Samoživiteľka a problémy na pracovisku. Ako reagovať?
Dobrý deň,
rada by som poznala názor niekoho nezainteresovaného.
Pracujem v kolektíve, kde je občas náročné zabezpečiť zastupovanie, keď niekto ochorie alebo musí zostať doma s dieťaťom. Som samoživiteľka a mám malé dieťa, ktoré má od útleho veku zdravotné problémy. Občas sa stane, že sa jeho zdravotný stav náhle zhorší a musím s ním zostať doma alebo vyhľadať lekársku pomoc.
Nedávno nastala situácia, keď som skoro ráno musela oznámiť, že neprídem do práce, pretože zdravotný stav dieťaťa si vyžadoval moju starostlivosť. Chápem, že to spôsobilo komplikácie, pretože v ten deň bola naplánovaná väčšia pracovná akcia a bolo potrebné riešiť zastupovanie.
To, čo ma však veľmi zaskočilo, bola reakcia jednej nadriadenej osoby. Počas telefonátu na mňa zvýšila hlas, povedala mi, že jej už takéto situácie lezú na nervy, a naznačila, že si zdravotné problémy dieťaťa vymýšľam alebo zneužívam ako výhovorku.
Priznám sa, že ma to veľmi ranilo. Rozumiem tomu, že zamestnávateľ rieši prevádzku a vznikajú mu komplikácie, ale obvinenie z klamstva v súvislosti so zdravím vlastného dieťaťa mi prišlo za hranou.
Ako by ste reagovali vy? Nechali by ste to tak, alebo by ste sa k tomu neskôr vrátili a otvorene povedali, že takýto spôsob komunikácie nepovažujete za správny?
Ďakujem za každý slušný názor.
@mama4444 bohužiaľ konfrontovala by som ju len ak vieš, že si dokážeš nájsť aj inú prácu. Žiaľ je to tak, je fajn ju slušne konfrontovať ale ak si samoživiteľka a ak vieš, že si inú prácu nájdeš ťažko, tak by som to nechala tak a “držala hubu a krok”.
Tiez si myslim,ze toto moze byt aj dovod na ukoncenie prac.pomeru.Preto to maju samozivitelky tazke v dnesnej dobe,lahko kvoli tomu prichadzaju o pracu,jediny zdroj prijmu.
Na tvojom mieste by som držala ústa a bola rada, že ešte prácu mám.
@anonym_eaa6cb to je čo je za radu 😲
@mama4444 ja som takto bola, preto som mala pani - čipernú dochôdkyňu, čo mi pomáhala vykryť tieto situácie. Ale v práci vedeli o synovi, že býva často chorý.
@mama4444
V prvom rade by som hľadala prácu, kde má vedia jednoduchšie nahradiť alebo môj výpadok nespôsobí priveľké problémy. To ti píšem ako matka 3 malých detí s mužom. Aké ilúzie si veru nerobím.
Mne priamo veľmi dobrá kamoška povedala, že ona by ma napriek 30 ročnému priateľstvu nezamestnaná. To než hnevu, len vidíme obe fakty. Ona potrebuje človeka, na ktorého je spolah. Na mňa nie je, kôli detským chorobám. A práve keď to vidím u seba, tiež by som takto matku nezamestnaná aj keď je to kruté. Ale živnostník, firma je na richtig ľuďoch stratová.
Sama netuším ako to bude u mňa časom ale ja im rozumiem. Skôr sa čudujem, že si ešte tam. A áno, povedala by som v práci, že mu je ľúto moja neprítomnosť a takéto nečakane situácie. Avšak nie je to z mojej (tvojej) strany žiadne zneužívanie a klamstvo, keďže som za prácu vďačná a rada ju robím.
@mama4444 ja som takto bola, preto som mala pani - čipernú dochôdkyňu, čo mi pomáhala vykryť tieto situácie. Ale v práci vedeli o synovi, že býva často chorý.
@anonym_c22eea žiaľ keď si chce prácu udržať ozaj musí byť ticho . A to sa netýka len samoživiteľky . Ťažko je s prácou a ešte keď ma človek malé deti .
@anonym_c22eea ... To je rada taká, že autorku môže zamestnávateľ veľmi rýchlo vymeniť za niekoho, kto toto robiť nebude. Čo myslíš, dokedy budú ochotní kolegovia z minúty na minútu robiť prácu za jedného naviac?
@mama4444 ale.prosim ťa, máš zákonné právo na OČR, neurobila si nič nezákonné, nelegálne a ani nemorálne. Je v kompetencii zamestnávateľa.zabezpecit zastupovanie. Nie je v tvojej kompetencii riešiť zaskok. Preto máme nadriadených s vyššími platmi, aby toto riešili. Keď to nadriadenú obťažuje nech sa vzdá funkcie v prospech niekoho, kto je spôsobilý riešiť zastupovanie. Určite to nie je dôvod na vyhodenie z práce, je úplne normálne, že choré dieťa má právo byť s matkou, otcom na OCR. Ja by som sa k tomu nevracala, ani nevytykala, ale určite, ak budeš nabudúce OCr, tak povedala, že si nepraješ, aby po tebe niekto kričal zato, že jednaš legálne a v súlade s pracovným poriadkom a zákonníkom práce. Máš na to nárok, pochybila nadriadené, že po tebe kričala. Čo bude do budúcna, ak bude napríklad reorganizácia práce je otázne, ale na OCR máš nárok.
Ono je potrebné pozrieť sa na to z 2 uhlov.
1. Z tvojho - dieťa je a vždy musí byť pre teba na prvom mieste, o tom nemusím diskutovať. Takže ak je choré a potrebuje ťa, ostávaš doma. Bez výčitiek.
2. Z pohľadu zamestnávateľa - ak chýbaš často a je potrebné ťa často zastupovať, tak tvoja hodnota pre zamestnávateľa klesá, tá hodnota je nižšia ako hodnota niekoho, kto nie je doma tak často. To je proste fakt a ak si normálna inteligentná žena, tak to chápeš. V niektorých krajinách EU je častá PN či OČR dôvod na regulárne ukončenie pomeru zo strany zamestnávateľa. Predstav si ty, že niekoho zamestnávaš a ten človek je často doma, alebo oveľa častejšie ako ostatní a musíš riešiť jeho zastupovanie. Alebo si predstav, že ty si kolegyňa, ktorá musí niekoho často zastupovať.
Čiže určite by som nešla do žiadnej konfrontácie, nemáš na to dôvod. Práve naopak, ak máš prácu napriek tomu, že často v práci chýbaš, tak môžeš byť rada. Ak by si s týmto nastúpila do novej práce, skúšobnú dobu by si s veľkou pravdepodobnosťou neprežila.
Čo by som ale urobila je porozprávať sa so šéfom. Vysvetliť situáciu. Ak niekto z mojich ľudí mal dieťa či partnera s vážnym ochorením, vedela som čo presne sa v tej rodine deje a preto nebol problém chápať to a prípadne nájsť tomu človeku dočasne aj iné uplatnenie vo firme, kde bude aj on sám mať voľnejšie ruky.
@anonym_c22eea ... To je rada taká, že autorku môže zamestnávateľ veľmi rýchlo vymeniť za niekoho, kto toto robiť nebude. Čo myslíš, dokedy budú ochotní kolegovia z minúty na minútu robiť prácu za jedného naviac?
@parvinka0001
@anonym_eaa6cb
všetci sme mali malé deti a veľa ľudí veľmi rýchlo na to zabudlo. Sama som bola pár rokov na dieťa sama, preto som mala pani, čo mi pomáhala. Teraz kolegova sestra za 4 roky vystriedala 15 ! robôt, lebo je sama tiež na dieťa. Vždy ju prepustili pri chorobe dieťaťa. Veľa krát to býva tak, že takéto žena si omnoho viac váži prácu, ako slobodný, či človek s veľkými deťmi. Ja to vidím sama v práci, mám na starosť personálne veci. Pravidelne to takýto zneužívajú
Buď rada že máš robotu 🙄
Pre mňa ako zamestnávateľa je veľmi ťažké zabezpečiť chod firmy, oddelenia, prevádzky, keď mám niekoľko žien samo živiteliek s malými chorľavými deťmi. Každé ráno sa so strachom pozriem na mobil na správy od kolegýň o tom, že musia ostať doma, ísť ku lekárovi, na OČR apd. Majú na to právo. Ale ja mám právo zamestnávať ľudí, s ktorými sa dá dlhodobo fungovať, neabsentujú pravidelne a hlavne nepredvídateľne - lebo ak sa to deje pravidelne - tak to negatívne ovplyvňuje všetkých. Preto ak beriem mamičku s dieťaťom, tak sa niekoľko krát opýtam, či má zabezpečenú starostlivosť o dieťa v prípade opakovanej choroby. A zmluvy dávam max na rok. Niekedy aj na pol roka s možnosťou predĺženia potom. Počas toho obdobia sa uvidí ako dokážeme spoločne fungovať.
@parvinka0001
@anonym_eaa6cb
všetci sme mali malé deti a veľa ľudí veľmi rýchlo na to zabudlo. Sama som bola pár rokov na dieťa sama, preto som mala pani, čo mi pomáhala. Teraz kolegova sestra za 4 roky vystriedala 15 ! robôt, lebo je sama tiež na dieťa. Vždy ju prepustili pri chorobe dieťaťa. Veľa krát to býva tak, že takéto žena si omnoho viac váži prácu, ako slobodný, či človek s veľkými deťmi. Ja to vidím sama v práci, mám na starosť personálne veci. Pravidelne to takýto zneužívajú
@anonym_c22eea ako čo zneužívajú? Že idú zeny na OCR, alebo že vyhadzujú slobodné matky zato, že sú na OCR?
V období, keď bol syn malý a žiaľ,aj často chorý som to mala veselé tiež.Kolegyne,s výnimkou jednej boli ústretové,ale šéfka veľmi nie.Priklad:Syn mal zápal pľúc.Bola som s ním u lekára/mala som práve voľno/Dostal ATB, ktoré kým nezabrali,bolo potrebné, aby som s nim ostala doma,po ústupe vysokých horúcok mi pomohla moja svokra . Našla som ochotnú kolegyňu, ktorá vzala za mňa nočnú.Samozrejne, dohodli sme sa,ze službu jej vrátim, keď syn vyzdravie.Vymenu som oznámila šéfke, ktorá 23.v mesiaci reagovala, že ale do konca mesiaca musím službu vrátiť/pri chorom synovi/, lebo ona kvôli mne nebude prerábať rozpis služieb.Ako samorodic som zažila aj poznámky typu, že buď práca, alebo syn a pritom nikdy som s nim nebola na OCR, nariadila som sa vždy tak, že som menila službu a po uzdravení syna vrátila ochotnej kolegyni.Nemalo to vplyv ani na kvalitu práce,ani na to,ze by nemal kto slúžiť,ale šéfka boka šéfka a rada si kopla.Drzala som hubu a krok,lebo som vedela, že bez práce byť nemôžem.Syn ako rástol, tak bol menej chorlavy a aj v chorobe samostatnejší.Mali sme fajn pediatricku,ktorej keď som ráno zavolala, opísala zdr.problemy syna , vyšetrila ho,aj keď bol ešte vo veku,ze mal chodiť k lekárovi so sprievodom.Ja som bola v práci a riešila ho cez telefón
@parvinka0001
@anonym_eaa6cb
@anonym_c22eea presne ako píšeš. Ja sama m bezdetnu kolegyňu po 50tke a v kuse je doma keď aj jej mladší muž má voľno 🤦vyčerpané všetky p. Dovolenka už čo to minúta . Ale vždy sa bude pozerať že veď ty máš malé dieťa to sa rovná ocr hneď . Aj keď nemusí .
doniesla by som jej lekarsku spravu
vysvetlila jej že skutočne nemá ti kto opatrovat dieta a plat máš malý na to aby si si zaplatila opatrovatelku
neviem či má deti alebo už zabudla aké to je , ráno sa zobudiš a dieta v teplotach , tiež ta to nebavi
radšej byt samoživitelka ako s kretenom žiť - žial na sk prevlada stale že nech si trpi baba ako chce hlavne že je tradična rodina, aj ked nerozumiem tomu lebo kde to nefunguje tak ten chlap aj tak nepohne prstom, neostane s dietatom nedá korunu na opatrovatelku
v praci by som sa snažila podavat vykon viac než zvyšok,
dieta vyrastie bude lepšie, hlavu hore ...
V období, keď bol syn malý a žiaľ,aj často chorý som to mala veselé tiež.Kolegyne,s výnimkou jednej boli ústretové,ale šéfka veľmi nie.Priklad:Syn mal zápal pľúc.Bola som s ním u lekára/mala som práve voľno/Dostal ATB, ktoré kým nezabrali,bolo potrebné, aby som s nim ostala doma,po ústupe vysokých horúcok mi pomohla moja svokra . Našla som ochotnú kolegyňu, ktorá vzala za mňa nočnú.Samozrejne, dohodli sme sa,ze službu jej vrátim, keď syn vyzdravie.Vymenu som oznámila šéfke, ktorá 23.v mesiaci reagovala, že ale do konca mesiaca musím službu vrátiť/pri chorom synovi/, lebo ona kvôli mne nebude prerábať rozpis služieb.Ako samorodic som zažila aj poznámky typu, že buď práca, alebo syn a pritom nikdy som s nim nebola na OCR, nariadila som sa vždy tak, že som menila službu a po uzdravení syna vrátila ochotnej kolegyni.Nemalo to vplyv ani na kvalitu práce,ani na to,ze by nemal kto slúžiť,ale šéfka boka šéfka a rada si kopla.Drzala som hubu a krok,lebo som vedela, že bez práce byť nemôžem.Syn ako rástol, tak bol menej chorlavy a aj v chorobe samostatnejší.Mali sme fajn pediatricku,ktorej keď som ráno zavolala, opísala zdr.problemy syna , vyšetrila ho,aj keď bol ešte vo veku,ze mal chodiť k lekárovi so sprievodom.Ja som bola v práci a riešila ho cez telefón
@anonym_d9f0bf vole ako to ............ dôvod že nebude robit zmenu v rozpise 🙈🙈🙈🙈🙈 to čo je za hyenu
Pre mňa ako zamestnávateľa je veľmi ťažké zabezpečiť chod firmy, oddelenia, prevádzky, keď mám niekoľko žien samo živiteliek s malými chorľavými deťmi. Každé ráno sa so strachom pozriem na mobil na správy od kolegýň o tom, že musia ostať doma, ísť ku lekárovi, na OČR apd. Majú na to právo. Ale ja mám právo zamestnávať ľudí, s ktorými sa dá dlhodobo fungovať, neabsentujú pravidelne a hlavne nepredvídateľne - lebo ak sa to deje pravidelne - tak to negatívne ovplyvňuje všetkých. Preto ak beriem mamičku s dieťaťom, tak sa niekoľko krát opýtam, či má zabezpečenú starostlivosť o dieťa v prípade opakovanej choroby. A zmluvy dávam max na rok. Niekedy aj na pol roka s možnosťou predĺženia potom. Počas toho obdobia sa uvidí ako dokážeme spoločne fungovať.
@anonym_d00938 tak si zamestnaj chlapov alebo stroje a máš vybavené
radšej makam v robote že mi pot ide chrbtom ako trpnut pri chorom dietati a nevediet mu zrazit teplotu, mna osobne tiež nebaví totálne nebaví byt doma s chorym dietatom ani trocha , nehovoriac že tie prachy na paske chybaju .............
@anonym_d9f0bf vole ako to ............ dôvod že nebude robit zmenu v rozpise 🙈🙈🙈🙈🙈 to čo je za hyenu
@sara07 No,moja šéfka sa ohradila tým, že ona si robila VŠ,mala dieťa a zvladla to.Akurat zabudla spomenúť, že mala manžela a rodičov, ktorí sa postarali a to už aj v časoch,ked boli veľké a ona už šéfovala.Mamka jej aj varila, nakupovala, čiže asi si šéfka myslela, že každý má full servis
@sara07 No,moja šéfka sa ohradila tým, že ona si robila VŠ,mala dieťa a zvladla to.Akurat zabudla spomenúť, že mala manžela a rodičov, ktorí sa postarali a to už aj v časoch,ked boli veľké a ona už šéfovala.Mamka jej aj varila, nakupovala, čiže asi si šéfka myslela, že každý má full servis
@anonym_d9f0bf A táto žena má decko s duchom svätým? Otec neexistuje, ani starí rodičia z oboch strán, ani súrodenci, proste nie je tu nikto? Zasa jedna, čo nikoho na celom svete nemá a otehotnela, takže sa z toho majú všetci posrať?
Ak je náročné v práci zabezpečiť zastupovanie tak si hľadaj niekoho kto ťa zastúpi doma pri chorobe dieťaťa.
@mama4444 obvinenie z klamstva je za hranou? Ak sa to deje často ani sa nečudujem. Pre nadriadenú vytváraš prácu navyše, komu by sa to páčilo? Šúchala by som nohami a snažila sa chodiť na OCR čo najmenej.
https://www.modrykonik.sk/forum/dieta-v-skolke/problemy-so-zaclenenim-4-5-rocneho-syna-v-skolke/ Toto vám povie, čo je to za osobu viac, než celá diskusia. A ešte odporúčam ďalšie témy, ktoré založila...
@anonym_d9f0bf A táto žena má decko s duchom svätým? Otec neexistuje, ani starí rodičia z oboch strán, ani súrodenci, proste nie je tu nikto? Zasa jedna, čo nikoho na celom svete nemá a otehotnela, takže sa z toho majú všetci posrať?
@anonym_538e0d Ktorá žena?Ak máš na mysli mňa, tak som písala v predchádzajúcich príspevkoch, že p.svokra mi so synom pomohla, keď už u neho ustúpili vysoké teploty.Ano,aj keď je ťažké uveriť, matka môže byť sama na dieťa, lebo ovdovela a jediný súrodenec byva na 200km, rodičia nežijú.
@mama4444 napíšem ti ako som to riešila ja v pozícii zamestnanca , v čase keď som mala malé deti. Mala som vždy po ruke maldu študenku a jednu staršiu pani na stáženie detí v čase choroby, prázdnin a pod.. Samozrejme že som im za to platila, ale neboli to dáke zavratne sumy, tak aby to vyhovovalo obom stranám.
Teraz po rokoch som na pozícii zamestnavatela, a úplne na začiatku som zamestnavala aj ludi ako si ty, alebo s kamarátky s malými deťmi.. A hadaj čo po čase mi zamestnankyne vypadavali práve z dovodu že nemal kto byť s detmi.. A tak som začala zamestnankyne zaskakovať, lenže som vlastne robila aj ich robotu ale aj tu moju keďže ju nemal kto robit. A po čase som si povedala a dosť..
Začala som zamestnavať ľudí ženy po 40tke a viac rokov, čo nemaju deti. A mne ako zamestnavatelovi sa zrazu veľmi uľavilo, ma kto pracovať ja nemusim riešiť zastupovanie a sme spokojný všetci. Ano viem teraz ma asi všetci zhejtuju ale pokial človek nevie ake je to byt aj zamestnancom a zamestnavatelom nepochopi.
Takže moja dobrá rada je najdi si niekoho kto bude s dieťaťom pocas choroby , prazdnin a pod aby si nemusela toľko vymeškávať, bo je otázkou času kedy šéfke dojde trpezlivost.
@anonym_d9f0bf tak s tým čo popisuješ to zvládne každá ,aj s bodákom v zadku ako sa vraví -
@mama4444 napíšem ti ako som to riešila ja v pozícii zamestnanca , v čase keď som mala malé deti. Mala som vždy po ruke maldu študenku a jednu staršiu pani na stáženie detí v čase choroby, prázdnin a pod.. Samozrejme že som im za to platila, ale neboli to dáke zavratne sumy, tak aby to vyhovovalo obom stranám.
Teraz po rokoch som na pozícii zamestnavatela, a úplne na začiatku som zamestnavala aj ludi ako si ty, alebo s kamarátky s malými deťmi.. A hadaj čo po čase mi zamestnankyne vypadavali práve z dovodu že nemal kto byť s detmi.. A tak som začala zamestnankyne zaskakovať, lenže som vlastne robila aj ich robotu ale aj tu moju keďže ju nemal kto robit. A po čase som si povedala a dosť..
Začala som zamestnavať ľudí ženy po 40tke a viac rokov, čo nemaju deti. A mne ako zamestnavatelovi sa zrazu veľmi uľavilo, ma kto pracovať ja nemusim riešiť zastupovanie a sme spokojný všetci. Ano viem teraz ma asi všetci zhejtuju ale pokial človek nevie ake je to byt aj zamestnancom a zamestnavatelom nepochopi.
Takže moja dobrá rada je najdi si niekoho kto bude s dieťaťom pocas choroby , prazdnin a pod aby si nemusela toľko vymeškávať, bo je otázkou času kedy šéfke dojde trpezlivost.
@anonym_6175da ked máš z čoho zaplatit nie je čo riešit ... to vieme každá
@sara07 v čase ked som im platila boli slovenske koruny a ja som im platila max 1000sk a moj plat bol 8000SK , takže som si tiež dobre musela rozmysliet čo kupit a čo nie. Ale nemohla som si dovoliť prisť o pracu.
@sara07 a napr aj teraz v mojom okoli su mlade mamičky čo maju na strazenie staršiu susedku ci mamičku na materskej a co viem tiež im nedavaju zavratne sumy napr jedna plati 50 na tyzden ak je dieta chore ..Takže vždy je to o dohode

Na tvojom mieste by som držala ústa a bola rada, že ešte prácu mám.