Ako riešiť problémy so spolubývajúcim?

28. máj 2025

Ahojte, som v situácii, kedy už nepomáha nič. Nepomáha dohovor, nepomáha zvýšenie hlasu, vyhrážky.. Ide o to, že spolubývajúci na byte sa chová, ako by tu s nami bývala jeho mama. Príkladmo, nechá hrniec špinavý 2 dni na sporáku, následne odíde na 2-3 dni preč. Je mu zaťažko otvoriť umývačku a pozrieť sa, či nie je vyložená, on rovno dá riady do umývadla a nerieši, veď niekto to po ňom sprace. Pokiaľ aj dá do umývačky, tak pomieša špinavé riady s čistými. Trieska dverami v noci, no proste nulová ohľaduplnosť. Pri konfrontácii buď hrá hlúpeho, správy ignoruje..
Ako by ste sa postavili k danej situácii? V myšlienkach sa popravde už znižujem aj k možnostiam ako dať mu preháňadlo do jedla alebo tak :D

puertorico
28. máj 2025

a on si zamkne svoju izbu ? tie riady by som mu dala na posteľ alebo pred dvere.

crazy_cat_lady
28. máj 2025

a musis zostat v tom podnajme? ako chapem, ze nedava logiku, aby si sa ty stahoval inde, kvoli niekomu, komu chyba common sense, ale pokial by som mala byvat s niekym, s kym neviem vyjst a nepomahaju ani dohovory, tak by som si nasla nieco ine.. a ak by sa ma majitel pytal na dovod, tak by som mu povedala

autor
28. máj 2025

@puertorico bývajú v izbe dvaja, tým pádom sa izba nezamyká.. lenže ostatným by to vadilo, smrdelo a pri večernej šichte v kuchyni sa spraceme všetko

puertorico
28. máj 2025

tak ako sa hovorí , múdrejší ustúpi , tak by som si pomaly hľadala iné bývanie

autor
28. máj 2025

@crazy_cat_lady Čaká nás posledný rok v tomto byte, má výhodnú polohu, sme tu iba kvôli štúdiu.. Nechce sa nám popravde absolvovať proces hľadania nového bývania pre jeden rok, keď toto je lacné, vyhovujúce a zároveň nie sme v pozícii, kedy by sme sa jemu mohli vyhroziť, že ho vyhodíme, keďže sme taktiež iba podnájomníci a nie majitelia

deti95060810
28. máj 2025

len dve možnosti....odsťahovať sa na iný podnájom, alebo pretrpieť rok.
s tými liekmi by som asi prestala, nevieš či nedostane alerg. reakciu.... môže to mať nepríjemné následky pre teba.

lindusss2016
28. máj 2025

Mate este moznost sa porozpravat s majitelmi, nech mu dohovoria oni. Tiez sa im urcite nebude pacit, ze neudrziava ich majetok v cistote. Osobne poznam pripad, kedy dievcata dali vyhodit jednu spolubyvajucu kvoli tomu, ze sa s nimi vecne hadala a navazala sa do nich

autor
28. máj 2025

@lindusss2016 Presne nad tým som premýšľala, že buď napísať majiteľom alebo jeho rodičom, či by si ho nedovychovali.. Ale zároveň mi to príde už z mojej strany ako útok na jeho osobu, najradšej by som to riešila po hranice bytu, ale asi to bude nemožné

wilkova
28. máj 2025

Ja mam sesternicu, celu vysoku skolu byvala v prenajtom byte s dalsimi siestimi dievcatami. Ona konkretne v izbe s jednou dievcinou. V dalsich izbach boli aj 3 pokope. Bola to najlacnejsia alternativa. Ona vravela, ze keby to nazazila na vlastnej koži, nikdy neuveri, ake vedia byt mladucke zeny prasiatka. Sama povedala, ze tie roky proste zaťala zuby, zavrela oci a proste to musela vydržať...

viestta
28. máj 2025

Pekne krasne mu jeho bordel zhromazdovat na posteli. Nech si s nim robi poriadok ten, co s nim ma izbu

tairyx
28. máj 2025

No verím, že príjemné to tak asi nemáte. Myslím si však, že ani ty, ani jeho rodičia ho už neprevychovajú. S preháňadlom ani inými vecami by som neriskovala. Čo mu potom povieš? Že umývaj si riady a netrieskaj dverami, lebo sa postarám o to, že budeš znova behať na wc? Ak sa izba nezamyká, neumytý riad treba dať na jeho posteľ a povedať, že to za neho nikto umývať nebude a že ak mu nevadí, že to zapácha tak nech to má u seba, lebo vám ostatným to vadí a nebudete po ňom ani upratovať, ani čuchať ním vytvorený smrad.

pikachu999
28. máj 2025

Nechávala by som mu ten bordel na posteli a povedala o tom tým čo vám to prenajimaju že je prasa

simca06022011
28. máj 2025

Nemate moznost ho proste vy dostat z toho podnajmu? alebo ked si ho vsetci chytite naraz a dohovorite mu nepomoze?
V podsatate neviem co by som robila, lebo ani nazbierat vsetok riad v jeho posteli nevidim ako riesenie, riad bude ostatnym rychlo chybat a spina bude + rychlejsie sa to v tej umyvacke umyje :D Predpokladma, ze ani ine upratovanie bytu nerobi.. nejaku dohodu nemate predpokladam, ze by sa to dalo riesit "oficialne"ako porusenie a nech sa odstahuje...

napadla ma taka vec, jeden moj byvaly spoluziak takto riesil neporiadnu frajerku :DD daval fotky na FB ako upratala :DD odloziila riad.. jasne ze oznacena bola.. ako dost neprijemne, aj sa rozisli nakoniec.. ale... :DD minimalne by ho to mohlo inspirovat odist.

lauruska_sumienka
28. máj 2025

spojte sa vy ostatny spolubyvajuci a nakontaktujte sa na majitelov ze dany chalan ma problem s poriadkom a spolunazivanim a ziadne dohovory nepomahaju. nech ho odtial oni dostanu.
a pokial vy este zozeniete niekoho kto tam bude namiesto neho, nemusia sa bat zeby bol problem ohladom platieb

veselo_neveselo
28. máj 2025

Na toto je riesenie take, ze mat vlastny riad, vlastny hrniec a ten spinavy mu nechat tak. Svoje si zatial docasne odlozte tak, aby sa k nim nedostal.
Ked.nebude mat hrniec, nebude varit.
Pripadne ked dovari a nesprace, rovno mu to doniest do izby vo vedre, nech si s tym robi co chce.
Ale upozornujem ta, ze on to vzdy vyhra, lebo on to ma na haku a tebe na tom zalezi. Ale to je nekonviaci boj, tak by som to proste zobrala tak, ze ten umyvat riady nebude, mate umyvacku tak to daj tam. Lebo neviem, ci sa tu da nastavit zrkadlo.tak aby to pochopil a teba neporazilo.

Trieskanie dveri po nociach by som pekne pasivne agresivne, dve hodiny potom co ide spat trieskala dverami na jeho izbe. Kazdykrat. A potom este aj o 6 rano, pekne sa ostatnymi dohodnut ze sa vstava, dvere dokoran, muzika, a ziadne ohlady na mladeho pana ked prisiel neskoro vecer. Ale na to ja som vysadena, na trieskanie dvermi.
Ak sa bude stazovat, tak si sadnut, a normalne v klude sa dohodnut, ze budete k sebe ohladuplni. Toto sa poriesi rychlejsie ako spinave riady, lebo nespat nastve kazdeho, ci chce ci nie.

autor
28. máj 2025

@veselo_neveselo Vieš čo práve 80 percent riadov v kuchyni je mojich, vrátane hrncov. Už som kedysi zaviedla túto politiku nepožičiavania, ale asi to zavediem opätovne. Super si to vystihla, že on vždy vyhrá, pretože to má na háku.. Ostatní spolubývajúci volia pomaly rovnaký postoj, že už na to rezignujú

danniiee8
28. máj 2025

S tým asi nenarobíš nič. Ja som žila 3 roky s dievčinou, budúcou lekárkou, ktorá inak vyzerala vždy upravene ako miss, fakt dievča roka, výzorom úpravou aj vystupovaním. A za celé 3 roky ani raz nevyniesla kôš, nezmyla dlážku ani nepozametala, bežne sme po nej nachádzali s treťou spolubývajúcou na jedinom spoločnom stole (mali sme jeden stôl na ktorom sme sa učili aj jedli všetky 3) odpadky, sáčky z čaju, použitý holiaci strojček, obaly od tampónov ktoré si menila v spoločnej izbe kým sme tam neboli. Použite hrnce nechávala v izbe aj so zvyškami a piesňou a riady zo spoločnej kuchyne vyhadzovala aby ich nemusela pratať a keď si za našej neprítomnosti bez dovolenia požičala naše riady, nechala ich vždy v umývadle špinavé. Bežne používala našu kozmetiku, pomôcky, všetko čo mohla..
Za tie 3 roky sme skúšali všetko možné a nič nepomohlo. Len si zvyknúť. Žiaľ, najlacnejšie ubytko a taktiež super poloha a tiež sme sa báli meniť aby sme neprišli na horšie. Predtým som mala totiž 2 týždne spolubývajúcu, ktorá sa nesprchovala a nemenila si ponožky a odmietala vetrať a okrem toho odmietala komunikovať, celý čas som nevedela ako sa volá a čo študuje. Utrpenie, v tej izbe sa nedalo existovať. Takže vždy môžeš byť na tom horšie.

pikachu999
28. máj 2025

@danniiee8 preboha...fuj

autor
28. máj 2025

@danniiee8 Ach, to ma mrzí, že si musela toto zažívať. Spolubývanie je ozaj radosť. Tu to začalo nevyneseným košom počas letných mesiacov (odchádzal z bytu posledný na prázdniny), pokračuje to prevažne riadom.. raz sme tu mali týždeň jeho ovsenú kašu a po konfrontácii sa mi dostala odpoveď že ,,ja som si myslel, že je to tvoje".. to sú momenty, kedy ja strácam reč, že dospelý chalan si nepamätá, aké jedlo jedol pred odchodom domov

danniiee8
28. máj 2025

@pikachu999 veruže fuj. Žiaľ, boli sme rady, že sme dostali aspoň nejaký intrak a aj to až na odvolanie. Byt by sme nezvládli platiť v tej dobe stál cca 2-3x viac ako intrak, takže sme sa museli zmieriť s osudom. Našťastie druhá spolubývajúca bola strašne super, inak by som to nedala.

danniiee8
28. máj 2025

@anonym toto veľmi dobre poznám a viem aké to dokáže byť zúfalstvo. Tvoj spolubývajúci je chalan, moja bola dievča a to už je masaker. U nás nepomohol ani dohovor, ani hromadenie jej odpadov na jej posteľ, ani rozpis upratovania izby, nič. Držím palce a prajem veľa šťastia, budeš ho potrebovať.

prasiatko30
28. máj 2025

A zmluva je na koho? Ak je na neho tak by som si hladala asi nieco nove ak viem ze sa situacia nezmeni. Na niekoho ineho? - tak proste ho postavit pred hotovu vec - od 1.9.2025 tu uz byvat nemozes, hladaj si nieco ine. 31.8 musis nechat vypratanu izbu

oslo1
28. máj 2025

Ja som mala podobnu spolubyvajucu este v Oxforde, tam bola ale chyba, ze doma mali upratovacku a ona po sebe jednoducho nevedela upratat.
Ja som si koli nej kupila svoju sadu hrncov, utierok, varech a naberaciek, ktore som NIKDY nikomu nepozicala.
Na dome sme boli 3.
Jeden chalanisko, ktory bol ok, potom ja, co som po kazdej nocnej vygruntovala barak a potom ona.
Tiez nechavala spinave, plesnive riady v kuchyni. V UK maju domaci taky plastovy lavorik (to este z cias, ked neboli umyvacky, ani my sme umyvacku nemali). Tak som to vsetko vzdy do toho lavorika bachla a posunula na linke, kde mi to nevadilo. Ona to casom umyla, vacsinou zo strachu zo mna.
Spinave vlozky sa jej v kupelni z kosa vysypavali, ja som si svoje zahadzovala vo svojej izbe, prave z tohto dovodu, aby som nemusela aj ju riesit. Bolo tam velmi vela veci. Byvali sme spolu 4,5 roka, inak celkom fajn baba, postupom casu sa to zlepsilo .
Potom som ja odisla, na moje miesto prisla dalsia baba, tiez riadna spindira a tato spolubyvajuca sa na nu mne stazovala.
Dnes je odvtedy pomaly 20 rokov, v Oxforde som prezila velmi peknu cast svojho zivota a v podstate tieto spindirske veci si uz ani nepamatam. Ale viem, ze som z toho bola na nervy.

suzy2508
28. máj 2025

Ahoj, ja by som ti odporučila kontaktovať majiteľov a povedať, že je to prasa a nežije sa Vám tam dobre. Naša majiteľka na byte, kde som počas VŠ celých 5 rokov bývala, bola neskutočne zlatá žena a vždy nám vyhovela. V dobrom spomínam na naše pravidlá a rozpisy na začiatku semestra so spolubývajúcimi. Každá mala každý týždeň na starosti niečo iné a bez problémov sme pripomenuli, že zabudla upratať. Rozpis sme mali v kuchyni na chladničke, čiže nedalo sa vyhovárať 😁 raz sme ale mali šťastie na úplnú špindíru, ktorá smrdela ako cap, spala na neoblečenej posteli (pritom sme mali aj čisté spoločné voňavé obliečky na byte), nechávala po sebe okadený záchod a mnoho iného. Majiteľka to raz dva vyriešila vysťahovaním, keďže sa jej páčilo, že kedy ku nám prišla na byt, tak sme mali vždy vyupratované ako zo škatuľky. Treba si naozaj nastaviť tvrdé pravidlá, oznámiť hneď na začiatku. My sme mali dokonca fond na čistiace prostriedky 😁 fakt rada spomínam na moje spolubývajúce.