icon

Úmrtie dieťaťa na záškrt v Česku: Prečo očkovať?

julish
Včera o 11:56

V Česku zomrelo na záškrt trojročné dieťa, nebolo očkované. Ide o prvé úmrtie dieťaťa na toto ochorenie v krajine od roku 1969. V nemocnici sú hospizalizovaní aj súrodenci tohto nebohého dieťatka. Chce sa mi kričať pre ľudskú pýchu a individualizmus rodičov. Výskyt záškrtu je inak vzácny, očkovanie proti nemu patrí medzi povinné aj na Slovensku.

anonym_507a10
Včera o 12:51
@anonym_ab84ff

@anonym_37af8b este raz a odkial vedia, ze bol neockovany?

anonym_737e7c
Včera o 12:52
@anonym_f780a4

Asi nič iné ako toto žiaľ antivaxerom neotvorí oči. Lebo štúdie a výsledky sú pre nich nič. Asi zaberie iba toto.

@anonym_f780a4 antivaxerom neotvorí oči vôbec nič…

anonym_a954bc
Včera o 12:52
@anonym_13c65d

@anonym_a954bc ak ti zomrie vlastné dieťa po očkovaní, nikto neprizná, že za to môze práve to očkovanie. Toto sa už verejne nerozoberá, ak sa nieco takéto stane, toto uz len šup šup rýchlo zamiesť pod koberec. Mimochodom, to neočkované dieťa sa kľudne mohlo nakaziť prave od očkovaného, pretože očkovanie ťa neochráni pred nákazou. Takze nazor, ze sa vratia choroby kvoli neockovaniu je trochu mimo, kedze choroby sa siria aj medzi ockovanymi, len BY MALI mat miernejsie priznaky. Ale ani to ti nikto nezaruci

@anonym_13c65d Čiže nevidela by si problém v tom ,keby sme sa všetci rozhodli neriskovať následky po očkovaní a prestalo by sa očkovať úplne? Tak uvediem príklad- Aj anestéza a operácie prinášaju riziká -aj úmrtie niekedy ,ale väčšinou prevažuje plus ,že bez operácie by bolo riziko nepomerne väčšie.

anonym_a954bc
Včera o 12:57

Po každom očkovaní som sa cítila bezmocne, keď malo moje dieťa bolesti a horúčku.Napriek tomu som chápala, prečo to riziko , že môžu byť následky trvalé podstupujem. Nespochybňujem prípady, kedy očkovanie uškodilo konkrétnemu dieťaťu a je mi nesmierne ĺúto, že aj také prípady sú.

anonym_f780a4
Včera o 13:00
@anonym_a954bc

@anonym_f780a4 Podĺa mňa ani to.Vidia iba svoje práva a chcú svojim deťom dobre .Čiže kým im nezomrie vlastné dieťa, tak prdia na to.Z cudzieho krv netečie.

@anonym_737e7c
@anonym_a954bc .... Už by mohol byť zákon, kde by bolo uzákonene, že tieto duté hlavy nech v prípade ako je táto rodina platia a znášajú všetky výdavky spojené s liečbou a opatreniami, ktoré trebalo spraviť. A zákaz vzatia nezaockovanych deti do kolektívu ( materská škola)

anonym_a954bc
Včera o 13:02
@anonym_f780a4

@anonym_737e7c
@anonym_a954bc .... Už by mohol byť zákon, kde by bolo uzákonene, že tieto duté hlavy nech v prípade ako je táto rodina platia a znášajú všetky výdavky spojené s liečbou a opatreniami, ktoré trebalo spraviť. A zákaz vzatia nezaockovanych deti do kolektívu ( materská škola)

@anonym_f780a4 Aj vysoké pokuty by mohli motivovať byť zodpovedný.Je to nefér,že na ich rozhodnutia doplácaju iní.

anonym_7bb9ab
Včera o 13:46
@anonym_f780a4

@anonym_737e7c

@anonym_f780a4 tak potom aj obezni by mali platit, fajciari s rakovinou pluc, Ale ok potom aj maju neockovani platit za liecbu, treba dat do zakona aj adekvatne odskodnenie poskodenych ockovanych

arek00
Včera o 13:58

Chlapec mal tri roky, u nás sa očkuje proti zaskrtu ako dojčatá a potom v 6 roku preve preockovanie a druhe v 12tom? Predpokladám ze dieťatko bolo očkované ako dojča a preockovanie ho čakalo až o tri roky. Takže tu je veľký otáznik nad touto bombastickou informáciou migrénou na vyvolanie paniky a nenávisti voči ľuďom čo neockuju svoje deti. Klasicky scenár. Je to tragédia, ale koľko dojčatá umrie náhlom smrťou po očkovaní, čo nie je pripisovane vakcine a ani sa tým systém nezaobera...prečo asi. Veď náhle umrtie je náhle a prečo to spájať s očkovaním.
Zase vyvolávanie paniky a nenávisti.

anonym_de0d61
Včera o 14:12

@julish neumyselne ublíženie na zdraví s následkom smrti, trestný čin zabitie, natvrdo 20-30 rokov, na výstrahu pre ostatných, ktorí by sa tiež rozhodli nedať svojim deťom šancu. Nekompromisne.

anonym_e05059
Včera o 14:17

@julish a sledujes aj pocet deti poskodenych ockovanim? Ci to uz nebolo v spravach?

anonym_e05059
Včera o 14:24
@arek00

Chlapec mal tri roky, u nás sa očkuje proti zaskrtu ako dojčatá a potom v 6 roku preve preockovanie a druhe v 12tom? Predpokladám ze dieťatko bolo očkované ako dojča a preockovanie ho čakalo až o tri roky. Takže tu je veľký otáznik nad touto bombastickou informáciou migrénou na vyvolanie paniky a nenávisti voči ľuďom čo neockuju svoje deti. Klasicky scenár. Je to tragédia, ale koľko dojčatá umrie náhlom smrťou po očkovaní, čo nie je pripisovane vakcine a ani sa tým systém nezaobera...prečo asi. Veď náhle umrtie je náhle a prečo to spájať s očkovaním.

@arek00 ano vyvolavanie vasni aby bolo proti komu bojovat 😒 staci vzorka komentarov, esteze tu nemame dobu honu na carodejnice

anonym_13c65d
Včera o 14:40
@anonym_a954bc

@anonym_13c65d Čiže nevidela by si problém v tom ,keby sme sa všetci rozhodli neriskovať následky po očkovaní a prestalo by sa očkovať úplne? Tak uvediem príklad- Aj anestéza a operácie prinášaju riziká -aj úmrtie niekedy ,ale väčšinou prevažuje plus ,že bez operácie by bolo riziko nepomerne väčšie.

@anonym_a954bc je rozdiel operácia, keď má dieťa problém, je choré tak logicky to riziko podstúpiš pretože mu to môze pomôct. Ale dať napichať úplne zdravé dieťa vakcínou, po ktorej kľudne môže zomrieť to je trošku iná vec nemyslíš?

anonym_e53722
Včera o 14:40
@anonym_f780a4

@anonym_737e7c

@anonym_f780a4 už by aj na slovensku mohol byť zákon o odškodneni deti ktoré majú trvalé nežiadúce následky
ked zavedieme A bolo by fajn aj B
rodičia objednávanie, terminy , lieky terapia tahajú zo svojho vrecka, nemaju žiadnu výnimku pri polatkoch ktoré začinajú byť čím dalej tým vyššie a častejšie
v afrike je teraz vysoký výskyt eboly , nie je taký problém aby to sem niekto dotiahol . to chceš potom ale ktoré duté hlavy riešiť
a ked dieťa zahynie pri autonehode, vyrehotaná dutá hlava si dalej šoféruje po pro forma treste ...

sara07
Včera o 14:42
@anonym_e05059

@julish a sledujes aj pocet deti poskodenych ockovanim? Ci to uz nebolo v spravach?

@anonym_e05059 to sa tvárime že to u nás neexistuje , nie je a všetci si vymýšľajú

anonym_e53722
Včera o 14:43
@arek00

@arek00 presne ako píšeš, druhú dávku nemal a pri prvej v podstate nik nevie či má skutočne vytvorené protilátky ako majú byť

anonym_7c8172
Včera o 14:44
@anonym_7bb9ab

@anonym_f780a4 tak potom aj obezni by mali platit, fajciari s rakovinou pluc, Ale ok potom aj maju neockovani platit za liecbu, treba dat do zakona aj adekvatne odskodnenie poskodenych ockovanych

@anonym_7bb9ab len obéznych clovek a aj fajčiar nikoho ďalšieho nenakazia, kdežto ludia s chorobami, proti ktorym sa ockuje, mozu ohrozit zivoty ľudí 😉

anonym_a954bc
Včera o 14:53
@anonym_13c65d

@anonym_a954bc je rozdiel operácia, keď má dieťa problém, je choré tak logicky to riziko podstúpiš pretože mu to môze pomôct. Ale dať napichať úplne zdravé dieťa vakcínou, po ktorej kľudne môže zomrieť to je trošku iná vec nemyslíš?

@anonym_13c65d Bolo by podľa teba lepšie keby sa očkoval len ten , kto uzná za vhodné a detská úmrtnosť bude časom tam, kde pred 100 rokmi ?

anonym_ab84ff
Včera o 14:56

@anonym_507a10 este raz a naposledy ako vedia, ze nebol ockovany?
Zase lebo dennicek napisal?
Pravdu vie iba rodina a pediater.
Ich vyjadrenia tam nie su.

anonym_1174bb
Včera o 15:08
@anonym_ab84ff

@anonym_507a10 este raz a naposledy ako vedia, ze nebol ockovany?
Zase lebo dennicek napisal?
Pravdu vie iba rodina a pediater.
Ich vyjadrenia tam nie su.

@anonym_ab84ff Nezaočkovaný predškolák z Ostravska zomrel po ochorení na záškrt. Informáciu pre portál iDnes.cz potvrdil v piatok hovorca Krajskej hygienickej stanice Moravskosliezskeho kraja Aleš Kotrla. Ešte niečo?

anonym_a954bc
Včera o 15:10

Dovolím si z wikipedie bežne dostupné informácie: Pred zavedením povinného očkovania v prvej polovici 20. storočia dosahovala detská úmrtnosť na území Slovenska extrémne vysoké hodnoty, kedy zomieralo každé piate až siedme narodené dieťa ešte pred dosiahnutím jedného roka života. Infekčné ochorenia, ktorým dnes dokážeme predchádzať očkovaním (ako záškrt, čierny kašeľ či osýpky), patrili k hlavným príčinám úmrtí detí a spôsobovali masívne epidémie.

anonym_a954bc
Včera o 15:10

Začiatok 20. storočia (okolo roku 1900): Úmrtnosť sa pohybovala na úrovni 150 až 200 promile (zomrelo 15 až 20 % všetkých narodených detí). Bežná matka v Rakúsko-Uhorsku pochovala aspoň jedno svoje dieťa.Obdobie prvej ČSR (1920 – 1930): Úmrtnosť dosahovala 140 až 150 promile. V tom čase bolo zavedené iba povinné očkovanie proti pravým kiahňam (od roku 1919).Súčasnosť (po roku 2020): Vďaka kolektívnej imunite a modernej medicíne klesla dojčenská úmrtnosť na historické minimum približne 5 promile (zomiera menej ako 0,5 % detí).

anonym_a954bc
Včera o 15:13

Čo by vtedy dali naše prastaré matky za očkovanie. Vedeli, že treba mať veľa detí, lebo všetky neprežijú.

anonym_a954bc
Včera o 15:37
@arek00

@arek00 Mareček rechtaj sa , takí ako si ty sú tiež mnohým len na smiech . Je mi jasné, že ty čerpáš z oveľa dôveryhodnejších zdrojov.

arek00
Včera o 15:49
@anonym_a954bc

@arek00 Mareček rechtaj sa , takí ako si ty sú tiež mnohým len na smiech . Je mi jasné, že ty čerpáš z oveľa dôveryhodnejších zdrojov.

@anonym_a954bc poprosím nie anonymne, ale pod ozajstným nickom 😎 mi takéto niečo povedať. Inak je opravnené si myslieť, že máš strach sa verejne prezentovať a za svoje príspevky sa hanbíš. A áno, možno množstvu ľudí sú moje príspevky na smiech, čo mi je úplne ukradnuté 😁😉

anonym_a954bc
Včera o 15:53
@arek00

@anonym_a954bc poprosím nie anonymne, ale pod ozajstným nickom 😎 mi takéto niečo povedať. Inak je opravnené si myslieť, že máš strach sa verejne prezentovať a za svoje príspevky sa hanbíš. A áno, možno množstvu ľudí sú moje príspevky na smiech, čo mi je úplne ukradnuté 😁😉

@arek00 Na tvoje príspevky som nijako nereagovala. Ani vyrehotaným smajlíkom, ani ničím. Nemáme rovnaký názor, ok. Budem písať ako anonym , som rada, že sa ťa to nedotklo. Nemala som v pláne sa na tebe odbaviť.

ihrisko2009
Včera o 15:53
@anonym_de0d61

@julish neumyselne ublíženie na zdraví s následkom smrti, trestný čin zabitie, natvrdo 20-30 rokov, na výstrahu pre ostatných, ktorí by sa tiež rozhodli nedať svojim deťom šancu. Nekompromisne.

@anonym_de0d61 a vieme kto dieta nakazil? Keď sa tu už vynáša rozsudok?

anonym_e05059
Včera o 15:55
@sara07

@anonym_e05059 to sa tvárime že to u nás neexistuje , nie je a všetci si vymýšľajú

@sara07 boze chran hned si antivaxer 🙁

anonym_e53722
Včera o 15:55

možno keby skorej diagnostikovali ,mohlo to byť inak
Onemocnění začalo jako angína. Matka šla s chlapcem v dubnu na pohotovost, odkud je poslali domů.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zaskrt-hoch-...

sara07
Včera o 15:56
@ihrisko2009

@anonym_de0d61 a vieme kto dieta nakazil? Keď sa tu už vynáša rozsudok?

@ihrisko2009 ved prave , kto ho nakazil vlastne , tiež ma to napadlo ...

kiki68
Včera o 16:06
@anonym_e53722

možno keby skorej diagnostikovali ,mohlo to byť inak
Onemocnění začalo jako angína. Matka šla s chlapcem v dubnu na pohotovost, odkud je poslali domů.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zaskrt-hoch-...

@anonym_e53722 tu je ten problem, tie nemoci realne roky nikto nevidel, cize staci prehliadnut nejaky symptom a daju nurofen a poslu domov. V AT na pohotovosti ATB nedavaju pomaly nikdy. Cize prides domov a nez zistis, ze dieta je vo vaznom stave, tak uz bojujes o zivot a mas tie sance dost nizsie. To je totiz tak, ze vacsina lekarov tieto choroby nikdy nevidela naozaj. Jedine ak by boli niekde v krajine tretieho sveta na nejakej misii. Tam mozno. A nedohadas sa tu s nimi, oni pojdu svoje na pohotovosti. Na toto rodicia tiez musia mysliet, ze mozno sa nedostane dietatu takej starostlivosti vdaka nahode. Staci prist v noci a mas smolu.