(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@leishmania precitaj si par stran dozadu - petot sa ma pytal otazku ktora vyplynula z jednej konkretnej situacie - fakt sa mi nechce zase na stranu vysvetlovat ten pripad a ak hladas len niekoho do koho by si si pichla tk hladaj dalej😉 pekny den
@leishmania presne tak, ja stale tvrdim ze prenasacmi su vacsinou ockovany lebo ti v sebe maju dany virus ktory vdaka ockovaniu naplno neprepukne ako u neockovaneho kde je hned jasne ze je chory a je doma a sa lieci, ale ockovany chodi veselo dalej po svete a roznasa virus dalej
@dai tak citaj celu diskusiu k comu som vyjadrila toho profesora a primara...lebo jej to do tej hlavy neslo....ja viem, co je diskusia....ale nebudem ju viest s niekym, kto si mysli, ze zozral mudrost sveta a ak sa chytim odbornika, tak aj toho mi spochybni a zacne tu splietat odveci inziniera a neviem co.....ja viem diskutovat, ale nenecham sa urazat.....takze ja s takym clovekom nebudem viest diskusisu...ktory uraza vsetkych naokolo a este si aj privlastnuje tituly, kt. mu nepatria...taky clovek je pre mna na konci rebricka
@sorciera24 jasne, to je uplne legitimne ze na niektorych ludi nie si ochotna reagovat, ze s nimi nechces diskutovat etc .. .
ale ak to je takto tak normalny clovek reagovat prestane, nebude toho druheho neustale oslovovat v diskusii, nebude do neho rypat... lebo potom je vrcholne detinske toto spravit a ukoncit prispevok vetou: a uz na mna nereaguj 🙂 ako dufam ze aspon v tomto sa v tejto diskusii zhodneme ( pisem zamerne v tejto lebo v inych mam pocit ze sa obycajne zhodneme🙂 ) - proste ked nechcem s niekym diskutovat tak to nerobim - som ticho, koniec...
@dai ano suhlasim.....ja som teraz obhajovala seba..... uz som jej to 100krat napisala a ona stale reaguje.....toto je pre mna nepochopitelne a este stylom....ze na tu mas, idem ta potopit....a vyjde z toho vacsi trapas nez nieco logicke.......proste na toto ja nemam chut.....ty si inteligentna a chapes,z e ludia maju rozne nazory a rozne skusenosti.....ok, mam iny nazor, koniec, ale nie stale podrypavat a neverit a osocovat......teme sa venujem uz dost dlho, aby som si stala za svojim a rozhodne nemam potrebu si tu vymyslat..... kto s tym ma problem, nech si to riesi inak.....
@dai myslim ze sa celkom slusne pytam... Podla toho co pises to podla mna nebolo rypanie
@leishmania pozri, uz v svojej otazke si mi dala do ust nieco co som nikde nenapisala, pytas sa: takze podla teba neockojuci rodicia umyselne nakazuju ockovane deti😉
nie, podla mna nie, podla teba?
ako inak ako rypanie mam chapat zjavne prekrutenie slov len aby to vyznelo tak aby si ty bola za peknu a ja za hlupu?😀
@sorciera24 tak potom na nu uz nereaguj a je to - mne sa osvedcilo sa z diskusie stiahnut ked som sa necitila na reakcie, pripadne na konkretneho cloveka uz nereaguj - ked mam pocit ze jeho umysel je iny ako normalna diskusia...
ja osobne teda som asi este nenapisala niekomu - nereaguj uz na mna, nepis mi, skonci a podobne🙂 proste mam pocit ze jemu to nemam pravo prikazat ( to mozem svojim detom ale nie na verejnom anonymnom fore - tam to vyznieva trosku nemiestne a pubertalne ), mozem len seba ovplyvnit tym ze na tuto temu uz s nim nebudem diskutovat, alebo ho uz nebudem oslovovat etc. ... akonahle v svojom prispevku niekoho oslovim a napisem mu svoj protinazor, argument tak podla mna MUSIM ratat s tym ze ten clovek bude mat potrebu sa obhajit a tym padom na mna zareaguje😉
@dai ale ja uz som neregovala, ani neoslovila, ale ona man furt.... 😝 (a toto podla mna nerobi len mne)...aj ked teraz vravim za seba.... asi preto,z e by skoncila v monologu.....neviem a preto je mi to jedno a diskutovat s nou nechcem.....a podla mna je slusnejsie to oznamit ako len tak nereagovat....ale asi je to tak, ze aj s tym maju ludia problem to pochopit......cize reagovat nebudem ani nereagujem (ale urazat sa nenecham...chapes... 😉 )
@dai mna tie osypky v skolke alias potnicky neuveritelne pobavili 😀 mozno tam bolo par deti, co mali 6 ci 5 chorobu a nejaka mamicka zacala hystericky sirit bludy, ze mali osypky (ak vobec pripustim, ze tejto petotovej rozpravke verim 😀 )...ak by to aj bola pravda, tak neverim, ze by ziadne dieta z nakazenych nemalo komplikacie, neverim, ze by sa nenasiel ani jeden jediny pediater, ktory by nevedel diagnostikovat chorobu, neverim, ze by nakaza osypok sa nesirila dalej , je smiesne ked niekto napise, ze sa nakazila polovica deti v triede, ci skole 😀 osypky su vysoko infekcne ochorenie a urcite by sa rozsirilo aj za mury skolky ...zijem v Bratislave a teda o ziadnej epidemii som nepocula 😉
Ja nemám dojem, že by aristka do niekoho rýpala. Skôr ona je neustále napádaná narážkami typu: aké má vzdelanie, čo konkrétne robí, narážky na jej ego a sebavedomie... A to nemám ten pocit iba preto, že mi je názorovo bližšia. No a potom sa nečudujem, keď na svoju obhajobu napíše niečo ostrejšie, ale stále v medziach normy.
@petot vieš čo mi je zvlášte na vás ,vy všetci máte okolo seba samý autizmus ,neurologické poruchy ,diabetes mellitus ,už dokonca aj osýpky ,ja žijem tiež v tomto štáte ,donedávna dokonca v meste menšom ,ale poznali sme sa ako mamičky ,keďže mám tri deti s vekovým rozdieľom ,poznám aj mamičky zo škôlky a školy z práce a nepoznám takéto prípady ,poznám len jeden prípad autizmu ,ale tam to vedeli od malička ,tak buď vy žijete v nejakom zamorenom území alebo ja na marse alebo je tu niečo v neporiadku ,ale toto je mi záhada a dovleč sem tú mamičku z osýpkami nech sa vyjadrí a buď si istý ,že ja som schopná si veci zistiť ,ale je to mamička dieťatka neočkovaného ,ktorá si tie osýpky doniesla zo zahraničia ,čo je v tej štatistike čo som sem dala...inak táto info je pre mňa jedna babka povedala....prepáč dedko....neber to ako urážku.....
@sorciera24 ty mi dolož tú ACMP celú kazuistiku a čo ti povedali tí MUDR.z fakulty...stále čakám....
@natas4 uplne s tebou suhlasim - tiez zijem v bratislave - mam teda len 2 deti ale tiez obe uz zaskolene a zaskolkovane🙂 a kopu kolegov, znamych, ktori maju male deti rozneho veku, navstevujuce rozne zariadenia, ale tiez som absolutne nepostrehla zeby bol niekde co i len naznak epidemie osypok😉
rada by som vedela o ktore 2 skolky ide - velmi lahko by sa to dalo nasledne overit - ale predpokladam ze petot toto nikdy neuvedie😉
@dai Pozri si pár strán dozadu, akonáhle som ju požiadala o ukončenie diskusie, začalo ju to baviť ešte viac aj keď som ja na ňu vôbec nereagovala. Ak som aj napísala nejaký koment, nebol adresovaný priamo jej ale inému diskutujúcemu a znova zareagovala ona. Vieš mne celá táto diskusia pripadá ako hádka na piesočku. Všetkým nám ide len o to jediné a tým je dobro pre naše deti. Nikto nemá právo rozkázať mi očkovať, ak ja nie som o prospešnosti presvedčená, presne tak isto ako tebe nikto nesme očkovanie zakázať, ak si myslíš že je o.k.
Stale tu poniektori neveria na kolektivnu imunitu...potom ako mi vysvetlite fakt, ze od kedy sa ockuje napriklad proti rubeole, osypkam tak tu nemame epidemie a take vysoke pocty nakazenych? Jednoducho kuknem do tabuliek a vidim..pred zavedenim ockovania tisice nakazenych, po zavedeni ockovania klesanie chorobnosti...ci zas mi bude niekto tvrdit, ze si umyvame castejsie ruky a dodrzujeme vacsiu hygienu ako v roku 1984 ? 😀 😀
@xsunx asi by ti
@leishmania mala vysvetliť niečo o imunite a má aktuálne info zo školy a budeš múdrejšia ,sama som zvedavá či ti to vysvetlí......
@bubulka722 ja suhlasim so slobodou rozhodovania vseobecne a akceptujem tvoj nazor - len ty opominas tu kolektivnu imunitu😉 proste ak bude polovicka deti zaockovana a polovicka nie, tak ockovanie nema vyznam, lebo tie choroby sa budu stale tocit dokoliecka ... to nie je vymysel ze treba mat populaciu zaockovanu na 95% aby sa choroba uz neobjavovala v epidemiach - to je dokazane ( napr. aj na tych osypkach - staci si ich vyskyt porovnat v krajinach kde ockovanie je povinne a kde nie...)
preto tu asi dochadza k tej diskusii - ty tvrdis ze mas pravo nezaockovat svoje dieta, ja, ze zial tvoje rozhodnutie moze ovplyvnit aj moje deti... zatial co ja ten risk ze moze mat nejake nesledky kvoli spolocnosti ( t.j. aj tvojmu dietatu ) podstupim, ty to ochotna nie si spravit ...☹
@bubulka722 Ja si myslím, že táto diskusia by mala vyzerať tak, akoby všetci diskutujúci sedeli za jedným stolom a reagovali navzájom na seba, na príspevky, ku ktorým cítia potrebu vyjadriť sa. Prepáč, ale ak niekto napíše že toto je čierne a druhý napíše, toto je predsa antracitové a tretí, čo ste, to je sivé, máš pocit, že sa navzájom urážajú, pretože sa navzájom spochybňujú? A tu sú prípady, keď niekto povie, že je to čierne a ono je to červené. A takto vnímam aristkine príspevky.
@jarhal pozri,len tak aby bolo jasné,doteraz si si písala s mojím mužom,Vašu vzájomnú konverzáciu neriešim.Nedá mi však nereagovať na tvoju poslednú odpoveď,ktorú som si prečítala aj ja.
Naposledy,keď sme vkročili do nejakej ordinácie kvôli dieťaťu, malo zaležaný krk a tam sa ťa veru nik nepýta či je alebo nie je očkovaná.A ubezpečujem ťa, že ak by sa aj v budúcnosti vyskytla situácia kde budeme nútení do tej ordinácie opäť vkročiť,nik nebude apelovať na súvislosti s očkovaním,nakoľko sme si vybrali takého pediatra, ktorý zdieľa môj názor,takže sa nemusíš o nás báť. 😉
Pokiaľ ide o ostatných v ordinácii, ktorí by nepriamo naznačili (čo veľmi pochybujem, ak práve nebude leto a niekto nebude priamo sledovať jazvu po BCG na ramene) ktorú tam aj tak nenájde,alebo sa priamo neopýta,čo je priam nulová šanca pokiaľ ide o populáciu slovenskú,buď si istá, že ho zruším tak rýchlo ako májový sneh.
Ale toto všetko je aj tak bezpredmetné,nakoľko som presvedčená že som svojmu dieťaťu dala najlepší základ k pevnému zdraviu do budúcna,a to tým, že som sa vyhla všetkým sračkám, ktoré by mohlo dostať.(rozumej akejkoľvek vakcíne)
To,že si ty svoje dieťa zaočkovať dala je tvoja osobná vec,tvoje presvedčenie a tvoj úsudok.Napriek tomu že nezdieľam tvoj názor ani že si urobila správnu vec,prajem Vám aby si sa do budúcna vyhla aj ty tým ordináciám,no niečo mi naznačuje ,že tam budete z princípu častejšie ako my.Prajem ti pekný deň
@tasiko 🙂 co ti naznacuje ze ockovane deti budu castejsie v ordinacii ako neockovane?🙂 ( lebo moj syn bol dlho neockovany a urcite bol v ordinacii omnoho castejsie ako moja ockovana dcera😉 )
a co sa tyka niekoho rusenia ako sneh - znovu ide o to prevziat zodpovednost za svoje rozhodnutia - u nas v skolke sa matky 6tich deti vyjadrili ze ak je v skupine neockovane dieta tak bud nech odide ono alebo odidu oni - co myslis, ako by sa skolka rozhodla? ( upozornujem ze ide o skolku sukromnu ktora sa snazi fungovat na rodinnom principe - cize su tam surodenecke skupiny - odchod jedneho znamena odchod druheho etc. ... ) myslis ze ti rodicia nemaju legitimne pravo ziadat pre svoje deti ochranu?
@dai Nepochopiteľné, prepáč. Na jednej strane súhlasíš so slobnou vôľbou v očkovaní a na druhej strane požaduješ 95% zaočkovanosť. 😀 Vieš ľudia nie sú slepí a dnes je NU po očkovaní toľko, že sa dá predpokladať aj napriek zachovaniu povinnosti v očkovaní, že ho budú ľudia stále viac a viac ignorovať. Kolektívnu imunitu prosím nerozoberajme, to je len ničím nepotvrdená dogma.
Nemám moc času, takže utekám robiť čosi zmysluplné.
@bubulka722 nie, ja nesuhlasim so slobodnou volbou v ockovani - ja som pisala o slobodnom rozhodovani vseobecne a ze akceptujem tvoj nazor ( myslim ze na nazor ma pravo kazdy )... som proti dobrovolnosti v ockovani...
ako mozes tvrdit ze ide o dogmu ked tomu nasvedcuju vsetky statistiky chorobnosti - znovu, porovnaj krajiny a vyskyt chorob ktore su povinne ockovane v krajine kde to ockovanie je povinne a kde nie... neviem aky dalsi dokaz potrebujes☹
@dai je to len a len moja nepodložená predtucha 😉
v prvom rade si myslím že by nemalo byť podmienkou na prijatie do škôlky kompletné očkovanie dieťata
ja by som takisto mohla apelovať že očkované deti sú pre moje hrozba 😉
či má alebo nemá niekto legitímne právo by som si musela bližšie pozrieť,ja len viem že v žiadnom zákone nie je stanovené ako podmienka na prijatie do škôlky očkovanie dieťaťa (resp aby si ma pochopila správne že škôlka nemá čo odmietnuť dieťa neočkované,alebo s nekompletnou vakcináciou)
a prepáč,už nebudem konverzovať,som chorá a musím sa starať o zdravé dieťa
@bubulka722 pises, ze kolektivna imunita je dogma...ako mi vysvetlis FAKT, ze po zacati ockovania sa vytratili napr epidemie rubeoly na nasom uzemi?

@dai takze podla teba neockojuci rodicia umyselne nakazuju ockovane deti? A chorobu moze prenasat len neockovany? 🙂