icon

Samoživiteľka a problémy na pracovisku. Ako reagovať?

mama4444
Dnes o 07:49

Dobrý deň,

rada by som poznala názor niekoho nezainteresovaného.

Pracujem v kolektíve, kde je občas náročné zabezpečiť zastupovanie, keď niekto ochorie alebo musí zostať doma s dieťaťom. Som samoživiteľka a mám malé dieťa, ktoré má od útleho veku zdravotné problémy. Občas sa stane, že sa jeho zdravotný stav náhle zhorší a musím s ním zostať doma alebo vyhľadať lekársku pomoc.

Nedávno nastala situácia, keď som skoro ráno musela oznámiť, že neprídem do práce, pretože zdravotný stav dieťaťa si vyžadoval moju starostlivosť. Chápem, že to spôsobilo komplikácie, pretože v ten deň bola naplánovaná väčšia pracovná akcia a bolo potrebné riešiť zastupovanie.

To, čo ma však veľmi zaskočilo, bola reakcia jednej nadriadenej osoby. Počas telefonátu na mňa zvýšila hlas, povedala mi, že jej už takéto situácie lezú na nervy, a naznačila, že si zdravotné problémy dieťaťa vymýšľam alebo zneužívam ako výhovorku.

Priznám sa, že ma to veľmi ranilo. Rozumiem tomu, že zamestnávateľ rieši prevádzku a vznikajú mu komplikácie, ale obvinenie z klamstva v súvislosti so zdravím vlastného dieťaťa mi prišlo za hranou.

Ako by ste reagovali vy? Nechali by ste to tak, alebo by ste sa k tomu neskôr vrátili a otvorene povedali, že takýto spôsob komunikácie nepovažujete za správny?

Ďakujem za každý slušný názor.

Strana
z2
anonym_d9f0bf
Dnes o 09:23
@sara07

@anonym_d9f0bf tak s tým čo popisuješ to zvládne každá ,aj s bodákom v zadku ako sa vraví -

@sara07 To áno, len je dobré nezabudnúť na to, že nie každý má zázemie, nie každý má pomoc.Moje kolegyne to vedeli, šéfka nechcela vedieť...ale ako som písala, človek ťažké obdobie preklenie, drží hubu a krok, lebo deti vyrastú a su samostatné aj v prípade choroby

anonym_4853c8
Dnes o 09:29

Si samoživiteľka prečo? Dieťa oca vôbec nemá? (otec nežujúci, príp. neznámy), alebo otca má ale nemá ho vôbec v starostlivosti? Nemohli by ste sa na očr-kách dohodnúť? Prípadne sa skladať na opatrovateľku v týchto situáciách? Tvojej nadriadenej sa vôbec nečudujem. Má nespoľahlivú zamestnankyňu.

anonym_55a785
Dnes o 09:32

Ono je to take osemetne. Na jednej strane samozrejme dieta je vzdy na prvom mieste, to vravim ako mama a plne chapem. Ale zase zamestnavatel tiez nemoze robit zazraky a ked mu rano vypadnes, odrobia to len kolegovia, ktori tiez asi nebudu nadseni. Co by som urobila ja je, ze by som si nasla pracu, ktora ma vysoky level flexibility. A k tomu niekoho na vypomoc ak nastane nejaka podobna situacia - nemas mamu, druhu babku, opatrovatelku…? Chapem ze je to narocne, ale jednoducho matky samozivitelky musia mat aj taketo plany B. Ono by dost pomohlo a teraz ma tu zeny neukamenujte, ak by clovek mal deti len vtedy ked zvazil aj moznost, ze sa on bude musiet postarat sam (lebo vselico sa moze stat) a po uvahe mu vyslo, ze to zvladne ci uz z financneho alebo logistickeho hladiska.

anonym_efdaf7
Dnes o 09:34

OCR si mate s ex striedat... no a k teme - ze bol na teba sef nasraty lebo musel nieco riesit a odriekla si mu to ten den je uplne pochopitelne. Vela zien to skutocne zneuziva, hlavne tie letne OCR 🤐 Akoze leto prijde bez pripravy a ze je skolka zavreta je uplna novinka no... Sama pises, ze mu rozumies, ze musel hladat nahradu. A ano takyto clovek je "problem" v kolektive a na hranici dostat vypoved... lebo objektivne je stale volakde inde, len nie v praci... a ako sef ho platim, aby tam bol a makal a nie riesil dokola svoje sukromie.

Pointa - sestra si nasla par rokov pracu v stavebninach, kde ju vedeli bez problemov nahradit.. Mali dost personalu a jeden kus hore-dole... odkedy chodi ten jej chorlavy maly do skoly, konecne ma pracu v obore.

sara07
Dnes o 09:51
@anonym_6175da

@sara07 a napr aj teraz v mojom okoli su mlade mamičky čo maju na strazenie staršiu susedku ci mamičku na materskej a co viem tiež im nedavaju zavratne sumy napr jedna plati 50 na tyzden ak je dieta chore ..Takže vždy je to o dohode

@anonym_6175da tak 50€ v pohode to sa da utiahnut
u nás máš 5-10 € na ruku za hodinu . čo pri tyždni už sú iné prachy čo nemaš šancu dat

sara07
Dnes o 09:52
@anonym_efdaf7

OCR si mate s ex striedat... no a k teme - ze bol na teba sef nasraty lebo musel nieco riesit a odriekla si mu to ten den je uplne pochopitelne. Vela zien to skutocne zneuziva, hlavne tie letne OCR 🤐 Akoze leto prijde bez pripravy a ze je skolka zavreta je uplna novinka no... Sama pises, ze mu rozumies, ze musel hladat nahradu. A ano takyto clovek je "problem" v kolektive a na hranici dostat vypoved... lebo objektivne je stale volakde inde, len nie v praci... a ako sef ho platim, aby tam bol a makal a nie riesil dokola svoje sukromie.

Pointa - sestra si nasla par rokov pracu v stavebninach, kde ju vedeli bez problemov nahradit.. Mali dost personalu a jeden kus hore-dole... odkedy chodi ten jej chorlavy maly do skoly, konecne ma pracu v obore.

@anonym_efdaf7 ked je ex kreten . čo nastriedaš ako ho donutiš , proste nijak ho nedonutiš ničim

anonym_4853c8
Dnes o 10:16
@sara07

@anonym_efdaf7 ked je ex kreten . čo nastriedaš ako ho donutiš , proste nijak ho nedonutiš ničim

@sara07 tak je za to zodpovedná matka, že si urobila dieťa s kreténom... nie tu teraz plakať nad rozliatym mliekom

anonym_264246
Dnes o 10:24

@mama4444 riesila som to tak ze som si nasla pracu kde ma nikto nemusel zastupovat ak som mala dieta chore alebo boli prazdniny, vedela som pracovat na HO alebo som vedela prist cez víkend keď bol doma manzel. Na tvojom mieste si tiez hladam inu pracu alebo sposob ako si poriesit dieta.
Matky mozu vypadnut kedykolvek ale potom sa necudujme ze ich zamestnavatelia nechcu zamestnavat ked to riesia tak ze zavolaju "dnes nepridem" a vybavene.

sara07
Dnes o 10:33
@anonym_4853c8

@sara07 tak je za to zodpovedná matka, že si urobila dieťa s kreténom... nie tu teraz plakať nad rozliatym mliekom

@anonym_4853c8 no niekedy prideš na to že je kreten neskoro
nie každy ma intuitivny dokonalost ako ty
to je tak tažké byt trochu ludsky a empaticky , podat pomocnu ruku, pochopit , podržat aspon občas

anonym_d8a633
Dnes o 10:40

@mama4444 také kolegyne ako TY, sú v kolektíve veľmi obľúbené. Vycerpu všetky Pecka na seba a na dieťa, potom OCR počas zatvorené skolky, potom ďalšia OCR. A my sprosté ťaháme. Na tvojom mieste by som bola vdacna, že ťa tam ešte držia.

anonym_937392
Dnes o 10:41

dokedy som nemala osobnú skúsenosť s jednou prepatou kolegyňou, ktorá mala len plné ústa práv,ocr,pn, samoživiteľka,samorodič, dovtedy som ich naozaj iba obhajovala,bola empatická a neviem čo. Po tom ako som videla ako sa to dá zneužívať a používať, už to beriem triezvejšie.
Keď to tak vezmete, tak prečo by som mala byť zamestnanec druhej kategórie a robiť za niekoho iného jeho prácu,za ktorú berie plat? Prečo by som ja mala ťahať za kratší koniec iba kvôli tomu, že som vydatá alebo že si to viem zariadiť? V práci sme predsa všetci na jedej úrovni.

anonym_d8a633
Dnes o 10:42
@anonym_f22fe3

@anonym_c22eea ako čo zneužívajú? Že idú zeny na OCR, alebo že vyhadzujú slobodné matky zato, že sú na OCR?

@anonym_f22fe3 hallo? Prečo ja mam robiť robotu niekoho iného- lebo OCR?

anonym_47a673
Dnes o 10:47

@mama4444 ono nie je problém očr, ale tá náhla očr, čiže ráno oznámiť že neprídem, to by som si naozaj niekoho zaplatila na tých 8 hodín hlavne kvôli serioznosti ku kolegom a úcte že ťa často zastupujú aj okrem náhlych očr, už dávno si to mala mať zabezpečené pre istotu aspon v niektorých prípadoch

anonym_ada106
Dnes o 10:48
@anonym_538e0d

@anonym_d9f0bf A táto žena má decko s duchom svätým? Otec neexistuje, ani starí rodičia z oboch strán, ani súrodenci, proste nie je tu nikto? Zasa jedna, čo nikoho na celom svete nemá a otehotnela, takže sa z toho majú všetci posrať?

@anonym_538e0d Toto co je za nazor? Mozno uz nema rodicov alebo chorlavych, starych, co sa uz nedokazu postarat o tak male deti. A viem, ze male deti chcu hlavne mamu, ak su chore.

Ja som nastastie mala pomoc, ale vzhladom na vek, mohli pomoct len moji rodicia, teda najma mama. A muz si akosi ocr nebraval. Nastastie som vela neoceerkovala, ale zas som ja casto od deti ochorela. Som vdacna, ze to firma, kde pracujem, akceptovala, doteraz nerobia problemy s ocr ci pn kolegom, stava sa, ze niekto je castejsie ci dlhsie. Ak mimo toho podava pozadovany vykon, je vsetko ok.
Ano, mal by pomoc aj otec, ale..
A opatrovatelku? Kto je vie zaplatit? A k choremu dietatu, ak ma podavat lieky? No neviem... Toto by som osobne riskovat asi neriskovala.

bosorkabb
Dnes o 10:56

V našej firme kedysi neriešili OCR ale časy sa menia aj nadriadeny. No a už sa riešia.
Dve baby prepustil šéf, neskôr nahradil mužmi.
Ostatný zamestnanci nechceli riešiť prácu iných ani nadčas potiahnuť tak povedal že stačilo. Chápe raz za čas ale nie často a nie vtedy keď máme akcie alebo očakávané návštevy.
Jedna vec je že OCR je legálna, druhá že zamestnávateľ takých ľudí nechce.

ivana11155
Dnes o 11:04

@mama4444 ked si otvoris usta a povies, ze takyto sposob komunikacie nepovazujes za spravny, si prva na listine ktoru najblizsie vyhodia...alebo budu na teba vyvijat tlaky aby si odisla.

anonym_f22fe3
Dnes o 11:21

@mama4444 najlepšie je nemať deti a hlavne nebyť chorý. Úplne najlepšie zo všetkého. Teraz už len trpieť zato, že tie deti máš a máš ich s debilom. Čo už?

amelie2017
Dnes o 11:22

Ja zijem v zahranici, som restaurant manager v hoteli. Aktualne mam v time 4 slobodne mamy. Dieta ako vyhovorku vyuziva len jedna. A presne viem kedy. Druha uz ma 14 rocneho, funguje normalne. Dalsia 14 rocnu, ale dievca pred pol rokom zacalo s depresiami. Lieci sa u psychiatra, nechodi ani do skoly. Planujem jej zmeny podla navstev lekara, ale stane sa, ze rano zavola, ze dcera je na tom hrozne a nemoze ju nechat samu, lebo sa boji, ze si nieco urobi. Ako co jej mam povedat? Prid, inak ta vyhodime? Dalsia ma este malicke deti, tiez rano zavola, ze nepride, lebo ma jedno horucku, zvracia a pod. Na druhy den uz ma zvycajne strazenie. Vzdy, ked robim rozpis ratam s tym, ze 1,2 vypadnu. A nie len mamy. Mladi, co byvaju v mama hoteli su omnoho horsi vo vymeskavani. Kludne si nepridu, lebo v noci boli na zurke do 5., o 17., ked uz su schopni zivota idu k lekarovi po pnku a nemozes mu nic, aj ked vies, ze to nie je crevna chripka, ale opica.

Strana
z2