Riešenie komplikácií s nákupom a rekonštrukciou bytu

dj1616
22. apr 2025

Ahojte, opíšem jednu situáciu a zaujímal by ma Váš pohľad na to.
Muž 36 rokov, nemá na vlastné bývanie našetrené ani cent. Býva v sociálnom byte. Keďže sa mu ale príjem zdvihol tak v sociálnom byte ho už nenechajú. Niežeby sa mu ten príjem zvýšil nejak radikálne. Z 1200 eur mesačne zarába 1400 teraz (v čistom). Pred rokom mohol mať tento dotyčný prerobený 3-izbový byt za 90 000 eur. že len nasťahovať a bývať. odmietol a jeho rodičia tiež protesty jak svet. o rok neskôr čiže teraz je v hre 2-izbový, neprerobený byt po 90-ročnej babke (ale v mieste bydliska rodičov) čiže tam treba investovať hromadu peňazí. Plus bytovka aj zvonka je v katastrofálnom stave a isto do 5 rokov bude treba nová strecha, fasáda. Je to len 4-bytovka čiže viete si predstaviť že tým pádom sa na to budú skladať 4 rodiny! Dotyčný stále nemá našetrené ani cent , čiže si musí zobrať celých 90 000 pôžičku. Preplatí ju na 156 000!!!!! minulý rok to bolo 145 000 eur! ibaže minulý rok mohol mať za 145 000 väčšie a rovno bývať v podstate. Teraz preplatí na 156 000 a dalších 30 000 treba do rekonštrukcie a to ešte teda sa nerieši strecha a fasáda. Nijako mu neviem vysvetliť, že to je blbosť. Aspoň za mňa. Navrhovala som kúpiť menší dom (65 000 eur) a ten opraviť...ani počuť...poprípade nadstaviť u našich rovnako ani počuť. Odmietam do tejto somariny investovať, dať za dvojizbový malý byt zatuchnutý v malej dedine dohromady v podstate minimálne 186 000 eur!!! Ja niečo našetrené mám ale nedám to na takýto byt. poprosím názory...

sisska96
22. apr 2025

Tak keď nemáte deti, nič spoločné, choď preč od neho

maca1984
22. apr 2025

To je tvoj čo, priateľ ?
Má 36 a nemá vlastné bývanie ( ok, to ešte privrem oko), ale že nemá ani cent odložený, tak to nechápem.
Napíšem úprimne, nebol by to pre mňa človek do života.

denkabemommy
22. apr 2025

@dj1616 preboha, ak ťa s ním nič dokopy nespája (deti), tak odíď čo najskôr, lebo skôr, ci neskôr to aj tak skončí.
Mimo to, v menšom meste (tn kraj) sme kúpili krásny nový 3i byt aj s parkovacím miestom za 200k 🙂.. takže rozmýšľaš správne, starú haraburdu nekupuj ani keby čo

vevebono
22. apr 2025

Však vyrieš si niečo po vlastnej chuti a ak s ním chceš bývať, nech ti prispieva na platby .ak odmietne, tak nestojí viac za zmienku

vler
22. apr 2025

@dj1616 toto nema buducnost a Ty zbytocne minas energiu na nejake vysvetlovanie

belllinka
22. apr 2025

@dj1616 A ty máš koľko rokov? máš byt? A koľko našetrené?

dj1616
autor
22. apr 2025

@belllinka ja mám dom a je na mna aj písaný. je to rodičovský, je tam mama. kludne by sa dalo nadstaviť a mať samostatne aj vchod ale nechce ani počuť.

dj1616
autor
22. apr 2025

@belllinka ja mám 34 a mám 30 000 eur...hej nie je to veľa na samostatné bývanie ale tak ja som aj prerábala v dome...brána nová sa robila, elektrina sa robila...

la_dolce_vita
22. apr 2025

Na co cakal tolko rokov? Zaraba predpokladam minimalne 10 rokov, kedy ceny boli uplne inde. Vyhovovalo mu byvat v socialnom byte? Mne by to vadilo. A kam isli uspory? Kde minal prijem? Ale ani investovat do tvojho nie je v poriadku.

sante81
22. apr 2025

@dj1616 muž vyššie opísaný by bol pre mňa nepoužitelny pre život, v jeho veku nemať bývanie? 🤦 A ak by bývanie nemal, tak aspoň slušnú hotovosť.
A zas keby som bola chlap a žena by chcela nadstavit podlažie, tiež by som do toho nešla

dj1616
autor
22. apr 2025

@la_dolce_vita no to by zaujímalo aj mňa kde všetko pomíňal ☹ lebo ako ked teraz nevie ušetriť ani cent neviem ako by chcel platiť hypotéku a zároveň žiť, mať dieťa a atd....jeho odpoved na všetko je , že všetci majú hypoteku ze bez toho sa dnes človek nepohne.

januska12323
22. apr 2025

@dj1616 kde chce bývať je jeho vec len nechápem kde dáva peniaze. Ak by mi vyhovoval ako kamarát na občasný sex tak budiš ale ako partner asi nie.

sante81
22. apr 2025

@la_dolce_vita poznám osobne niekoľko mužov, ktorí nemajú a nevlastnia nič 😉 chýba im finančná gramotnosť, alebo aspoň nejaký cieľ v živote- osamostatniť sa, mať rodinu napr

dj1616
autor
22. apr 2025

@sante81 ja netúžim bývať s mamou....bola to len jedna z možností...urrčite lepšia ako dať za 2-izbový starý byt 186 000 eur

la_dolce_vita
22. apr 2025

@dj1616 inak o kolko sa preplati hypoteka je tazko presne odhadnut, kedze po fixacii sa zmeni urok aj splatka.

dj1616
autor
22. apr 2025

@la_dolce_vita ved presne toto je len na 3 roky istý fix...potom sa to môže ešte "krásne" navýšiť...a ešte doodpoviem na tvoju otázku...robotu má minimálne od 20-rokov takže zarába 16 rokov....

gejb
22. apr 2025

@dj1616 deti asi neplánujete....ci?

deti95060810
22. apr 2025

už by ma opustila akákoľvek láska k tomuto chlapíkovi... nemá nehnuteľnosť, vlastné bývanie, ani úspory - to by mi bol načo. keby mal o 15 r menej - pochopila by som, ale v tomto veku čo uvádzaš?
v tvojom prípade už len dúfať že je šikovný , robotný a všetko vie na stavbe porobi´t... 😉

dj1616
autor
22. apr 2025

@gejb práveže by chcel....

marsmykkok
22. apr 2025

za mňa tá 4 bytovka nie, to spadne lebo pochybujem že susedia budú mať peniaze na prerábku, tieto malé bytovky sú všetky v stave na zrútenie. A ani domček nie, je to žrút peňazí, hlavne starý, o čase nehovorím kedže všetko rozbúrať a na novo robiť. Normálne nech si kúpi nejaký malý byt jeden alebo dvojizbový v klasickom paneláku.

dj1616
autor
22. apr 2025

@deti95060810 k tej tvojej poslednej vete radšej budem ticho lebo to už vážne bude pôsobiť, že tu len hľadám podporu v rozchode 😀

gejb
22. apr 2025

@dj1616 a ty si to vieš predstaviť? Nemáte kde bývať a zili by ste len z jeho platu traja ludia (z ktorého mu na konci mesiaca nič neostáva) a tvojho rodicaku 500€?

dj1616
autor
22. apr 2025

@marsmykkok ibaže ja mu to neviem vyhovoriť...už som povedala, že si ho nevezmem, že do toho neinvestujem, že tam nepôjdem bývať...a aj tak si ide svoje...

la_dolce_vita
22. apr 2025

@dj1616 nepozname ho, nevieme aky ma charakter, ci je zodpovedny, ty musis vediet, ako to vnimas a citis, niekto potrebuje partnera, ktory ho "potiahne". Ale treba sa dohodnut, nejaky kompromis, do byvania u teba by som ho tiez nenutila.

dj1616
autor
22. apr 2025

@gejb ved presne ja si to neviem predstaviť...preto to sem píšem...že či som ozaj ja tá náročná a dá sa to ale za mňa je to celé kravina a na dieťa to nevidím v prípade takejto príšernej pôžičky vôbec. presnejšie ja to prestávam vidieť aj na vzťah...

dj1616
autor
22. apr 2025

@la_dolce_vita ja nenutím ja som len navrhovala alternatívy...ibaže tu zapracúvajú aj jeho rodičia bohužiaľ...hovorím minulý rok ho odhovorili od zariadeného bytu v meste (lebo by ho nemali pri riti) ale čo sa týka tejto starej haraburdy tak to sa im zrazu páči a schvalujú. Lebo synáčik môže chodiť píliť drevo, kosiť, ukladať drevo a atd...

gejb
22. apr 2025

@dj1616 no rovno ti poviem že na dieťa to nie je urcite. Nemali by ste za co ani plienky kúpiť a zivorili by ste niekde v 1izbovom podnájme.
Pre mňa je red flag nie len ze nie je finančné gramotny, ale hlavne si nenechá poradiť. Všetky tvoje návrhy "ani pocut". Tak by som ho nechala nech sa zariadi... nemusis sa sním hneď rozchádzat...ale teda rozmysli si dobre s kým zalozis rodinu.
A ešte podstatná vec. Ked nemá nasetrene a s jeho vekom mu hypotéku ani nedaju. Tam musíš mat minimálne 20-30% vlastných peňazí.

maca1984
22. apr 2025

@dj1616 tak s mamou, rodičmi by som ani ja nešla bývať.
Ani keby to bolo neviem ako oddelené, nie.

la_dolce_vita
22. apr 2025

@dj1616 no ja neviem, to co opisujes, to nevyzera ako zrely, zodpovedny, samostatny muz. Ti rodicia navyse..

dj1616
autor
22. apr 2025

@gejb ako on je dobrák, fakt predošlé vzťahy boli frajerkovia, podvádzali ma...a toto je dobrý chalan. Ale proste z lásky ani z dobroty človek nevyžije. A to, že odmieta akýkolvek kompromis , a no je naivný čo sa týka niektorých vecí. Ja som realista viem čo kolko stojí, vidím kolko vyjde dieťa preboha...A proste ked už raz tú pôžičku vezme tak to nejde vrátiť späť, že dobrý deň už si ju neprosím...a ked si uvedomí chybu bude neskoro. plus ten byt nikdy nebude mať hodnotu takú. dokonca v tom byte bol odhadca a tomu predavajúcemu odporučil,že ten byt max 65 000 eur...a dotyčný trvá na 90 000 a henten môj mu to chce dať...už ked odhadca povie, že to nemá takú cenu.