Majú učiteľky právo odobrat' mobil?
Ahojte, synovi vzala ucitelka mobil. Kontrolovali hromadne tasky - osobne veci. Mobil nepouzil ani nezvonil/nerusil. Bol v taske v priehradke.
Maju pravo ucitelky sa hrabat v osobnych veciach ziaka a vziat mobil ktory ziak nepouzil? Dakujem.
Bože, aká som ja rada, že som chodila do školy za inej doby 🙂
V každom prípade, nie, normálne mi to nepríde. Či má alebo nemá na to "právo" z právneho hľadiska netuším, ale rozhodne ani ako žiak by som si nenechala snoriť v osobných veciach (policajné kontroly so psami apod. sú úúúúplne iná vec) a už vôbec by som svoju osobnú vec neodovzdala, že ok, zober mi ju, domov pôjdem bez toho 🤦♀️🤷♀️😁
Ale tak ja sa nečudujem, že mnohým (väčšine?) to príde OK. Ono aj potom v zamestnaní (a v živote) často vidíme ako mnohí skláňajú hlavy.
@wolf_ A potom maju tito ludia, co nesklanaju ludia, problem odlozit mobil v aute, v divadle, v kostole... 😒
@wolf_ A potom maju tito ludia, co nesklanaju ludia, problem odlozit mobil v aute, v divadle, v kostole... 😒
@adri266 to neviem 🙂 ja som hlavu nikdy neskláňala a bez mobilu kľudne vyjdem aj na celý deň preč 🙂 neviem akú má spojitosť "neskláňanie hlavy" so schopnosťou nečumieť všade do mobilu, ale okiii 🙂
@zabka79 Prosim, sa spamataj. Uz teraz si taka nastartovala, ze az a zbytocne.
Od 1. januara je ZAKONOM zakazane ziakom mat mobil v triede. Ani vypnuty, ani neviem aky nesmie mat v taske. Je taky problem ho dat do skrinky?
U nas robi vedenie namatkovo kontroly hlavne 8. a 9. rocniku, ktori bezne cez prestavky chodia s mobilom do WC, alebo maju mobil v taske a akoze tam nieco hladaju a oni si citaju spravy.
Mobil je kvoli tomu v skrinke, aby deti zbytocne nedrazdil.
Takze pokoj, precitaj si este raz sk. poriadok, ako to tu mas niekolkokrat radene a pekne krasne si po ten mobil chod a hlavne pouc svojho syna.
PS: Toto nie je buzeracia, je to pre dobro toho dietata.
@adri266 a ktory zakon povoluje osobnu prehliadku ziaka, pedagogom?
Od 1. januara je ZAKONOM zakazane ziakom mat mobil v triede. Ani vypnuty, ani neviem aky nesmie mat v taske. Je taky problem ho dat do skrinky?
U nas robi vedenie namatkovo kontroly hlavne 8. a 9. rocniku, ktori bezne cez prestavky chodia s mobilom do WC, alebo maju mobil v taske a akoze tam nieco hladaju a oni si citaju spravy.
Takze pokoj, precitaj si este raz sk. poriadok, ako to tu mas niekolkokrat radene a pekne krasne si po ten mobil chod a hlavne pouc svojho syna.
@adri266 Daj nám prosím, ktorý zákon konkrétne myslíš
@adri266 Nemýluš si zákony so školským poriadkom?
@zabka79 Ešte ti napíšem ku školskému poriadku. Ani ten nesmie ísť nad rámec zákona. V podstate je to len papier, ktorý nemá žiadnu právnu váhu. Čiže neumožňuje škole prehľadávať osobné veci žiaka. Pri podozrení môže škola privolať rodiča a policou. Bez súhlasu zákonného zástupu, alebo prítomnosti polície, a aj tam len v odôvodnených prípadoch, môžu prehľadať veci.
Pre info, islo o hromadnu kontrolu (mobilov) kde pocas vyucovania prisiel iny pedagog zo skoly a opytal sa kto ma mobil v taske (nikomu nezvonil/nerusil ani nehladali drogy a noziky) kto povedal ze ma - vzali (nas pripad) Kto povedal ze nema - boli prinuteny vysypat obsah tasky na stol ci nahodou neklamu. Komu to pride v poriadku ok, pre mna to nie je v poriadku. BTW. Snad nebudu nabuduce deti prehmatavat ci ich nemaju vo vacku.
@zabka79
prečo ho tvoj syn neodovzdal, ak sa majú odovzdávať.
@zabka79 ak si na začiatku roka podpísala papier o nosení mobilu do skoly, tak mu ho môže odobrať. Ak by sa mu stratil, kam by si sa išla sťažovať? Predpokladám, že by si robila bordel v škole s učiteľkami….my berieme deťom pred začiatkom vyučovania a zamykame v kabinete, po vyučovaní ich dostávajú spat.
Mimochodom, vysypávať osobný obsah tašiek na stôl? To vám fakt nepríde PONIŽUJÚCE a dehonestujúce? A ako bonus ešte aj keď nič nespravili a mal to byť len akože dôkaz, že fakt tam mobil nemajú? (Aj keby niečo spravili nič to nemení na tom, že TAKTO skrátka NIE)...
Nehovoriac o tom, že dievčatá tam mohli mať tampóny, vložky, náhradné nohavičky - čo my ako dospelé ženy (dúfam) berieme ako normálnu vec, ale v tom veku sme to tak často nebrali 🙃 Ale to už je tiež len ako bonus. Aj keby v tej taške boli len učebnice a peračník tak je pre mňa neuveriteľné ako moc si niektorí nechajú so sebou robiť 🤷♀️
Mimochodom, vysypávať osobný obsah tašiek na stôl? To vám fakt nepríde PONIŽUJÚCE a dehonestujúce? A ako bonus ešte aj keď nič nespravili a mal to byť len akože dôkaz, že fakt tam mobil nemajú? (Aj keby niečo spravili nič to nemení na tom, že TAKTO skrátka NIE)...
Nehovoriac o tom, že dievčatá tam mohli mať tampóny, vložky, náhradné nohavičky - čo my ako dospelé ženy (dúfam) berieme ako normálnu vec, ale v tom veku sme to tak často nebrali 🙃 Ale to už je tiež len ako bonus. Aj keby v tej taške boli len učebnice a peračník tak je pre mňa neuveriteľné ako moc si niektorí nechajú so sebou robiť 🤷♀️
@wolf_ Som rada, že aspoň niekto tu má zdravý rozum a právne povedomie
@zabka79 Ešte ti napíšem ku školskému poriadku. Ani ten nesmie ísť nad rámec zákona. V podstate je to len papier, ktorý nemá žiadnu právnu váhu. Čiže neumožňuje škole prehľadávať osobné veci žiaka. Pri podozrení môže škola privolať rodiča a policou. Bez súhlasu zákonného zástupu, alebo prítomnosti polície, a aj tam len v odôvodnených prípadoch, môžu prehľadať veci.
@abbey1 dakujem, presne si mi potvrdila to co pravnik. Ani v skolskom poriadku nie je veta o oosobnych prehliadkach.
@demartka asi nechapes, ten kto ho nemal musel vysypat tasku na stol aby to dokazal.
@zabka79 vyložiť tašku môžu žiadať, ísť do tašky nie. Osobne si myslím, že riešili nejaký konkrétny problém a toto bol výsledok-kolektívna vina. Ja to neuznávam. Všeobecne-mobily sú zakázané zo zákona, to platí všade, ako škola ,,ošetrí,, v šk.poriadku dodržiavanie zákona, to je na každej škole inak.
Povefzme si otvorene-niektoré deti potrebujú mobil-oznámia rodičom, že idú domov, zmeškali bus atď. Niektoré deti sú na mobile nonstop a niektoré kamerujú spolužiakov a učiteĺov. A bude to horšie.
Žiadaj vysvetlenie v škole🤷♀️
@wolf_ presne tak. deti boli vystavene ponizovaniu a sikane zo strany skoly. Syn dokonca plakal pred ostatnymi cim ho vystavili verejnej potupe a dehonestacii pred spoluziakmi, hoci mobil nepouzil. Argument ze nemal mat mobil v taske nikde neobstoji.mozno tu na koniku ano
@wolf_ presne tak. deti boli vystavene ponizovaniu a sikane zo strany skoly. Syn dokonca plakal pred ostatnymi cim ho vystavili verejnej potupe a dehonestacii pred spoluziakmi, hoci mobil nepouzil. Argument ze nemal mat mobil v taske nikde neobstoji.mozno tu na koniku ano
@zabka79
prečo telefón neodovzdal? vieš na to už odpovedať? porušil školský poriadok, to sa ti zdá v poriadku?
@anonym_61efd1 V danom prípade je to úplne irelevantné. Škola tašky prehľadať nemôže.
@abbey1 Ja som sa ale pýtala na niečo iné. Zámerne tu autorka tají odpoveď.
Opäť jedna z matiek, ktorá chce, aby jej decko malo len práva, no žiadne povinnosti. Treba riešiť syna, upozorniť ho na odovzdanie mobilu, pretože tak to stanovil školský zákon. A áno, mnoho učiteľov už nemá chuť ani učiť kvôli takým rodičom ako je autorka príspevku. Vety typu, obrátim sa na právnika, čo na to právnik, to vie, no decko trosku dat "do laty" to už sa nepozdáva.
Opäť jedna z matiek, ktorá chce, aby jej decko malo len práva, no žiadne povinnosti. Treba riešiť syna, upozorniť ho na odovzdanie mobilu, pretože tak to stanovil školský zákon. A áno, mnoho učiteľov už nemá chuť ani učiť kvôli takým rodičom ako je autorka príspevku. Vety typu, obrátim sa na právnika, čo na to právnik, to vie, no decko trosku dat "do laty" to už sa nepozdáva.
@zuzana2910 do mojej vychovy sa neplet. To je moja vec. Ze nemas pravne povedomie je zase tvoja vec
@zuzana2910 napr. ja pochádzam z učiteľskej rodiny, učiteľov mám a aj som mala okolo seba veľa. Doslova celý život žijem v prostredí, kde je častá téma "čo ako bolo v škole, čo ako žiaci/študenti" atakďalej. O to viac mám empatiu voči učiteľom. O to viac si túto profesiu vážim. A o to viac si uvedomujem čoho sú niektorí rodičia, ale aj žiaci schopní (a niekedy je to fakt nechutný extrém). A napriek tomu som na strane autorky tejto diskusie 🤔
Ucitelka to nazvala "skolska kontrola" . Na o otazku ci ho syn pouzil odpisala znova " pri skolskej kontrole mu bol odobraty mobil". Mam si pre mobil prist ja do zborovne. Chcem priblizne vediet skusenosti ked tam pojdem co im poviem. Podla pravnika ziadna kontrola osobnych veci neexistuje a je to porusenie prav.
@zabka79 najskôr si ptecitaj školský poriadok a poriadne over situáciu až potom sa vyhrážaj právnikom. Pokial ma byt mobil v skrinke, nema ho co mat v taske
@mondolina a dieta nema prava? Ak niekto porusil zakon tak skola. Skolsky poriadok nie je zakon.
@zabka79
porušil poriadok aj keď školský ako prvý.
nikde nepíšem, že mali právo mu pozrieť obsah tašky.
tak nabudúce nemusí telefón vyložiť a dostane zníženú známku zo správania. to bude lepšie?
či školský poriadok netreba dodržiavať?
Nevieš, čo sa mohlo v škole, alebo kľudne aj v danej triede stať. Mohla sa tam prevaliť šikana a takto zareagovala škola.
Ja v škole robím a naozaj si nerobte ilúzie o deťoch. Vedia byť veľmi zákerné, a aj tie, za ktoré by ste dali ruku do ohňa. Sama som sa tak už párkrát popálila.
Ja ako učiteľ som rozhodne za, aby dieťa nemalo mobil pri sebe vôbec. Aj keď ho má "len v taške" ako tvrdia nám a vám - rodičom.
@zabka79
porušil poriadok aj keď školský ako prvý.
nikde nepíšem, že mali právo mu pozrieť obsah tašky.
tak nabudúce nemusí telefón vyložiť a dostane zníženú známku zo správania. to bude lepšie?
či školský poriadok netreba dodržiavať?
@mondolina ziadny zlocin sa z nasej strany neudial. A tym by som to asi uzavrela...

@stvura nerobim halo len chcem ziskat informacie z praxe.