Ako zvládať tlak okolia po očkovaní dcéry?
Ahojte, viem, že téma očkovať, neočkovať veľmi rozdeľuje maminy. Dcéra mala 13. rokov, včera mala preočkovanie na záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna. S touto vakcínou súhlasím. Príde mi dôležitá. No mám známe, dcérine kamarátky, ktorých rodičia sú veľmi proti očkovaniu. Nepúšťam sa s nimi do diskusií, mám vedecké vzdelanie, no niekedy sa cítim, akoby to bola hanba a spoločenská neprípusnosť priznať, že som očkovala dcéru. Keď som sa s nimi kedysi rozprávala, tvrdili, že "náš" jediný argument je, že chránime aj neočkované deti. Inak nič 🙂 Pre mňa kolektívna imunita nie je ničím. Najprv mi napadlo, že dcére poviem, nech to medzi kamarátkami nespomína, ale potom som si uvedomila, že treba o tom hovoriť. Mám dokonca veľmi dobrú staršiu pediatričku, ktorá vravela, že sa zúčastnila kampaní, prednášok proti očkovaniu a nepresvedčili ju argumentami. Ja mám postoj, že som za povinné očkovania, nepovinné som nedávala ani sebe, ani dcére. Chápem, že sú maminy, ktorých dieťa malo po očkovaní následky, to nepopieram. No niekedy mám pocit, že z mamín, ktoré očkujú a vidia v tom zmysel, robia slaboduché ovce a podobne. A niekedy argument: Keby si si to poriadne naštudovala, nikdy by si si to nedala, ani sebe, ani dieťaťu. A vo mne vyvolávajú pocit, akoby som spravila niečo zlé. Pred pár rokmi som bola preočkovaná proti tetanu a tiež sa na sociálnych sieťach do mňa pustila známa, že ona by si do seba nikdy nedala také svinstvo.
Prečo to píšem?
Možno preto, aby sme viac boli tolerantní. Ja nesúhlasím s tým, keď niekto neočkuje. Ale neútočím naňho, nevypisujem mu, akceptujem to. Ale naopak to nie vždy platí. Česť výnimkám.
Prosim ta, taketo utocenie ber jednym uchom dnu a druhym von. Vies ako sa hovori - hlupak krici najsilnejsie. Je to vidiet napriec celym svetom, nielen tu na MK a nielen na temu ockovanie.
Ja tiez deti ockujem, ockujem z presvedcenia, ze im davam tu najlepsiu ochranu pred chorobami. A je mi jasne, ze mozu prist neziaduce ucinky, tie ma predsa kazdy liek, aj blby paralen, ktory mnohi hltaju ako lentilky. A do nejakej debaty s ludmi, co su proti ockovaniu, sa ani nepustam. Tam sa neda normalne debatovat, tam je to vzdy utocenie z ich strany.
@anonym_autor to ked sa das preockovat, tak sa s tym hned ides pochvalit na socialne siete? 🤦♀️
vďaka vakcínam dnes vôbec neexistujú niektoré choroby ako napríklad polio, prave kiahne (nie tie ktore maju deti, ale ti povodne, dnes už neexistujú vôbec) a mnoho ďalších. Tvoje dieťa je tvoja zodpovednosť a ak chceš dať dieťa zaočkovať, tak daj. Si zodpovedný rodič a nie nejaká bio ezo matka čo zápaľ pľúc bude liečiť púpavovým sirupom.
Daj dcéru zaočkovať aj proti HPV - najúčinnejšia je práve keď deti neboli vystavené sexuálnemu styku. Ja sama som sa dala očkovať v 26tke a očkovanie má zmysel v každom veku. HPV je jediný druh "rakoviny" na ktorú existuje vakcína. Nie každé HPV zmutuje na rakovinu, ale keby som mohla mať šancu, že moje dieťa bude chránené pred najrozšírenejším vírusom na svete, tak určite zaočkujem ☺
Už smer zabudli ako dopadli deti s detskou obrnou pred 70 rokmi, tie šťastnejšie odsúdené do konca života prežívať v železných pľúcach.
@anonym_168ff6 Paul Alexander bol posledným žijúcim človekom so železnými pľúcami. Polio vírus ho odsúdil na toto "trápenie" a napriek tomu vyštudoval právo a bol extrémne vzdelaný a múdry. Keby v tej dobe nezačali masovo očkovať deti, mnoho ďalších by takto dopadlo. Škoda, že bio ezo rodičia si neuvedomujú aké dôležité je očkovanie
Idealne tieto temy neotvarat ... ludia zabudli, lebo tieto choroby ani nezazili... ze sa kedysi z 8 deti dozivali dospelosti 3-4 zabudli tiez... sladka nevedomost...
Zasa téma na rozpútanie vášni. Komu tým prospējete? Ja len aby nedošlo k omylu, moje dieťa je zaočkované všetkými povinnými a chcem doplniť aj všetky nepovinné vakcíny. Rozumiem významu očkovania a nejakými bojovnymi eko bio matkami sa ovplyvniť nenechám. Ale riešiť čo si kto o mojom rozhodnutí pomyslí? Hanba a spoločenská nepripustnost, čo to je? Snáď si zodpovedná za svoje dieťa a nie za hlúposti ako spoločenská wtf.
Ja som antivaxer leboooo niesom na covid😅
Pritom dieťa ma všetky povinné
doteraz som sa pasovala s alergiou na slnko kvôli tetanovke ..na smiech-nedokazatelne,
no žiť ako netopier 10 rokov nieje nič moc,
potom keď človek ,,prehodnocuje,, je tiež na smiech a hej ľudí chápem lebo každý ma svoju skúsenosť
No bohužiaľ diskusia a odsudzovanie su dnes ruka v ruke
Mne očkovanie proti tetanu spôsobilo veľkú reakciu, ale vzhľadom na zranenie, ktoré som mala bolo nevyhnutné a ochránilo ma...
Ja som proti tomu ako sa dnes vyrábajú vakcíny, kedy sa deti očkujú, proste veľa vecí sa mi nepáči a aj tak svoje decko dám zaočkovať lebo žiaľ nič lepšie teraz na trhu nie je. Ani mne mamina nedala všetky vakcíny, vyberala si ktoré áno a ktoré nie (ale je to zdravotník tak bola v tom viac doma), dnes žiaľ na výber nie je, dajú ti hexu a hotovo. Možno len zvážim kedy mu tú vakcínu dám, asi nie úplne maličkému.
Ja sama nemám ani tetanovku, tá je v dnešnej dobe podľa mňa zbytočná. Muž tiež nemal, mal veľké zranenie, v nemocnici som hneď kričala že nemá tetanovku, poďakovali že som ich informovala a čosi mu napichali aby nedostal tetanus. Oni dnes už vedia s väčšinou starých chorôb pracovať, otázka skôr je ako chceš riskovať že či ju vôbec dostane.
@anonym_autor nikdy ani ako decko ani ako dospelá som nerozoberala kedy a na čo som sa bola zaočkovať. Pokiaľ nezačal kovid ani som nevedela koľko blbých ľudí mám v okolí. Je to tvoja súkromná vec.
@anonym_autor mne osobne je uplne jedno co hovoria a myslia si iny, moja dcera ma vsetky povinne aj nepovinne ockovania - rotavirusy, meningokoky, kiahne,klieste, zltacku aj chripku…my s muzom mame tiez klieste a covid aj teraz v septembri preockovany. a hold ja verim vyskumom, ked existuje moznost znizit dopad danej choroby na zdravie tak pome do toho a ak nechces ockovat tvoj problem ries si potom chorobu ked vypukne v plnej sile a mne sa nestazuj 🤷♀️
Zasa téma na rozpútanie vášni. Komu tým prospējete? Ja len aby nedošlo k omylu, moje dieťa je zaočkované všetkými povinnými a chcem doplniť aj všetky nepovinné vakcíny. Rozumiem významu očkovania a nejakými bojovnymi eko bio matkami sa ovplyvniť nenechám. Ale riešiť čo si kto o mojom rozhodnutí pomyslí? Hanba a spoločenská nepripustnost, čo to je? Snáď si zodpovedná za svoje dieťa a nie za hlúposti ako spoločenská wtf.
@anonym_e26bc1 Súhlasím, mne babka spomínala, že keď bola mladá, nebolo domu, kde by nezomrelo dieťa do 2 rokov, že preto sa snažili neviazať sa až tak na deti.
@bambulkaaskatulka myslím, že vášne rozpútava predovšetkým jedna skupina, ale myslím, že za tým skrývajú svoj strach. Veď čo majú okrem kriku? Aké riešenia? Len ma prekvapuje, akoby bolo očkovanie dieťaťa výrazom slabosti, alebo nejakého tlaku.
Mne detská lekárka vravela kedysi dávno, keď som to s ňou rozoberala, že mala mamičku, ktorej dieťa zomrelo na meningitídu. Ani druhé nedala zaočkovať...
Ja vôbec túto tému neriešim s mojím okolím , takže mi je jedno, čo si kto myslí. Mňa by teraz považovali za úplného blázna. Dcéra bola očkovana tento rok na tetanus, potom proti ovcim kiahnam a aj hpv. Prvé dávky už ma, ako aj termín na druhé dávky
vďaka vakcínam dnes vôbec neexistujú niektoré choroby ako napríklad polio, prave kiahne (nie tie ktore maju deti, ale ti povodne, dnes už neexistujú vôbec) a mnoho ďalších. Tvoje dieťa je tvoja zodpovednosť a ak chceš dať dieťa zaočkovať, tak daj. Si zodpovedný rodič a nie nejaká bio ezo matka čo zápaľ pľúc bude liečiť púpavovým sirupom.
Daj dcéru zaočkovať aj proti HPV - najúčinnejšia je práve keď deti neboli vystavené sexuálnemu styku. Ja sama som sa dala očkovať v 26tke a očkovanie má zmysel v každom veku. HPV je jediný druh "rakoviny" na ktorú existuje vakcína. Nie každé HPV zmutuje na rakovinu, ale keby som mohla mať šancu, že moje dieťa bude chránené pred najrozšírenejším vírusom na svete, tak určite zaočkujem ☺
@anonym_7d9e82 a naopak (o par tem nizsie) sa rozobera "navrativsi sa" cierny kasel - aj vdaka antivaxerskym rodicom...
@anonym_autor Vždy som bola za očkovanie ale vďaka korone som zmenila názor, žial v dnešnej dobe už neverím ničomu....o očkovaní sa s nikým nerozpravam....každý má právo rozhodovať o svojom zdraví....Som zdravotna sestra a stretavam sa s nežiaducími üčinkami po očkovaní...Treba sa navzájom rešpektovať a reagovať bez emocii...
Poradím ti tieto témy pred niektorými ľuďmi neotvarat. A to ti píšem ako neockujuca matka. Tolerancia na oboch stranách je často hlboko pod bodom mrazu. Úprimne, niektoré reči ľudí z neočkovacej sféry sú také, že si tukam na čelo a naozaj sa nečudujem, prečo si niekto o neockujucich mysli, že sú totálne slaboduchi. Očkujúci často odmietajú uznať, že u niekoho môže mať očkovanie vážne negatívne dopady na zdravie. Ja sa o očkovaní bavím len s jednou kamoskou. Paradoxne ona ma deti zaočkované čím sa dá. Ale my sa absolútne akceptujeme. Jedna druhu nepresviedčame o svojej pravde a vieme, prečo koname ako koname. Rob ako uznáš za vhodne a najlepšie pre seba a svoje dieťa a ostatní nech sa starajú o seba.
@anonym_e26bc1 Súhlasím, mne babka spomínala, že keď bola mladá, nebolo domu, kde by nezomrelo dieťa do 2 rokov, že preto sa snažili neviazať sa až tak na deti.
@bambulkaaskatulka myslím, že vášne rozpútava predovšetkým jedna skupina, ale myslím, že za tým skrývajú svoj strach. Veď čo majú okrem kriku? Aké riešenia? Len ma prekvapuje, akoby bolo očkovanie dieťaťa výrazom slabosti, alebo nejakého tlaku.
Mne detská lekárka vravela kedysi dávno, keď som to s ňou rozoberala, že mala mamičku, ktorej dieťa zomrelo na meningitídu. Ani druhé nedala zaočkovať...
@anonym_autor vies že meningitída nie je medzi povinnými ockovaniami?! Povedz že vies… pretože píšeš, že tvoje deti majú iba povinne, takže riziko je pre ne rovnaké, ako pre to, ktoré zomrelo…
Poradím ti tieto témy pred niektorými ľuďmi neotvarat. A to ti píšem ako neockujuca matka. Tolerancia na oboch stranách je často hlboko pod bodom mrazu. Úprimne, niektoré reči ľudí z neočkovacej sféry sú také, že si tukam na čelo a naozaj sa nečudujem, prečo si niekto o neockujucich mysli, že sú totálne slaboduchi. Očkujúci často odmietajú uznať, že u niekoho môže mať očkovanie vážne negatívne dopady na zdravie. Ja sa o očkovaní bavím len s jednou kamoskou. Paradoxne ona ma deti zaočkované čím sa dá. Ale my sa absolútne akceptujeme. Jedna druhu nepresviedčame o svojej pravde a vieme, prečo koname ako koname. Rob ako uznáš za vhodne a najlepšie pre seba a svoje dieťa a ostatní nech sa starajú o seba.
@anonym_a54da4 to je super príklad, tak by to malo byť 🙂
@anonym_autor vies že meningitída nie je medzi povinnými ockovaniami?! Povedz že vies… pretože píšeš, že tvoje deti majú iba povinne, takže riziko je pre ne rovnaké, ako pre to, ktoré zomrelo…
@lucia147852 asi to nebola meningitída, vravela mi to pred 10 rokmi, tak ochorenie som poplietla. Zmysel bolo v tom, že dieťa zomrelo na ochorenie, kvôli ktorému je povinné očkovanie. A zbytočne.
@anonym_autor Vždy som bola za očkovanie ale vďaka korone som zmenila názor, žial v dnešnej dobe už neverím ničomu....o očkovaní sa s nikým nerozpravam....každý má právo rozhodovať o svojom zdraví....Som zdravotna sestra a stretavam sa s nežiaducími üčinkami po očkovaní...Treba sa navzájom rešpektovať a reagovať bez emocii...
@anonym_ac9499 a môžem sa spýtať, prečo si zmenila názor? Zaujíma ma názor zdravotníka
@anonym_autor ak nevytváras tému na rozpútanie vášni, poviem ti to takto - sú isté témy, ktoré nepatria do small talku. Náboženstvo, politické presvedčenie... očkovanie patrí medzi ne, lebo ide o veľmi polarizujucu tému. Navyše, očkovanie dieťaťa je ešte stále vo väčšinovej populácii našťastie bežné ( aj keď zaockovanost klesá a u mnohých chorôb je ohrozená kolektívna imunita).
Zbytocne okoliu nieco vysvetlujes. Ich deti, ich zodpovednost. Ja zvycajne pouzijem jednu vetu a debata konci -viac sa bojim tych chorob ako ihly 😉
Mojej starkej zomreli 2 bratia do 2rokov veku (zaskrt a cierny kasel), co by moja prababka dala za ockovanie. Mame sice modernu medicinu,no spolieham sa,ze lekar zisti chorobu,ktoru v zivote nevidel, lebo sa vraj nevyskytuje,vcas. Najviac ma desi zaskrt a udusenie za par hodin. Aj na tetanovku mi stacilo vidiet dokument ako ta choroba vyzera.
@lucia147852 asi to nebola meningitída, vravela mi to pred 10 rokmi, tak ochorenie som poplietla. Zmysel bolo v tom, že dieťa zomrelo na ochorenie, kvôli ktorému je povinné očkovanie. A zbytočne.
@anonym_autor tipla by som možno hemofila a epiglotitidu. To je také najčastejšie čo sa vyskytuje. Keby je to iné ochorenie, bolo by veľa info v médiách.

to je už ale o povahe 😒 cítiš sa ako ovca? nie? tak proste ich debilné reči nechaj plynúť ...
neprajem nikomu nič zlé. aby som si povedala že nech to dostanete, uvidíte ... ale ak sa k nim už nejaká tá choroba dostane, tak si poviem bohužiaľ, neboli ste ovce ... aj keď si to asi odnesie skôr to dieťa 😒