icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
bipsy
27. sep 2013

@aristka lebo vies, ono mame tu viac ockovani, ktore by mali chranit iba pred niektorymi kmenmi a teda stale je to loteria, ziadna zaruka

norwayka
27. sep 2013

@tatko_bebe Ty si nezazil, co sa tu rozprudilo ohladne prasacej chripky. Na SK vacsina povie, ze v zivote by si to nedlaa pichnut, na rychlo zbuchana vakcina, nevieme, co tam je a podobne.

Ale keby si mal dva mesiace plne noviny a telku len prasacej chripky, ako sa siri a caka nas pandemia a musime ockovat rychlo a nielen ze odporucaju ockovat, vyzyvaju ockovat a podobne. Ludia tak zmagoreni, ze este starsi ako 65 rokov, oni museli cakat, lebo najskor ockovali male deti, tehotne, deti a dospelych do 65 rokov. Tak tito starsi uplne nestastni, chceli za to platit viac len, aby dostali vakcinu. Tak keby teraz taketo nieco roztocili na SK, tak tiez by ste inak hovorili. Ono ta propaganda strachu dokaze totalne zatemnit zdravy usudok. Dokonca aj ja som rozmyslala, ale chvala Bohu ja som mala na cele ockovanie uz spraveny nazor. A to este pred modrym konikom, pred Fillom, pred prevenarom, pred petotom, atd.

aristka
27. sep 2013

@bipsy ak si si prečítala tie linky ,pochopíš v čom to je problém pri chrípke ,myslím ,že je to napísané zrozumiteľne ,je to špecifikum tohto vírusu a ďalšia vec je to na voľbe klienta či sa dá alebo nedá zaočkovať ,v mojom okolí to nijak aktívne obvoďáci neponúkajú a ani pediatri a celkovo na slovensku je veľmi malá zaočkovanosť proti chrípke ,práve pre jej variabilitu ....,ale to hovoríme len o chrípke ...

aristka
27. sep 2013

@norwayka ono ten strach bol opodstatnený ,aj my sme mali rešpekt a k pac. sme išli navlečený ako protichemická jednotka a to ti hovorím vážne ,ale nikomu to nebolo nútené ,ale dané ,že je tú tá možnosť očkovania ....a ak by som si mala vybrať medzi chorobou ak by prišlo k pandémii a očkom asi by som šla do očka aj s rodinou ....,ale samozrejme s predstihom pred chrípkou ,tu hovoríme o prasacej chrípke....

bipsy
27. sep 2013

@aristka napriklad ked nebolo vhodne ockovat v case uz vypuknutej epidemie prasacej chripky, preco naopak nedavno v UK pri vypuknuti epidemie osypok ockovanie odporucali? Aky je v tom rozdiel?

aristka
27. sep 2013

@bipsy to sa pýtaj uk ,inak ak vypuknú osýpky napr.v škôlke nastane karanténa škôlky ,ja ako rodič alebo učka nezaočkovaná ,ktorá prišla do styku s dieťatom už môžem byť v inkub dobe ,ale to ,že som v karanténe chorobu nešírim a to ,že sú iný žijúci v tom štáte a je tu možnosť chrániť sa tak zaočkujú ...čo sa týka chrípky treba spomenúť ,že prasacina išla súbežne so sezónou chrípkou a vieme ako ľudia chodia s chrípkou do práce a nie všetci boli otestovaný ,tam slovo ako karanténa je asi ťažko uplatniteľná a komu bola diagnostikovaná prasacina mali nariadenú buď domácu karanténu a viem ,že aj na infekčnom mali prípady izolácie tejto chrípky , a treba sa pozrieť aj na komplikácie choroby ,chrípka sadala na pľúca a osýpky na mozog ,čo ľahšie vyliečiš bez menších následkov....

tatko_bebe
27. sep 2013

@norwayka prosim Ta ved to uz bolo davno a to som ani netusil ze budem mat syna a budem na nejakom modrom konovi pisat.
Samozrejme ze som mal obavy, ale nejedol som tony Ccka a akurat som zintenzivnil hygienicky, epidem. osobny program 😀

A presne podla mojich predpokladov aj nazoru mnohych to nebola az taka pandemia ako sa nam snazili nahovorit, rovnako ako oze dany virus spontanne zmutoval, Boze tomu uz hadam nikto neveri..

bipsy
27. sep 2013

@aristka to znamena, ze ked zaockujeme cloveka proti osypkam v inkubacnej dobe, moze to mat este horsie nasledky ako pri tej chripke?

aristka
27. sep 2013

@bipsy ako prebehnú osýpky záleží od tvojej imunity a celkového stavu org. a to je celkovo zenzibilita org.na chorobu či ju vôbec dostaneš ,ak zaočkuješ v inkub.dobe nemá to prečo zhoršiť priebeh choroby lebo tvoje telo už v sebe živý vírus má a záleží od neho ako to zvládne ..

bipsy
27. sep 2013

@aristka to iste snad plati aj o tej chripke? Potom stale nerozumiem, preco si ty a tvoja rodina nevyuzili prevenciu...

pectore
27. sep 2013

Odporcovia očkovania..ktorý podnecujú neočkovanie zvierat pozor... Po šiestich rokoch sa na Slovensku vyskytla besnota : http://www.aktuality.sk/clanok/237080/po-siesti...

aristka
27. sep 2013

@bipsy prevencia nie je niečo keď to príde už dávno po vypuknutí ,prevencia je pred vypuknutím s dostatočným odstupom na tvorbu protilátok ,znovu si prečítaj čo som tu písala ,ani tie učiteľky v uk ,ktoré boli v styku s detičkami nikto nebude očkovať ,lebo sú môžu byť v inkub dobe a je to vtedy zbytočné aj ten ľahký vpich je vstupná brána infekcie a zbytočne vyhodená vakcína ako von oknom ....

norwayka
27. sep 2013

@aristka JAj, hmm, pred tyzdnom zhruba som citala clanocek v novinach. A nechapala som. Neviem detajly, neviem aka vakcina, nic. Ale bolo tam, ze ucitelka v jednej skolke v Osle bola hospitalizovana so zapalom mozgovych blan a vsetkym detom bola ponuknuta vakcina a vacsina rodicov deti vyuzila moznost. a ze este maju davat pozor, lebo vakcina zacina fungovat zhruba do tyzdna po podani. Totalna nechapacka naco je toto dobre. samozrejme hlavna hygienicka Osla nariadila vakcinaciu. A potom nehovorte mi, ze vsetko, co lekar mi odporuci je fajn.

Malo toto akoze zmysel?

saska.t
27. sep 2013

@norwayka nie nemalo zmysel,ale biznis je biznis 😀

natas4
Odpoveď bola odstránená
pectore
27. sep 2013

@natas4 ja im tam dam aj litre oreganoveho oleja... aspon sa konecne proti besnote vyskusa... spravým aj videozaznam.. nech sa je o co opret.... no skratka hruza... uz mam peknych par print screenov jak sa tu zienky "chvalia " s neockovanim domacich milacikov.... 😒

natas4
27. sep 2013

@pectore ja som pocula, zevraj im chcu nasilu vytrhavat aj tie čipy 😕

pectore
27. sep 2013

@natas4 to som citala..... rada..vyber mu cipy a nahlas ze zviera uhynulo..... ... dufam ze ozaj budu mat tolko chochmesu aby im tie cipy s pod koze nevyrazavali.. bo to uz by bol masaker ... takemu cloveku by som to zviera s fleku zobrala...

natas4
27. sep 2013

@pectore 😕 😲 😕 😔

tatko_bebe
27. sep 2013

🙂 ludska blbost je sice nekonecna ale podla mojho laickeho nazoru sa tieto cipove srandicky na zvieratach prave momentalne testuju, a casom ho budeme mat aj my ludia namiesto obcianskeho 😉

bipsy
27. sep 2013

@aristka aha diky za vysvetlenie, takze to velke preockovanie v UK bol len jeden velky biznis...

aristka
27. sep 2013

@norwayka k tomuto je ťažko sa vyjadrovať ,keď nevieme okolnosti či to bola komplikácie popri inej chorobe ,napr.zápalu stredného ucha ,čo sme mali aj my taký prípad ,tým pádom tam detičky mohli byť očkované pokiaľ neboli v bezprostredom styku s učkou ...takto je to ťažko ....

aristka
27. sep 2013

@bipsy podľa toho čo som ja písala ,tak nie ,ak bola nariadená karanténa chorých a blízkych čo prišli s nimi do styku ,tak nie ..príklad v Bratislave sa vyskytnú osýpky bude nariadená karanténa a za to ,že v bratislave sa vyskytli nebude sa očkovať zvyšok slovenska ..ak je zabránené šíreniu ,tak v prevencii treba pokračovať....

bipsy
27. sep 2013

@aristka tak ano, s takouto formou prevencie suhlasim aj ja...

bipsy
27. sep 2013

@aristka akurat moja otazka nesmerovala k ojedinelym pripadom...

siska53
27. sep 2013

@pectore to fakt? Som sa aj chcela opytat, ci AV neockuju aj zvierata. Odpoved uz mam...v 1992 sme si od znamych zobrali stena..bol zaockovany, len sme sa neskor dozvedeli, ze u takeho fusera, ktory picha aj vakciny po zaruke apod. Nas pes dostal o asi 3-; mesiace priznaky tych najhorsich psich chorob, psinka, parvoviroza a neviem este co, ano, nieco vonku olizal, nestihli sme zabranit, tak asi z toho, choroby mal potvrdene u skvelych veterinarov, nastastie sa z nich dostal, dozil sa 13 a tristvrte roka, ale mal dozivotne nasledky v podobe slabsieho srdca a oslabenej imunity. A to sme mali stastie, ze sme natrafili na MVDr. Svihrana a Belka, inde nam ho uz chceli odpisat. Bohvie, aj vtedy sa urcite nasli nezodpovedni jednotlivci, ktori neockuju zvierata, my zas sme nadabili na prveho otras skor pracovnika bitunku ako veterinara. Pes prezil, alle s nasledkami.

argyro
27. sep 2013

@pectore a načo ti tie printscreeny budú? si s nimi tapetuješ spálňu? 😕 inak teba je tuším škoda v tejto dobe, do 89 sa udavači mali ako v raji..

aristka
27. sep 2013

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... tu máš niečo o tých diagnózach ,mame psov a neviem čo s tým má očkovanie proti besnote ,keďže proti týmto dg.sa očkuje samostatne ...a ak si nebola pri prvom očkovaní ,tak tá info o preexpirovanej vakcíne je ako jedna babka povedala...inak v tých rokoch aj môj krsný mal šteniatko ovčiaka a dostalo psinku ,nebolo proti nej zaočkované....

aristka
27. sep 2013
siska53
27. sep 2013

@aristka lenze nas ockovany bol, ten dr. sa nam uz vtedy zdal divny, sme si vraveli, ze na odcervenie a dalsie ockovania pojdeme inde. Inak dik. Kuknem vecer.
Aj tak mi rozum zostava stat..
Jasne, ze hlinik nie je skvele riesenie, ale nic lepsie vraj zatial nenasli, tak to sa hadam mame vratit do dakeho 17. storocia asi. A liecit sa Cckom. Fajn, na rakovinu a urcite autoimunne ochorenia vraj ma Cecko ucinok,ale podavany intravenozne.
V presnej davke.
Jasne, s tou preexpirovanou vakcinou, to je len dohad, prodto sme hladali vysvetlenie, ja som mala vtedy ledva 18, sestra o 5 menej, nasi boli nestastni tiez, preco sa to stalo..
To nie je uz vobec dolezite.
Skor ma trapi, co sa deje teraz .my neodbornici do toho nevidime, aj ked mnohi do toho kecaju. Ja mozem vyjadrit len svoj pocit z toho, co kto napisal a radsej hladam u odbornikov. Ved ani u pravnika si nepojdem po radu tykajucu sa auta a automechanika sa nespytam, ako postupovat pri rozvode. Aj ked kazdy z nich moze mat z danej oblasti urcite percento informacii.