icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
9. jún 2014

@mariosmykal Chápem, ale tam došlo k spojeniu konkretneho nicku s osobným menom, takže teraz každý na tomto fore si môže spájať ariskin nick s osobným menom a môže ho podľa teba asi volne používať...dobre som to pochopila, že toto nepovažujete za porušenie pravidiel? Napríklad budem oslovovať nae krstným menom napriek tomu, že s tým nebude súhlasiť...tak je to v poriadku a nedošlo k porušenieu pravidiel? plus môžeme písať o užívateľoch vo verejnej skupine, čo si o nich myslíme, urážať ich a vysmievať sa a tiež je to v súlade s pravidlami?

sirinka
9. jún 2014

@adsumus prepac, nikde ten tvoj postoj nevidim ☹

sirinka
9. jún 2014

"Chápu, že když lidé narazí na limity běžné medicíny, která umí pomoci ani ne polovině nemocných s rakovinou, tak se chytají jakékoliv naděje," říká onkolog David Feltl.

Pokud léčitel (v Německu se jim říká Heilpraktiker), ve své praxi pochybí, tedy například provádí terapie, na které se neškolil, přijde o licenci a tím i o možnost živit se. A to je citelná rána, vzhledem k tomu, že tamní privátní pojišťovny proplácí určitou alternativní léčbu nejen lékařům, ale i těmto léčitelům.
V Česku se nic podobného nechystá. "Nechtěli jsme, aby se léčitelství dostalo do zdravotnických zákonů, protože bychom jej tak de facto uznali jako něco, co do zdravotnictví patří. A tak to není," říká ministr zdravotnictví Leoš Heger.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/lecitel-pavel-sima-z-kam...

Ten obor byl považován za šarlatánství, za cosi jako léčitelství. Teď se však celostní medicína, přesným termínem psychosomatika, stává stejně oficiální jako kardiologie. S posvěcením ministerstva zdravotnictví.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/celostni-medicina-v-cr-0...
http://zpravy.idnes.cz/celostni-medicina-v-cr-0...

saska.t
9. jún 2014

prepacte ja sa volam sasa a moj nick poznate a podaktore smyracky aj moje druhe meno a nemam s tym Problem,v temach,kde sa bavime o inych veciach a su tam tiez 2 nazorovo rozdielne tabory nemame Problem s oslovenim priamym krstnym menom a nikto z toho tragediu nerobi,takze nevidim ziadny Problem s krstnym menom,to len tu existuje stihomania..To ked davate pri platbe kartou predavacke kartu a tam je uvedene cele meno tiez robite taku tragediu,to vas tiez urcite ohrozuje .kto sa prida a povie svoje meno? 😀

adsumus
autor
9. jún 2014

@saska.t Vidím, že ti uniklo, že tu došlo k porušeniu prvaidiel tohto fora, konkretne
2. Úmysel zneužívať súkromné informácie

napr. zverejňovanie cudzích fotografií, mien, kontaktov a súkromných informácií bez súhlasu dotyčnej osoby; vydávanie sa za niekoho iného; zverejňovanie vlastných osobných údajov

https://www.modrykonik.sk/rules/

Zverejnovanie bez súhlasu, chápeš to aspon približne? aristka nedala súhlas, aby tu niekto zverejnoval jej meno, nedala, ty si dala, to je tvoja vec. Ale aristka nedala a šmýrakmi si nazývaj svoju famíliu alebo seba a nie účastníkov diskusie.

adsumus
autor
9. jún 2014

@saska.t A netýka sa to len aristky, ale tieto prešľapy sa v nesúhlase opakujú aj vo vzťahu k lekárom, kde sa dávali ich telefonne čísla a majlove adresy s výzvou o blahoželanie k meninám a toto by sa nemalo tolerovať, je to nebezpečné.

saska.t
9. jún 2014

@adsumus no trafena hus zagagala,(smyrakom som nazvala len jednu osobu a ta presne vie koho myslim ze?)ked niekto povie ze sa vola Hedviga a nezverejni jej priezvisko niekto tomu verit moze a niekto nie a mozno sa vola uplne inak,takze dama sa vlastne priznala,ze sa naozaj tak vola a iba potvrdila domnienku,ja ked teraz poviem ze ty sa volas Vendula,tak som porusila pravidlo aj ked sa tak nevolas 😀 paranoja...
Aj doktory bezne nahlasuju rodicov Vela krat bez ich vedomia a udavaju tam komplet aj s adresou..
Este raz,ked platis kartou a je tam uvedene tvoje cele meno tak to zaciernujes? no ak mas kartu na podpis,neviem ako by si potvrdila svoju totoznost

saska.t
9. jún 2014

ospravedlnujem sa za ypsylon pri doktoroch,preklep

adsumus
autor
9. jún 2014

@saska.t Načo tu pletieš aké karty? Tu sú nejaké pravidlá prispievania na fore, admin sa vyjadril, že k porušeniu pravidiel nedošlo...týmto to môžeme považovať za uzavreté. Môžu sa dávať do súvisu osobné mená a nicky užívateľov. Aj napriek tomu, že si to daný nick neželá. Poučili sme sa.

saska.t
9. jún 2014

@adsumus ak si nepochopila preco tu davam priklad s platobnou kartou tak nie je naozaj co riesit ...

sirinka
9. jún 2014

@saska.t nechapes, pravidla... Admin sa vyjadril aj ze mame pisat k teme a tieto pravidla asi maju platit iba pre mna 😉 a ked pisem a pytam sa k teme, tak zrazu ziadne konkretne odpovede, sama vyhybacka a prehadzovanie vyhybiek...

aristka
9. jún 2014

takže ešte raz opakujem nikde som nedala súhlas na zverejnie môjho mena ,dokonca som ho tu nikde neuviedla ,jedná sa o moje súkromné info ,neželám si ,aby ma niekto niekde menoval inak ako nickom ,je smutné ,že som sa to snažila vyriešiť cez @admina ,ke´d sa to prvý krát stalo ,tj že danú dámu upozorní ,ale nastalo sa a vec sa opakovala ,aj napriek tomu ,že v pravidlách je písané niečo iné ,admin povedal ,že v mojom prípade ,neviem prečo to neplatí ,mám tu časť byť výnimočná ,aj bez môjho zbožného želania a môjho upozornenia ,že si to neželám .....tak isto ako ja nemám potrebu či zverejňovať alebo oslovovať niekoho iným menom ako nickom ,či nebodaj snoriť na sociálnych sieťach ,kto je toto a toto ,pokiaľ sám svoje súkromné info nezverejní ,keďže jasa pravidiel držím a keďže ja by som pri takomto postupe bola stíhaná ,to jest prebrala zodpovednosť......to či došlo k porušeniu zákona ,je na právnikovi ak bude treba určite tú službu využijem .....čo nakoniec ,ako sa dá postup kompetentných nazvať .....fraška ......

aristka
9. jún 2014

a ešte pre ozrejmenie ,pre @admina ,keďže asi nevie o čo ide Špecifické upozornenia vo fórach....aby sa všetci vo fóre cítili slobodne ako ty vyhýbaj sa tomu,aby tvoje príspevky mali ...bod 2 úmysel zneužívať súkromné info napr.zverejnenie cudzích fotografií, mien ...tj súkromných info bez súhlasu dotyčnej osoby ....takže prosím ,aby si to preštudoval ,čo majú v podmienkach pre používateľa ,keďže by to mal ovládať.....

demo
9. jún 2014

@aristka precitaj si text, ktory si sem dala dnes na obed. Podla neho sa neda povazovat uvedenie tvojho krstneho mena za prekrocenie pravidiel o osobnych udajoch. Keby sme hladali zenu tvojho mena, co ma tri deti a vzdy tuzila stat sa lekarkou (nepodarilo sa) na malej dedine, lahko by ta podla tychto indicii identifikovali. Na verejnom fore je takato identifikacia na zaklade tychto udajov nemozna. Treba prihliadat na okolnosti. Pise sa to tam. A v tomto pripade je okolnost nie ze velkomesto, ale internet. Tak sa uz preber a netrolluj.

sanym
9. jún 2014

@aristka Skús admina osloviť v 1. páde j. č., inak sa mu upozornenie neobjaví.

aristka
9. jún 2014

@demo
@sanym
@sirinka takže verím tomu ,že nick @nae bude aktívna aj vo vašich prípadoch .....

sorciera24
9. jún 2014

@aristka precitaj si ten zakon a cuskaj...... to, ze sa niekde zverejni, ze si Jozka, Bozka, Zuzka...ci cokolvek....sa zakon nevzathuje a moezs sa aj roztrhnut...
btw. v tej skupine sa ani nespominalo konk. meno k danemu nicku...aspon som to nezaregistrovala.....bolo to uplne alebo uplne mimo...to by si si tiez mala overit, kym niekoho obvinis....a este z takejto smiesnej veci....inak byt tebou, si davam pozor na tebou vycapene fotky...kludne ti ich totizto moze zneuzit nejaky pedofil napr.. ....ale to ti zjavne nevadi;)

aristka
9. jún 2014

@sorciera24 overila som si osobne vo vašej skupine ..takže dúfam ,že aj pri tebe bude nick @nae taká aktívna....plus moju medovníkovú chalúpku z mojej produkcie ,môže zneužiť ,nemám na ňu autorské práva....

sorciera24
9. jún 2014

@aristka fakt a kto ta tam pustil.....sorry, ja to tam nevidim...ale mozno som len oslepla....tak sa ospravedlnujem.... ale na veci to nic nemeni...krstne meno nie je osobny udaj a zakon o ochrane osobnych udajoch sa na to absolutne nevztahuje....rposte to ber ako fakt.....

sirinka
9. jún 2014

@aristka neutoc na mna!

aristka
9. jún 2014

...fraška ,ktorá tu prebehla ,z ktorej mi je na grc vyšlo len to ,že zodpovednosť tu nesiem len ja ,lebo som si dovolila sem anonymne prispievať a mk ,ktorý má pravidlá a mal udržať moju anonymitu ,čo sa nestalo ...takže pravidlá môžu ísť do smetného koša ..či nie držať sa ich musím ja ...takže šup k téme zodpovednosť za odporúčania v zdr...

aristka
9. jún 2014

@sorciera24 prečítaj si pravidlá fóra ,ako prispievateľka by si ich mala poznať ,plus som sem doslovne z nich citovala...

sorciera24
9. jún 2014

@aristka a ty si precitaj zakon...ten je viac;).....ako pisem, mozes sa aj roztrhnut.....v tomto je to tak...zodpovednsot je tvoja......a krstne emno nie je osobny udaj......mozem si ho teraz dat aj na celo, ekby som ho vedela......a narozdiel od teba, viem o com pisem;) takze to nejak prezi, nic s tym nespravis..ekd raz budes v politike, zmen zakon a hotovo....dovtedy je tu uplne bezpredmetne vobec o tom tu debatovat....je to fakt a hotovo...

aristka
9. jún 2014

@sorciera24 zákon som poslala adminovi a je aj v našej skupine ....ak bude treba viem na koho sa obrátiť tj človeka z fachu ,ktorý má právne povedomie ....

sorciera24
9. jún 2014

@aristka kym nevies o com je, tak ti ej nanic....a admin zjavne vie o com je...a ja tiez, nakolko aj ja mam pravne povedomie nielen vo forme statnic z prava,a le s osob. udajmi scasti aj robim....ale ok.......lepsie sediet tu a prskat naokolo ako ti bolo ukrivdene....no nie nebolo...! 😀 😎 pekny vecer (aspon ja teda mam) 😎

aristka
9. jún 2014

@sorciera24 takže dúfam ,že nick @nae bude aj v tvojom prípade taká aktívna ....

sorciera24
9. jún 2014

@aristka pokojne, mna z toho isto nerotrhne.....tato fraska je mi uplne ukradnuta a ja v zivote riesim zavaznejsie problemy ako takuto sprostost....ale dik.....moze ma oslovovat ako chce....kludne aj Ursula aj CIlka aj enviem ako....

adsumus
autor
9. jún 2014

@sorciera24 Bolo by ti aj to ukradnuté, keby dali do nejakej skupiny...tvoje meno, priezvisko, pracovné telefonne číslo, tvoj pracovný majl s výzvou, aby ti ludia, ktorí ťa opakovane označuju za nacistu, latexového striptera naloženého vo formaldehyde, posielajú ťa zomrieť do krajin, kde taliban vraždí zdravotníkov, ktorí očkuju deti....no zjednoduším....aby ti títo ludia gartulovali k meninám? Je to ok? Co hovorí tvoje právne povedomie?

sorciera24
9. jún 2014

@adsumus a to sa stalo aristke? faaakt? asi som nieco prespala 😀 ale dobry pokus...... bohuzial nakolko su nas emna verjene, dokonca aj moje cislo do prace a bezne mi vyvolavaju ludia s roznymi anketami, operatori mi zelaju k sviatkom.... je mi uplne jedno, kto sa za nimi skryva...ignorujem..... pretoze tieto udaje....su verjne a tym padom ti gratulovat k meninam moze ozaj hocikto a je len na tebe ako sa k tomu postavis.....

ale si to dobre pokrutila ....vytvorila si hadam aj novy druh frasky tymto prispevkom...dik....rada sa na vecer pobavim 😎

sanym
9. jún 2014

@aristka mňa sa to prosím ťa ako týka? 😕