Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@sharmana čierny kašel je nebezpečný pre malé detičky ,ktoré nemajú kašľací reflex a jednoducho sa dusia a môže ich to zadusiť ,ak nie musia byť intubované ,uspaté ,alebo sa dávajú atb a kortikoidy ,ktoré majú tiež aj iný vplyv na org.a následne ak je org vyčerpaný hrozia komplikácie ako následné iné infekty,nehovoriac ak máš nedostatok kyslíka ,tj.nedokysličený mozog sú následné neurologické problémy ...u dospelej populácie tento priebeh nie je taký markantný,preto nie je ani nebezpečný...inak najviac čierne kašľa je v bratislavskom kraji...a pozri si na yutube ako vyzerá dieťatko s čiernym kašľom...
@aristka moze, ale nemusi (presne tak ako ockvoanie)......(sposobit komplikacie, ci zanechat nasledky....).....
@sorciera24 vieš je to ťažko sme v období kedy nám vznikajú multirezistentné kmene a ľudia nám prestávajú reagovať na atb..toto je fakt,čo sme kedysi veľmi rýchlo vyliečili dnes už neplatí a toto je ten problém ,že čo keby....preto treba k tomu pristupovať s rešpektom a j tým chorobám,proti ,ktorým sa očkuje...
@aristka ale na virusy sa predsa atb nedavaju..... (ja ich nezlahcujem, len vravim, ze ako mozu nastat komplikacie pri chorobach, ak vobec, aj to ich musis chytit, tak tak mozu nastat komplikacie po ockvoani...s rozdielom, ze ockvoanie ams povinne dostat...).....preto ench si voli kazdy podla svojho rizika....ja momentalne vidim vacsie riziko v NU po vakcinacii
@aristka ja isto súhlasím, že sú tie choroby nebezpečné, a v určitých vekových skupinách a sociálnych či geografických oblastiach rizikovejšie...
komplikácie aké si opísala, k tomu sa neviem vyjadriť, ja som sa stretla s osýpkami, mumsom aj čiernym kašlom a nemali sme žiadne komplikácie, dokonca ani pri zápale stredného ucha... a to sa ešte neočkovalo proti týmto chorobám... ani som nepočula, že by tu boli epidémie... choroby tu boli, a som za, že ak niekto chce, nech sa dá zaočkovať... a ver mi, že nič viac by ma netešilo, ako vedomie, že ked som sama dala zaočkovať svoju dcérku, že sa jej nemôže nič stať, jedine to, že bude mať imunitu voči chorobám, na ktoré bola očkovaná...
čierny kašel mala sestra, a viem aký mala priebeh, zvládla ho bez hospitalizácie, doma, dokonca z neho mala zápal plúc, lekárka zle diagnostikovala a bola neliečená! neboli sme vtedy očkovaní na čierny kašel a nepamätám si, že by bola nejaká epidémia, ani že by zomierali deti... netvrdím, že nejaké nezomreli, ale tam išlo skôr o úroven zdrav. služieb v 70tych rokoch a rýchlosť a správnosť diagnostikovania choroby, minulosť nemôžeš porovnať s dneškom...
preto si myslím, že ked sme to zvládli vtedy, tak by sme to zvládli aj dnes... tú chorobu dostat môžeš, ale nemusíš... nikto ti ju nevnucuje.... vakcínu si dať musíš a môžeš čakať, aké budú následky.. ak budú, tak ti nikto neuverí, lebo bude tvrdiť, že ide o "časovú následnosť", lebo to akurát zodpovedá obdobiu, kedy sa diabetes či autizmus u detí rozvíjajú....
ťažko sa dokažuje, ked je to v tom istom období, to však neznamená, že by sa nemali brať do úvahy prípadné genetické predispozície a voľba rodiča, či očkovať alebo nie...
pravdepodobnosť, že dostane dieťa čierny kašel a zomrie je rovnaká, ako že neskôr bude mať rakovinu a zomrie.. tiež na to nemáš očkovaciu látku a žijeme...
@sorciera24 ale na meningitídu ,ano na zápal semeníkov ano,zápal stedného ucha ano, a napríklad ,keď bola prasacia chrípka ,antovirotiká účínnosť nula bodov a mamičky nám zomierali....
@sharmana pravdepodobnosť ,že neočkované dieťa dostane čierny kašeľ veľká,hovorme o tých malých drobcoch s následným nedokysličením mozgu a neurologickými problémami veľká...tak ako pravdebodobnosť rakoviny je v dnešnej dobe veľká a bohužiaľ aj u detičiek....inak sama by som chcela vedieť ak by bola očko látka na všetky druhy rakoviny ,aká by bola očkovanosť...
@aristka lenže je iné tvrdiť, že ked sa dieťa dostane do styku s čiernym kašlom, že je vysoká pravdepodobnosť, že túto chorobu dostane a iné, že bude vysoký výskyt tejto choroby, ak sa očkovať nebude...
aj ked sa tvoje dieťa dostane do kontaktu s chrípkou, tak je vysoká pravdepodobnosť, že ju dostane a chrípkové epidémie tu máme určite častejšie.... a tiež na to môže dieťa zomrieť na základe respiračných komplikácií... hlavné malé deti a starí ľudia, typické najrizikovejšie vekové skupiny...
na SK nezomierali mamičky na prasaciu chrípku, takáto informácia je zavádzajúca.. alebo uvádzaš údaje o nejakej inej krajine?
@aristka Nechápem prečo sa tak za očkovanie biješ. Chápem, že máš denne pred očami pacientov s ťažkými komplikáciami či po úrazoch alebo ťažkých chorobách. Preto si myslím, že je to profesionálna deformácia a na každom kroku vidíš potencionálne nebezpečie. Zabúdaš však, že je veľmi veľa iných infekčných ochorení s oveľa ťažším priebehom a aj možnými komplikáciami, proti ktorým sa neočkuje a aj napriek tomu tu nie sú žiadne epidémie. Prosím ťa prasaciu chrípku sem neťahaj, pretože je to na smiech. Ak sa aj vyskytli nejaké prípady, nejednalo sa ani náhodou o epidémiu, ktorú nám tu podsúvali všetky mainstreamové médiá s cieľom vyvolania paniky a následného očkovania vakcínou, ktorých vysoký počet mala krátko pred expiráciou farmafirma a potrebovala sa ich so ziskom zbaviť. Štáty vtedy nákupili tieto vakcíny, presrali sa na ne obrovské peniaze a nakoniec bol problém ich zlikvidovať. V médiách dokonca vyhlásili, že nespotrebované vakcíny po dobe expirácie pôjdu zachraňovať životy do krajín tretieho sveta.
@sharmana na chrípku zomierajú detičky a ľudia ,majú diagnózu vážnu a chrípka je komplikácia a ľudia ktorý chrípku nevyležia a majú následné komplikácie a majú následné problémy aj neurologické..a ešte niečo kde si zobrlala ,že tu mamičky po pôrode nezomierali na prasaciu chrípku,buď si nesledovala média a samozrejme si to nezažila ...nám umreli 2 mamičky na prasaciu chrípku ,detičky stihli zachrániť a jeden pán,ktorý mal svoju prvú dg.dosť vážnu....a to bol1 špitál..a čom viem bolo toho na slovensku viac,za krátku dobu vyčínania prasacej chrípky.....takže toto nie je blbosť ,len to asi nepíšu na googli
@bubulka722 nemalo ani zmysel očkovať toto vakcínou,lebo prišla keď sme tu prasacinu mali,aj nám ju ponúkali ,ale to nemá význam ,keď s tým si v priamom styku a v ohnisku výskytu.....a nebijem sa za očkovanie ,len upozorňujem ....ako to je...či...
@aristka že zomreli dve mamičky v jednej nemocnici? o tom neviem, viem o jednej 48 ročnej žene a jednej tehotnej v Nových Zámkoch, nepamätám si či táto mamička zomrela a jednej čo zomrela v Roosveltovej v BB... v ktorej nemocnici zomreli dve mamičky? tým si myslela, dve tehotné ženy?
ak aj áno, pokial viem, očkovanie nie je povinné a ako prasacia chrípka prišla, tak aj odišla..... ty tiež googliš a zveličuješ, tam kde sa ti to hodí 😉
to že beriem informácie z internetu, je normálne, knihu asi o úmrtiach ludí na Sk na prasaciu chrípku ešte nestihli napísať... aj lekári a sestry vedia o úmrtiach v iných nemocniciach hlavne z médií...
a napísať, že na chrípku zomierajú detičky a ľudia... nehnevaj sa, ved to vie každý, že na chrípku sa dá aj zomrieť, to je argument na čo? a predsa sa na to neočkuje a nie je tu žiadna epidémia okrem klasických sezónnych a v rodinách majú chrípky dospelí rodičia a deti chrípku dostat vôbec nemusia a velakrát ani nedostanú.. a nie každý na chrípku zomiera, to by tu bola iná panika, keby to tak bolo...
ty totiž obranuješ či propaguješ očkovanie čierneho kašla štýlom, že môže spôsobiť problémy, môže dieťa zomrieť...
ešte raz, žiadne epidémie čierneho kašla tu neboli, ja som žila v období, ked sme očkovaní neboli... a tam kde nie sú naozaj rizikové oblasti, nevidím dôvod na "povinné očkovanie"... nech sa páči, dobrovolné ok... tak ako na chrípku, ktorej vakcína mne konkrétne nepomohla, chrípku som dostala a velmi agresívnu, na to nezabudnem.... odvtedy je to 12 rokov a chrípku som nedostala, aj ked sme ju v rodine mali...
@aristka Pamätám si informácie, podľa ktorých museli byť zaočkovaní všetci zdr. pracovníci na všetkých pozíciách, zvlášť na miestach ako pracuješ aj ty. Viem, že po zaočkovaní mali ľudia zdravotné problémy a samotní zdr. pracovníci riešili ako sa očkovaniu proti prasacej chrípke vyhnúť. Nakoniec sa od plánovaného plošného očkovania upustilo, pretože neboli ľudia ochotní zaočkovať sa a tak podstúpiť vážne komplikácie. Nakoniec vyhlásili, že prasacia chrípka zmutovala z vtáčej a je rovnako zvládnuteľná ako sezónna chrípka. Vieš toto šantenie okolo prasacej chrípky mi pripomína dnešné "epidémie" osýpok a čierneho kašľa. Či je situácia naozaj taká kritická??? Asi ťažko, pri počte nakazených ťažko hovoriť o epidémii. Myslím, že prevencia s takými NU akým je očkovanie by mala byť voľbou rodiča. Nič ma nepresvedčí, že pri očkovaní, benefit prevyšuje riziko!
@bubulka722 nebolo nám nič nútené a ponúknuté to bolo ,už keď sem mali výskyt aj na pracovisku..a kritická situácia čierneho kašľa a osýpok a iných ochor.na ,ktoré je povin.očkovanie nie je len vďaka očkovaniu a samozrejme protiepidemiologickým opatreniam ,a k dobrovolnosti očkovania som sa už dávno vyjadrila... 😉
@sharmana moja práca nie je googlenie,ja sem žiadne štatistiky nedávam ani súdne ťahanice...a to ,že si nečitala aj o tých úmrtiach ,to neznamená ,že sa to nedeje....mamičky boli tehotné,spravil sa cisarák ,následne boli prevezené na odd.aro a tam do týždňa zomreli a bolo toho viac aj v iných špitáloch...
@aristka Spomínam si na tieto prípady, bolo to dosť silno medializované. Len akosi zabudli spomenúť, že smrť nespôsobilo len samotné ochorenie na prasaciu chrípku, ale že to boli ľudia trpiaci inými závažnými komplikáciami.
Viem, že očkovanie spôsobovalo vážne problémy a kvôli tomuto riziku sa zdravotníci odmietali dať zaočkovať. Mám v rodine dosť zdravotníkov, takže dobre viem aká bola situácia.
@aristka ani ja neverím na štatistiky.. a vieš prečo?
mohlo sa kludne stat, že prasacia chrípka by sa na SK vyskytla v 2 prípadoch, z čoho jeden by zomrel... čo by z toho vyšlo? že riziko úmrtia pri prasacej chrípke je 50%... riadna kravina, že? preto ja na štatistiky neverím...
to že si niečo nájdem na nete, nie je nič zlé a súdne tahanice, prepáč, uviedla som prípad pre alice o tom, že bolo už odškodnenie a súd uznal, že bola následnosť rozvoja autizmu u dieťaťa po zaočkovaní... nič viac som tam nepísala, to alice sa snažila stále niečo prekrúriť, len aby nemusela uznať, že sa mýlila... alice napísala totiž, že "žiadny súd ešte nikomu neuznal odškodné, lebo to by muselo byť na základe pádneho dôkazu" či tak nejak.... a zrazu bác, nevšimla si, že odškodné bolo v Taliansku...takže tým pádom by musela uznať, že to bol pádny dôkaz o tom, že očkovanie spôsobilo rozvoj autizmu u toho dieťaťa...
jasné, bolo to na nete.. ale ako chcete v dnešnej dobe získavať info o takýchto veciach, pokial nie na nete?
myslíš, že normálny bežný človek má dostupnosť ku všetkým štúdiám na svete bez netu? alebo nosí správy holub?
ty aj ostatné pre očkovanie máte rovnaké informácie z netu a googlenia ako ja, nehovor mi, že si nič na nete nečítala... a že máš všetko z knižiek... ja viem, ako sme na tom na SK s odbornými knihami, hlavne na školách.. a v práci asi tiež nechodíš do knižnice...
každá štúdia nie je dostupná pre verejnosť a bez netu by si sa o nich ani nedozvedela, tak nerobte zo seba študované neviem čo... naštudovať bez netu si môžeš choroby, ale nie súvislosti, nové poznatky, nové info... to dnes bez netu nejde.. minimálne tam nájdeš zdroje...
na SK bolo 9 úmrtí(možno viac, neviem, čítala som zdroj z roku 2009)... ale nie v priebehu jedného roka a okrem toho, žiadna epidémia sa tu nekonala, takže zbytočné bububu... okrem toho, pokial viem, na chrípku sa musíš očkovať každý rok, to znamená, že tehotné, pokial sa náhodou nedali očkovať predtým (vakcína tu vtedy dostupná nebola), tak už počas tehotenstva by to nemohli urobiť... takže to zatial vôbec nedokazuje nič... ani to nie je dôvod na očkovanie proti čiernemu kašlu... ešte raz, ten sme tu mali a neboli sme nikto očkovaní, ani malé deti... a neboli žiadne epidémie
Počet úmrtí na očkovaním preventabilné ochorenia v jednotlivých dekádach v Austrálií. Očkovanie bolo zavedené v rokoch 1950. Takže ak by sme sa veľmi silno chceli vrátiť do tohto obdobia, treba počítať, že situácia bude podobná, možno nie v úmrtnosti, ale v chorobnosti určite. Následky týchto ochorení bývajú vážne. To len na margo, že žiadne epidémie sa nekonajú-bububu.
Zopár príbehov ľudí, ktorí ochoreli na očkovaním preventabilné ochorenia, aby ste to nemali len ako štatistiku.
@adsumus ja neviem, ale napadlo ta niekedy ze ti mrtvi mozu byt ludia v zlych zivotnych podmienkach, co ziju ako nasi iektori cigani v osadach bez vody a podobne? v tomto pripade nemozes hadzat do jedneho vreca cloveka , ktory ma normalne hygienicke navyky a stravuje sa zdravo a niekoho kto toto nerobi a nevie a nema...ci? a vies ty, ci ti mrvi nahodo neboli ludia po tazkych operaciach, v nemocnici, so zapalmi, s oslabenym imunitnym systemom a inymi neduhmi?To ze sapozries na cislo, nic neznamena......vsetci ti, co umreli, mohli byt na tom zdravitne jednoducho tak, ze ich organizmus by nevydrzal ani ine, menej zavazne ochorenie......inak, dobre sa na tebe da zabavit.....si riadna extremistka......s klapkami na ociach....super...som rada, ze taka nie som a ze ockovanie, respektive neockovanie beriem ako volbu mensieho zla pre nase deti, s nasou rodinnou anamnezou a osobnymi skusenostami....ale ty si fakt ze srandovna🙂
@adsumus Rada nie je prikaz a to, ze mi niekto poradi, neznamena, ze nado mnou stoji s kalasnikovom, kym tu jeho radu nesplnim...takze toto keby bolo uvedene do praxe, tak to by bola riadny krok vedla.....to potom mozeme zacat trestne stihak kazdeho nasho kamarata, ktory nam dal nejaku radu a my sme sa podla nej riadili...alebo poistovacich agentov, ktori nam /takmer vzdy/ predaju pre nas nevyhodne poistky /a kto si mysli, ze su vyhodne, tak sa velmi myli🙂/....takze aka zodpovednost....
a dalsia vec: lekar kedy byde postihovany za to, ze detom davkuje atb ako cukriky, ze zanedba vysetrenie, zanedba starostlivost, ze je sprosty a ma len titul a poskodi ludom zdravie? to akoze titul MuDr je vstupenka do neba alebo co? ti poviem, ze mozno z 50 lekarov tej istej specializacie, by si nasla jedneho,ktory vie, co robi,je scitany , vie vela, vie to podat a stara sa...teda pan doktor....ved si vezmi,kolko je lekarov, to si myslis ze vsetci ti v skole excelovali? prd makovy.....je kopec takych co vystudovali vdaka rodicom lekarom, vdaka peniazom , protekcii a podobne...a tito rozhoduju o nasom zdravi a ked ho ponicia, co v drvivej vacsien pripadov aj robia, lebo teda system ze pridem k lekarovi s bolavym hdlom a, on mi nan pozrie a predpise atb alebo ine lieky.....bez vyteru....je scestny, proste scestny...to co uz si lekari myslia, ze maju rontgenove oci s funkciou pestovania kultur a s funkciou mikroskopu? som sa zase pobavila v nedelni vecer,ked mi vsetci doma spia......😀
@usiko práve preto aby sa predišlo návštevám u takýchto lekárov sú aj tieto diskusné témy ,už niekoľkokrát aj na iných fórach je hovorené na čo máš právo ,čo máš robiť aby sa vedeli orientovať a neschopných lekárov eliminovať...a v každom obore ,nielen zdravotníctvo sú zlý dobrý a najlepší a podľa toho si vyberáme....
@usiko a atb máme širokospektrálne a kým nám príde výsledok kultivácie ,musí sa dotyčnému niečo nasadiť,lebo za tých pár dni neliečeného sú komplikácie....samozrejme ,máme aj crp na základe čoho vieme priebežne určiť o aký druh infektu ide ,ale nie každý lekár ho má...sama neuznávam predpisovanie atb na bolesť hlavy a podobne a tiež poznám lekárov ,čo to tak robia ,ale koho poznám ,jednoducho lekára vymenily...
@aristka no, faktom je, ze vacsina nakaz, na ktore sa predpisuju sirokospektralne atb /ci uz ako cakanie na vysledky kultivacie alebo len tak, z brucha/ su virusoveho povodu, takze atb neurobili vlastne nic, len vykynozili to dobre, co v crevach je......a je uplne jedno, ci ich dotycny berie alebo nie, priebeh choroby rovnaky...a to kde ucia taku sprostost ze kym nedojdu vysledky kultivacie, tak berte sirokospektralne atb? akoze co? pokus omyl alebo co? sa tu ludia rozculuju na to, ze zvierata sa pouzivaju na pokusy....ludia su o co ini? pacienti su tiez pokusne kraliky v rukach lekara.....
@aristka no ved to, ze vacsina lekarov nevie samostatne rozmyslat v suvislostiach...poznaju priznaky, urcia chorobu...nic ine....ich nezaujimaju ine informacie, ine problemy, nic...len zoznam priznakov, tak je to tato choroba...ooo, boze, ze som sa ja nestala lekarkou, ale ked som sa rozhodovala, tak som si myslela, ze je to prilis velka zospovednost...rokmi som sa naucila ze nie je...nemaju nijaku zodpvednost, cokolvek pokaslu, kolegovia a urady ich z toho vysekaju.....fasa povolanie.....a este dostavaju kazdy mesiac prachy sa kazdeho pacienta, ci uz k nim dojde alebo nie.....
@adsumus štatistika 🙂 aké možnosti liečby mali v roku 1925 a v roku 2005 napríklad... tečúca voda, kúrenie, oblečenie, dostatok vitamínov čo sa týka pestrej stravy, takú akú máme dnes, informácie o hygiene.... to sú faktory, ktoré nie sú podstatné? a píšeš, že očkovanie začalo v 1950... ja vidím pokles už pred očkovaním...
@aristka crpčko nehovorí priebežne o aký infekt ide, ale či je to bakteriálna infekcia alebo vírus.... to mi povedala MUDr., aby si ma zas nenasmerovala na nejaké štúdium... 🙂
bohužial ani crp nie je spolahlivé, lebo niekedy postupuje bakteriálna infekcia rapídne rýchlo a hodnoty ráno vyzerajúce na vírus, môžu vykazovať poobede riadnu bakteriálnu infekciu, nám sa to stalo a dcéra bola hospitalizovaná..
@adsumus @adsumus myslím, že nikto nespochybnuje závažnosť tých ochorení, na ktoré sa očkujeme povinne či neočkujeme, ked prepuknú do tých najhorších stupnov.... a ani nikto nespochybnuje, že niekto niekedy ochorel na čierny kašel, rubeolu atd... prípadne aj zomrel...
ale rovnako by sa nemalo ani zapierať, že mnohí očkovaní tieto choroby dostali tak či tak, alebo mali po očkovaní vážne komplikácie, dokonca aj s trvalými následkami...
väčšina chce len slobodné rozhodovanie v tomto smere.... rotavírus nie je povinný ani dnes a ani zdaleka nie je tolko vážnych prípadov, aký bol v tvojom linku opísaný, sú rôzne formy, od jednodnového bolenia brucha, to mal môj synovec, až po hospitalizácie, ktorých som videla ajaj na infekčnom na Kramároch.... väčšina detí na 4. den išla normálne domov... a každé druhé dieťa, čo bolo na infekčnom si rotavírus aj odnieslo... moja dcérka... a prežili sme ho doma.. ja som ani nevedela, že je to rotavírus, ale po kontrole u pediatričky mi tá povedala, že malá prekonala 100% rotavírus, lebo jej ho donesú všetky deti, ktoré boli s niečím iným na infekčnom... takže až taká hrozba epidemická to nebude...
očkovanie proti rotavíru je totálna propaganda farma firiem... ved je dokázané, že je vela kmenov a že očkované deti môžu dostat rotavírus tak či tak...

@sharmana ale to sa dá povedať aj keď ten neočkovaný jedinec dostane ,infekt ako meningitída a hlavne purulentná ,kedy sa zosype orgasnizmus a pac.je septický a poväčšivou nám končia na inzulíne,lebo pri sepse dochádza k multiorgánovému zlyhaniu a aj táto komplikácia tj.,meningitídaje napr.pri pneumokokovej infekcii,osypkach a mumse..proti ktorým sa očkuje a očkuje sa práve kvôli veľkému výskytu komplikácii pri týchto chorobách,nehovoriac meningitída ak dieťatko vôbec prežije zanecháva neurologické postihnutia a tie meningitídy tu máme aj zo zápalu stredného ucha a aj u dospelých sú smrteľné.tj.do 24 hod.sú mŕtvi...preto sa mi zle číta ak niekto napíše mierna meningitída ,aj keď priebeh je mierny u detičiek aj dospelých sa môže skomplikovať a zabíjať alebo nechávať následky...