icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

sharmana
29. júl 2013

@aristka lekáry naštudovali dostupnú literarútu o chorobách, ale nerobili výskum vzájomného pôsobenia vakcín, ich látok a prípadných predispozícií u detí..

adsumus
autor
29. júl 2013

@sharmana No poklesol ako poklesol, pretože v západných krajinách dočasne poklesol síce potom ako Av spustili svoju propagandu, ale zaočkovanosť stúpa znovu nad 95%. priamo to súvisí s epidémiami osýpok, môžem poskytnúť výpovede rodičov, ktorí zočivoči epidémií osýpok dali očkovať. Pozri si názor tatíka, ktorý ľutuje, že svoje dieťa nedal zaočkovať.
"The guilt is unbelievable. We wish we could turn the clocks back and have their injection," he said."
"Vina je neuveriteľná. Źeláme si, aby sme mohli vrátiť čas a dali zaočkovať." povedal.

Aj takí sú vo Veľkej Británií a nie je ich málo. 200,000 ľudí sa po epidémií osýpok doočkovalo.

http://www.bbc.co.uk/news/uk-wales-south-west-w...

aristka
29. júl 2013

@sharmana detička sa tu neočkujú prvý rok ,očkovanie tu máme už nejaké desaťročie a na predispozície existuje rodinná anamnéza,pediater tvojho dieťaťa by mal poznať aj choroby jeho rodičov alebo čo sa v rodina vyskytlo,alebo rodič má právo dať si vyšetriť u dieťaťa jeho predispozíciu na choroby ,je to aj na slovensku,len to treba platiť.....inak predizpozície nemá ako zistiť a lekár určite ovláda jednotlivé vzájomné pôsobenia liekov..lebo toto nie je len v očkovaní...inak o toto sa snažia aj tí hore ,tj.čo sa týka výmenných lístkov ,aby obvodný lekár mal prehľad ,akých lekárov pac .navštevuje ,tým pádom vie o ich liečbe u iných dr. a tým pádom aj liekoch a vie úsúdiť vzájomné ovplyvnenie liekov alebo duplicidnú liečbu ....

sharmana
29. júl 2013

@adsumus lenže ja si nemyslím, že prístup k informáciám, či už o prospešnosti vakcíny, ale aj vedlajších účinkoch, či nežiadúcich a akceptovanie, že došlo aj k úmrtiam je na škodu, rodič sa môže rozhodnúť, ktoré riziko je pre neho väčšie.. a nie zamlčovať, že sú aj vážne následky po vakcináciách a zahmlievať štatistikami, že sa nepreukázala spojitosť, čo nie je pravda, nepreukázal sa len štatisticky väčší počet určitej choroby po zaočkovanosti, lenže nikto nevie, aké údaje a či boli objektívne v tej štatistike, lebo štatistiky a štúdie boli spochybnené z hladiska objektívnosti a prepojenosti na farmaceutické firmy...
a nech už stúpa, či klesne zaočkovanosť, to je predsa na ludoch... záležat na tom môže hlavne farmaceutickým firmám...
a na osýpky sa dá liečiť, aj ked sú vážne prípady... autizmus už nevyliečiš... teda zatial sa neprišlo na to, ako sa to dá vyliečiť... a ked ti niekto bude tvrdiť, že sa máš dať zaočkovať na osýpky, pritom možno by si ich v živote ani nedostala, ale je tu aj možnosť, že ti dieťa zostane autistom.... no neviem, mne to príde proste ako svinstvo, ked sa dá na trh niečo, tak má byť urobený riadny výskum a nezahmlievať negatívne účinky len preto, že sa neprejavia u každého druhého človeka..

sharmana
29. júl 2013

@aristka ale no, vieme ako to chodí .... nejakú kompletnú anamnézu rodiny nerobí nikto.. pýtajú sa na choroby v rodine, ale niektoré sa predsa neprejavujú navonok alebo sa nedajú zistiť, pokial si nedal niekto urobiť konkrétne testy... a sú choroby, ktoré sa obyčajným odberom krvi na preventívke ani nedajú zistiť... nehovoriac o tom, že dieťa môže mať nejakú chorobu aj bez toho, že by touto trpeli rodičia...
tu je však iná vec, farmaceutické firmy by mali pri vývoji skúmať predsa všetky faktory, všetky vplyvy a ak nejaké zistia, mali by dat do letáka, že ak niekto trpí zníženou bunkovou imunitou či mitochondriálnou disfunkciou, tak by očkovaný nemal byť, ale je to vysokorizikový faktor... ja som teda o ničom takom upozornená nebola, ani pediatričkou, ani som nevidela žiadnu reklamu na očkovanie, kde by toto uvádzali, alebo reláciu, kde by nejaká očkovanie propagujúca lekárka toto uviedla...

aristka
29. júl 2013

@sharmana nie je povinosťou lekára robiť kompletnú anamnézu rodiny ,ale povinosťou rodiča ak sa nejaká vážna choroba v rodine vyskytla to pediatrovi povedať,chrániš so svoje dieťa,konkrétna choroby sa nemusia odberom krvi zistiť,ale už z biochémie a krváku a so sedimky vieme veľmi dobre určiť ,že sa niečo deje a dokonca aj vážnejšie..takže potom sa následne vyšetruje...dám ti príklad ,mužov kamarát sa liečil na chrípku a ani po 5 dňoch mu nebolo lepšie,spravil odber obyčajné ko a sedimku a hneď z pohotovosti ho rýchla viezla do špitála,chalan mal akútnu leukémiu,ktorej bohužiaľ podľahol...na margo krvných vyš.....a ak má niekto zníženú imunitu to sú tie detičky imunodeficientné,ktoré by mali byť pod dohľadom imunológa ,tam má byť jeho názor hlavný a žiadny odborník nebude takéto dieťatko bez názoru imunológa očkovať a ako rodič by som trvala ,aby bol tento postup dodržaný...čo sa týka informovanosti,máš googl,kde je dosť informácii a môžeš sa lekára pýtať..určite ti odpovie....tak ako o každom inom lieku...plusom rodiča je pýtať sa ,aby dostal odpovede a to aj pri rôznych dg.....inak vieš si predstaviť ,ak sa rodič nepýta ,žeby každému bolo to podrobna vysvetlované ohľadom liekov.....ja ako rodič by som si dala vysvetlovať diagnózy aj proti ,ktorým sa očkuje a v liečbe by som verila svojmu dr.....alebo by som si dala zodpovedať otázky...neviem si predstaviť,že dám liečiť svoje dieťa niekomu komu neverím a ak mu neverím nejdem k nemu ani z chrípkou......

sharmana
29. júl 2013

@aristka tu nejde o nedôveru k mojej lekárke, choroby lieči perfektne aj perfektne diagnostikuje..
čo sa týka očkovania, je povinné, takže lekár ti čo má vysvetlovať, ked jeho povinnosťou je pichnúť tú vakcínu...

mám trošku iný názor... ked je rodič laik, nie je lekár, nemôže predsa určit, ktoré ochorenia sú závažné a ktoré by mohli spôsobiť nejakú reakciu po očkovaní... toto by mali skúmať farmaceutické firmy, uvádzať do letákov a mali by na ne upozornovať lekári alebo vakcínu zakázať!
a ktoré dieťa má do 3 mesiacov robené krvné testy na bunkovú imunitu, pokial nemalo prejavy hned od narodenia? ved ty ako rodič to nemusíš ani vedieť, že tvoje dieťa má nejaký problém... ale ak sú vážne následky napríklad po MMR, myslím že sa tu ozvalo už vela ludí, rodinných príslušníkov, ktorí presne stanovujú načasovanie rozvoja tejto choroby po očkovaní a pritom v rodine nemajú autistu... a nejaké genetické predispozície si nedávaš zistovať, pokial sa neprejavila nejaká porucha v rodine viditelne... ale farmaceutické firmy popierajú akékolvek spojitosti, či už genetické alebo iné...

aristka
29. júl 2013

@sharmana treba pochopiť prečo sa očkujú takto malinké detičky,lebo im sa imunita ešte len vyvíja a je najlepšie ovplyvniteľná ..buď si istá ,že u nás dospelých to tak nie je ...ak sa v rodine vyskytli nejaké ťažké choroby ,u rodičov,myslím diabetes ,leukémia alebo niečo iné vážne,nejaké autoagresívne choroby,tam je opodstatnenie na vyš,imunologom...inak napíšem ti aj takto...prečítaj si čo do nás dáva obyčajný komár....malinké bábo,teraz očkované a sú následky poštípanie komárom ,ma očkovanie,z čoho sú následky....chápeš toto sú až filozofické otázky..aj štipance ti môzu vyvolať prehnanú imun,reakciu a ťažké choroby,následky,...a pri každom lieku máš aj nežiaduce účinky ,časté ,menej časté alebo percentuálne dané riziko,máš právo si to pozrieť....,lebo sa pýtať lekára...ak sa pýtaš pri kvapkách na kašeľ,prečo nie pri očku...na základe toho nikto lieky nebude zakazovať ,keď pomáhajú....

sharmana
29. júl 2013

@aristka ale no... štipanec od komára nie je povinný 🙂 jasné, reakcie môžeš mať, ale to je iná vec, človek môže mať imunologické problémy, tak sa lieči a vyhýba sa všetkému, čo by jeho imunitu mohlo oslabiť, alebo ohroziť jeho zdravie... vakcína môže toto spôsobiť, ak sa zaočkuje dieťa, ktoré má genetickú predispozíciu, nezistenú pred očkovaním, ale očkovať si dieťa musíš dať, pretože je to povinné...
a nepáči sa mi to, že sa to bagatelizuje štýlom "spoločnosť má prednosť pred jedincom", ako propagujú niektoré lekárky aj na forach aj na rôznych stránkach ako najmama a podobne... toto je dôkazom ich neprofesionality... profeionál upozorní objektívne na všetky faktory... pozitívne aj negatívne, bez zosmiešnovania...

sharmana
29. júl 2013

@aristka viem aké sú povinné očkovania, mmr sa očkuje až v 15. mesiaci, dovtedy je dieťa na osýpky neočkované... chápem, že preto niektorí lekári propagujú očkovanie všetkých, aby sa do veku 2 rokov nestretli s niekým infikovaným... avšak ludia dnes cestujú a ked vidím aj tu na MK ako cestujú mamičky s pol ročnými bábätkami do Egypta a podobne, tak asi všetci chápeme, čo som tým chcela povedať...

aristka
29. júl 2013

@sharmana práve preto aj ja hovorím ,ak dobrovoľné očkovanie ,ale určite keby niečo komunikácia s lekárom....neviem ako dozadu si čítala,ale sú tu istý ľudia ,ktorý zo seba robia liečiteľov a podsúvajú sa tu rôzne amatérske liečenia a preto som aj ja na pochybách......čo sa týka dobrovolnosti ,lebo mamičky na nich dosť letia....

aristka
29. júl 2013

@sharmana a sama zo svojimi deťmi takto maličkými som nikdy do cudziny nešla ,práve pre takéto veľké riziko,lebo viem čo nám z afrických štátov chodí....a nestojí to zato...a dokonca už v južných častiach talianska ,španielska ,grécka ,nám hrozia choroby ,ktoré sa vyskytujú v afrike a my nemáme o nich ani šajnu,ale to by sa vedeli lepšie vyjadriť ľudia čo s týmito chorobami robia....

sharmana
29. júl 2013

@aristka nie nečítala som všetko... ja nepoužívam homeopatiká, jedine raz som mala na podporu kojenia, odporučila mi ich práve lekárka...
nezavrhujem homeopatiká, ved by mali podporiť práve imunitný systém, ale neverím, že vyriešia všetko... proste na niečo treba aj chémiu, na niečo sú vhodnejšie možno homeopatiká... ale tam zachádzať nechcem.. nie som vševed ani lekárnik...

nae
29. júl 2013

@aristka Dovolím si oponovať. Keď dieťa poštípe komár, tak samozrejme može dojsť až k anafylaktickej reakcii, ale organizmus bojuje všetkými možnými prirodzenými mechanizmami.
Pri očkovaní obchádzaš všetky prirodzené mechanizmy a umelo dráždiš imunitu a jej zložky, umelo modifikuješ prepínanie T lymfocytárnych subsetov, je to neočakávaná "pecka". Malé bábatko má čo robiť, aby sa vyrovnalo s tisícom podnetov z okolitého sveta, a je nemorálne pichať do neho umelo pripravené antigénové koktejly obsahujúce množstvo toxických látok. Je pre mňa absolútne neprípustné nechať 2 mesačnému dieťaťu pichať súčasne viacero multivakcín. Keby existovala pravda o tom, že imunita takto malých detí je najlepšie ovplyvniteľná, tak by predsa nebolo potrebné preočkovanie. Neber to ako osbný útok, len som sa potrebovala vyjadriť.

bubulka722
29. júl 2013

@adsumus Nerozumiem na čo ti mám vlastne odpovedať. Akým štýlom informujú AV? Ja tu neospevujem žiadne vyjadrenia stránok AV ani sem nehádžem nonstop linky. To čo čítam, je na míle vzdialené od tvojho zorného pola. Mám našťastie vlastnú hlavu, takže ja sa neriadim informáciami podanými z jednej strany, tak ako ty.
Ja som svoju otázku formulovala dosť zrozumiteľne, takže by konečne na 10. pokus bolo fajn ak by som sa dočkala aj odpovede.

bubulka722
29. júl 2013

@aristka Neviem či je teda liečba väčšiny lekárov daná ich odbornosťou alebo previazaním na farmaceutické firmy. Tak či tak ich ovláda silná farma lobby, takže mnohí už nie sú odborníkmi ale len zaviazaný posluhovači a predajcovia liečiv. S takými ja osobne nechcem mať nič spoločné. Poznám však pár takých, ktorí vlastnú hodnotu poznajú a nedajú sa kúpiť drahými dovolenkami a tučnými províziami. Tých si veľmi vážim a vždy sú títo lekári u mňa na prvom mieste. 😉

adsumus
autor
30. júl 2013

@bubulka722 Odkiaľ čerpáš vieru, že tí, čo na svojich stránkach predávajú alternatívne elixíry a odmietajú klasickú liečbu sú lepší? Ako vieš, že napr. AV nie sú len zaviazaní posluhovači a predajcovia alternatívnych elixírov? Presne to totiž robia, predávajú prípravky a to bez akýchkoľvek testov účinnosti a bezpečnosti, bez akejkoľvek zodpovednosti za škody.

adsumus
autor
30. júl 2013

http://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/cl...

6 žien došlo s rakovinou k lekárovi neskoro, lebo dôverovali alternatívnemu liečiteľovi.

aristka
30. júl 2013

@bubulka722 stále hádžeš pomaly všetkých do jedného vreca ,až na pár výnimiek,v primárnej zóne to možno tak funguje,ale aj tam sa dá oponovať ,ak máš určitú chorobu ,potrebuješ určitý liek ,lekári sa znažia predpisovať a skúšať lieky ,ktoré ti sadnú,sem tam ich treba vymeniť niekoľko a generiká z tých menších firmičiek ,väčšinou pac.z nejakého dôvodu moc netolerujú ,čo je fakt a v špitáloch to dr.je jedno lebo on pracuje len s tým čo mu špitál dá a to sa týka aj liekov,takže tam je to o obchode riaditeľa a farmafirmy....tam lekár má jedine moc ,že na základe zlých skúseností neodporučia buď daný liek alebo materiál..tam moc majú.....

bubulka722
30. júl 2013

@adsumus Pozri, ja nekupujem žiadne produkty od AV, ani neodmietam klasickú liečbu. Ja osobne preferujem bylinné preparáty, čomu sa snažím aj venovať. Doteraz ma táto liečba nikdy nesklamala a HLAVNE je bez NU. Tieto produkty nekupujem od nikoho, to ťa veľmi sklamem. Chodím ich zbierať do čistých oblastí a čo sa bežne nevyskytuje tu, pestujem si sama. Je na tom niečo čo sa ti zase nepáči? Áno táto liečba je bez NU a zo strany farmafiriem veľmi zaznávaná len kvôli tomu že je účinná a zároveň NEPATENTOVATEĽNÁ, takže na nej nikto nezarobí.
MImo tejto tvojej zas zavádzajúcej otázke sa teda pýtam po 11. krát. Odopvieš konečne aj ty?

adsumus
autor
31. júl 2013

@bubulka722 Chápem, ja som tiež bylinková, ak sa dá, samozrejme, zápal pľúc by som bylinkami neliečila. Na otázku som ti odpovedala: zodpovednosť nesú tí, čo ťa oklamú. Napr. ak ti niekto tvrdí, že nezaočkované dieťa nemôže ochorieť na nejakú chorobu a ono ochorie. Budeme to teraz tu omieľať ako priblblé? 😅

kvieta
31. júl 2013

@bubulka722 Ja si tiež myslím, že je rozdiel, či si tu anonymne vymeníme nejaké skúsenosti, alebo má niekto na nete stránku, kde má vycapené okrem mena ešte aj č.bankového spojenia. Mal byť aj zodpovedný za obsah tejto stránky a obzvlášť, ak na tejto stránke sú aj jednostranné, zavádzajúce, neúplné, nepravdivé údaje.

aristka
31. júl 2013

@bubulka722 homeopatiu ,treba brať ako liečbu a mať veľmi dobré vedomosti,lebo napísať,že je bez NU je hlúposť,ak je používaná neodborne a v zlých dávkach, dokáže veľmi ublížiť tak isto ako každý iný liek.....

mano5
31. júl 2013

Momentalne je homeopaticka liecba niektorymi poistovnami v Nemecku preplacana. Je to v ramci nejakeho porovnania (asi nakladovosti, uspesnosti a rychlosti liecby) s "klasickou" liekovou liecbou.

mano5
31. júl 2013

@adsumus Ale to si odpovedala zle! Nikto netvrdi (nikde na svete), ze nazaockovane dieta nemoze ochoriet. Vsetci AV su si vedomi toho, ze nezockovany mozu ochoriet tak isto ako aj zaockovany (min 3,5% podla odkozov, ktore si tu dala).
Takze: Kto nesie zodpovednost za klamstvo, ze zaockovany nemozu dostat chorobu, proti ktorej boli zaockovany?? To je predsa klamstvo, ktore si sama potvrdila odkazom na svetove statistiky.

kvieta
31. júl 2013

@mano5 Očkujem, pretože chcem minimalizovať šancu, že moje dieťa chorobu dostane. Som si vedomá toho, že ju môže dostať aj napriek očkovaniu, ale to % je oveľa nižšie, ako keby som neočkovala. Tak aké klamstvo? O čom hovoríš? Kto ma v čom klame?

bubulka722
31. júl 2013

@aristka Nepochopila som prečo spomínaš homeopatiu. Ja osobne nie som presvedčená, že homeo nemá nepriaznivý vplyv na psychickú stránku zdravia a osobne ja som homeotatiou nikdy neliečila ani seba ani svoje deti. Môj názor na toto je vyhranený ale možno časom dospejem k inému názoru. Ja osobne svoje názory neberiem za jednoznačné a nemenné, ale priamo úmerné s mojim poznaním. Možno sa časom môj názor na homeopatiu ako takú zmení, presne tak ako sa zmenil aj názor na klasickú - chemickú - symptomatickú liečbu alebo na očkovanie.

aristka
31. júl 2013

@bubulka722 a bylinné preparáty sú čo ,homeopatiká nie sú len tie rôzne guličky ,ale aj bylinky a ty si ich spominala...a aj tie bylinky vedie poškodiť zdravie,ak sa nepodávajú odborne ...

adsumus
autor
31. júl 2013

@mano5 Nie, nikto netvrdí, že neochorie? Citujem z časopisu, ktorý sa postavil na stranu AV a propaguje myšlienku neočkovania. "Hepatitis B: pokud dítě neprovozuje sex, nepíchá si drogy nebo se nenarodilo infekční matce, riziko této nemoci je prakticky nulové."
http://www.dieta.sk/index.php?page=1&type=news&...

Tvrdí to pani Eleková.

A preto som bola veľmi zvedavá, či to naozaj žiadne deti nie sú nakazené hepatitídou B a toto som sa dozvedela.

Prečo sa začalo očkovať proti #hepatitidab.
Citujem z článku ":V naší populaci, kdy výsledky sérologických přehledů potvrdily v r. 1996 prevalenci anti-Hbs protilátek u dětí ve věku pět až devět let, by to bylo ve 3,6 procentech. To znamená, že v naší populaci (čítající dnes cca 90 000 dětí v ročníku) by šlo o cca 3 240 dětí ročně. Pokud by z nich u 2,1 procenta došlo později v dospělém věku k úmrtí na uvedené diagnózy, v číselném vyjádření by to v absolutních číslech znamenalo 68 osob ročně, u kterých by bylo možno tímto očkováním v raném dětském věku později zabránit úmrtí na cirhózu jater nebo na primární karcinom jater. Tento argument zřejmě nepotřebuje další komentář a byl důvodem pro návrh do očkovacího kalendáře pravidelných očkování zavést i očkování proti VHB u dětí do jednoho roku věku. "

http://zdravi.e15.cz/clanek/priloha-lekarske-li...

kaja73
31. júl 2013

@aristka homeo je sice aj z byliniek,ale je to aj tak nieco ine-priprava homeopatika je uplne ina-na to su spec.postupy,riedenia a v konecnom dosledku v homeopatiku casto nemas ani mikrogram toho, z coho je vyrobene-preto jeho ucinok mnohi ani neuznavaju-len riedenia do urciteho stupna maju minimalny obsah danej latky,inak je to uz len prenos "informacie" nie chemickej latky,ci bylinky.
Preto sa homeo moze vyrabat aj z jedovatych rastlin,mineralov.....
teda porovnavat bylinky s homeo je nespravne,aj ked vychodzi prodkut moze byt v oboch pripadoch bylinka.