(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
to sa lahsie odmieta, pokial nie je ziadna epidemia v krajine... tu v NL je prave osypkova epidemia a tak sme sa rozhodli dat zaockovat.
a tiez, ze ak je aj dieta zaockovane, este nie je vylucene, ze v dospelosti tuto chorobu nemoze dostat.
No ockovanie by malo zabezpecit lahsi priebeh choroby, ked nie jej uplne vylucenie.
@bubinko83 nehnevaj sa na mna ..ale potom je pre teba ludskost asi cudzi pojem... toto je hodne "zvieracie" hladiet len na seba a svojich potomkov.... clovek ktory vie čo ludskost znamena neuplatnuje svoje priania na ukor ineho...to robia zvierata.... a aj to nie vsetky ..len tie primitivnejsie.... A mamicky ktoré maju starost o svoje dieta by nikdy nemali brat radu od cloveka ktoremu na inych nezalezi... vylucuje to samotna logika...
@pectore a to ako ja ovplyvnim aku ma kto imunitu? mimochodom imunitu mame v prvom rade zničenu prave vakcinami .A bohužial ano dnes je taka doba že človek hladi hlvane na seba a na svoju rodinu .Ja tu nikomu neradim a je mi jedno kto si čo spravi,toto je forum a ludia si pišu vlastne nazory a moj je takyto ,tvoj iny.
A druha vec ja ked si nedam zaočkovat dieta v prvom rade je ohrozene ono a nie to čo je zaočkovane,nie?
@fidka79 presne tak osypky,rubeola aj mumps su bežne detske choroby ,ktore sme bežne mali ako deti ale niekomu to nevysvetliš,že žijeme na slovensku a niekto "mudry" tu nakupil vakciny za miliony a teraz nevie čo snimi tak ich šupneme medzi povinne očkovanie a je vyriešene (prevenar)
@bubinko83 Ty ako dieťa si osýpky, mumpsa rubeolu bežne prekonala?... Ja som ročník 1969, neprekonala som ani jedno z nich, ani moji mladší súrodenci a tieto ochorenia boli veľmi zriedkavé, moja mama sa ich veľmi obávala, to si pamätám... Ako môžeš tvrdiť, že sú to bežné detské ochorenia, keď by si ani nevedela pri prvých príznakoch zistiť, že sa jedná o konkrétne "bežné" detské ochorenie? Ako môžeš vedieť, aké dôsledky môže mať v praxi prekonanie týchto chorôb s komplikáciami, keď sa ich výskyt za posledné desaťročia blíži vďaka očkovaniu k nule?
@kvieta praveye neboli velmi zriedkave }ospky mali moji rodiacia| su rocnik61.....ja uz nie, uz sa ockovali, ale prekonala som ja osobne ruzienku, mm mumps a v okoli , co som sa pytala nasich rocnikov, tak kazdy druhy mal mumps alebo ruzienku.....ale to sme uz ponekud mladsie rocniky ako ty 😉
@syrik OK, Prekonanie rubeoly v cca 10% nezabezpečuje doživotnú imunitu... Smola, strašilo by ma to, pri PLÁNOVANOM tehotenstve by som sa vedela zariadiť - protilátky som mala OK, ale plánovala som tehotenstvo ako 37ročná s ročným predstihom a to s tým, že som začala preventívkou u gynekológa... koľko žien môže povedať, že otehotnelo plánovane? Tehotenstvo "dievčat"?... Nesúvisí to iba s výchovou, nebuďme idealisti. A osýpky... V časoch môjho detstva sa matky triasli, keď sa objavil nejaký prípad, ale do jaslí bežne museli chodiť už deti od pol roka, nedalo sa vyhnúť kolektívu a aj napriek tomu sa vyskytovali málo a vďaka za to. Výskyt bol vzácny, možno si jedna z mála. Neviem, koľko máš rokov.
@sorciera24 Tak ja neviem, v mojom okolí, čo pamätám, sa tieto choroby nevyskytovali, možno fakt občasne a to bolo haló - pamätám na pár prípadov mumpsu a ružienky.
@kvieta no, ale tak ako vidim......uz si vlastne ina generacia ako ja....takze mozno aj vyskyt bol v tych 90. rokoch vyssi
@sorciera24 Práve preto , že som mladší ročník, pamätám, že moja mama, dokonca aj babka sa dosť obávali týchto ochorení... Dokonca aj pred kiahňami mali rešpekt a babka vravela, keď ich dostal brat - to som už bola staršia - len aby sa nestiahli dnu... staršia generácia... Dnes je to samozrejme vnímané inak. Ale ja keď vidím povonku behať obodkované deti, mám to stále nejako na rozume. Moja malá keď mala kiahne - nebola proti nim očkovaná - bola fajne vysypaná a 3 týždne poctivo sedela doma, v máji, vonku sme nešli. A po telefonickom dohovore ich diagnostikovala - na "príkaz" p. doktorka, po návštevných hodinách, aj keď som je tvrdila, že to určite budú kiahne, lebo ich majú v škôlke.
@sorciera24 V akých 90.rokoch?... ja som končila SŠ v 80. rokoch (87) a tieto choroby boli dovtedy veľmi zriedkavé.
@kvieta u vas behaju kiahnove deti po vonku? 😕 to co je?.....u nas teda som take nevidela a znami, co mali kiahne boli tiez zavreti doma 😕 a ten moj maly ich nie dostat....
@kvieta jaaj, som preklikla yle cislo, pardon...80.te roky som myslela...
@sorciera24 Nóóó, oči sa mi prevrátili pár-x 😠 Vrchol bol, keď sa susedina dcéra kolobežkovala s kiahňami na chodbe, lebo: prepáč, ale nemôže ísť vonku a ja som doma mala pár mesačné bábo 😠