Očkovanie v 13-tich rokoch: Áno alebo nie?
Ahojte, v prvom rade by som chcela podotknúť, že nie som zarytý odporca očkovania,ale ani jeho zástanca. Nemám záujem vyvolať búrlivú diskusiu, zaujímajú ma len názory a skúsenosti.
Zaujíma ma, či je tu niekto kto svoje dieťa neočkuje,prípadne prestal očkovať. Moje deti majú všetky očkovania od narodenia, ale posledné roky je to už všelijaké. Dcéra má byť teraz preočkovaná, ale zvažujem že ju očkovať nedám. Desim sa toho, čo môže očkovanie spustiť. Na druhej strane mám obavu, že ak by sa niečo stalo, budem si to vyčítať. Je tu niekto kto v tomto veku dieťa neočkoval?
Ďakujem pekne za odpovede.
Nechápem kam už niektoré matere podeli rozum.. to naozaj chcete zo svojich detí urobiť čiernych pasažierov?? Očkovanie zachraňuje životy.. a už niektoré konečne otvorte oči!!
@extempore
No na tvojom mieste by som si ja otvorila oči, radšej si niečo o tom prečítaj, čo to všetko môže spôsobiť, tie vakcíny stále prerábajú a je to úplne iné ako keď sme my boli deti. Sú to moje deti, moja zodpovednosť, keď sa niečo stane, koho budeš obviňovať, sama sebu...Tak mne to tiež nech nikto nepíše somariny, je to humus všetko už...
Cestujeme, povinne ockovania+ hepatitidu maju decka, aj preockovanie. Dostat tetanus ci cierny kasel niekde v tramtarii je urcite "zdraviu prospesne" a s najvacsiou istotou by to dieta nerozchodilo, ak nebude mat kusok stastia so superimunitou....
Na tvojom mieste dcéru naďalej očkujem. Dáta sú stále v prospech očkovania. Polio, osýpky, záškrt to sú ochorenia ktorých počet sa naozaj vďaka očkovaniu drasticky znížil. A nemáme ich tu vo veľkom práve preto, lebo nám ešte pomerne dobre funguje kolektívna imunita. Preto sa aj matky antivaxerky nemusia toľko báť, že by sa ich deťom niečo stalo. Čím menej očkovaných detí, tým pravdepodobnosť rastie. Očkovanie nie je bez príznakov. Ale to ani nurofen a tiež ho dieťaťu pri horúčkach podáme. Aj keby očkovanie spôsobovalo autizmus (čo zatiaľ potvrdené nie je), tak budem mať radšej autistické dieťa, ako mi má zomrieť na chorobu, na ktorú je dostupná vakcína.
Nejdem sa so žiadnou matkou, ktorá si myslí opak hádať. O tom, čo som napísala som silne presvedčená. Držím palce, aby si sa rozhodla správne.
@extempore moja zlatá, my čo neočkujeme vieme v drvivej väčšine o očkovaní viac, ako vy, čo očkujete.
@anonym_fea179 a v akom odbore medicíny pracuješ ak smiem vedieť?
Ja som nejako nebola stotoznena s tym ze davat si tetanovku kazdych 15 rokov. Ze naco dalsia vakcina.
Potom prisiel uraz, kedy som si koleno rozrezala na protismykovom kovovom moste. Mala 13 stehov. A cakala na osetrenie a poriadne precistenie 5 hodin s tym ze mi koza cela visela z kolena.
Hned zrazu som nebola proti tetanovke a bola mi podana vakcina a immunoglobin lebo to bola rizikova rana. A v tej chvili mi bolo zrazu jedno co do mna pichli. Takze urcite deti budu mat tieto povinne ockovania a prave teraz v 13 rokoch ide syn na ocko kde je prave aj tetanovka.
@anonym_aefe2e no moj muz podobne mal hranicne ocko na tetanus, zdrbal sa v dzungli do Bahna, skaredo oskrel do krvi, vecer sme padili na kliniku a pekne vyfasoval protitetanovku.
Ja len nechapem, ze dnes sa veselo cestuje, clovek nevie kde na co natrafi. V Rakusku su teraz osypky vo velkom, rubeola ( dnes muz volal s tehu kolegynou c v skolke maju rubeolu u deti), cierny kasel je kazdy rok uz 2 x epidemia tu v AT, v DE je uz aj zaskrt. Akoze ked budete niekde a nahodou poslu domov to dieta/ dospelaka s nureflexom, ze ATB nie, pripadne budete kdesi na dovci, tak to moze zle skoncit. Neviem coho sa ludia tak boja, ze dostanu autizmus v 15 rokoch? Alebo vo akoze.
@anonym_fea179 a v akom odbore medicíny pracuješ ak smiem vedieť?
@zdenka11081983 v žiadnom. Ale lekár, ktorý mi po nežiaducich účinkoch u môjho dieťaťa odporučil ďalej neočkovať, bol neurológ.
@anonym_fa51b1 a tretia vec je vidieť dieťa s nejakou autoimunitnou chorobou po očkovaní, tipu cukrovka a pod.
@anonym_fea179 to sú tu čo za bludy zase.. kriste
@zdenka11081983 v žiadnom. Ale lekár, ktorý mi po nežiaducich účinkoch u môjho dieťaťa odporučil ďalej neočkovať, bol neurológ.
@anonym_fea179 myslela som si. Čiže tvoje mudrovanie je prd platne... žiadne vzdelanie v odbore aby si sa vôbec mohla vyjadriť. Pokiaľ ste mali reakciu a neurológ odporucil, rešpektujem, to však neznamená, ze pre zvyšok ľudstva je to zle.
@anonym_fea179 myslela som si. Čiže tvoje mudrovanie je prd platne... žiadne vzdelanie v odbore aby si sa vôbec mohla vyjadriť. Pokiaľ ste mali reakciu a neurológ odporucil, rešpektujem, to však neznamená, ze pre zvyšok ľudstva je to zle.
@zdenka11081983 presne. Niekto je alergický napr. Na penicilín ale to neznamená že zvyšná väčšina populácie sa ním nemôže liečiť. Ale týmto ľuďom nevysvetlíš. Hlavne že sa pasujú do role kompetentných…
Ja som nejako nebola stotoznena s tym ze davat si tetanovku kazdych 15 rokov. Ze naco dalsia vakcina.
Potom prisiel uraz, kedy som si koleno rozrezala na protismykovom kovovom moste. Mala 13 stehov. A cakala na osetrenie a poriadne precistenie 5 hodin s tym ze mi koza cela visela z kolena.
Hned zrazu som nebola proti tetanovke a bola mi podana vakcina a immunoglobin lebo to bola rizikova rana. A v tej chvili mi bolo zrazu jedno co do mna pichli. Takze urcite deti budu mat tieto povinne ockovania a prave teraz v 13 rokoch ide syn na ocko kde je prave aj tetanovka.
@anonym_aefe2e najpravdepodobnejšie by si žiaden tetanus nedostala napriek veľkému úrazu. Tetanus roznášali kone , ktoré sa už v mestách nevyskytujú a domáce sú očkované. Tetanus ma zmysel očkovať pre ľudí pracujúcich v poľnohospodárstve. Akože ja som zaočkovaná len vždy sa smejem nad tou panikou že stal sa mi úraz a hneď chytím tetanus
Ja len nechapem, ze dnes sa veselo cestuje, clovek nevie kde na co natrafi. V Rakusku su teraz osypky vo velkom, rubeola ( dnes muz volal s tehu kolegynou c v skolke maju rubeolu u deti), cierny kasel je kazdy rok uz 2 x epidemia tu v AT, v DE je uz aj zaskrt. Akoze ked budete niekde a nahodou poslu domov to dieta/ dospelaka s nureflexom, ze ATB nie, pripadne budete kdesi na dovci, tak to moze zle skoncit. Neviem coho sa ludia tak boja, ze dostanu autizmus v 15 rokoch? Alebo vo akoze.
@kiki68 tieto choroby nám tu dovliekli ti multi kulti národy. Nie je to tým že sa znižuje zaockovanost
No čo môže očkovanie spustiť? Spustilo niečo u vás doteraz?
Choroby proti ktorým sa očkuje sú samozrejme úplne easy ľahké a nič sa nedeje ak ich prekonajú, že?
@kiki68 tieto choroby nám tu dovliekli ti multi kulti národy. Nie je to tým že sa znižuje zaockovanost
@anonym_ac7f9e je to aj tym, ze klesla pod 95% a zial ludia to kludne dovlecu, sorry, ale kde chodia na dovcu? Vies kolko ludi ide do Kene, Egypta, JAR, Thai , proste kade tade? Oni nevedia co privlecu. Rovnako mame kopec ludi, co su studenti v zahranici, ale staci ist do Kittsee do Sparu na nakup a vratis sa s osypkami domov. Lebo v AT je nepovinne ocko a tym padom su tu vsade lokalne ohniska nakazy tymito chorobami. Cize multikulti je vsetko, kde sa stretnu dve narodnosti. Co kdesi v Kittsee je ma 100-%. Taka je realita
@katwenka ak sa týka HPV tak netreba sa pýtať tu na dedinské názory...ale treba si pozrieť krajiny, kde sa očkuje aké malé percenta rakoviny krčka maternice tam sú....
Tu kde máme najmudrejsie ženy máme obrovské percenta...všetkého možného...mnohé nechodia ani na preventívnu ku gynekológovi...absolútne...neprehmatavaju si prsia...keď majú problémy tak ešte čakajú že sa to zlepší...neriešia to včas...
...česť výnimkám
...ja som dcéru dala, ale až v 15tich, lebo suseda ktorá dala svoje deti neskôr po mojej očkovať mi poradila že načo...
A ja neviem ani kde som mala rozum vtedy...musela som to potom platiť.
Mladšiu dám určite....
Autorka ja by som na tvojom mieste tuto diskusiu vymazala. Nechces vyvolat burlivu diskusiu ale darmo, zijeme v krajine ktora sa umiestnuje na poprednych miestach v sklone verit hoaxom, dezinformaciam a konsipracnym toeriam. A ako tam citam niektore diskusie na MK, tu je ich zastupene velke percento.
Čo by teraz dali rodičia detí v Anglicku, ktoré bojujú o život, keby ich deti boli zaočkované proti meningitíde?🙏 Strašne sprosté ste poniektoré...och pardon..."múdre" som chcela napísať. 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Čo by teraz dali rodičia detí v Anglicku, ktoré bojujú o život, keby ich deti boli zaočkované proti meningitíde?🙏 Strašne sprosté ste poniektoré...och pardon..."múdre" som chcela napísať. 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@anonym_519382 dani studenti sa mali sami dat preockovat- nedali, aj to je rozhodnutie a s tym musia zit oni, respektive ich rodicia🤷♀️ po 18tke rozhoduju o ockovani uz samotne deti.....
@anonym_519382 dani studenti sa mali sami dat preockovat- nedali, aj to je rozhodnutie a s tym musia zit oni, respektive ich rodicia🤷♀️ po 18tke rozhoduju o ockovani uz samotne deti.....
@vevesh vidis a ja som napriklad netušila že sa v 18tke viem dať zaočkovať proti kiahňam, určite by som sa dala a nemusela po maturite ostať mesiac doma s hrozným priebehom. Nevedela to ale vtedy moja mama a doktorka nás tiež neinformovala. V 18tke ešte dieťa dosť spolieha na rodičov a ich názor. Takže ja to vidím takto.
@vevesh vidis a ja som napriklad netušila že sa v 18tke viem dať zaočkovať proti kiahňam, určite by som sa dala a nemusela po maturite ostať mesiac doma s hrozným priebehom. Nevedela to ale vtedy moja mama a doktorka nás tiež neinformovala. V 18tke ešte dieťa dosť spolieha na rodičov a ich názor. Takže ja to vidím takto.
@anonym_519382 🤷♀️ja som mala v 18tke preockovanie, ktore som aj sama aktivne vyuzila- pred 35rokmi a odvtedy kazdych 10rokov. Ockovanie sa dnes riesi uz od minimalne 13, v 15-16 maju tuto temu na skolach na bio, okrajovo o tom poculi, riesi sa to v novinach, ockovacie preukazy prikladam ku kruzkom, prihlaskam na skoly, beriem kopie do zahranicia, takze ak dnesny mlady clovek povie, ze nemal o tom tusenia, je sam ignorant a snazi sa zvalit vinu na niekoho ineho. A to nie som zastanca kazdeho ockovania mirnix-dirnix....
@anonym_519382 🤷♀️ja som mala v 18tke preockovanie, ktore som aj sama aktivne vyuzila- pred 35rokmi a odvtedy kazdych 10rokov. Ockovanie sa dnes riesi uz od minimalne 13, v 15-16 maju tuto temu na skolach na bio, okrajovo o tom poculi, riesi sa to v novinach, ockovacie preukazy prikladam ku kruzkom, prihlaskam na skoly, beriem kopie do zahranicia, takze ak dnesny mlady clovek povie, ze nemal o tom tusenia, je sam ignorant a snazi sa zvalit vinu na niekoho ineho. A to nie som zastanca kazdeho ockovania mirnix-dirnix....
@vevesh tak to som nevedela. Ak je to ozaj tak ako vravíš že sa tomu venujú už v škole tak je to fakt super! 👍