dobry den prosim je tu daka mzdarka?
kto mi vie pomoct vypocitat, kolko sa zaplatia odvody ak nastupim do prace 1 den v mesiaci po PN , kde mi bude preplatena asi 240 eur dovolenka zvysna a v ten den este ukonceny PP?
lekarka mi zle ukoncila PN, o 1 den skorej, a ja mam 1 den ''navyse u zamestnavatela. '' pricom dohoda bola uzavreta ku zruseniu PN v ten isty ten. ale lekara to uzavrela o den skor.
ako toto riesit.
dnes som bola na urade prace sa zaregistrovat.
myslite ze sa daju este udaje na dohode upravit ?pokial ma zamestnavatel este neodhlasil zo ZP a SP?
lebo na to ma tiez daky cas, ale teraz je na dovolenke ako na potvoru.
prosim poradte mi co robit.
akoze v zivote som toto nezazila. dakujem
@lindus_esterka takze za ten jeden den vlastne uhradi zamestnavatel ZP len? a SP nie?
lebo som myslela ze kedze mi ma vratit cca 280 eur, ze z toho sa budu platit za ten jeden den odvody...akoze cerpanie dovolenky alebo tak
kvoli 1 dnu sa mi nechce ist na ZP a zaroven, papiere na Urade uz su, lebo ma cakaju dalsie vysetrenia a preto som to dnes chcela vybavit a mat z krku...
@lindus_esterka praveze ak to je noazaj len tento naklad, ktory zamestnavatelovi vznika, tak to ani nebudem menit uz na urade prace. lebo to by asi dost blbo vyzeralo.
ja len nechapem ako moze niekto ukoncit PN v sobotu :/
@lindus_esterka 4.5 ukoncenie PP dohodou ale k 3.5 ukoncenie PN ( zle mi to ukoncili)
Ja, keď som aj zle odhlásila, vedela som to zmeniť aj na sociálke aj na zdravotke, len to by sa muselo chcieť aj mzdárke... máš pracovnú dobu klasika pondelok-piatok? Aký dátum ukončenia pracovného pomeru máš na ukončení?
@chiarisimo ano mam tak.
3.5 ukoncenie PN sobota
4.5 ukoncenei PP dohodou
sef navrhol cerpat 1 den dovolenky...
tak usetris si cestu do ZP ale budes musiet riesit s UP.. ja som praveze navrhla aby si ten 1 den bola ako samoplatitel, tj, ze datum ukoncenia pracovneho pomeru by sa nemenil. Ale teraz citam, ze PN ti ukoncila k sobote, tj ze v nedeľu si uz praceschopna a ty bezne nedele robis, ked ti tam chce dat sef dovolenku? lebo pokial mas pracovnu dobu pon-pia, tak je uplne bezpredmetne, ci si alebo nie si cez vikend PN kedze by si do prace nesla tak ci tak
@lindus_esterka nedele nerobim
takze sef mi nemusi davat dovolenku na nedelu? on mi ma este preplatit v majovej mzde asi 8 dni dovolenky....a teda proste on za tu nedelu ake dovody odvedie? lebo on mi ma vratit cca 240 euro...
@lindus_esterka ci sa to zbytocne skomplikuje ak mi da 1 den dovolenky? ved SP neriesi ci vikendy robim ci, snad nebude riesit ze mam ukoncenie PP v nedelu...
Nevidím dôvod na čerpanie dovolenky v nedeľu, keď nedele nepracuješ...
čiže za máj by si mala mať PN 3 dni, odpracovaný 1 deň s nulovým príjmom a preplatenie dovolenky 8 dní... za nedeľu nebude odvádzať žiadne odvody, len by ti vykázal 1 deň s nulovým príjmom... ani by si to podľa mňa nemalo byť, ak nemáš nerovnomerne rozvrhnutý pracovný čas
Ak by vymýšľal s tou dovolenkou, odvody z 1 čerpania dovolenky + 7 dni nevyčerpanej dovolenky by sa rovnali 8 dňom nevyčerpanej dovolenky...
SP nebude riešiť ukončenie PP v nedeľu... ja by som si zaplatila tú zdravotku za 1 deň...
@chiarisimo dakuejm pekne ale ked by sme to nechali teda na ten jeden den dovolenky, tak sa za nedelu plati len ZP ze? Sp sa neplati.
vlastne by som ja prisla o 1 den dovolenky ze? to je pre mna asi jedina strata ze?
praveze sa mi nechce ist na ZP kvoli 1 dnu samoplatenia...zas behacky....
lebo mam dalsie vysetrenia. ale lekarka krava mi nechcela predlzit PN.
tak preto to mam vsetko naraz a ''tlaci ma cas''
dakujem ti za tvoj cas a pomoc
@chiarisimo ma pravdu, pokial nedele nerobis, tak potom nema zmysel, aby ti tam daval dovolenku. Ale vies co ja by som to cele vobec nijak neriesila, k nedeli mas ukonceny PP, od pondelka si na UP, medzeru tam nemas ziadnu a co sa tyka odvodov, sadzby pre zamestnavatela su vo vyske 11% do ZP a 25,2 do SP, to ale bude platit aj z preplatenej dovolenky, cize presne ako sa pise vyssie, ci ti 1 den zaplati a 7 preplati, alebo celych 8 preplati je v podstate uplne jedno
@lindus_esterka dakujem, takto polopatisticky ako laikovi, som to potrebovala vysvetlit.
moc dakujem vsetkym, velmi ste ma ukludnili
"ked by sme to nechali teda na ten jeden den dovolenky, tak sa za nedelu plati len ZP ze? Sp sa neplati." - plati sa ZP aj SP, pretoze by si mala hrubu mzdu, z ktorej to ide. SP si neplatis len keby si bola samoplatitel (platit mozes, ale nemusis, keby sme sa bavili o tomto jednom dni, tak sa ti SP zaplatit neoplati, len by sa ti tento jeden den proste neratal do odrobených dni na ucely podpory, materskej, dochodku atd, ale tym ze je to 1 den tak to nie je zas taka kalamita)
"vlastne by som ja prisla o 1 den dovolenky ze?" - neprisla, bud by si mala 1den cerpany a 7 preplatene, alebo 0 cerpane a 8 preplatene, pre teba prakticky ziaden rozdiel.
ak by si sa predsalen rozhodla zmenit tu dohodu o skonceni na sobotu, tak by som sa zaroven skusila dohodnut s pani z UP aby ta do evidencie dala uz od nedele. ale stale si myslim ze najlepsie neriesit nic. A nemas zac
Uvidíš ten hot-line medzi úradom práce, sociálkou a zamestnávateľom, ak sa budete do toho vŕtať... ja by som si zavolala na zdravotku, vypýtala podklady, účet, variabilný symbol, sumu a uhradila cez internet banking, nemusíš nikam chodiť...sociálnu poisťovňu neriešiš....
@lindus_esterka dakujem
uz posledna vec.
ak mi ma preplatit cca 8 dni , co je cca 280 brutto max.tak zamestnavatel bude z tejto sumy musiet zaplatit odvody ze? a teda ak zistim kolko ho stal ten jeden den dovolenky, ktory by sa cerpal?
priklad dam do kalkuaclky ze brutto 280 eur, vyjde mi ze na ZP aj SP zaplati za mna aj za seba ako zamestnavatela cca 138 eur dokopy takze to dam deleno 8 dni - takze cca 18 eur za mna za nedelu uuhradi?
prepac ze takto spamujem.,
@chiarisimo ale preco by mala riesit zdravotku? v dohode o skonceni, ktoru ma autorka a ktoru odovzdala na UP je posledny den PP 4.5., na urade je nahlasena od 5.5.
aj keby na tu zdravotku sla, tak ju otocia na pate, lebo ju ako samoplatcu nezaregistruju, za nedeľu je stále poistená akozamestnanec a za pondelok uz je poistencom statu..
@lindus_esterka ano dnes som sa bola registrovat od 5.5
ci ti preplati vsetky dni ako nevycerpanu, alebo by si 1den cerpala, je uplne jedno, odvody ti idú z hrubej mzdy, ktorá bude rovnaká, takže ho aj budeš stáť rovnako. Prikladám fotku, takto to uvidíš na páske. Keďže v nedelu nepracuješ, základnú mzdu nedostaneš žiadnu, len tú dovolenku (a prípadne PN - neviem, kolko si bola PN, prvých 10 dní ti platí zamestnavateľ, ale z toho nejdú odvody, nie je to zdaniteľný príjem)
@lindus_esterka dakujem ti velmi pekne, takze je to jedno, velmi si mi pomohla.
@lindus_esterka takze vlastne tak ci onak by tie odvody aj tak musel zaplatit bez ohladu na to ci by som si ten jeden den devolenky cerpala alebo nie.
takze je to pre mna jedno.aj pre neho, ze mi PN ukoncili o den skor. dnes si vazne sedim na vedeni, ale necitim sa dobre. to je asi tym.
@lindus_esterka takze je jedno, ci mam akoze jednu dovolenku a 7 dni alebo 8 dni.
naklad mu vznika stale ten isty. jemu to na odvodoch nic nemeni, plati rovnaku sumu.
Ano, spravne pises, v oboch prípadoch budu rovnake odvody kedze aj hruba mzda bude rovnaka
@lindus_esterka ja som dnes asi naozaj hrozne pribrzdena. no asi aj take dni musia byt. moc ti dakujem ze si mala s mojimi otazkami strpenie.
Nemas zaco
pokial ta zamestnavatel neodhlasil, tak dohodu ako taku viete zmenit, ale kedze si ju uz odovzdala na urade, tak by som nespekulovala a ten 1 den sa prihlasila do ZP ako samoplatitel, bude ta to stat cca 3,50 €. SP riesiť nemusíš, keďže ide o 1 deň.