej časté

Tesnosť na hrudníku
Ťažké alebo namáhavé dýchanie
závrat
rýchly, nepravidelný, búšiaci alebo pretekársky tlkot srdca alebo pulz
Pocit tepla
začervenanie tváre, krku, ramien a príležitostne hornej časti hrudníka

Zriedkavé

Čierna, dechtová stolička
krvácanie ďasná
pľuzgiere, odlupovanie alebo uvoľňovanie kože
krv v moči alebo stolici
Rozmazané videnie
pálenie, plazenie, svrbenie, necitlivosť, pichanie, "špendlíky a ihly" alebo pocity brnenia
bolesť alebo nepohodlie na hrudníku
zimnice
studená a vlhká pleť
studený pot
zmätok
kašľať
tmavo žltý moč
hnačka
rozšírené krk žily
závraty alebo točenie hlavy pri vstávaní z polohy ležania alebo sedenia
extra tlkot srdca
Mdloby
horúčka
svrbenie kože
bolesť kĺbov alebo svalov
veľký, úľovitý opuch na tvári, očné viečka, pery, jazyk, hrdlo, ruky, nohy, nohy alebo pohlavné orgány
necitlivosť a brnenie tváre, prstov alebo prstov na nohách
bolesť v rukách, nohách alebo dolnej časti chrbta, najmä bolesť v lýtkach alebo podpätkoch pri námahe
bolestivé alebo ťažké močenie
bledé, modrasté alebo studené ruky alebo nohy
špicaté červené alebo fialové škvrny na koži
Červené, podráždené oči
začervenanie tváre, krku, ramien a príležitostne hornej časti hrudníka
začervenanie, bolesť alebo svrbenie kože
Chvenie v nohách, rukách, rukách alebo nohách
pomalý alebo nepravidelný srdcový tep
bolesť v krku
vredy, vredy alebo biele škvrny na perách alebo v ústach
vredy, zvlhčovanie alebo pľuzgiere
Náhle potenie
Potenie
opuch tváre, prstov, chodidiel alebo dolných končatín
opuchnuté žľazy
Chvenie alebo trasenie rúk alebo nôh
nestabilnosť alebo nepríjemnosť
nezvyčajné krvácanie alebo modriny
nezvyčajná únava alebo slabosť
Slabé alebo chýbajúce pulzy v nohách
slabosť v rukách, rukách, nohách alebo chodidlách
Prírastok hmotnosti
žlté oči alebo koža

@maraba, problém je v tom, že toto nemusia byť vedľajšie účinky lieku, ale samotného vysokého tlaku. Mal som príbuzného, ktorý odmietal užívať lieky na vysoký tlak a napriek tomu mal veľa z týchto vymenovaných príznakov. Skončil v umelom spánku kvôli zlyhávaniu orgánov a už sa z neho nikdy neprebral.

janinah
Dnes o 20:47
@maraba

@janinah
@rozculena
@rozculena Krvný tlak sa veľmi líši, čo odráža úžasné samoregulačné systémy ľudského tela. Vo veľkej väčšine prípadov krvný tlak stúpa s vekom. Zníženie drog spôsobuje viac škody ako úžitku. Možno v extrémnych prípadoch vysoký krvný tlak nespôsobuje ochorenie. Keď je tlak extrémne vysoký, malo by sa hľadať príčinu. Pretrvávajúce zameranie na hypertenziu ako chorobu neodráža nič iné ako tvrdohlavé odmietnutie lekárskeho zariadenia priznať, že sa mýlili, a farmaceutické spoločnosti, aby sa vzdali lukratívneho trhu.

@maraba ty si rob co chces,kludne ži s vysokym tlakom bez liekov,ale prestaň rozširovať nezmysly

maraba
autor
Dnes o 20:50
@cutespider

@maraba, problém je v tom, že toto nemusia byť vedľajšie účinky lieku, ale samotného vysokého tlaku. Mal som príbuzného, ktorý odmietal užívať lieky na vysoký tlak a napriek tomu mal veľa z týchto vymenovaných príznakov. Skončil v umelom spánku kvôli zlyhávaniu orgánov a už sa z neho nikdy neprebral.

@cutespider ja som uviedla fakta na zaklade vyskumov. Vysoky tlak treba riešit. O tom niet pochyb. Je kopec sposobov ako to riešit. Tak ako nie kazdy ochorel na covid inekciu tak nie kazdy ma rovnake ucinky....

maraba
autor
Dnes o 20:51
@cutespider

@cutespider ja tu neradim nikomu čo ma robit.

maraba
autor
Dnes o 20:54
@rozculena

takže aké máš riešenie,keď esenciálna hypertenzia nie je choroba a nemá sa liečiť?

@rozculena o tom nie je diskusia reagujte na to co som napisala.

tundra
Dnes o 20:57

Co budete zajtra varit?

anonym_9a53f0
Dnes o 21:00
@maraba

@anonym_99bcd6 25 ročná ešte máš život pred sebou. potom ked si spraviš v 60 ke EKG a USG srdca potom si spomenieš.

@maraba Aktuálny stav po 60-ke.Cca 17 rokov sa liečim na hypertenziu.Vcera vyšetrenie u kardiológa.USG a EKG v norme

anonym_d95918
Dnes o 21:03

Známy tiež odmietal lieky, pritom celý zivot športovec, štíhly a v 50-tke dostal tak silnu porážku, že sa viac nepostavil.Susedka detto dostala porážku, nechcela brat lieky, tiež šírila také bludy ako ty, teraz to ľutuje, no je neskoro

rozculena
Dnes o 21:08
@maraba

@rozculena o tom nie je diskusia reagujte na to co som napisala.

@maraba Ty si si to po sebe vôbec prečítala? Veď presne reagujem na to,čo píšeš.
"Hypertenzia nie je choroba."
Takže tvoje riešenie je aké? Znova sa pýtam.

maraba
autor
Dnes o 21:09
@cutespider

@cutespider to mi je luto.

anonym_acb469
Dnes o 22:02
@maraba

@anonym_99bcd6 Hypertenzné lieky vám môžu ublížiť.

@maraba naozaj? Máme v rodine seniora po 3 bypassoch, má 86 rokov a energiu ako 40 ročný vitálny chlap 👌👌👌
Zato iný z rodiny neliečil hypertenziu, ani sa nesnažil zmeniť životný štýl a už odpočíva hlboko v studenej zemi. Mal 48 rokov.
Ináč ty aký matroš fajčíš?Alebo si mala lysohlávky na obed???🙈🙈🙈

anonym_49c7dd
Dnes o 22:03

@maraba hypertenzia môže byť smrteľná. Nie nadarmo ju volajú tichý zabijak. Ale áno vždy sa nájdu mudrlanti ktorí sú múdrejší ako lekári a hrajú sa na vševediacich. Minule som čítala o jednom, ktorý chcel antibiotiká nahradiť cesnakom. Ako niekedy mi rozum zastavuje.

Strana
z2