Bol by záujem o opatrovanie v Nitre?
Ahojte mamičky. Mám 39 rokov, som matkou 2 dievčat ( 7 a 9 ročné baby). V minulosti som opatrovala detičky v Nitre. Bývame v rodinnom dome. Dlhodobo sa mi nedarí zamestnať v administratíve, tú som vyštudovala. Rozmýšlam, že sa vrátim k opatrovaniu detičiek, kým sú moje baby v škole. Obyvačka by bola herňou ako doteraz. Máme hosťovskú izbu, ktorá by bola spálňou. Deti by som samozrejme nenútila spať, ale si myslím, že oddych na lôžku pri počúvaní čítanej knihy alebo rozprávky z cd prospeje. Raňajky - nátierky, obedy - dovoz z reštaurácie, olovraty - jogurt, puding alebo kaša. Dvor máme veľký, 15 árov, tak by sa bolo kde vyhrať. Babám ostal aj pevný detský mini bazén, šmýkľavka, pieskovisko, ... a veľa iných hračiek. Štát prispieva 160 € na detské skupiny rodičom. V skupine môže byť max. počet detičiek 3. Starostlivosť o dieťa by rodičov vyšla 400€, strava 130€, spolu 530€ - 160€ štátny príspevok. Takže rodič zaplatí 370€. Pri nástupe by som brala príspevok 10€ na mesiac x počet mesiacov v zmluve - na pranie postelného prádla, uterákov, hygienické vreckovky, učebný materiál, farbičky, papiere, .... Robím si taký malý prieskum, či by bol záujem? Dajte mi vedieť. Prajem pekný večer 🙂
Urcite nie. Skor by som za take peniaze dal do sukromnej skolky uz.
co by mi prekazalo je ten dovoz jedla z restauracie optrovat si davaju najma deti co maju intolerancie a alergie
a aka je doba prevadzky treba este naposat lebo to je druhy dovod preco si davaju ludia opatrovat
@loginexistuje Na 9 hodín, od 7 hod do 16 hod
Detské skupiny je forma opatery dieťaťa, ktoré teraz štát dovoľuje a prispieva na ne.
Nie som z Nitry, ale napisem Ti svoj nazor, lebo tuto formu starostlivosti zvazujeme.
Mam dieta s problematickou imunitou, preto zvazujeme mini kolektiv.
Co by ma odradzalo, tak je dovoz z restauracie. Ako bolo spomenute taketo starvovanie nezohladnuje intolerancie/alergie. Restauracna strava (a hlavne denne menu, lebo to asi budes objednavat) nie je prisposobene zlozenim deckemu jedalnicku.
Otvaracia doba je nevyhovujuca. O 16:00 hodine este len vela ludi konci v praci, ak sa ma este presuvat k Tebe, aby si prisiel po dieta v case najvacsiej dopravnej spicky... ja viem, ze ty chces mat tiez svoj zivot, ale tu by som ocakavala minimalne flexibilitu podla potrieb rodicov z tvojej strany.
Ocakavala by som nejaky vychovno- vzdelavaci plan. Nie v rozsahu skolskeho vychovneho programu, ale aspon nacrt cinnosti, ktore s detmi planujes. Akym aktivitam sa budete venovat, ake zrucnosti rozvijat a pod.
Cena mi pride o.k.
Zaujem by som nemala ale-stravu určite z detskej jedalne-skola skolka,reštauračnú by som hned zavrhla a velmi kratky čas opatrovania,čo opatrujú v Bratiskave určite od 6-18
@lily246 možno myslela objednávanie jedla z jedálni, ktoré bežne vozia jedlo do škôlok nie v každej škôlke sa varí.A tiež to boli jedla typu guláš, pečené mäso, knedľa...
@titla u nás boli o 16 hod v škôlke 2 deti buď muž či žena začínali ráno skôr.
Autorka máš to dobre premyslené choď do toho, ale tiež by som upravila buď od 6:30 či poobede dlhšie aspoň pol hodina.Ta suma je vyssia, ale chápem., Koĺko stojí u Vás súkromba škôlka?ľudia sú už nároční a chcú za nie malé peniaze aj anglický jazyk, dramatický krúžok, tanecny, výlety, ..kúzelník a iné aktivity pre deti.Ale vyskúšaj, keď budeš mať pekný dvor, priestory ľudia sa nájdu.Tam, kde bývam sú asi 3 domy s takouto starostlivosťou niektoré deti chodia iba na 4 hodiny.
@ines88 ahoj. Ak dovolíš, napíšem Ti svoj názor. Pre mamičky z okolia tvojho domu, to môže byť zaujímavá ponuka. Ak majú napr. prácu z domu a nemá im kto postrážiť deti. Avšak za negatívum považujem otváraciu dobu, chýba mi strava prispôsobená detským potrebám, chýba mi informácia denného programu dieťaťa umiestneného u Teba. Vzdelávací plán. Cena závisí od solventnosti rodičov. Pre niekoho veľa, pre niekoho super. Za tie peniaze sa možno dá nájsť aj pani na stráženie z okolia, alebo súkromná škôlka. Rodičia majú vždy viac možností...treba dať tomu pridanú hodnotu, aby to bolo zaujímavejšie pre nich.
@luccija My sa s muzom tiez striedame, jeden vozi do skolky, druhy vacsinou vyzdvihne a ten co odviezol nadraba. Ale raz za cas sa dostaneme do situacie, ze jemu nariadia sluzobnu cestu a ja mam v ten den naplanovanu konferenciu... cize preto pisem, ze by som minimalne ocenila upravu casu po dohode, v individualnych situaciach.
Autorka nepise, ze ma kvalifikaciu na pracu s detmi, starostlivost poskytuje v rodinom dome, nie prietoroch na to urcenych a prisposobenych. Jej pridanou hodnotou by teda mala byt persinalizacia sluzieb, individualny pristup, domaca atmosfera.
Ale celkovo si myslim, ze je dobry napad, lebo vidim vo svojom okoli dopyt po takejto sluzbe. Len si to musi dobre premysliet na naplanovat.
Keby sa ti k tomu dala pridať služba že by si mala človeka ktorý by deti doniesol aj domov to by bolo super.
@ines88 napad ok, len z mojho pohladu vysoka cena, je aj nejaky benefit vo vyuke cudzieho jazyka ?a teda strava z restiky urcite nie, mozno detsky vyber jedal kde poskytuju .. osobne
by som o par mesiacov zvazovala takuto variantu, ale naozaj by ma brzdila cena, ktora sa splha uz k sukromnym skolkam, chapem, ze sa to neda robit zadarmo ,ale tiez keby mam pokryt taketo naklady do prace sa mi neoplati ani ist, lebo by som nic neziskala.
@ines88 Blízko nás je také Opatrovanie detí, ale tam je tých detí viac a rodičia si samy dovezú a odvezú domov deti, niektorí chodia aj ráno skôr, večer neskôr, dá sa to dohodnúť. Majiteľka má pedagogické vzdelanie.
Pravdu povedané, radšej by som si našla prácu v administratíve, ako robila toto, lebo tu nie je isté, či bude mať vždy tie tri deti, aké budú nakoniec náklady a ešte ľudia majú občas také rôzné požiadavky, teraz je dosť veľa detí aj s rôznými poruchami a tie si vyžadujú starostlivosť navyše, treba si to dobre premyslieť.
@lily246 chápem, ale, ak by brala z jedálni má cenu tretinovú.U nás stojí menuv reštaurácii 6.90 a do škôlky nám dovážali z jedálne výber z 3 jedál plus chlieb, pomazánky v miskách.
Autorka nápad dobrý len myslí na to, že aj ty niekedy budeš musieť ísť k lekárovi, sama či s deťmi takto budeš stále doma.Ja som jeden čas dlhodobo opatrovala malé dieťa a to bolo ako ďalšie naše, čo som potrebovala vybaviť išla so mnou.Mame to nevadilo, ale je to náročné dlhodobo.Budes chcieť má prázdniny, dovolenku so svojimi deťmi..a mne už vadila tá izolovanost stále doma, podávať jedlo, uoratovat..to je ďalšia materská🙂.Ak by boli 2,3 deti viac sa zabavia.
Každý čo toto robí má pomocnicu mamu, muža, študentku,, ktorá v nutnosti vie pomôcť postrážiť
Napad to nie je zly,no odradzalo by ma,ze nemas pedagogicke vzdelanie. Nie kazdy,kto vychoval deti,je aj skusenym ucitelom. Ako by si sa im venovala,rozvijala ich. Za tie peniaze by som radsej dala dieta do sukromnej skolky.
Vďaka za vaše postrehy a názory :
- pedagogické vzdelanie nemám - rozmýšľam o opatrovateľskom kurze, ktorý je akreditovaný MŠ SR.
- vzdelávací program by bol s prvkami Montessori.
- rozviz detí je dobrá voľba, máme až 7 miestne auto, som aktívna vodička.
- stravu - chodíme na farmu po mlieko a doma robíme vlastné syry, tvaroh, bryndzu. Údime slaninu aj syry. Zavárame a sadíme ba 5 árov pizemku zeleninu a ovocie. To stravovanie by som chcela doladiť podľa súkromných škôlok, ako im vozia obedy.
@ines88
Kurz opatrovatelstva je mozno dobry napad, ale ten je myslim zamerany na pracu s detmi do 3 rokov, urceny pre opatrovatelky v detskych jasliach a akredituje ho ministerstvo prace, socialnych veci a rodiny.
A opatrne s vyjadreniami, ako "prvky Montessori". Lebo to vyznieva tak prvoplanovo - montessori pristup je popularny, tak to spomeniem, nakupim zopar hraciek, ale v podstate o tom nic neviem... Montessori pedagogika je filozofia, celkovy pristup vo vyucbe, ktory treba aplikovat plosne. Ja s 3 rocnym peciem kolace, s jeho pomocou mi to trva 2x tak dlho, zababreme celu kuchynu ale necham ho realne vykonat kus prace, avsak netvarim sa, ze mam montessori vychovu.
Spominas, ze mate velky pozemok. Mna by si zaujala, ak by sucastou denneho programu deti boli prace v zahrade (zbieranie popadanych jabkl napr.). A rozvijas tym motoricke zrucnosti deti a ucite sa, dajme tomu, o rocnych obdobiach (kvitnutie stromov, dozrievanie plodov,....)
Stravovanie: je rozdiel, ci budes objednavat menu z klasickej restiky, alebo dodavatelom bude vyvarovna/ restauracia, ktora pripravuje jedla pre skolske a predskolke zariadenia a dodrzuje stanovene zlozenie stravy a normy. Len ci pre nich ako odberatel 3 jedal denne budes rentabilna.
A stale si myslim, ze s dobrym konceptom, by si mohla byt uspesna.
Montessori pedagogika je filozofia života a žitia.
Moje deti so mnou pečú koláče, pomáhajú pri varení, vysavajú dom, utierajú prach, ukladajú veci zo sušičky a do svojich skriniek, .. robia vianočné ozdoby, pohľadnice, záložky, ... V záhrade si kvety a poluevajú, sadia hrach, uhorky zo semienok do téglikov - potom presádzame do zemi, planty rajčiakov, feferónky, ... zbierajú úrodu - jahody, čerešne, černice, hrušky, jablká, hrach, rajčiaky, uhorky, ... pomáhajú pri polievají záhrady, pri zaváraní, varení džemov, pri hrabaní listov, pri strihaní stromčekov a viniča - nedám im strihať, ale zbierajú vetvičky, pri nosení dreva - máme krb, ... Pri vinobraní - zbierajú hrozno a čakajú, kedy potečie mušt, pri výrobe syra - zamiešajú syridlo a chodia kontrolovať kedy sadne mlieko a môžu krájať a zbierať do sitka pre seba na jedenie, pri rôsolení syra, pri odnesení do udiarne, pri ochutení čerstvého syra, pri zbieraní tvaroha z hrnca, ... pri porcovaní syrových výrobkov, pri rôsolení bravčoviny na slaninu, rýb a kuraciny a počítajú 5 dní, kedy ide do udiarne, ... atď. Hračky mali vždy drevené, pvc neuznávame - iba LEGO. Kuchynka, predajňa, kočíky, bábiky, kocky plný prútený košík, spoločenske hry hlavne náučné. Myslela si toto?
Niekto by možno povedal, že to nieje zdravé koľko toho vedia a robia. Ale s manželom chceme, aby boli praktické a vedeli sa obracať a nečakali, kedy im padne modré z neba. Aby si vedeli ceniť, keď si z pivnice prinesieme ovocie alebo otvoríme kompót alebo si uvaríme kapusticu z našich domácich surovín. Aby vedeli ako čo v záhrade rastie, že to nerastie v Kauflande v regáli. Že sa chlieb sám neupeče, že sa dom sám neuprace, ...
@ines88 za seba poviem tolko, ze presne nieco taketo by som hladala, pripadne LESNU SKOLKU, LESNY KLUB a pod, ale uprimne, ta cena je nehorazna (nemyslim to v zlom, len uprimne). Zili sme v CZ kde za sukromny lesny klub 4x do tyzdna od 8 do 17 pytali 4000 kc to je cca 170 eur! A v druhom dokonca 3900 kc, co je este o nieco menej eur. Ja teda nerozumiem tej cene. Ak by to bolo 200 eur, kedy mi vacsinu pokryje ten prispevok, tak budis. Ale toto su nehorazne peniaze a normalne ma to rozculuje, ze v Nitre je vsetko takto nekrestansky drahe, ze si asi zalozim vlastny detsku lesnu skupinu za normalne ludske peniaze.
P. S.: mne by to stravovanie z restiky vyhovovalo, kedze sme vegani, tak by sa dalo objednat z veganskej restiky, i ked moje dietata aj tak nic nezje. Nebola by som ani proti tomu, keby si moje dieta nosilo stravu a obed z domu, varim muzovi obedy, tak by som aj dietatu.
Súkromné školky v Nitre verú 380€ - 500€.
Detičky sú vo väčšom kolektíve, t. j. okolo 15 detí.
Ja by som vytvorila malý kolektív ako dovoľuje legislatíva v SR v detských skupinách. Takže sa každému dieťaťu môžem venovať individuálne, ale zároveň sú detičky aj v malom kolektíve.
Úprimne - musím si otvoriť živnosť a odvádzať odvody do Sociálnej poisťovne a zdravotnej poisťovne.
@scholastika úprimne - robila by si to za 200€? Starať sa a mať zodpovednosť za celodennu každodennu starostlivosť o deti? Dovolím si tvrdit, že nie ... Čo je to v dnešnej dobe? Áno, platy máme na SVK aké máme, ale ceny a všetko ostatné je žiaľ niekde inde ... Takže áno, 500€ je možno na bežné pomery dosť ale treba si pozriet čo všetko to obnáša
@moon1979 samozrejme, ze by som to robila aj za 200 eur. Len nemam na to vlastny pozemok, s prenajmom je to zlozitejsie, ale da sa. A zriadila by som si klub, kde by som mohla mat viac deti. A ako vravim, v CZ to problem nie je. A dokonca by ten klub mal aj sprievodcov - 2 na jednu triedu/skupinu. Keby bol zaujem a viac deti - otvorila by sa nova trieda. Ide to a da sa to, ked sa chce. Videla a zazila som to na vlastne oci. A este samozrejme zalezi aj na ludoch. Cesi su v tomto predsalen trosku ini.
@scholastika Aj na SK sa dá zriadiť opatrovanie detí vo väčšom počte, blízko nás je také, je tam okolo 10 detí, len teraz je aj možnosť napr. pri svojom dieťati opatrovať ďalšie dieťa alebo 2 deti alebo opatrovať niekomu inému najviac 3 deti a je na to príspevok.
@mpg ano, ja viem, a kde je to "blizko nas", prosim? V Nitre?
@scholastika tak možno raz sa podarí ...

@ines88 📌