Mali ste svadbu doma len s najbližšími?

sofia193
10. mar 2025

Ahojte dievčatá, mali ste tu niektorá svadbu doma len s najbližšími? Myslím tak, že sobáš v kostole a potom obed atď doma na dvore (záhradná svadba)? Zaujímalo by ma či, by ste do toho išli znova a koľko cca vás to vyšlo? Ďakujem 🙂

silwii
10. mar 2025

Ja som bola raz na svadbe, ktora sa konala len na urade a z nej sa islo hned na chatu. Nazvali to svadobna chata 😀 Ale ja by som to popravde takto nikdy nechcela. Svadba sa ma oslavit poriadne, ja si neviem predstavit, ze by som sa do rana nevytancovala napriklad. Ale kazdy mame svoje predstavy o dokonalej svadbe 🙂 Takze vsetko, co chcete vy, je v poriadku.

viestta
10. mar 2025

Moj brat mal len obed a grilovacku v altanku u nich doma o 10 ludoch. Bolo to ich rozhodnutie, my sme sa prisposobili a bolo fajn.

sofia193
autor
10. mar 2025

@silwii ja som tiež nikdy po takejto svadbe netúžila ale keď vidím tie ceny ... a hlavne máme obrovskú rodinu a všetkych pozvať je nemysliteľné. Tak vymýšľame všetky možné alternatívy a potom sa rozhodneme. Ďakujem za odpoveď 🙂

yna1
10. mar 2025

@sofia193 prave som sa isla spytat ze kolko by vas malo realne malo byt a aku velku zahradu na to mate ? 😀 ale myslim si ze by ta to vyslo menej a bolo by to cele take uvolnenejsie lebo by to bolo fakt ze v kruhu rodiny.

ivik4
10. mar 2025

Moji znami mali na urade a potom doma obed ci veceru alebo ako to nazvat. Ale oni mali malinko ludi, asi 5 len.
Keby mam mat este jednu svadbu tak sa vezmem s 2 svedkami a peniaze investujem cisto na svadobnu cestu na ktoru hned odletim, ziadne tie svadobne ceremonie

zuzubb007
10. mar 2025

Náhodou skvelá zábava môže byť, keď som bola mladšia mala som klasickú svadbu bolo skvele všetko, ale keby mám mať v tomto veku idem do svedkov a oslava guláš alebo chatovacka, žiadne ceremónie, aj tak ostatných hosti to stojí zbytočne veľa peňazí od oblečenia cez vsetko

bessie12
10. mar 2025

@sofia193 môj muž to tak mal. Svadba na urade
a oslava s najbližšími na dvore.
Teraz ho to opäť čaká a budeme mat normálnu svadbu. Obrad aj hostina bude v reštaurácii.

sofia193
autor
10. mar 2025

@yna1 na klasickú svadbu vyše 100 by nás bolo.. ale to fakt, že nechceme dať toľko peňazí za jeden deň... Keby sme to poriešili nejako takto v kruhu najbližších tak by nás tam bolo možno 20. Čo by sa v pohode dalo zvládnuť doma, len teda nechcem ľutovať a preto to chceme dobre zvážiť. A tiež už nie sme najmladší 😁 ja 33 a muž má 36.

rachel36a
10. mar 2025

@sofia193 môj brat mal svadbu na urade, potom doma najbližšia rodina skorá večera, chvíľu posedeli a koniec...večer sme my mladsi išli do baru..

paciko9
10. mar 2025

My neplanujeme ziadnu, veselicu. Svadba na urade, 2 svedkovia a nasa dcera. A potom daky obed, a je mi fuk ako to kto zobere😉 Peniaze vieme inak vyuzit, ako ich vuhodit za jeden den.

bessie12
10. mar 2025

@sofia193 nemusí vás byť až 100 na klasickej svadbe. Ja som surovo jednej kamoske povedala, že je nas už plno. Povedala mi, že pride na Slovensko a nakoniec, že do NL, pretože ona sa vtedy vracia späť z PL. Tak ma smolu. Jasne som sa jej pýtala kde chce isť. Teraz je urazena, ale to uz je jej problém 🤷‍♀️
Pozvite si koho len chcete. Dajte si maximálny počet hostí a so zvyškom urobíte len nejaké posedenie. Ak by ste sa teda rozhodli pre klasiku.

eternity24
10. mar 2025

@sofia193 veď môžeš mat klasicku svadbu aj o 20 ľuďoch. Nemusíš pozývať široké príbuzenstvo.

mimikarol
10. mar 2025

My sme mali obed v reštaurácii, obrad na úrade a išli sme k nám na zákusky a tortu. Bolo nás 12. Vydávať sa teraz, tak len zo svedkami na úrade a hotovo.

katrinka8
10. mar 2025

@sofia193 - no ak len s najbližšími, nevidím zmysel to takto riešiť. Kto sa bude starať o hostí doma, potom upratovať? Predtým tiež chystať jedlo + seba + celkovo sa pripravovať... Či by ste niekoho poverili, aby sa o o to staral? Len zase čo by on mal potom z tej svadby? A zaplatiť catering, to by ste asi moc neušetrili.
Jedine že by prišli ako píše @mimikarol - len na koláčik.
Normálne by som zobrala najbližších niekde na obed do reštaurácie po obrade. Veď nemusí ísť 100 ľudí, ale ozaj najbližší. A ostatných príbuzných pozvať príležitostne na tú záhradnú party/guláš/chatu/domov - kľudne aj o týždeň, dva, mesiac.

motogirl699
10. mar 2025

@sofia193 my sme mali svadbu na úrade a potom len s najbližšou rodinou doma na záhrade. Dali sme si polievku, svadobný tanec a potom sme sa všetci prezliekli do teplákov a tancovali do rána. Jedlo sme mali objednané a bolo to super. Páčilo sa to aj nám aj všetkým zúčastneným. Máme v pláne ešte požehnanie v kostole a zavolať potom aj kamarátov, ale hostinu tiež budeme robiť opäť doma. Tá čo sme už mali vyšla do 2000€ s úplne všetkým a ešte sme aj jedlo balili hosťom domov. Nemala som síce svadobné šaty ale také letné, biele s veľkými kvetmi. K nim som ladila aj svadobnú kyticu a tortu.

tilly
10. mar 2025

Za mňa bola svadba úplne zbytočná, peniaze vyhodené do vzduchu.
Poučenie - urob si svadbu akú chceš ty, nie tvoja rodina.

ktobytobolpovedal
10. mar 2025

My planujeme len obrad na urade, potom obed v restike (len dokopy asi 10 ludi-surodenci s rodinami a rodicia) a potom pre kamosov niekedy v lete grilovacku…
Ja som vzdy tuzila po obrovskej americkej svadbe vonku… vekom to u mna akosi opadlo. A teda po 15 rokoch co sme spolu a dvoch detoch by mi to prislo aj trosku smiesne mat taku svadbu 😄
Ale kazda sme ina…

sofia193
autor
10. mar 2025

@motogirl699 presne nejako takto by som si to predstavovala ak by to malo byť doma. Že by sme sa zabávali do rána a neriešili nejaké drahé šaty a podobné záležitosti.. s tým, že by nám doviezli jedlo z reštaurácie atď... Ďakujem za inšpiráciu 🙂

sofia193
autor
10. mar 2025

@eternity24 áno môžem jasné aj nad tým premýšľame že teda tých 20 ľudí pozvať do reštaurácie a zabaviť sa tam... Ja iba hľadám možnosti a ako kto s čím bol spokojný... 🙂 vždy som túžila po klasickej svadbe so všetkým ale pri tých dnešných sumách to nie je veľmi reálne.. a potrebujem sa naladiť na nejakú inú alternatívu 🙂

petronellla87
10. mar 2025

@sofia193 my budeme mať iba na úrade a potom pôjdeme na obed do reštaurácie. Ešte nemáme dokončený dvor a altánok, inak by som to riešila ako ty. Objednala catering a spravila záhradnú party 😊

nelka93
10. mar 2025

@silwii ja sa najviac na svadbe desim tancovania. Neviem tancovať, neznášam to a je to najväčšie utrpenie 🤣

bessie12
10. mar 2025

@nelka93 tak to sme už dve 😂

maya_hi
11. mar 2025

@sofia193 Nie, ale šla by som do toho. Príde mi to veľmi autentické 🥰 Môj muž myslel na všetkých okolo, od svojej krstnej až po posledného bratranca, než na "náš deň" a na mňa 🫤 A to už sme mali sobáše našich niekoľkých súrodencov za sebou. Takže široká rodina by o veľa neprišla. A tak to potom aj v našom živote vyzeralo 🫤

dididudu
11. mar 2025

@sofia193 správ to normálne v reštike s tými 20timi ľuďmi len. Načo 100?? My tiež ideme mať svadbu a len rodina síce nás bude cca 50 ale keby máme pozvať aj kamošov tak by nás tiež bolo aj 100.

ivik4
11. mar 2025

Autorka ja som mala svadbu 35-37 ludi ,poobede klasika jedlo a vecer disco. Ziadne tie traposiny s plienkou na hlave o polnoci ( neviem jak sa to vola teraz narychlo) a podobne. Naco

susi888
11. mar 2025

@sofia193 Ahoj.My sme mali svadbu v kostole,potom sa išlo na záhradu.Bol august, takže bolo teplo.Jedlo sme si objednali.Bolo nás asi 20 ľudí.A neskôr prišli kamaráti.Poviem ti, že sme sa bavili do piatej rána.Spievalo sa, tancovalo 🙂Nikto neriešil, že sme sa rozhodli pre takúto,, netradičnú svadbu,,. Dokonca si všetci pochvaľovali, že sa výborne zabavili.Takže môj názor,na akú svadbu sa cítite, takú si spravte 🙂.Je to váš deň.

maury
11. mar 2025

Svadba na úrade, obed v reštaurácii slávnostnejšie menu 12 ľudí cena 800 eur.

barju
11. mar 2025

@sofia193 zažila som ako hosť a musím povedať že sa mi to nepáčilo. Napíšem odvrátenú stranu takejto svadby a s čím treba počítať. Bol august, ale v ten deň pršalo, takže všetko čo mali pripravené na záhrade bolo mokré. Stoličky neboli na rovnom podklade, takže sa kymacali a človek sa však že padne. Výzdoba skoro žiadna. Nebolo tradičné trojchodove menu. Polievka vôbec. Nebolo to jedlo z cateringu, ale všetko si varili svadobčania, takže to bolo asi aj 2 dni v chladničke aby také množstvo pripravili. Mali pozicane 2 chladničky aby to mali kam zmestiť všetko. Keďže predtým nič také neorganizovali tak neodhadli ani množstvo pre 50 ľudí. Neskôr už nebolo čo jesť. Čo tanier to iný vzor. Namiesto pohárov zavaraninove fľaše aj na prípitok. Špinavý riad zo stolov zbierala rodina. Keď sa riad minul a nebolo už z toho jesť a pit, bolo treba si umyť kto chcel. Papierové prestieranie by nemalo takú úroveň, ale aspoň by sa dalo vyhodiť . Hudba sa púšťala z mobilu a púšťali si to čo chceli, ale mne sa ani jedna pesnička nepáčila, nič tradičné čo sa na svadbách hráva neodznelo. Tancovalo sa v blate a po tme, lebo nemali osvetlenie, svietil nám iba romanticky mesiac a hviezdy. Na jedlo mám chodil otravný hmyz, stále sme ho odháňali a bola som dostipana od komárov. Tiež mali obaja novomanželia 35 rokov a šetrili na bývanie, ale svadba má byť jedna v živote a treba si ju užiť. A aby som 3 dní pred svadbou varila, a pomaly nespala aby som všetko prichystala by pre mňa užívaním si nebolo. Navyše som zvyknutá na každej svadbe dávať 50 eur za seba aby som si zaplatila náklady na jedlo ale hodnota tohto jedla čo sme dostali nebola ani toľko koľko stojí denne menu. Ani výslužku z koláčov sme nedostali. Koláčov boli len 2 druhy. A svadobná torta z ktorej sa tiež neušlo všetkým a tiež ju robila sama nevesta, ktorá nie je povolaním žiadny kuchár. Nemali ani zaplateného fotografa, tiež fotil jeden hosť. Takže mám pocit že na hostoch ešte zarobili. Naproti tomu ja som mala v roku 2019 na svadbe 60 ľudí a celkové náklady boli 5000. Na výzdobe, oblečení, obruckach, zakuskoch sa dalo ešte ušetriť, ale to je niečo čo si musíš kúpiť na akúkoľvek svadbu. Samotny hotel stal 2400. Keď ale spravím celkový sumár, veľa peňazí sa nám vrátilo od hostí a svadba nás celkovo vyšla iba 1200. A to nám na poslednú chvíľu odriekli 5 ľudia lebo ochoreli, ale jedlo bolo pre nich už objednané. Keby na svadbe na ktorej som bola zaplatili catering, obsluhu a prenajali stany, vyšlo by to podľa mňa narovnako ako v hoteli pri rovnakom počte osôb. Na záhrade 100 ľudí nepohostis a keď máš pozvať iba 50, tak to môžes aj do hotela, náklady vyjdú podľa mňa rovnako, len musíš dobre hľadať. My sme pochodili 5 hotelov a ceny boli rôzne v rozmedzí 2400-5000.

sofia193
autor
11. mar 2025

@barju ďakujem veľmi pekne aj za tento pohľad.. no veru, je nad čím premýšľať 😵💫 😀

johanka21
11. mar 2025

@sofia193 Ja som takú mala a aj som potom na takej bola za svedka. My sme to s mojím mužom mali v reštaurácii, boli sme spokojní, pretože tak sme to obaja chceli a ostatní hostia boli moje sestry s manželmi a deťmi a tiež boli veľmi spokojní, pretože sme to mali v uzavretej miestnosti, priniesli sme si malú rádio-vežu a teda sme si aj super zatancovali a fakt sme sa dobre zabavili. Koľko to stálo, to Ti nepoviem, pretože už to neviem a ani sa neoplatí nad tým rozmýšľať, pretože to pred 20 rokmi a ceny boli iné. A na tej druhej svadbe, čo som bola za svedka, tak oni to mali tak, ako to aj Ty chceš, z kostola sme išli k nim domov a mali to pekne pripravené doma na záhrade a tiež sme si aj zatancovali, ženích zaobstaral "dídžeja" , bol to ktosi z rodiny a tiež sme sa výborne zabavili (mali dokopy 30 ľudí). Bolo to fakt super, odporúčam. Samozrejme, že cenu tiež neviem, ale keby som aj vedela, tak Ti to veľmi nepomôže, bolo to pred koronou, takže bolo to istotne lacnejšie, ako dnes. Ale to by si si možno mohla dokázať predbežne vypočítať...