icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
digysa
19. jún 2013

@sirinka A este som chcela doplnit, aby sme sa rozumeli. S tymi dohadmi a vykostruovanimi tvrdeniami si zacala Ty sama...
Mna osobne by vobec nenapadlo zachadzat do takeho detailu, ze ci ti kamarat, pribuzny, alebo sestra hovoria pravdu ohladne tychto veci. To uz zachadzame do velmi hlbokeho korena veci. Ja totiz predpokladam, ze ked niekto povie, ze ma kamaratku lekarku, tak je to kamaratka a nie iba "znama osoba z videnia"

Ja som pisala o kamaratkach, o skutocnych kamaratkach, s ktorymi chodim na kavu, na spolocne dovolenky, pozname sa velmi osobne a urcite mi nebudu klamat ohladne tychto veci...tak ako ja im nebudem klamat ohladne uctovnictva, ked sa oni spytaju nieco mna. Moja sestra pracuje tiez v zdravotnictve a svoje dieta dala zaockovat a ked uz rozoberame absolutne detaily, tak ano, videla som jej zdravotnu kartu a par krat som na to ockovanie isla s nou aj ja.
A jedna z tych lekarok, co ockuju deti tiez zhodou okolnosti zmeskala raz so mnou obed, lebo bola ockovat svojho syna....ale skutocne by ma nenapadlo, ze by si to ockovanie vymyslela.... Prisla so synom do restauracie, naplast na pleci....tak neviem, aky clovek by tomu neveril ...ci som mala tu naplast otvorit a presvedcit sa, ze tam ten vpich ozaj je?

Takze, ak stoji za svojim tvrdenim,tak v podstate sa tu na tychto 18-tich stranach neda verit uplne nikomu.

kvieta
19. jún 2013

@irenkask Nezavádzaj. V tej téme píšeš, že Ti to povedala Tvoja kamoška. Je to téma vytvorená adminom, však?
Vo svojom príspevku o 19.35 cituješ sama seba v adminovej téme. Neviem, načo sú dobré také prešmyčky a predbiehanie sa kto z koho.
Synovial nemusí robiť v lekárni, Ty nemusíš mať kamošku, ktorá Ti dala takú informáciu. Toto je vážna vec, navymýšľať sa dá kadečo.

synovial
19. jún 2013

@irenkask a co ti mam preukazovat na anonymnom internetovom fore? mam ti poslat prefoteny diplom?
Hadam viem, co realne vo svojom zamestnani robim. Sice som este na MD, ale tolko si pamatam. Asi zavolam zajtra kolegyniam do prace, ze ked vidia modry chladnickovy box, tak maju halucinacie.
To ty si tu pouzila nieco ako jedna pani povedala....
Proste si si to vymyslela a nevies to dokazat.

digysa
19. jún 2013

@kvieta jasne....

Ale hlavne ma zarazilo toto....ze mne ako ockujuce osobe (alebo pro-ockujucej) sa neda nijako verit....a vsetko, co poviem musim dokazat....

Toto tvrdi sirinka v tomto prispevku adresovany mne: lekar a aj vlastny brat ci sestra ti mozu povedat hocico, ale pokial tie deti nezaockujes sama, s istotou netusis, ci si nedostala takuto informaciu len preto, aby sa dotycny vyhol zbytocnej konfrontacii....

Tym padom, ale musi platit......ze pokial tie vakciny neprenasame "my ludia" sami autami, tak nemame ziadnu istotu, ze prevoz a narabanie s vakcinami prebieha tak, ako to popisala irenkask.

Alebo sa mylim?

kvieta
19. jún 2013

@kvieta Opravujem: v téme adsumus Zodpovednosť... toto je adminova téma 🙂 No čo, teplo... 😀

irenkask
19. jún 2013

@digysa Za toto máš veľký lajk

Takze, ak stoji za svojim tvrdenim,tak v podstate sa tu na tychto 18-tich stranach neda verit uplne nikomu.

A o tom to je nechať každému jeho slobodu v rozhodovaní a posudzovaní čomu bude veriť a čomu nie.
Pretože každý máme právo na svoj názor a vybrať si lekára ktorého názor budeme akceptovať.
Pochopila si zmysel slobody veriť tomu a komu čo každý sám uzná za vhodné to je ono. 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

Keď sem príde aj sto právničiek ktoré sa budú v kuse vyhrážať určite im neuverím, alebo desať lekárok , je na mne samej čo a či im uverím, môže prísť sedem lekárničiek je na mne či verím že sú alebo nie sú lekárničky a ktorej z nich uverím.
Nikto z toho čo tvrdil to tu nepreukázal za celé dni a ani nepreukáže lebo by musel zverejniť notárom potvrdené úradne overené tlačivo aj o liekoch aj o očkovaní aj o tom kto vlastne je kto.
Inak sa pohybujeme stále v anonymnej rovine.

kvieta
19. jún 2013

@digysa Aj jednou a aj druhou stranou sa dá spochybniť každé tvrdenie. Slovne. Ide o to, či aj faktami.
V tejto debate fakty chýbajú, takže ja sa prikláňam k tomu, že prevoz vakcín je zabezpečovaný v chladiacich boxoch.

synovial
19. jún 2013

@irenkask never tomu , co vidis? Tak toto je xa vsetko...kazda debata zbytocna...

irenkask
19. jún 2013

@kvieta Neverím nikomu a ničomu čo si sama neoverím a ešte posledný raz nemám na MK nijakú kamošku ktorá to uverejnila len viem hľadať.
Nauč sa aj ty ja som tu týždeň nebola a hneď som na to naďabila a skopírovala som to nie na to aby som to tu pred tebou obhajovala a je mi ukradnuté či ty mi veríš alebo nie, jasné?
Alebo či veríš tomu čo je v príspevku,ale najlepšie ti poradia vo vyššie menovanej skupine.
Ty si presvedčená a rozhodnutá tak nevyvolávaj konflikty svojou cielenou provokáciou a nechaj aj druhých aby sa zamysleli.
Ani ty ani ja to tu nevyriešime. A ty si ver čomu chceš mne je to ukradnuté. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

sirinka
19. jún 2013

@digysa je to tvoje pravo mysliet si o mojej objektivite co chces. Ja uz seba ani svoje deti nezaockujem a viem preco.

kvieta
19. jún 2013

@irenkask Naozaj sa nesnažím provokovať, len som sa vyjadrila k problému, ktorý si nadniesla - Preprava vakcín... Ja si zasa uvedomujem, že nie všetko sa z rôznych dôvodov dá overiť. Existujú nejaké normy. Či pri výrobe skrutiek, mlieka, rožkov, papiera alebo aj preprave horľavín, pitnej vody ale aj vakcín. A preto ja verím tomu, že pri preprave vakcín sa dodržiavajú predpísané normy a prevážajú sa v chladiacich boxoch.

irenkask
19. jún 2013

@synovial Presne tak, každý má právo pochybovať o všetkom a o každom. O tom je diskusia. Ty môžeš dať zase opačne názor niekoho iného anonymného ako sa u nás dbá na dôsledné dodržiavanie predpisov pri preprave vakcín a ja ťa tu nebudem bombardovať za to ako ty že všade som bola a všetko som videla. To robia malé deti nie dospelí ľudia.
Jednoducho som napísala že ti neverím a za tým si stojím že kto je tu kto. Nech ťa to netrápi lebo ostatné ti veria , tak buď šťastná. Vidíš a mne neveria a nerobím z toho tragédiu. 😒 😒 😒 😒 😒 😒 😒 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐
Tu sa môže každý hrať na hocikoho je to tu anonymné.

digysa
19. jún 2013

@sirinka Je tu jedna taka mila veta, ktora koluje v politickej aj pravnickej brandzi:

"what's not on the paper, doesn't exist"

Ja si o tvojej objektivite nic nemyslim....Ty si ju sama preukazala na poslednych troch stranach. Cize aspon jednu vec tu mame vyriesenu a nemusime sa o nej vobec hadat, lebo to tu mame "cierne na bielom" aj s dokazom 🙂 Ziadne subjektivne posudzovanie...

sirinka
19. jún 2013

@synovial ale nechces nam tvrdit aj to, ze od vyroby az kym pride liecivo k vam do konkretnej lekarne ho mate komplet pod dohladom? Ty vidis v podstate iba jednu cast retazca... A ze sa chyby stavaju dokazuje predsa aj oficialne stahovanie sarze jednej vakciny z dovodu moznej kontaminacie pri jej vyrobe... Tu kauzu si este pamatame... A to, ze ty si tie vakciny videla v modrom boxe bohuzial v tomto pripade nic neznamenalo a ani nic nepomohlo....

irenkask
19. jún 2013

@kvieta Ja neverím a ty kľudne ver, veď som vás všetky povzbudila ešte v očkovaní a hneď granát do diskusie.
Každý si to overí tam kde kde niekomu dôveruje.
Nemôže to byť rovnaký človek lebo každý žijeme inde tak nech sa páči, zisťujte dôverujte podľa vlastného uváženia. 😉 😉 😉

irenkask
19. jún 2013

@digysa Prosím prekladaj pre staršie ročníky aby som bola v obraze. Vďaka za pochopenie. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

irenkask
19. jún 2013

Inak ja som videla aj mŕtvolu v modrom boxe raz. Ale verila som že bola chladená a predsa nebola, bola na jednej izbe sedem hodín pri radiátore skoro uvarená a od tej doby chladeným boxom neverím, ale ty kľudne môžeš a ver nezazlievam ti to. 😉 😉
A vieš prečo tam bola, lebo lekár odmietol urobiť obhliadku lebo vraj nemá čas a moju maminku tam nechali zošalieť od hrôzy a smradu a do dvoch mesiacov na to zomrela.
A od tej doby neverím nič čo by malo byť a nie je tak ako by malo byť.

Admin: neprimerany priklad do diskusie + emocionalny utok

sirinka
19. jún 2013

@digysa iluzie su fajn, cloveku sa s nimi lepsie zije... A ta veta presne vystihuje to, ako funguje biznis realne.... Oficialne je vzdy vsetko v najlepsom poriadku....

digysa
19. jún 2013

Dalsia diskusia s hlbokym korenom urazu..... clovek si nemoze byt isty nicim..... mali by sme si po lieciva a vakciny chodit priamo do firmy, kde sa vyraba, odtial ju preniest s vlastnym kupenym chladiacim boxom az k lekarke, ktora ju pred nasimi ocami otvori, da do striekacky a tym zarucime, ze vakcina nebola vobec porusena........toto uz sa mi ani nechce riesit......

Co tu vlastne riesime...? 😒

kvieta
19. jún 2013

@digysa A tak isto môžeš chodiť aj na bitúnok pre mäso, do mliekárne pre mlieko, jogurty... No, máš čo robiť... 😒 😉

digysa
19. jún 2013

@sirinka len pre porovnanie, ako sa tu debatuje.......

TOTO je prispevok od dazdovky:
ja mam tu skusenost, ze moji priatelia a znami lekari, co davaju svoje deti ockovat s uplnou samozrejmostou a v dobrej viere, tak ti maju chudaci najchorlavejsie deti. Od chronickych zapalov usi, cez meningitidy, salmonely a zufale dehydratacie z hnackovych virusov, po leukemie(!)... Toto vsetko len so zatajenym dychom roky sledujem v mojom okoli a nechapem preco prave v lekarskych rodinach sa toto deje, ved maju mat prevenciu v malicku, skusenosti, dostupnost rychlej liecby atd... V mojom okoli je to akoby pravidlom, s kazdym takymto lekarom - rodicom, co som sa rozpravala badam rovnaky pristup k ockovaniu - velku vieru v jeho ucinok, nizke povedomie o kontraindikaciach, takmer ziadne vedomosti o zlozeni vakcin (a ich vedlajsich ucinkoch) a hrozne bububu o tom, ako v uzbekistane este maju obrnu (ze sa prenasa fekalno-oralnym sposobom ich vzdy prekvapi) a hrdzavy klinec ako jasny zdroj tetanu.

Toto je prispevok od alice107:
ja mam tiez priatelky aj rodinneho prislusnika lekarov a maju ockovane deti. ako rodicia aj ako lekari maju dostatocne informacie z teorie aj z praxe o pozitivach ockovani ci pripadnych vedlajsich ucinkoch.chodia tiez na rozne svetove lekarske sympozia ,kde sa tiez riesia otazky okolo ockovania.takze vedia kvalifikovane posudit,ci ich deti ockovanie potrebuju a v akom rozsahu.a prave preto davaju ockovat svoje deti. ani jedno z ich deti nemalo ziadne nezelane vedlajsie ucinky po vakcinacii.len u jedneho dietata bola zistena zvysena teplota.po par hodinach to preslo bez nasledkov.

Ty si vsak reagovala len na prispevok od alice107 a napisala si toto:

nic v zlom no ale kedze nemas objektivne v rukach ich zdravotne zaznamy a v pdstate ani oficialny zaznam neznamena vzdy, ze zakrok bol skutocne urobeny, stale je to len o dovere v to, co ti povedia.... Subjektivne vykonstruovane tvrdenie, presvedcenie atd... Mne je jedno ako to nazves... Ja sa kludne slobodne rozhodnem, ze niekomu proste povie iba polovicu pravdy alebo nepoviem vobec nic... V zaujme zdravia konzultujem s pediatrom mnou vybranim... Ale komu co poviem, je len moja vec....a pokial by som mala obavu, ze by mi niekto mohol dychat na chrbat, tak urcite by som nesla s kozou na trh... Napriklad lekar ockujuci ine deti len tazko prizna pred ich rodicmi, ze povazuje to ockovanie za skodlive, takisto pokial by mi malo hrozit odobratie deti socialkou, nebudem sa tym chvalit ich pravnicke

Skutocne sa chces bavit o iluziach? Skus zareagovat na prispevok od dazdovky......som nesmierne zvedava...

irenkask
19. jún 2013

@digysa Pochopila si . Čo riešite neviem ja neriešim nič.
A ten návod čo si teraz dala ten ti tiež moc nepomôže a nezaručí čo sa odohralo inde alebo vo výrobe.
Vyriešilo by to ísť si každý k takému výrobcovi ktorému osobne veríme.
Nakoľko ani liek nepomôže každému ten istý a rovnaký to snáď vieš tak isto nemôže byť tá istá vakcína prospešná každému človeku alebo dieťaťu.
Aj liek lekár mení podľa individuálnej potreby pacienta, nie? To by bolo potom veľmi jednoduché, dali by sme ten istý liek každému a drž hubu musíš lebo iný nemáme. 😠 😠 😠 😠 😠 😠

digysa
19. jún 2013

@sirinka vobec si ma nepochopila, skusim to uplne po lopate vysvetlit:

Ked napisem ja, ze mam kamaratku lekarku, co ockuje a je o tom informovana, tak mi neveris...a musim to dokazat

Ked napise dazdovka (alebo ktorakolve mama, co patri do skupiny AV), ze ma kamaratku lekarku, ktora neockuje, tak jej uveris....a dokazovat nic nemusi.

TO je cele...

irenkask
19. jún 2013

No a ešte by som rada vedela že komu v tomto štáte a z akého dôvodu by malo záležať na tom aby sme sa dožili aj s našimi deťmi veľa veľa rokov.
Sociálnej poisťovni? Načo, veď už teraz nemá na dôchodky a stále dáva menšie z roka na rok.
Zdravotnej poisťovni. No nebuďte smiešne, už teraz odmieta preplatiť to čo pred desiatimi rokmi ruší nemocnice, znižuje počet lôžok.

Teda neviem komu a ak viete vy tak mi poraďte lebo neviem také info nikde nájsť. ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹

irenkask
19. jún 2013

Ozaj myslím si že by do toho mala čo povedať aj sloboda zvierat nakoľko ak by to bola pravda a prepravovali by sa tak aj živé vakcíny s vírusmi tak je to objektívne týranie zvierat, teda vírusov, čo ma teda riadne irituje.
Taká nezodpovednosť k zvieratám vírusom no hanba
A od takých tyranov zvierat si dať čosi pichnúť alebo môjmu dieťaťu teda riadne treba zvážiť.
Kto nemá rád zvieratá nemá ani ľudí. ☹ ☹ ☹ ☹ ☹
Robiť zo zvierat vakcíny pre ľudí , ja by som tých výrobcov strčila do tých boxov a potom zamrazila aby si to vyskúšali na vlastnej koži.

sirinka
19. jún 2013

@digysa haha ake natlakove pokusy... To kde si ty prisla na taketo zavery? Kde ja pytam nejake dokazy od vas?

alice107
19. jún 2013

@synovial som rada,ze si sa zapojila do debaty a citala som prispevok niekoho,kto moze odbornym pohladom prispiet do debaty.
@digysa ,presne si vyjadrila podstatu debaty s sirinka.
co sa tyka mojho prispevku, sirinka nepochopila co som pisala o oznamovacej povinnosti lekarov v niektorych spolkovych krajinych v de.nepochopila,ze deti sud neodnime rodicom,ktori sa o ne dobre staraju.takze taki rodicia sa nemusia bat nikdy povedat svoj nazor na to,ci ockuju,ci neockuju .a to nikomu,nieto este blizkym priatelom ci rodinym prislusnikom.
ja vobec nechapem jej postoj ci snahu o presviedcanie debatujuceho,ze jeho priatelia ci rodina nehovoria pravdu.
namargo tej karty , ,tak to v de nie je ziaden probrem citat. ,ak chceme.jasne,ze som citala uvedenie ockovania v karte mojich neteri aj deti mojich priateliek.v de mame totiz uz povinne zavadzane postupne elektronicke karty.a citacie zariadnie ma doma kazdy,koho poznam.takze si mozeme pozriet udaje v karte uvedene.
udaje o ockovani su dolezity udaj v takejto karte tiez.

@sirinka .takze ozaj treba najskor poznat realne skutocnostia nie sa snazit presviedcat ma,ze moji priatelia ci rodina klamu ci sa boja vyjadrit nazor.na taketo tvrdenia nemas ziadne dokazy.preto by si ich nemala vyjadrovat.

digysa
19. jún 2013

@sirinka vyhybas sa akejkolvek odpovedi, nepises uplne nic....a uplne si prevratila, co pisem ja...
Ja kopirujem iba to, co si sama napisala...
Ty vobec nepytas ziadne dokazy od ockujucich....ty vsak bez dokazov neveris nicomu, co napisu... Ak sa nemylim, tak je to uplne to iste 😅
Ja pisem o chlebe s maslom a ty pises o masle s chlebom. 😅

Admin: osobny utok, sudis a urazas.

irenkask
19. jún 2013

@sirinka To pýtam ja lebo neverím všetkému čo sa povie tak sa priznávam že si mňa mýli s tebou.
Ale veď o nič nejde priznala som sa a ideme ďalej .

sirinka
19. jún 2013

@alice107 vsetko, co pises, moze byt pravda a nemusi.. Ale pokial si ochotna oboznamit ma s realnymi skutocnostami, nech sa paci... Ale asi neposkytnes heslo k nazretiu do tebou spominanych kart, nuz... Tak stale je to iba tvrdenie anonymneho prispievatela na internete nicim nepodlozene... A vdaka ti, pri mnohych diskusiach tu na MK som sa toto naucila prave od teba..

sirinka
19. jún 2013

@digysa ja som ti napisala svoj nazor na tvoju otazku, je mi luto, ze si s nim nespokojna a tak si to oznacila za nic...