Skúsenosti s postupom liečby u trans chlapcov

15. máj 2025

Ahojte žienky dnes som bola s kamoškou a riešili sme dosť netradičnú vec s ktorou jej úprimne neviem pomôcť. Opýtala som sa jej či to môžem anonymné dať sem a prezdielam jej odpovede ak máte nejaká skúsenosti tak prosím nebuďte zbytočne vysmievačné ona už je aj tak dosť zúfalá. Ide o to že jej syn jej pred časom povedal že sa cíti ako žena. No dobre najskôr neriešila že je to ďalší dáky jeho vrtoch z tiktoku ale on nastojil na tom aby ho začali doma volať iným menom a aj babky no a vykoľajilo to celú rodinu natoľko že ho zobrala k psychologicke že čo sa teda deje. Psychologicka ho odoslala k sexuologičke a ta chcela hneď po (nepamätám si či jednom či dvoch) sedeniach započať dáku hormonálnu liečbu. Pýtala na to od nej podpis. Ona to odmietla podpísať a tá sexuologička ju začala emocionálne vydierať s tým aké je to dôležité ako títo ľudia potom páchajú samovraždy atď. Syn samozrejme urazený najviac ako sa dá. Máte niekto skúsenosti je takyto postup doktorky správny? Vôbec nevie ako sa zachovať voči tomuto celému. Takto mu vrtosit začalo keď spoznal ďalšieho trans človeka. Dodám že on mával už aj predtým psychologické problémy a či to nemôže aj z toho pramenit?

mamamasama
15. máj 2025

Vypnúť im Netflix, ty vole. V Česku je jeden chlapec, ktorého sledujem na instagrame. Prešiel pred dospelosťou tranzíciou a potom mu došlo, že urobil chybu. Problém nebol v pohlaví, ale v hlave. Toto riešiť u psychológa. Jemu tiež sexuologička hneď naordinovala hormóny. Dosť otvorene o tom hovorí. Ľutuje,.že viac neriešil psychologickú príčinu, ale hneď hormóny a skalpel. Skúsim ho pohľadať a hodiť sem link. Snáď to pomôže.

autor
15. máj 2025

@mamamasama nevola sa náhodou Daniel? Lebo ona mi rozprávala o tomto že je taký známejší ale že v skutočnosti veľmi veľa týchto detí si to rozmyslí keď už je neskoro

autor
15. máj 2025

@mamamasama áno to bude on

mamamasama
15. máj 2025

Ano a tie jeho reels sú dosť drsné. Myslím, že by to mali vidieť povinne všetky deti, ktoré nad týmto premýšľajú. Koľko rokov má chalan?

minto3
15. máj 2025

Blbosť. Po jednom alebo dvoch sedeniach u sexuológa nie je možné začať s hormonálnou liečbou . Musí byť viacero sedení aj u psychiatra, vyšetrenia u endokrinológa, urológa, genetické testy atď. Navyše tranzícia na Slovensku je možná až od 18r., takže buď ti kamarátka klame alebo si zase ďalší troll , ktorý ma rozprúdiť vášne o tom aká tu je “sodoma gomora” keď po dvoch sedeniach u sexuológa si decko môže zmeniť len tak pohlavie - čo je samozrejme blbosť.

mamamasama
15. máj 2025

@minto3 Neklame. Pozri si účet toho chlapca. On tam presne na toto poukazuje. Po 3 mesiacoch už bol na hormónoch.

autor
15. máj 2025

@minto3 no jasné že ho nechcela poslať hneď domov s injekciami. Ale načo bude chodiť po endokrinologoch, urologoch a neviem kade keď nemá súhlas od matky? To sa pýtala jej ako prvé bez súhlasu rodičov sa nepohnú. A k psychiatrovi ide tiež

autor
15. máj 2025
lindous
15. máj 2025

Buďem reagovať tak, že je to skutočná diskusia, aj keď tu dnes boli už veľké haluze... ale vždy sa sem môže preklikať niekto, kto toto bude riešiť naozaj... ak je naozaj trans, tak je to trans dievča... a je ich aj veľa, ktorých neoľutovalo, ale práve naopak... samozrejme, netreba sa do toho hnať unáhlene, byť rodičom takéhoto dieťaťa, určite mu zabezpečím psychologickú podporu, odborníka na túto oblasť, ktorý sa mu bude vážne venovať a nie len ho posunie hneď ďalej, obzvlášť ak tam boli aj pred tým problémy a zrejme aj sebe, aby som sa naučila s týmto pracovať...

mikasa_ackerman
15. máj 2025

@lindous presne tak👏

minto3
15. máj 2025

@mamamasama pošlem ti 10 profilov trans ľudí na svk a czk ktorí tranzíciu neľutujú a sú za ňu vďační. Nikto nehovorí o tom, že keď si decko zo dňa na deň zmyslí, že chce zmeniť pohlavie tak sa to má urobiť. Na to sú odborníci z viacerých oblastí (psychiatria, psychológia, sexuolôgia, endokrinológiaatď.) ktorých úlohou je stanoviť diagnózu transexuality. Áno, je to diagnóza a až potom začať s tranzíciou. Omyli sa stávaju, aj keď myslím, že tento tu chce len vyťažiť z transfôbie a byť zaujímavým tým, že mu dávaju priestor v standarte a v ďalších pochybných médiach. Takže ja muc neverím.

mamamasama
15. máj 2025

@lindous Prosím ťa. Takmer denne vidím, ako sa niekto identifikuje, ako niečo iné. Dokonca aj tu na MK. Polovica týchto akože trans, možno aj viac, má reálne psychologický problém, pocit menejcennosti, chcú byť odlišní. Propagácia trans identity je už aj v rozprávkach pre deti. Naozaj malé percento týchto ľudí sa narodilo v zlom tele. 16 ročné decko pozerá veľa tik toku. Rozhodne pár rokov sedieť u psychológa a potom sa rozhodnúť, čo a ako.

autor
15. máj 2025

@minto3 to si naozaj myslíš že si chlap nechá dobrovoľne odrezať penis, ide na plastiku pŕs, a chodí namaľovaný a v podpätkoch pričom to ľudia odsudzuju a potom sa vráti naspäť na muža len aby bol v médiách?

autor
15. máj 2025

@lindous áno samozrejme psychológa ma aj všetko ale čo ďalej teraz?

tiezjedna
15. máj 2025

Ja by som odporúčala naozaj dôkladnú psychologickú analýzu. Môže to byť pubertálny vrtoch, a nemusí. Nepodceňovala by som to.

mamamasama
15. máj 2025

@minto3 Nemusíš mi posielať profily ľudí, ktorí boli do roku 2019 považovaní za psychicky chorých.

tiezjedna
15. máj 2025

@autorka áno. Dokonca aj ženatý chlap s rodinou. Aj zmeniť hlas. Proces na x rokov... Smutný príbeh. Len preto, že ako mladý nemal odvahu presne kvôli takým predsudkom, o akých píšeš...

lindous
15. máj 2025

@mamamasama veď nehovorím, že mu má podpísať tú liečbu, možno je to malé percento, ale to malé percento sú konkrétni ľudia a vo všeobecnosti na to môžem mať nejaký názor, no keď sa to týka môjho dieťaťa, konkrétnej osoby, nebudem to podceňovať, zľahčovať a zametať pod koberec... takže v poslednej vete sa určite zhodneme

lindous
15. máj 2025

Autorka, no čo s tým teraz? Čas, veľa rozhovorov, lásky... ak má psychické problémy, nie je to niečo, čo sa dá vyriešiť zo dňa na deň... a keď si s tým jeho rodičia nevedia poradiť, čo je úplne v poriadku, nech sa aj oni obrátia na odborníka...

mamamasama
15. máj 2025

@lindous Ako mama sa v prvom rade snažím svoje deti ochrániť. Aj predtým, aby si dali odrezať penis a potom to ľutovali.

autor
15. máj 2025

@tiezjedna no on napríklad o sebe psychológovi porozprával aj nejaké klamstvá a aj tej sexuologičke. Kamoška videla tie záznamy. Že sa hral s dievčenskými vecami a hračkami že bol v dievcenskom kolektíve - to nie je pravda.

minto3
15. máj 2025

@mamamasama veď píšem, že omyli sa stávajú. Možno chyba lekárov, možno jeho samého, že sa hrnul do niečoho o čom sám nevedel. Real trans ľudia sa už odmalička cítia tak, že sa narodili v zlom tele. Nenávidia svoje telo. Muži napr. ochlpenie na tvári, penis, svaly. Ženy hlavne prsia, vagína, široké boky. Predstav si že si v mužskom tele a pritom si žena. To je transexualizmus a nie, že ja som dnes žena a zajtra už muž. Takže tento chlapec buď bol zle diagnostikovaný a má inú psychickú poruchu alebo chcel byť zaujímavý (narcista atď.)

minto3
15. máj 2025

@mamamasama tak si sa sama týmto odhalila, že si transfóbna a zaujatá.

autor
15. máj 2025

@lindous tiež som jej to isté povedala. Nech to určite nepodpisuje len kvôli nátlaku a treba sa veľa rozprávať a možno ho to aj prejde časom. Ešte som zabudla napísať že tlačila sexuologička aj syn s tým že tu liečbu treba započať čím skôr kým nezarastá a podobne a on je teraz zruteny z toho. Zatiaľ nie je naklonená mu to podpisovať nech sa radšej sám rozhodne keď bude mať 18

lindous
15. máj 2025

@mamamasama a to je úplne v poriadku, písala som, že netreba robiť nič unáhlené, skôr som chcela povedať, že by sa nad tým nemalo len tak mávnuť rukou, s tým, že však jeho to zas prejde, ignorovať to a zatvárať pred tým oči, lebo na to "neverím" alebo lebo si myslím, že to je niečo zlé...

autor
15. máj 2025

@lindous toto ona ani nerobí že by naňho kaslala však celá rodina je hore nohami nič iné sa nerieši u nich len toto

mamamasama
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
domak2
15. máj 2025

Ja toto raz nepochopím. Ako si akože myslia, že sa cíti žena? Ak chcú byť nedoceneni, menej plateni, s viac povinnosťami ako chlapi tak nech sa im páči, keď už premena tak so všetkým. Tiez som názoru, že toto sú úplne iné poruchy a myslia si, že zmenou ich vyriešia, lenže tam začína ešte len ďalšia cesta, vacsinou polovica casu stravena po nemocniciach s komplikaciami. Je normálne ze sú niektorí muži zzenstili, že sú niektoré ženy muznejsie, zato si ešte nemusia dávať rezať časti tela.

autor
15. máj 2025

@domak2 ja mám pre to pochopenie lebo niekto to údajne tak cíti celý život a potom je šťastnejší. No ale dieťa? Však on je vo vývoji