Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@adsumus Citat: "Ale ked sa očkujú malé deti choroba v populácii nie je a nikto sa nemá ako nakaziť" Teraz si znehodnotila vsetky informacie, ktore sem davas - Ale ta choroba tu dokazatelne JE aj ked sa ockuju male deti. Preco inak by sa muselo preockovavat v 12 ci 13 rokoch zivota?!?! Takze:
1. Ked sa musi preockovavat tak imunita z ockovania urcite nie je dozivotna
2. Ked sa ockovanim malych deti zabranuje rozsireniu rubeoly, tak preco sa musia prockovavat, ked uz ziadna rubeola nehrozi????
@mano5
"Výsledky posledného imunologického prehľadu na rubeolu vykonaného v roku 2002 ukázali v celoslovenskom priemere veľmi dobrú úroveň kolektívnej imunity. Protilátky protivírusu rubeoly malo 97,5 % z celkového počtu 2 201 očkovaných osôb."
http://ecdc.europa.eu/en/activities/surveillanc...
Čo sa deje ak sú ľudia nezaočkovaní, opäť Holandsko..epidémia rubeloy, 97% neočkovaní, 14 detí s CRS a 2 úmrtia.
@adsumus Ako ty mozes vediet, ze moja zena ma protilatky z vakciny??? Tak sa teda spytam teba ako odbornika na ockovanie - Robil niekto niekedy merania hladin protilatok po viac ako 5-tich rokoch od ockovania???
Ako vies, ze sme dobre peockovany a nemame prirodzenu imunitu prekonanim rubeoly - mozno tu stale koluje a ani o tom nevieme?? Ako vies zistit, ci protilatky su z ockovania alebo z prokonania choroby???
Ja by som nape. svojim detom nedal urcite vakcinu proti rubeole:
1. velmi mierna forma osypok - inak aj nemecke osypky
2. dieta s normalnou imunitou ani nemusi vediet, ze ju prekonalo
3. v dospelosti si moze dat urobit test na protilatky (IgA a IgM protilatky cca 23€) - urcite to zato stoji.
@adsumus Ten prvy odkaz sa tyka OSYPOK na slovensku. NIE RUBEOLY. Tak este raz:
Ako ty mozes vediet, ze moja zena ma protilatky z vakciny??? Tak sa teda spytam teba ako odbornika na ockovanie - Robil niekto niekedy merania hladin protilatok po viac ako 5-tich rokoch od ockovania??? A dodam, ze na RUBEOLU. Ak aj urobili taku kontrolu (co pochybujem, lebo to co si sam dala sa tyka OSYPOK) ako vedia, ze tie protilatky su z ockovania a nie z prekonanej choroby???
@mano5 Ten link je aj o rubeloe, treba nižšie zarolovať. Okrem toho, som ti vypichla, že protilátky proti vírusu rubeoly malo 97,5% zaočkovaných. Ešte som zabudla uviesť, že tie poškodené detičky sa narodili všetko neočkovaným ženám. Čo sa týka, či tu koluje a nevieme, tak vieme, lebo všetky tehotné sú testované na rubeolu a keby boli pozitívne, tak by sa vedelo, že sa niečo deje. Odborník na očkovanie nie som, len si overujem, čo nám tu tvrdí o očkovaní antivax.
@adsumus Citujem:"Čo sa týka, či tu koluje a nevieme, tak vieme, lebo všetky tehotné sú testované na rubeolu a keby boli pozitívne, tak by sa vedelo, že sa niečo deje."
Takze ty tvrdis, ze ak ma clovek protilatky, tak su urcite z vakciny?! Ty tvrdis, ze ked mojej zene zistili v tehotenstve protilatky na rubeolu, tak su si na 100% isty, ze su z vakciny?? Ako to muzu dokazat, ze tie protilatky su z vakciny a nie z prekonanej choroby??
Tak TOTO ma naozaj zaujima. A asi TO bude zaujimat vsetkych ludi - nie vacsinu ale VSETKYCH ludi. Ako sa zisti, ze protilatky v tele na hociktoru chorobu su z vakciny a nie z prekonanej choroby?!?!?!
@adsumus Ako to niekto urci, ze som nebol v kontakte s chorobou (konkretne s rubeolou) - ze som ju neprekonal, ked je to take mierne ochorenie, ze sa kludne moze zamenit napr. so 6. chorobou.
Takze znovu: Ako doktori v Holandsku a Nemecku (kde je nepovinne ockovanie a Rubeola a osypky a mumps sa tam realne vyskytuju) urcia, ci ma clovek protilatky z ockovania alebo po prekonani choroby????
@mano5 Ja som písala o Slovákoch, ktorí sa nemali ako nakaziť rubeolou, že mali dostatočné protilátky z očkovania, do špekulácií ako môžu doktori v Nemecku alebo Holandsku niečo vedieť alebo nevedieť nejdem. Ja moc na špekulácie nie som, držím sa faktov. Ćo sa Holandska týka, tak choroby sa im tam vyskytujú takmer výlučne u tej neočkujúcej komunity, aj toť nedávno im jedna dievčina zomrela na osýpky, nebola očkovaná.
@adsumus Vŕšiš špekuláciu na špekuláciu. Domnievaš sa (no nevieš dokázať), že vakcína má takmer 100%-nú a doživotnú imunitu, z týchto domnienok odvodzuješ že na Slovensku vírus rubeoly nekoluje, a z tejto domnienky odvodzuješ, že ak sú v populácii protilátky, tak sú z očkovania v detstve a nie z prekonania reinfekcie.
Voči tomu stoja publikované odborné práce, z ktorých vyplýva:
1, Účinnosť vakcíny proti rubeole dosiaľ nikto nezmeral a je neznáma.
2, Vakcína je vo väčšine krajín nasadená cca 30 rokov alebo menej.
3, Už 10 rokov od očkovania klesajú protilátky pod "ochrannú úroveň" u niekoľkých desiatok % detí.
4, Pred zavedením očkovania získalo 85% populácie prirodzenú imunitu pred vstupom do puberty.
5, Po zavedení očkovania je podiel zraniteľnej populácie v rôznych krajinách 8-30%.
6, Podľa grafickej prezentácie z imunologických prehľadov, ktoré cituješ, je dnes na Slovensku podiel zraniteľnej populácie vyšší než bol pred zavedením očkovania.
7, U očkovaných žien je riziko reinfekcie odhadované na 50-80% a v prípade, že tá reinfekcia nastane v začiatkoch tehotenstva, riziko poškodenia plodu odhadované na 8%. Takže zjednodušme si to na súhrnné riziko 4-6,4% (bez úpravy v čase)
8, U žien s prirodzenou imunitou je riziko reinfekcie odhadované na 3-5% a v prípade reinfekcie v začiatkoch tehotenstva riziko poškodenia plodu odhadované na menej než 5%, pravdepodobne dokonca menej než 3%. Zjednodušené súhrnné riziko <0,1%-0,25% (bez úpravy v čase).
Neviem ako komu, no mne z toho vôbec nevyplýva nevyhnutnosť, ba ani zmysluplnosť očkovania malých detí. Zmysel by dávalo očkovať len tie ženy, ktoré nemajú prirodzenú imunitu pred založením rodiny.
@adsumus Pokial sa niekto boji osypok, nech sa da zaockovat monovakcinou proti osypkam. Na margo tych osypok - bolo to detske ochorenie, ktore sa dalo a aj da prekonat bez nasledkov. Vdaka ockovaniu sa vsak virus prisposobil podmienkam a zmutoval a teraz je agresivnejsi, preto aj niektori homeopati v nemecku odporucaju ockovanie monovakcinou proti osypkam.
@adsumus A este na margo Slovakov, ktori sa akoze nemali kde nakazit rubeolov, len zopakujem, ze v EU zije momentalne cca 500 mil. obyvatelov, z toho viac ako tretina zije v Schengene (neobmedzeny pohyb a pobyt). To mi tu chce niekto nahovorit ze zijeme v akvariu??? Ze ani slovaci necestuju a ani na slovensko nikto nechodi??? Len mne ziju v nemecku dvaja priamy rodinny prislusnici (sestra sever nemecka, a sesternica juh nemecka), ktori niekolko krat za rok prichadzaju domov na viac ako 5 dni. A ano aj to su potencialny siritelia chorob. A to nespominam to kvantum nemeckych, malazijskych a inych pracovnikov, ktori sa v nasom malom meste striadaju niekolko krat za rok.
@petot Neviem, kde bolo tých 85% immunych ľudí pred vstupom do puberty v roku 1952-54 v USA, kde došlo k obrovskej epidémii rubeoly, ktorá nakazila 12,5 miliona ludí, viedla k 11,000 potratom, 20,000 detí s rubeolovým syndromom a z nich 2,100 zomrelo ako bábatká, 12,000 bolo hluchých, 3580 slepých a 1,800 mentálne retardovaných. Akosi ich tá tvoja deklarovaná 85% prirodzená imunita pred vstupom do puberty neochránila. To si ako vysvetľuješ?
@mano5 kazde ockovanie ma nutnost preockovania, v zavislosti ,aky titer sa tvori pri konktrretnej vakcine, to je individualne, preto napr vakcina X sa musi preockovat 3 x v odstupe casu a vakcina Y 4 x v urcitom casovom odstupe, aby sa vytvoril dlhodoby titer protilatok..Nie, dozivotnu imunitu mnhe ockovacie latky nenechavaju..a co sa tyka nutnosti preockovania v suvislosti ved ta dotycna infekcia je minulostou-nie je,su urcite krajiny,kde je ockovanie nepovinne, ine zasa kde sa neockuje, a migracia ludi tu je a bude...ide o zabranenie moznej epidemie, resp pandemie, ktora by napr mohla mat aj rozsiahle ekonomicke nasledky..DALO BY SA POVEDAT,ZE OCKOVANIE JE JEDNYM Z FORIEM PREVENCIE ...
@veriiii Ked pises, ze napr. vakcina X sa musi preockovat 3x v odstupe casu a vakcina Y4x v urcitom casovom odstupe, tak mi prosim ta vysvetli, preco sa v Cechach Hexa vakcina ockuje 4x a na Slovensku 3x??? Alebo v Cechach sa MMR preockovava po par mesiacoch a u nas az po 10 rokoch?
@adsumus Tak ked spominas historiu aj ja dam nieco:
"Mor, ktorý sa v roku 1347 do Európy a čiastočne aj do severnej Afriky rozšíril zo Strednej Ázie. Predpokladá sa, že ho odtiaľ priviezli obchodníci a námorníci. Nákazu totiž na ľudí prenášali blchy z krýs a o tie nebola na lodiach a v obchodných karavánach núdza. Dôsledky však boli katastrofálne. Za obeť jej v Európe padlo viac než 25 miliónov ľudí, čo bola približne tretina celej populácie. Trvala do roku 1350 a skončila sa tak, ako sa začala. Náhle."
Dufam, ze to nebolo moc do minulosti - ale podmienky by mozno sedeli s tym, co si sem dala ty. Povojnove obdobie kedy chybaju aj tie najzakladnejsie potraviny a o nejakom fungujucom hospodarstve sa moc neda hovorit, kedze vojna "spapala" vacsinu zdrojov ako finacnych tak aj materialnych.
Co takto sa uz konecne odputat od minulosti a vstupit do 21. storocia?
@adsumus Trošku si to skreslila. Išlo o roky 1964-65. 12,5 milióna infekcií bol ODHAD.
http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/surv-manual/ch...
Vieme dobre, ako CDC robí "odhady" chorobnosti, napríklad "odhadli", že 5% obyvateľov má hepatitídu B, aby ospravedlnili očkovanie dojčiat; reálne hlásené boli u nich totiž len rádovo stovky prípadov ročne.
Keby aj bol údaj o "12,5 miliónoch" ochorení správny, USA mali vtedy cca 195 miliónov obyvateľov. Takže ochorelo by 6,4% čiže menej než polovica neimúnnej populácie.
Tých 11000 potratov bolo "terapeutických a spontánnych", nevieme, koľko bolo ktorých. Terapeutický potrat je eufemizmus, kedy v obave, že dieťa sa narodí postihnuté, ho radšej zabijú ešte pred narodením.
2000 prípadov encefalitídy, to by vychádzalo 1 prípad encefalitídy na 6000 ochorení. To je 300x menej než uvádzajú vakcinátori napr. u osýpok. Encefalitída ešte neznamená úmrtie, a pre porovnanie, napríklad taká chrípka má smrtnosť okolo 1 z 1000, pritom proti tej sa neočkuješ (aspoň tak si tvrdila). Tak neviem, prečo sa bojíš práve rubeoly.
@adsumus Opäť špekuluješ a domýšľaš. Nemám potuchy, aká časť populácie bola vystavená, a nemá o tom potuchy ani CDC. Tebe sa nepozdávalo, že 85% ľudí dosiahne prirodzenú imunitu pred pubertou a argumentovala si 12,5 mil prípadmi. Ja som preto uviedol, že ani keby ten odhad bol správny, nespochybňuje údaj o odolnej populácii.
Pre úplnosť, oficiálny údaj výskytu encefalitídy u osýpok je nižší, približne 1 z 1000 prípadov u rizikových populácií.
@petot Nie, nepozdáva sa mi tvoj výpočet, že 85% ludí bez očkovania je imunnych voči rubeole, lebo nedal si zdroj, z ktorého vychádzaš, opieraš sa o zjavný blud ked tvrdíš, že ochorela podľa teba len polovica neimmunnej populácie. Správne by si mal uviesť, že koľko ľudí sa nakazilo po kontakte s ochorením a nie koľko ludí z celej krajiny alebo celej zemegule, možno aj galexie. Takže tento bludný argument môžeš vypustiť a dodať zdroj pre tých 85% immunej populácie bez očkovania.
Druhá vec, ak pristúpim na tvoj ODHAD, že bez očkovania je immunych 85% ludí a so očkovaním 97,5% nemáme dalej o čom diskutovať, tento argument hovorí jednoznačne v prospech očkovania, pretože prirodzená nákaza prináša samozrejme obrovské riziko pre tehotné ženy a zanecháva nižšie percento nechránených ako celoplošné očkovanie, ktoré ale bráni nakazeniu bábätiek počas tehotenstva.
http://ecdc.europa.eu/en/activities/surveillanc...
Dalej chcem znova opakovať, že tvoje výpočty o 50-80% možnosti reinfekcie rubeolou sa opierajú o študiu starú takmer 50 rokov a o riziko reinfekcie žien si si vypočítal na základe štúdie, ktorú si si sám vybral a zarátal si do nej aj tie ženy, ktoré boli immunne vdaka očkovaniu a nie vdaka prekonanej chorobe.
S tým Križanom ako dáte na riziká v očkovaní aj jeho odpoved alebo sa obmedzíte nato, že odovedal ale čo už nikoho zaujímať nemusí? Teda neviem, ak máš nejakú účasť na tvorbe tej stránky, čo predpokladám, že ano. Tuná som sa dočítala a naozaj ma to zaujíma. Chcela by som si utvoriť vlastný názor na jeho odpoved. Vrelá vdaka.
Predseda etickej komisie mzsr MUDr. Križan poslal nášmu o.z. odpoveď na otvorený list, v ktorom sme protestovali proti záverom komisie ohľadom povinného očkovania. Dr. Križan vyzval, aby sme sa držali vecnej roviny pri komunikácii s príslušnými sekciami mzsr. Nevyjadril sa k otázke, ako mohla komisia napísať, že dôsledne zvážila argumenty oboch strán, keď sa o naše stanovisko vôbec nezaujímala.

@adsumus PREDPOKLADA SA. Ja predpokladam, ze NIE JE ani 10 ROKOV. Skus nejako dolozit tvoj PREDPOKLAD. Robil vobec niekto niekedy nejake testy na protilatky aspon po 5 rokoch?!?!?. Takze sa budem drzat MOJHO PREDPOKLADU, ze ucinnost vakciny proti rubeole nie je vacsia ako 10 rokov - a to tej ucinnosti mozno aj dost pridavam.