icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

sirinka
11. feb 2014

@zita19 k tomu vitaminu C... Existuje niekto, kto neakceptuje tvoje rozhodnutie neuzivat ho? Si do toho nejakym sposobom nutena?

demo
11. feb 2014

@zita19 tak tento tvoj manifest, kde si spisala mozne negativne ucinky megadavok vitaminu C je posobivy. a teraz sa rovnako zamysli aj nad tym, ze podobne dovody zrejme mohych rodicov vedu k rozhodnutiu neockovat.
A k tomu, ze odmietas svoju rodinu stopat Ceckom. Ty uz mas deti odrastene, mam pocit, ze si niekde spominala. Takze nie ze odmietas, ale ani nemozes, aj keby si chcela.

zita19
11. feb 2014

@demo Nikde som nikoho nepresviedcala aby svoje deti dal ockovat. Ja som povacsine vyjadrila svoj nazor, ze u ockovania uzitok prevysuje mozne vedlajsie ucinky. Samozrejme s tymto konanim rodicov nesuhlasim, ale akceptujem ho do tej miery, pokial tento cin neohrozuje mna a mojich blizkych. To, ze tu kritizujem niektorych zastancov slobody v ockovani vyplyva z toho, ze ich argumentacia je postavena casto krat na vode a poskytuju zavadzajuce informacie. O ich kredibilite casto krat pochybujem a tieto pochybnosti si nenechavam pre seba. Ak im kladiem neprijemne otazky ide mi len a ciste o to, aby si tuto kredibilitu obhajili takto verejne. Ak si moje prispevky precita niekto kto sa rozhoduje, poskytne mu pohlad aj z opacnej strany.
Tak isto mna nikto nenuti stopat sa megadavkami C-cka, ked sa sama dobrovolne k tomu neodhodlam. Moje slohove ilohy, ktorym zdovodnujem svoje preco sa nim nestopujem maju presne ten isty ucel. Poskytnut vahajucim pohlad z druhej strany, zverejnit moje dovody. Len kvoli tomu aby vedeli zvazit pre a proti.
Ja v mnohych prispevkoch zastancov slobody v ockovani a priaznivcov megaseckovej liecby, prevencie ci ako to mazvat citim, ze sa citia mojim verejnym nesuhlasom dotknuti a beru to akoby som im zasahovala do integrity osobnost. Znova opakujem, je mi v podstate ukradnute co davate a nedavate svojim detom. Zodpovednost za nich mate vy. Moralnu, eticku aj trestnopravnu. Ja vas sice vobec nechapem, ale v podstate akceptujem.

zita19
11. feb 2014

@sirinka Takze dve odopovede:

1. na tvoju vcerajsiu otazku pred polnocou. Mala som ju uz napisanu, ale MK mal odstavku, tak som ju nemohla odslat.
3 pani sa narodili cca v r. 1900
3 pani, vhladom na rok svojho narodenia s navacsou pravdepodobnostou neboli ockovani
2 pani sa dozili viac ako 90 rokov
2 pani neuzivali megadavky
2 pani zili v USA a vzhladom na svoje spolocenske postavenie mali pristup k adekvatnej medicinskej starostlivosti
1 pan mal zapal ladvin, ktoreho pricinu neposame, dlhodobo bol na nizkobielkovinovej a neslanej diete, predpokladame, ze vzhladom na svoje spolocenske postaveni, krajinu kde zil a dobu, v ktorej zil bol dlhodobo dialyzovany
1 pan mal rakovinu neznameho typu a nevieme v akom stadiu bola zistena, aku podstupil liecbu
1 pan mal mnohe roky problemy so zaltou zilou a na sklonku zivota trpel Perkinsonovou chorobou
Toto nie je slohova uloha, to je odpoved na tvoju otazku v kontexte vsetkych nme znamych faktov o dvoch ucastnikoch "porovnavania"

2. Nie neexistuje.

sirinka
11. feb 2014

@zita19 😀 😀 😀 pre uplnost zopakujem aj otazku, na ktoru si mi odpovedala "kolko vakcin dostal stary otec v rannom veku" 😀 😀 😀

Ale inac vychadza mi z toho, ze veku vyssieho ako 90 rokov sa dozil jeden pan s onkologickym ochorenim uzivajucim megaskorbicku liecbu a jeden pan bez onkologickeho ochorenia
Veku len okolo 60 rokov sa dozil jeden pan s onkologickym ochorenim, neuzivajucim megaskorbicku liecbu....
😉

petot
11. feb 2014

@zuzkaanicka @evicka56 Už to tu bolo rozoberané aspoň 3x. Ako asi môžem zodpovedať za výsledky práce tisícok iných ľudí?

Pre porovnanie, toto píše na svojej stránke firma GSK:
"Obsahom alebo úmyslom tejto webovej stránky nie je poskytovať rady alebo odporúčania. Táto webová stránka neslúži ako základ pre akékoľvek rozhodovanie ohľadne výberu liekov alebo liečby. Je dôležité, aby ste sa spoliehali iba na rady lekárov, ktorí Vám poradia najlepší postup pre Vašu konkrétnu situáciu.

Spoločnosť GlaxoSmithKline nenesie žiadnu zodpovednosť za presnosť alebo úplnosť alebo použitie informácií obsiahnutých na tejto webovej stránke, resp. za ich aktualizáciu."

Takže ak ja som "muzikant", tak tu je celý orchester.

zita19
11. feb 2014

@sirinka Ani jeden z tych troch panov pravdepodobne v rannom veku nedostal ani jednu vakcinu. Vakcinu nedostal pan Pauling, vakcinu nedostal ani pan Moertel, vakcunu nedostal ani moj stary otec. Comu nerozumies?

@sirinka Pan co bol lieceny megaskorbickou liecbou trpel na chronicke zlyhanie ladvin sposobene zapalom ladvin (Brightova choroba). Jeho ochorenie ladvin NEBOLO onkologicke!!!! Pozri si to na wikipedii. Staci jej slovenska aj ceska verzia.

Richard Bright také jako první rozpoznal zánět ledvin (jeho příznaky mohou být otoky kloubů, těžké stavy, zvracení). Dnes se mu říká hlavně nefritis, ale také Brightova nemoc.

petot
11. feb 2014

@zita19 O tom, čo je dostatok vitamínu C, neexistuje vedecký konsenzus. Ešte aj konzervatívne autority ako je NIH považujú za minimum 200mg denne, čiže 3x viac než je ODD/RDA.

Podľa viacerých biochemických ukazovateľov, optimum začína od 2-3g denne. Takúto dávku zo stravy nezískaš, a ani by si nemala - mala by si si ju vytvoriť sama v pečeni, nebyť genetickej poruchy.

Klenner liečil vyše 200 pacientov dávkami sodného askorbátu 200g denne a viac. Meral im metabolické parametre a všetky boli v poriadku.

Našťastie, môžeš sa slobodne rozhodnúť a nikto ti liečbu nenanucuje, na rozdiel od očkovania.

petot
11. feb 2014

@zita19 Prosím si podrobnejšie info alebo dôkazy o tom, že sa pri výrobe dostáva do výslednej suroviny kyselina erytorbová (pravotočivá forma - izoaskobát).

petot
11. feb 2014

@adsumus "Čo ochránilo teda tých ľudí v Taiwane pred epidémiou, ak nie vysoká zaočkovanosť?"
Možno prirodzená imunita po prekonaní osýpok? Alebo prirodzená imunita bez prekonania osýpok? A niektorých možno ochránila vakcínou vyvolaná imunita pred klinickým ochorením, ale prekonali ho subklinicky.

Kto to vie s istotou? Ty?

petot
11. feb 2014

@zita19 Úprimne povedané, životopis Moertela ma vôbec nezaujíma. Neštudujem ani Paulingove obličky. Si svojprávna, ak ťa to zaujíma, naštuduj si. Ja nie som chodiaca encyklopédia. Je smiešne, keď ma preto obviňuješ z citujem "zavádzania".

petot
11. feb 2014

@adsumus Takže užívaš pár desiatok mg a potom tvrdíš, že megaskorbická liečba nefunguje?

adsumus
autor
11. feb 2014

@petot Ináč to sme mali aj my na Slovensku, ked sa tu vyskytla bezodomovkyna s osýpkami z Rumunska a tiež nikoho z nás nenakazila, ale boli aj iné prípady importovania tejto choroby na Slovensko. Neobávaš sa niekedy, že pri veľkom počte neočkovaných detí sa stane aj na Slovensku to isté, čo na Filipínach, vo Veľkej Británií, ale aj v iných oblastiach, kde mali zníženú preočkovanosť a ako priamy následok epidémie a smrtelné prípady?

adsumus
autor
11. feb 2014

@petot Ale ja neužívam žiadne miligramy umelého vitamínuC ako to ty odporúčaš a neviem či funguje, podľa toho čo píšu mamičky, že dávajú svojim deťom vysoké dávky a aj tak sú tie deti choré, tak si myslím, že skôr nie. Navyše je plný GMO a bohvie akých ešte doplnkov, navyše s chromom môže spôsobovať rakovinu, myši ktoré užívali ascorbát naberali viac hliníka do mozgu a bohviečo ešte je s tým spojené. Mimochodom po Vianociach ma skolila akási viroza a nastal zázrak do troch dní som bola fit a ani miligram vitamínuC som nepožila. Keby som požila, môžem asi začať robiť reklamu na zázračné účinky vitamínuC.

sirinka
11. feb 2014

@zita19 Oficialna pricina smrti bola rakovina prostaty....

jaron
11. feb 2014

@petot

Ahoj,

chcem sa spýtať, aké je vysvetlenie na to, že do určitého veku ľudstvo nemalo možnosť prijímať dávky vitamínu C v množstve 2 až 3 g. Až keď sa začali vyrábať jeho doplnky (neviem, kedy to bolo, ale predpokladám, že relatívne z hľadiska existencie ľudstva to nebolo príliš dávno). Dovtedy boli celé národy (napr. Židia atď.) odkázaní iba na jeho prirodzené zdroje, z ktorých rozhodne nie je reálne prijať ani zďaleka 2 - 3 g denne (pochybujem, že všetci jedli denne 200 g aceroly, čo by bol asi jediný zdroj schopný toho).

(Nemusím ti snáď písať, že nerýpem, len ma zaujíma, aké je na to vysvetlenie)

petot
11. feb 2014

@jaron Viem, že nerýpeš. Keď sa pozrieš na štatistiky úmrtnosti, tak až do polovice minulého storočia medzi príčinami do značnej miery figuroval aj skorbut. A podľa mňa infekčné ochorenia boli takisto jedným z dôsledkov tohto deficitu, napokon ustúpili spoločne so skorbutom. Takže to je môj názor.

jaron
11. feb 2014

malá pikoška 🙂
jeden 90-ročný profesor (učil celý život na univerzite lekárov primárnu prevenciu), s ktorým som sa mohol stretnúť vravel, že istá komunita ľudí, ktorí sú známi svojim vyšším priemerným vekom a často sa na nich robia mnohé štúdie, mala vyšší výskyt rakoviny prostaty. Vysvetlenie bolo, že tým, že sa muži dožívajú vyššieho veku, tak mali tú prednosť dožiť sa aj rakoviny prostaty, čím sa zdalo, ako keby u nich bol výskyt tejto rakoviny vyšší. V určitom zmysle bol, pretože iní muži zomierali priemerne skôr, ako by sa mohli tejto rakoviny dožiť 🙂.

jaron
11. feb 2014

@petot tomu by som rozumel, ale platí to len v určitom období a v určitých krajinách. (Tiež skorbut sa netýka toho, či má človek príjať 2 - 3 g denne vitamínu C, tam by stačili aj tie "obyčajné", prirodzené dávky) Určité národy už oveľa skôr (myslím aj viac ako 2000 rokov dozadu) mali niektoré zdravotné predpisy (aj čo sa týka hygieny) na vysokej úrovni. Myslím tu otázku tak trochu aj filozoficky - že ľudstvo bolo počas dajme tomu viac ako 5 000 rokov bez možnosti mať toľko vitamínu C, koľko by naozaj ich organizmus potreboval.

natas4
11. feb 2014

to, ze niekto umrel na rakovinu protasty, este neznamena, ze nou trpel pol zivota

sirinka
11. feb 2014

@jaron no ked sa bavime o liecbe, takisto ludia nemali k dispozicii vedomosti a moznosti ako dnes a co robili? Pomahali si ako mohli a vedeli, mame tu alternativne mediciny, ktore existuju tisicky rokov....

jaron
11. feb 2014

@sirinka rozumiem ti, ale tá otázka na potrebu vitamínu C a jeho zabezpečenie prirodzenou cestou je trochu z iného súdka: tu nejde o liečbu, ale o to, či je možné, že ľudstvo nemalo možnosť do vynájdenia vitamínu C vlastne napĺňať potreby svojho tela prirodzeným spôsobom. Ešte raz zdôrazňujem rozdiel v otázke - nejde o to, že či mali alebo nemali možnosť liečiť infarkt, infekčné ochorenia, rakovinu a pod., ale či ľudský organizmus je nastavený tak, že prirodzeným životom nebolo možné naplniť jeho potreby.

adsumus
autor
11. feb 2014

@natas4 Paulinga diagnostikovali v roku 1991 a zomrel v roku 1994.

petot
11. feb 2014

@adsumus Neviem, kde si čítala o "umelom" vitamíne, ja som skonštatoval, že užívaš denne desiatky mg, čo vyplýva z kapusty a jabĺk ktoré si opísala.

Vyťahuješ stále dokola tie isté hlúposti, vždy zas a znova. Experiment v petriho miske na bunkách s chrómom - síce nepreukazný, ale bu bu bu rakovina. Experiment s potkanmi, ktoré takmer lopatami kŕmili hliníkom a pri vitamíne C sa zvýšil príjem len mierne viac ako pri kyseline citrónovej alebo mliečnej - bu bu bu, nejedzte ovocie ani kyslomliečne výrobky, vstrebá sa hliník. Vitamín C "plný GMO" je už úplný blud - vitamín C je C6H8O6, myslíš, že sa dajú geneticky modifikovať atómy kyslíka, vodíka a uhlíka?

"píšu mamičky, že dávajú svojim deťom vysoké dávky a aj tak sú tie deti choré" - zas a znovu sa pýtam - odkiaľ berieš, že vysoké? Aké dávky to boli?

leishmania
11. feb 2014

@jaron ja preventivne uzivanie vitaminov v dnesnej dobe nazavrhujem (aj ked osobne si nedvam gramy denne preventivne) ked si clovek pozre mnozstvo vitaminov a mineralov v ovoci a zelenine dnes a kedysi...vdaka postrekom atd

petot
11. feb 2014

@jaron Ľudský organizmus je stavaný na určité optimálne podmienky, ale má našťastie veľmi účinné núdzové mechanizmy, ktorými sa vie udržať v chode aj pri ďaleko horších podmienkach. Napríklad pri vitamíne C je to schopnosť červených krviniek recyklovať dehydroaskorbát (oxidovaný čiže znehodnotený vitamín C) naspäť na askorbát, a schopnosť obličiek aktívne resorbovať vitamín C ktorý by ináč unikol močom. Takto nás udržia pri živote až 1-3 mesiace aj pri nulovom príjme vitamínu C, kým nás zabije skorbut.

leishmania
11. feb 2014

@natas4 "to, ze niekto umrel na rakovinu protasty, este neznamena, ze nou trpel pol zivota" tym si co chcela povedat?

jaron
11. feb 2014

@sirinka skúsim to ešte inak:
ľudstvo mohlo v histórii viac menej naplniť všetky požiadavky tela:
- mohli sa pohybovať
- mohli prijať bielkoviny, mali mäso, mlieko, strukoviny, obilniny
- mohli prijať vlákninu (všetky rastlinné potraviny)
- mohli prijať všetky minerály v potrebnom množstve
- mohli prijať aj vitamín D životom v prírode (primeranému vystaveniu sa slnku), použitím rýb, prípadne i rastlinná strava mohla obsahovať viac vitamínu D ako dnes (problém pestovania...)
- mohli prijať vitamín B12 (všetky živočíšne potraviny)
- mohli prijať všetky vitamíny... vlastne nie, tu je háčik, iba vitamín C nebolo možné prirodzeným spôsobom prijať v dostatočnom množstve (2 - 3 g), ak by bola potrebná dávka hoci aj 100 - 200 mg denne, to by ešte reálne bolo....

Rozumieš mi? Je to trochu iná otázka, ako moderný pokrok v liečbe, diagnostike, operácie a pod.
Že či to tak Boh (alebo príroda) mohli zariadiť, že prirodzeným spôsobom mohol človek naplniť všetky živiny pre organizmus, len s vitamínom C sa muselo čakať kým príde moderná doba a jeho doplnky... V tomto mám veľký otáznik, čo sa týka neúmerne zvýšených denných odporúčaných dávok ako potreba organizmu (neriešim liečbu, to je niečo iné).

jaron
11. feb 2014

@leishmania ja ich tiež nezavrhujem, mám to podobne ako s liekmi: dobrý pomocník, zlý pán.
Napríklad v zimnom období berieme celá rodina vitamín D, viem, že v tomto prípade to rozhodne nie je iba výsledkom nejakého marketingu...
Tiež napr. vitamín B12 (pokiaľ práve nemáme nejaké mliečne výrobky v ten deň) pre vagónov je nevyhnutný
atď.

sirinka
11. feb 2014

@jaron no tak je zaujimava otazka.. Zaujimave by bolo vediet, kedy doslo k mutaciam genu, cim sme stratilis chopnost syntetizovat vlastny vitamin c
Rovnako autor tohto clanku konstatuje, ze tymto problemom sa zaoberalo ludstvo uz v davnej minulosti...
http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2002/04/...