icon

Očkovanie detí a dospelých proti kliešťom. Je účinné?

9. apr 2026

Dobrý deň, uvažujem že dám zaočkovať deti aj seba proti kliešťom, lebo chodíme veľa do lesa na huby. Používate vakcínu FSME-IMMUN? Mali ste po nej daku reakciu, napríklad teplotu alebo bolesť ruky? Počula som že sú tam tri dávky tak či sa to fakt oplatí riešiť teraz pred sezónou alebo stačí repelent.

martinmmartin
9. apr 2026

absolutne bez reakcia a ano su tri davky potom refresh jedna davka kazdych par rokov inak nemas ochranu. Takze aj ked nebudes mat nento rok full ochranu lebo to nestihhas tak mas potom vybavene na rok buduci takze to neodkladaj. V nasich koncinach je absolutny koncentrat encefalitidnych kliestov

belllinka
9. apr 2026

@anonym_autor Proti kliešťom? To akože potom na teba nepolezú? 🙂

viestta
9. apr 2026

Ockuje sa proti kliestovej encefalitide, nie preto aby na teba klieste neliezli. Repelentom sa aj tak nevyhnes, pretoze klieste prenasaju aj limsku boreliozu a na tu ockovanie este nie je.

martinmmartin
9. apr 2026
@viestta

Ockuje sa proti kliestovej encefalitide, nie preto aby na teba klieste neliezli. Repelentom sa aj tak nevyhnes, pretoze klieste prenasaju aj limsku boreliozu a na tu ockovanie este nie je.

@viestta ale encefalitidu dostanes hned po zakusnuti a boreliozu az po niekolkych hodinach az dnoch takze ockovanie+ kontrola je dnes najlepsia ochrana. Kontrola bez ockovania encefalitide nezabrani

viestta
9. apr 2026
@martinmmartin

@viestta ale encefalitidu dostanes hned po zakusnuti a boreliozu az po niekolkych hodinach az dnoch takze ockovanie+ kontrola je dnes najlepsia ochrana. Kontrola bez ockovania encefalitide nezabrani

@martinmmartin vsak v poriadku, nepisala som nic ine, len aby si pani nemyslela, ze uz na nich klieste nepojdu

anonym_e77323
9. apr 2026

@anonym_autor syn je už zaočkovaný a nemal žiadne problémy. Ja som bola včera na 2.dávke a tiež nič, ani len bolesť ruky. Muž ide dnes.

anonym_e77323
9. apr 2026

A samozrejme repelent je základ. Synovi striekam obuv aj keď ide do škôlky, jeden mám aj v škôlke ak by sme doma zabudli a u babky na záhrade to isté. Výlety do prírody už automaticky. Niekto nosí v kabelke parfum, ja nosím repelent a spf. 😂

anonym_e77323
9. apr 2026
@belllinka

@anonym_autor Proti kliešťom? To akože potom na teba nepolezú? 🙂

@belllinka to ti fakt niečo také mohlo napadnúť? Na to sa používa repelent moja, nie vakcíny. 😉 Vakcína chráni už keď ťa kliešť kusne a je nakazený..samozrejme len proti KE.

patrike
9. apr 2026

Napadnutiu kliestom to nezabrani. Borelioze to nezabrani. Jedine zapal mozgu to riesi preventivne. Stale teda musis sledovat, ci deti mali kliesta a ci sa im nerobi cervene koliesko s bielym stredom, vtedy okamzite nasadit antibiotika.

belllinka
9. apr 2026
@anonym_e77323

@belllinka to ti fakt niečo také mohlo napadnúť? Na to sa používa repelent moja, nie vakcíny. 😉 Vakcína chráni už keď ťa kliešť kusne a je nakazený..samozrejme len proti KE.

@anonym_e77323 Ja nie som blbá, preboha 😅 To skôr ju napadlo, keď použila výraz "očkovanie proti kliešťom".

anonym_e77323
9. apr 2026
@belllinka

@anonym_e77323 Ja nie som blbá, preboha 😅 To skôr ju napadlo, keď použila výraz "očkovanie proti kliešťom".

@belllinka no ona nič podobné ani len nespomenula... veď hádam nie je blbá už keď nad vakcínou uvažuje. To len ty si mala tú snahu zjavne urobiť z nej blbú, že?🤷‍♀️

belllinka
9. apr 2026
@anonym_e77323

@belllinka no ona nič podobné ani len nespomenula... veď hádam nie je blbá už keď nad vakcínou uvažuje. To len ty si mala tú snahu zjavne urobiť z nej blbú, že?🤷‍♀️

@anonym_e77323 Si slepá, či?

hviezdicka002
9. apr 2026

3 dni ma bolela dosť ruka po prvej, po druhej už lien mierne v auguste idem na poslednú. Som veľmi často v prírode takže ak je nejaká možno trošku sa chrániť, tak som to využila. Samozrejme používať repelent budem na dennej báze. Ak by ste nejaká mala odporúčanie na účinne repelenty bola by som rada, nakoľko mám kliešte pomerne často.

anonym_e77323
9. apr 2026
@belllinka

@anonym_e77323 Si slepá, či?

@belllinka ach fakt, až na 2x som si všimla ten záver o repelente. 🫣 Ospravedlňujem sa ti! Áno, nasadzujem si okuliare. 😃
AUTORKA, prosím ťa skôr než sa zaočkujetre, naštuduj si prosím aký je rozdiel medzi vakcínou a repelentom v ochrane a aký je rozdiel medzi kliešťovou encefalitídou a lýmskou boreliózou. Prosím. 🙏 Aj keď sa zaočkuješ, je potrebné naďalej používať repelent!!!

jeennyv
9. apr 2026

Nam povedali zbytocne…klieste neprenasaju len jednu chorobu….

belllinka
9. apr 2026
@anonym_e77323

@belllinka ach fakt, až na 2x som si všimla ten záver o repelente. 🫣 Ospravedlňujem sa ti! Áno, nasadzujem si okuliare. 😃
AUTORKA, prosím ťa skôr než sa zaočkujetre, naštuduj si prosím aký je rozdiel medzi vakcínou a repelentom v ochrane a aký je rozdiel medzi kliešťovou encefalitídou a lýmskou boreliózou. Prosím. 🙏 Aj keď sa zaočkuješ, je potrebné naďalej používať repelent!!!

@anonym_e77323 Mám na mysli výraz "očkovanie proti kliešťom" v nadpise, aj v prvej vete

viestta
9. apr 2026
@anonym_e77323

@anonym_e77323 ale napislala presne toto: "dám zaočkovať deti aj seba proti kliešťom,"

ria_sprout
9. apr 2026
@jeennyv

@jeennyv neprenášajú síce len jednu, ale ide o znižovanie rizika, na kliešťovú encefalitídu nevymysleli ešte nič lepšie.😉 Takže určite to nie je zbytočne 🤯 proti borelióze sa síce ľudia ockovat nevedia, ale pokiaľ môžeš zabrániť aspoň jednej z nich, tak potom nerozumiem prečo by sa to neoplatilo. Snáď nikto nechce zápal mozgu.

Autorka sme doma všetci očkovaní, nemali sme žiadne nežiaduce účinky, my ani deti. Repelent používame naďalej, pred kliešťami sa chránime. Napriek tomu dcéra prekonala boreliozu.

Šťastie že tu, pretože tá sa dá liečiť antibiotikami a dá sa spozorovať. Naopak encefalitídu si nemusíš spojiť s kliešťom, prvé štádium

ljmmm
9. apr 2026

ad sezona; moje zvery maju klieste aj v novembri aj v marci. Proste sa daj pichnut a ked nestihnes ucinok na leto mas pokoj proste na dalsie mesiace.

kiki68
9. apr 2026

Syn ma vsetky davky a oki, bez reakcie. Zacali sme v 1,5 roku ockovat FSME

anonym_6cad6c
9. apr 2026

@anonym_autor Ja som sa neockovala na to a ani sa nechystám. Nevnímam to ako niečo potrebné.

anonym_07d64b
9. apr 2026

Odporúčam, manžel, očkovaný, bol nakazený kliešťovou encefalitídou - (potvrdené v nemocnici). V podstate mu to zachránilo život.

anonym_e77323
9. apr 2026
@anonym_07d64b

Odporúčam, manžel, očkovaný, bol nakazený kliešťovou encefalitídou - (potvrdené v nemocnici). V podstate mu to zachránilo život.

@anonym_07d64b a mal aj napriek očkovaniu nejaké ťažkosti??

euka210
9. apr 2026

@anonym_autor neviem, ale tiez nad tym realne rozmyslam. Ale kedze sa ockuje dost casto a aj to dost stoji, tak teraz dame najstarsiemu synovi, mensim o par rokov.

euka210
9. apr 2026
@jeennyv

@jeennyv ale na encef.nie su lieky. Syn mal boreliozu a na to atb su. Takze kvoli tomu aj my premyslame nad ockovanim. My chodime vela do prirody.

kristik
10. apr 2026
@anonym_e77323

@anonym_07d64b a mal aj napriek očkovaniu nejaké ťažkosti??

@anonym_e77323 Ťažkosti v podstate nemal, (isiel na krv kvoli podozreniu na boreliozu) mal len veľmi vysoké protilátky - volali z nemocnice. To ale telo zjavne samé bojovalo. Očkovaný bol dávno, ale fakt sme boli za to vďační 🙏🏻. Napr. v Rakúsku je ovela vyššia preočkovanost a vakcina účinkuje, aj keď po rokoch zabudnete preočkovať - vedecky dokázané a aj náš prípad. Hneď som isla zaočkovať aj obe deti. Môžete ju totiž dostať aj z tepelne neupravených mliečnych výrobkov z kôz a oviec napr. na salašoch. Nie len priamo od kliešťa.