icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

sirinka
7. dec 2013

@aristka no ja neviem... Zentiva patri firme sanofi a je pre nu fabrikou na genericke lieciva....
http://www.liekinfo.sk/liek-noradrenalin-leciva...

aristka
7. dec 2013

@sirinka som od hlohovca a viem kedy sa predávalo ,takže ak hovoríš o hlohovskej zentive je to príspevok predtým ,plus liečivo z týmto názvom my sme nikdy nemali ....

aristka
7. dec 2013

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... mali sme tento a ešte ti pozriem ten druhý

aristka
7. dec 2013

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... a strieda sa s týmto ,ale to nie je tak podstatné ,ale podstatné je ,že zásobovanie ide cez dodávateľov ,distribútorov a je ich na slovensku dosť a kto dá na dlh tak to aj je a nemocnice majú s tým problém a http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... odzrkadľuje sa to a pýtajú si peniaze ,síce starší článok ,ale bohužiaľ stále aktuálny...

aristka
7. dec 2013

@sirinka inak to čo si ty dala je účinná zložka lieku ,nie liek ..lebo názov liečiva takýto nepoznám a mne vyhodilo účinnú zložku....

sirinka
7. dec 2013

@aristka 😅 s akym nazvom? Zentiva hlohovec bola predana firmou sanofi len pred nieco vyse rokom... Alebo sa mylim?

sirinka
7. dec 2013

@aristka hore je nazov....

aristka
7. dec 2013

@sirinka veď som ti dala na strane pred týmto link komu bola predaná...a daj si názov lieku ,nie účinnej zložky lebo tá je istá aj v genrikách aj v origináloch a nájdeš tam len noradrenalín a generikum nemôže mať ten istý názov ako originál...máš to v tých linkoch

aristka
7. dec 2013

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... pozri tu a pozri si či je generikum...

aristka
7. dec 2013

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... tu je kto kúpil zentivu hlohovec ..takže na túto tému končím....môžeš ďalej dávať linky máš priestor....

aristka
7. dec 2013

@sirinka no nie je tam obal po prvé a po druhé to my tu používame podľa teba generikum noráču potom odjakživa aj napriek tomu ,že nebolo povolené ,ale až od roku 2004 ,len prečo na tých obaloch nie je napísané generikum toť záhada....

aristka
7. dec 2013

tu je leták noráču ,pozri si hi ,ja nikde nevidím ,že je to generikum http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s...

sirinka
8. dec 2013

@aristka v roku 2004 bola schvalena genericka substitucia a neskor v roku 2011 genericka preskripcia, generika na nasom trhu boli uz davno predtym, len trh s liekmi nebol nijako upravovany. Ja som na SK robila pred rokom 2004 a kazdy liek, ktory mal dostupne generikum sme nahradzali v ramci setrenia, pokial neexistoval dovod na pouzitie originalneho lieku.
Netrap ma uz s krabickami, firma musi mat schvalene liecivo a nie krabicku. Oficialna stranka, kludne tam pohladaj nejaky original od zentivy....

aristka
8. dec 2013

@sirinka no ,ale v tomto máš smolu ,tento noradrenalín tu je už čo si ja pamätám a pokiaľ tu neboli schválené generiká ,nijak nemohli ísť do obehu ak to nie legislatívne ošetrené .....plus ak si dáš účínnú látku vyhodí ti len noradrenalín nič iné tj žiadny iný liek ,plus generikum musí mať iný názov lieku nie ako originál ..takže ak si stojíš za svojím daj sem originál ...lebo ja som ho nenašla ....a dala som si námahu furosemidu a účinnú látku a tam sa mi vyhodilo 30 liekov tj.aj generík....plus aj pred rokom 2004 nás špitále zásobovali dodávatelia tj.distribútori ,ktorých je kvantum a dávali na dlh ......a ty si sa znažila ma osočiť a pritom zjavne nemáš argumenty ,ja som ich sem dala dosť ..tak si hľadaj ty ..ja som robila v zdr.aj pred rokom 2004 a dobre viem s čím sme robili a robíme..takže si daj námahu ......ja končím...

sirinka
8. dec 2013

@aristka Z pohľadu jednotkového predaja dosahuje pomer slovenských pacientov liečených generikami 77 % oproti 23 % pacientov s liečbou originálnymi liekmi. V kusovom objeme spotreby generík tak patríme v rámci EÚ ku krajinám s najvyššou spotrebou,“ hovorí MVDr. Soňa Strachotová, výkonná riaditeľka SAFS. Cituje pritom presné údaje za tretí kvartál roku 2008, v zásade však uvedený pomer možno zovšeobecniť. Takýto stav je podľa S. Strachotovej daný historicky, pretože pred rokom 1989 bola u nás dostupnosť originálnych liekov veľmi obmedzená.
http://www.zdravie.sk/clanok/40539/zdravie-ambi...
Ako si prisla na to, ze u nas sa do roku 2004 pouzivali vylucne originalne lieky?

adsumus
autor
8. dec 2013

@sirinka Môžem sa informovať, čo si myslíš o tomto?

V Austrálií sa začína vyšetrovanie jednotlivcov a skupín, ktoré poskytujú klamlivé zavádzajúce informácie v oblastí zdravia. Austrálsky antivax začal proti tomuto rozhodnutiu spisovať petíciu.

sirinka
8. dec 2013

@adsumus mame slobodu slova a demokraciu. Nielen v poslednej dobe, ale teraz opat vyraznejsie silneju hlasy po obmedzeni tychto slobod, o regulacii slobody slova a vyraznom okliesteni moznosti verejne prejavit svoj nazor. Pripravuju sa zmeny v zakonoch. Kedze dnes kazdy moze v demokratickych krajinach slobodne vyjadtit svoj nazor a je velmi tazke dokazat, ze umyselne zavadzal s cielom poskodit inu osobu. Takze budeme mat zakony, ktore nam uz dopredu zakazu apriori nesuhlasit s oficialnym stanoviskom a bodka... Namiesto toho, aby sme ucili uz deti spravne selektovat informacie, pred dolezitymi rozhodnutiami zistovat co najviac informacii, zvysovat vedomosti obyvatelstva....budeme ich ucit mlcat, posluchat a nevybocovat z radu.

adsumus
autor
8. dec 2013

@sirinka No teda, aká prednáška. 😕 A svoj názor teda nevyjadríš k danej otázke? Skôr ako nám zakážu sa vyjadrovať.

sirinka
8. dec 2013

@adsumus vsak som ti napisala... Ako nahle sa zacnu ludia trestne stihat, kvoli vyjadreniu vlastneho nazora, tak uz nemozeme hovorit, ze zijeme v demokratickej zemi...

adsumus
autor
8. dec 2013

@sirinka Nie kvôli vyjadreniu vlastného názoru, ale kvôli šíreniu nepravdivých informácií, ktoré majú vážny dopad na zdraví. Treba rozlišovať.

sorciera24
8. dec 2013

@adsumus a ty vies ktore informacie su zarucene pravdive? 😕 lebo ak si dovolis tvrdit, ze vies, co je pravda,t ak ta navrhujem na Nobelovu cenu......lebo zatial nik taky neexistuje....

adsumus
autor
8. dec 2013

@sorciera24 Uvediem príklad, nám tu poradili, že na rubeolu je doživotná imunita alebo, že máme tetanus liečiť vitamínom c alebo, že polio sa neprenáša vzduchom a ľudia nato doplatia životom, sa ti zdá normoš, zdravé demokratické prostredie, treba si uchovať a podporovať?

sirinka
8. dec 2013

@adsumus lenze najprv treba dokazat, ze iba tvoja informacia je skutocne pravdiva a neexistuje ina moznost... Vakciny poskodzuju deti a sposobuju zdravotne tazkosti... Az ked to tak nebude, ked bude preukazana 100% ucinnost a ziadne neziaduce ucinky, mohla by si mat pravo umlcat tych, o ktorych si myslis, ze klamu...inac sa moze stat, ze budu pred verejnostou cielene utajovane skutocnosti o problemoch, ktore so sebou vakcinacia prinasa... Preto je dolezite zachovat slobodu a naucit ludi preberat na seba zodpovednost a robit rozhodnutia, ktore povazuju pre seba za najlepsie.

sirinka
8. dec 2013

@adsumus preco by som nemala mat pravo rozhodnut o tom, aky druh liecby vyuzijem???

sorciera24
8. dec 2013

@adsumus no, akoze ak sa ti nieco zda ako blud, nereagujem a konam po svojom....nikto ta nenuti tak liecit..... tolko bludov uz bolo popisanych na nete (aj v novinach) a co?..... akurat ja sa pytam na tu pravdu?.....ty vies naisto povedat, co su absolutne pravdive informacie?....myslim, ze je jasne, preco zamerne neodpovedas 😉 ...to nevie totiz nikto...preto vsetky tvoje vylevy tu i inde su vlastne aboslutne bezpredmetne.....

adsumus
autor
8. dec 2013

@sorciera24 Klamstvo je ked mi tu niekto tvrdí, že polio sa nešíri vzduchom alebo, že na rubeolu je doživotná imunita. *L*ebo to tak nie je, šíri sa vzduchom a imunita nemusí byť doživotná. Cvak,cvak?

sorciera24
8. dec 2013

@adsumus a co teraz ako?.....ty si tiez kadeco popisala a sme tu..... kolko lekarov nam uz povedalo, ze vakciny su 100% ucinne....a tiez je to blud......nauc sa zit v bludnom kruhu a sama si selektuj info...tak ako to robime my intelektovo vyspeli.....
ale teba seru uplne ine veci...ale to je tvoj problem, ze sa s nimi nevies vysporiadat...nikoho ineho, len a len tvoj....preto si tu uz v podstate sama.....a ja zas odchadzam......lebo je mi tu smiesno z toho 😎
p.s.: aj tak nikdy nedokazes, ze nieco je absolutna pravda alebo kalmstvo....elbo to nikdy nedokazes....zapamataj si nikdy!!! a kym toto nepochopis....budes tu bludit ako bludna bludicka a motkat sa tu.....vela stastia ti prajem, budes ho potrebovat! 😀 🙂

sirinka
8. dec 2013

@adsumus lenze pokial ti nezamedzim pristup k informaciam a nebudem ta nutit urobit rozhodnutie pod natlakom...tak stale mas moznost vyberu... Ludia maju mozog a dokazu ho pouzivat, len niekedy sa prilis spoliehaju na to, ze budu za nich rozmyslat uplne iny ludia....

adsumus
autor
8. dec 2013

@sirinka A ty máš prečo dojem, že dokážeš hovoriť za iných ľudí, či dokážu sami alebo nie rozmýšľať?