Skúsenosti a názory na pohovor na vysokú školu
Stretli ste sa už niekedy s pohovorom na vysokú školu? Ja som sa s tým stretla prvýkrát a dosť ma to nepríjemne prekvapilo. Namiesto testov alebo hodnotenia podľa známok bol normálne pohovor ako na pracovnej pozícii. Pýtali sa napríklad, čo som študovala na strednej, kde teraz pracujem, prečo som si vybrala práve toto štúdium a kde sa vidím o pár rokov.
Naozaj sa podľa takýchto odpovedí rozhoduje o prijatí uchádzačov? Úprimne tomu veľmi nerozumiem. Čo si o tom myslíte vy? Za mňa je to teda riadna blbosť.
Preco neprijemne? Neboj sa nic, aj na takom pohovore si vedia preverit tvoje vedomosti a schopnosti. O aky odbor ide? Ak je to nieco, kde sa vyzaduje praca s ludmi alebo nejaka uroven vystupovania, tak je to podla mna na mieste.
Zahraničné vysoké školy robia pohovory s uchádzačmi bežne. Samozrejme plus ďalšie podmienky prijatia k tomu.
Logiku ti vysvetlím na príklade pracovného pohovoru (s takýmto prípadom som sa stretla veľa veľa krát) - mám dvoch kandidátov, ktorí majú obaja rovnaké zručnosti na danú pozíciu, pričom nejde o pozíciu, na ktorej je zo zákona potrebné VŠ vzdelanie (ako napr. právnik a pod). Prvý má VŠ, červený diplom, doktorát. Druhý VŠ nemá. Prvý je málo komunikatívny, je individualista, hrá sám za seba, chýba mu pragmatický pohľad na prácu. Za svoje silné stránky považuje červený diplom, doktorát. Druhý je komunikatívny, na prvý pohľad tímový hráč, pragmatik. Za svoje silné stránky považuje to, že je rád s ľuďmi, že vždy hľadá nové možnosti a nepodlieha stereotypom. Vždy som si vybrala druhého. Pretože vždy je pre mňa dôležitejšie to, aký ten človek je v praxi, nie v teórii. Dôležitejšie je to, či zapadne do tímu, čo ho motivuje. Či bude kreatívny alebo sa bude držať striktne teórie a zaužívanej praxe iba preto, že tak je to v knihách.
Ako spomína Abbey, v zahraničí je to normálne a je skvelé, ak k tomu začnú pristupovať aj naše univerzity. Pretože známky zo SŠ či výsledok prijímacích teoretických testov je len mrňavý kus toho, čo by malo rozhodovať. Mala by rozhodovať pragmatická schopnosť uchádzača (tá sa testami neoverí), jeho motivácia študovať na danej škole a daný odbor. Zoberme si takú medicínu - absolvuje ju množstvo šprtov, z ktorých sú chladní lekári bez štipky EQ. Pritom je množstvo ľudí, ktorí by štúdium zvládli, boli by z nich ľudskí lekári, ale na prijímačkách nepreskočia nabifľovaných šprtov, pretože v nich ide čisto len o body. Medik a lekár na správnom mieste toto nebude brať osobne, pretože vie, že nepíšem o ňom. 😉
ano, v zahranici je to caste, chcu vediet, ako clovek reaguje, ako s avyjadruj, ako rozmysla mimo nejakych mantinelov, takze mu davaju rozne otazky, ktore nevyzaduju vedomosti o studiu, ale testuju, ako je pohotovy ten student a nie biflovacky.
skoda, ze to u nas nie je.

@anonym_autor keď sa môžu robiť pohovory na stredné školy, prečo nie na vš? chcú si vybrať uchádzačov s motivácou študovať, nie iba absolvovať vš kvôli titulu. Hľadajú tých, ktorí majú všeobecný prehľad a inteligenciu.