icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

alice107
19. máj 2013

@nae samozrejme ,ze kazdy kto nakazi ineho prenosnou nakazlivou chorobou je trestne zodpovedny.ak nie je ockovany ,/nezalezi na dovode / musi sa spravat tak,aby neohrozil inych ludi.no a to je ta podstata zodpovednosti kazdeho jedinca v ramci neockovania. mimochodom nie kazdy kto neockuje sa dopusta priestupku(zalezi na okolnostiach /.ale kazdy,kto ohrozuje populaciu nakazlivou chorobou/ hlavne ked je povinnost proti nej ockovat/ sa dopusta trestneho cinu. chapes tu podstatu?
a nie zastrasovanie,ale vysvetlenie ti urcitych pravnych pojmov,ktore by mal kazdy obcan ovladat v ramci zakadneho pravneho povedomia. takze neplet si pojmy.

adsumus
autor
20. máj 2013

Ona tvrdí, že strávila viac ako 1000 hodín študiom vakcín a preto je odborníčka na očkovanie. Podľa tejto logiky ja som gynekolog.

irenkask
20. máj 2013

@alice107
@adsumus
Ani jedna z vás nežije v realite a tie kecy o fungovaní čohosi čo nefunguje nie kvôli totalite, lebo tá totalita mala ďaleko viacej prepracovaný zdravotný systém ako je teraz.
Môžete si nadávať na totalitu,ale keby jej nebolo tak ste ešte vo vajciach či mužských alebo slepačích to je jedno,takže nadávate na niečo čo ste ani nepoznali.
Okrem iného sa vtedy očkovali všetci aj rómovia takže vaše názory sú úzkoprsé a vyplývajú z hlbokej neznalosti.
Súdnu prax máme úreto takú lebo tam robia presne takí aká si ty alica z krajiny zázrakov.
Ty tu len kecáš virtuálne bludy si teoretik pretože ti nik neverí že očkuješ a že máš deti, ešte ste tu ani jedna nepredložili dôkaz, to je dokumenty o tom ako kedy a čím ste boli očkované.Už vás o to žiadam dlhú dobu, len mlátite prázdnu slamu.
A nemyslite si, že ke´d tu začnete vykrikovať o zodpovednosti vaše virtuálne posudky na druhých , že ste niekoho presvedčili.
NEJDETE VLASTNÝM PRÍKLADOM ste rozporuplné osoby ktoré si samé sebe odporujú vo všetkom čo napíšu.
Vaše vedomosti o zodpovednosti by vám neverili ani deti v MŠ, by vás vysmiali.
A keby ste hneď dnes prdli na dosku a od zajtra už nenapísali nič a viacej sa tu nepredviedli svet pôjde dopredu a ďalej aj bez vás, to mi verte a bezomňa tak isto.
A keby som bola taká špina zákerácka, tak by som vnučkinu rakovinu z očkovania zatajila tak ako nám to zatajili lekári a schovávali rok pred nami lekársku správu kde to je napísané že je to reakcia na vakcínu. Mohla som to spraviť aj ja a povedať si že nech majú po očkovaní rakovinu aj druhé deti keď dostala naša ,ale OSOBNÁ ZODPOVEDNOSŤ MI TO NEDOVOLILA ANI MOJE MORÁLNE CÍTENIE, TAKŽE PRETO SOM TO ZVEREJNILA. BOLA SOM NA SLOVENSKU MEDZI PRVÝMI KTORÍ CÍTILI ZODPOVEDNOSŤ ZA CUDZIE DETI ktoré ma nemuseli ani zaujímať.
Ale vám sa nečudujem, lebo peniaze fest kazia charakter človeka a vy ste toho dôkazom.
Vaše staré matere vedia tak akurát chodiť v zástere nosiť šatku a kŕmiť sliepky a piecť koláče,ani jedna nemá také vedomosti a životné skúsenosti aby mohla niekoho poučiť nieto dobre vychovať a to k zodpovednosti a čestnosti.
A ak raz budete mať deti čo určite nemáte lebo sa správate ako typické staré dievky sebecké tak si dajte pozor na to, aby sa za túto vašu schizofrenickú zodpovednosť nemuseli hanbiť. Radšej choďte niečo študovať

adsumus
autor
20. máj 2013

@irenkask Tu si pozri, že očkovanie dokonca znižuje riziko rakoviny u detí, ty spasiteľka sveta. A vitamínové doplnky zvyšuju, tak sa skus uvedomiť skôr ako svojim nezodpovednými a nepodloženými tvrdeniami privedieš niekoho do nešťastia.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10487630

nae
20. máj 2013

@adsumus Prosím ťa, už sa preber.
V danom článku sa jedná o porovnávanie OČKOVANÝCH DETÍ S OČKOVANÝMI, to je čo za porovnávacia štúdia? Pokiaľ by si porovnávala výskyt ALL u detí neočkovaných vs. očkovaných, tak by ti vyšli iné čísla.
Kontrolná skupina bola vybraná tak, aby sa čo najviac priblížila skupine posudzovanej, tzn. vzhľadom na vek, pohlavie, socio-ekonomický status, a hlavne na očkovací status atď. Ale stále sa jedná o očkované vs. očkované deti.
Keď nájdeš podobnú štúdiu s neočkovanými deťmi, budem to považovať za zaujímavý fakt.
V tomto prípade sa jedná o zavádzanie.
Ďakujem za pochopenie.

adsumus
autor
20. máj 2013

@nae Vieš, čo ? Prečítaj si všetky tieto študie a všetky môžeš poprieť, ale možno ti to konečne dojde, že vakcíny rakovinu nespôsobujú.

1. Auvinen A, Hakulinen T, Groves F. Haemophilusinfluenzaetype B vaccination and the risk of childhood leukaemia in a vaccine trial in Finland. Br J Cancer 2000;83:956-958.
2. Buckley J, Buckley C, Ruccione K, et al. Epidemiological characteristics of childhood acute lymphocytic leukemia. Analysis by immunophenotype. Leukemia 1994;8:856-864.
3. Greaves MF. Speculations on the cause of childhood acute lymphoblastic leukemia. Leukemia 1988;2:120-125.
4. Groves FD, Gridley G, Wacholder S, et al. Infant vaccinations and risk of childhood acute lymphoblastic leukaemia in the USA. Br J Cancer 1999;81:175-178.
5. Hartley AL, Birch JM, McKinner PA, et al. The Inter-Regional Epidemiological Study of Childhood Cancer (IRESCC): past medical history in children with cancer. J Epidemiol Community Health 1988;42:235-242.
6. Innis MD. Immunisation and childhood leukaemia. Lancet 1965;1:605.
7. Kaatsch P, Kaletsch U, Krummenauer F, et al. Case control study on childhood leukemia in Lower Saxony, Germany: basic considerations, methodology, and summary of results. Klin Padiatr 1996;208:179-185.
8. Kinlen LJ. Infection and childhood leukemia. Cancer Causes Control 1998;9:237-239.
9. Kneale GW, Stewart A, Kinnier Wilson LM. Immunizations against infectious diseases and childhood cancers. Cancer ImmunolImmunother 1986;21:129-132.
10. Ma X, Does MB, Metayer C, et al. Vaccination history and risk of childhood leukaemia. Int J Epidemiol 2005;34:1100-1109.
11. MacArthur AM, McBride ML, Spinelli JJ, et al. Risk of childhood leukemia associated with vaccination, infection, and medication ise in childhood. Am J Epidemiol 2008;167:598-606.
12. McKinney PA, Catwright RA, Saiu JM, et al. The Inter-Regional Epidemiological Study of Childhood Cancer (IRESCC): a case control study of aetiological factors in leukaemia and lymphoma. Arch Dis Child 1987;62:279-287.
13. Nishi M, Miyake H. A case-control study of non-T cell acute lymphoblastic leukaemia of children in Hokkaido, Japan. J Epidemiol Community Health 1989;43:352-355.
14. Wiemels J. Perspectives on the causes of childhood leukemia. ChemBiol Interact 2012;196:59-67.

nae
20. máj 2013

@adsumus Ďakujem, keď budem mať čas, postupne sa na to možem pozrieť.
Keďže mi ale pod rukami v čase chodenia do práce prechádzali vzorky od detských leukemických pacientov, a touto problematikou som sa zaoberala (konkrétne diagnostikou), tak neviem, či ma niečo z toho prekvapí. Mám na to svoj názor.

adsumus
autor
20. máj 2013

@nae Veľmi pekne, takže ty nepoznáš vedecký výskum ohľadom rakoviny a očkovania, ale cítiš sa oprávnená o tom vypisovať a ovplyvnovať v danej veci rozhodovanie ľudí ohľadom zdravia ich detí. Naozaj krása.

mano5
20. máj 2013

Kedze aj mne pediater povedal, ze studie, ktore porovnavaju Ockovane a Neockovane deti neexistuje, VYHLASUJEM VELKE PATRANIE. Kto prvy najde OFICIALNU STUDIU, ktora potvrdi, ze u ockovanych deti je taky isty vyskyt rakoviny, astmy, dychacich a respiracnych chorob AKO U NEOCKOVANYCH deti ten ma u mna VELKE bezvyznamne plus 😎 .
Ja som zatial nasiel DVE neoficialne. Jedna mi bola adsumusom zamietnuta, ze je to formou dotazniku na internete, na druhu som nedostal ziadnu odpoved.
Toto je ta, na ktoru som nedostal odpoved (hladajte inu - oficialnu 🙂 )
http://www.impfschaden.info/impfungen-allgemein...

mano5
20. máj 2013

Len tak, na okraj. Toto je zaujimava OFICIALNA stranka na rozsirenie obzorov pre citatelov tejto diskusie:
http://www.epis.sk/AktualnyVyskyt/PrenosneOchor...

Toto je nieco o chorobach, proti ktorym sa ockuje aj neockuje. Mam aj ine verzie (spracovali to v roznych statoch - ale udaje su relevantne pre cely svet).
http://childhealthsafety.wordpress.com/graphs/

Pre Slovensko a cechy to niekto spracoval zvlast. Mam ale len PDF a nemam (nepytal som sa) opravnenie to sirit dalej. Skusim najst este odkaz odkial som to stiahol.

adsumus
autor
20. máj 2013

@mano5 Tu máš tú študiu, už si ju raz dostal. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC305.... Dala ti to @domak2.
Záver študie:The prevalence of allergic diseases and non-specific infections in children and adolescents was not found to depend on vaccination status.
Zvýšený vyskyt alergických ochorení nesúvisí s očkovaním.A porovnávali očkované a neočkované deti.

mano5
20. máj 2013

@adsumus To si asi zo mna robis KOZY (citaj srandu)!!!???
citujem hned zo zaciatku:
"Evaluable data on vaccinations were available for 13 453 subjects aged 1–17 years from non-immigrant families. 0.7% of them (95% confidence interval: 0.5%–0.9%) were not vaccinated."

To co je za porovnavaciu studiu, ked len 0,7% so zucastnenych bolo neockovanych. To je 94 ludi z tych 13 453, ktori boli v tej studii.

Moje bezvyznamne plus neziskavas. Musis hladat dalej. Toto je sice oficialna studia ale jej relevancia je nizsia ako pri tom internetovom prieskume ☹ ☹ ☹ .

aristka
20. máj 2013

všetko je diskutabilné ,aj čo sa týka očkovania,ak očkovanie spôsobuje rakovinu,čo nie je podložené a to že má niekto napísané ,že je rakovina z očkovania ,tak tomu absolútne neverím,že sa pod to nejaký lekár podpísal...nikto vám nepovie ,prečo vzniká rakovina,najčastejšie všetci hovoria genetika...ak je to ozaj aj očkovanie,tak ju môžme dostať aj po uštipnutí komárom,tiež do nás vpichuje všelijaký bordel ,s ktorým bojuje naša imunita...a ešte niečo ,každý zdravoťák je zaočkovaný proti hepatitíde,chodte do špitála a uvidíte koľko ľudí a najmä cudzincov,napr.z afrických štátov,z tých má každý,má hepatitídu...iné je keby sme tu boli zaškatuľkovaný ,nikam by sme nechodili ,do iných štátov,a dali by sme sem sterilnú stenu,nič by nám nehrozilo...takže stále je to o tej strednej ceste a samozrejme o zdravom úsudku a demokracii v rozhodovaní...

mano5
20. máj 2013

Tak som to po chvili nasiel. Je to pre tych, ktori chcu vediet. Ostatni, ktori uz vsetko viete, tak prosim moje odkazy necitajte.
http://rizikaockovania.sk/dok/Statistiky_infekc...

adsumus
autor
20. máj 2013

@mano5 Trošku sa vám to nekryje s tvrdeniami pani Elekovej, že po zavedení očkovania umrtnosť stupa a to dokonca 3násobne. Neviete mi vysvetliť ako došlo k tomuto rozporu? Pani Eleková nevidela tie grafy?

kvieta
20. máj 2013

@mano5 Na to, že si macher v problematike očkovania si to hľadal až príliš dlho. Ale nejako to obkecať treba...
Autor to ako IT-čkár spracoval úhľadne. Ale ako priaznivec alternatívneho liečiteľstva dosť účelovo🙂
Prepáč, že som si dovolila pripomienkovať🙂

adsumus
autor
20. máj 2013

V bývalom Československu v roku 1930 ochorelo na záškrt viac ako 23 000 ľudí a 2 129 z nich zomrelo. Po zavedení očkovania v roku 1946 počet výrazne klesol až do polovice 80 rokov, kedy ochorenie v našej spoločnosti vymizlo. Prerušenie očkovania však môže vyvolať opätovné vzplanutie infekcie ako to bolo napr. v roku 1995 v Rusku a štátoch bývalého ZSSR, kedy epidémia záškrtu spôsobila viac ako 120 000 ochorení a 4000 úmrtí.

http://www.inocem.sk/sluzby-pravidelneockovania...

mano5
20. máj 2013

@adsumus Nepoznam pani Elekovu a neviem preco by som mal poznat nejake jej tvrdenia. Mala nejaky clanok v marci v casopise Dieta, ktory som sice cital, ale nebolo v nom nic, co som uz nevedel predtym z inych zdrojov. Takze neviem, preco by som mal poznat jej tvrdenia.

kvieta
20. máj 2013

@mano5 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

mano5
20. máj 2013

@kvieta Nepovazujem sa za machra. Predkladam, len informacie z volne dostupnych zdrojov a nesedim stale pri pocitaci, takze prispievam, tak ako vladzem.
Nemas sa za co ospravedlnovat. O tomto su diskusie. Kazdy moze oponovat kazdemu. On len spracoval dostupne informacie - preco ucelovo? Podobne grafy zo svetovych statisk som uviedol vyssie.

adsumus
autor
20. máj 2013

@mano5 Mne dôjde trochu zvláštne, že ľudia, ktorí stoja spoločne v šíku v boji proti očkovaniu, šíria navzájom sa vylučujúce informácie, potom som z toho zmätená a neviem, čo si mám myslieť. Stúpala tá úmrtnosť alebo klesala po zavedení očkovania? kto má pravdu Eleková alebo ten pán, čo si ho tu spropagoval? Chcelo by to sa dohodnúť. Potom to zle vyzerá.

sissmiss
20. máj 2013

@adsumus fuha,,,nie je to zvlastne? Ze u nas zomrelo podla tvojich slov 2.129 z 23.000 nakazenych a v rusku podla tvojich slov 4.000 zo 120.000 nakazenych???

A uz si vyriesila tu ulohu, ze ako to, ze zaskrt u ockovanych prebieha bezpriznakovo- slova veducej uvz- a ako to, ze pocas 40 rokov sa pri rutinnom odbere nikdy nenarazilo na zaskrt? Je to vobec mozne ze tak vysoko infekcne ochorenie ktore kedze prebieha bezpriznakovo, mame zrejme vsetci prekonane vdaka uzasnemu ockovaniu, ale....nikde sa nan nenarazilo?

Mam na teba otazku. Je mi jasne ze na vyysie hore nemas odpoved, nevies, skusis nieco posplietat...nebude to mat logiku ale ty ju nepotrebujes, ide ti o ine...
Ale moja otazka, resp.otazky konkretne na teba, mozno by si mohla skusit odpovedat priamo, bez vyhovoriek, vykrucaciek:
Je v tvojom pripade mozne zeby si dospela k inemu presvedceniu ako ze ockovanie nie je skodlive?
Je u teba mozne zeby si dospela k presvedceniu ze ockovanie je skodlive? (viac skodlive ako prospesne, neprospesne a dokonca skodlive).
Ak je nieco take mozne, ake by boli cca okolnosti alebo dovody zeby si zmenila svoj nazor?
Ak je niekto lekar (na margo toho vtipneho plagatiku co si sem dala vyssie, ktory by mal byt sucastou gsk kampane), co ho robi odbornikom? Ak ja citam skripta z lf uk, tak citam nieco ine ako lekar ktory je za ockovanie a lekar ktory je proti ockovaniu? Ak je lekar presvedceny ze ockovanie je skodlive, ale je ticho, no v sukromi ti povie ze on nebude ten obetny baranok ktory povie cisar je nahy, je pre teba automaticky zly lekar a neodbornik? Alebo sa zamyslis.

mano5
20. máj 2013

@adsumus Ja sice za sebou ani pred sebou ziadny sik nevidim, ale v jednom sa mylis. Ja NIE SOM PROTI OCKOVANIU. Mam dceru, ktora ma vsetky povinne ockovania - aj ked uz dalsie mat nebude. Kludne sa dajte zaockovat proti comu je potrebne. OPAKUJEM - ja len uvadzam zdroje, z ktorych si ludia mozu vybrat informacie, ktore potrebuju k svojmu najlepsiemu rozhodnutiu. Pokial tie grafy niekoho presvedcia, aby dal zaockovat svoje dieta - splnilo to ucel - dotycnemu som pomohol najst rychlo informacie, ktore potreboval aby sa presvedcil, ze kona podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia. V celej tejto diskusii (a mnohych dalsich aj na tomto serveri) je vela uzitocnych odkazov (aj ty si sem niekolko pridal), ktore uz ludia nemusia pracne hladat, tak ako som musel ja, ked som sa chcel nieco dozvediet.
Daj este to tvrdenie p. Elekovej aby vsetci videli, ze ma nepotvrdene informacie.

mano5
20. máj 2013

@adsumus Co je toto za odkaz? http://www.inocem.sk/sluzby-pravidelneockovania...
Chcel som si pozriet tu statistiku ale otvoril sa mi ockovaci kalendar. Asi si zle skopiroval. Daj prosim este raz.

sirinka
20. máj 2013

🙂
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností.” Bertrand Russell, matematik, nositel Nobelovy ceny
http://www.national-geographic.cz/detail/proc-s...

adsumus
autor
20. máj 2013

@mano5 Tam je také koliesko na myške, ked s ním potočíš, dostaneš sa k informáciám, ktoré som uviedla.
@sissmiss Zamýšľala som sa, hodnotila informácie z oboch brehov a predstav si, že na AV stránkach som našla toľko klamstiev a zavádzaní ako ešte nikdy, nikde a v diskusiaách toľko nenávisti, že mi z toho bolo a je zle. Dcerku som dala zaočkovať, takmer každý koho poznám je normálne zaočkovaný, žiadne NU som u nikoho nezistila, každý to prežil v poriadku, výsledok je ten, že dcerka od nás už dvakrát nechytila zápal a raz prekonala hnačku s vysokou teplotou za JEDEN den, tak čo čakáš, že ma môže presvedčiť? Tieto nenávistné reči, ktorými ma častujete? Vaše ubohé podozrievanie, že som podplatená? Nekonečné urážky a neschopnosť viesť diskusiu? To všetko ma presviedča len o jednom. Vôbec neviete, čo tvrdíte dokázať ani neviete aký to bude mať na ľudí dopad a čo je najhoršie ani nieste ochotní postaviť sa za svoje názory a niesť zodpovednosť.

mano5
20. máj 2013

@adsumus Nemam kolecko na myske a moja myska nema ani "chvostik" - to bude asi ten problem. Napriek tomu som sa vratil na tu stranku, celu som ju podrobne presiel a ziadne statistiky som tam nenasiel. Inak je to stare - Proti TBC uz sa neockuje.
Este raz ta preto prosim, aby si mi sem dala ten odkaz na tie umrtia v Ceskoslovensku a v byvalom ZSSR.

sissmiss
20. máj 2013

@adsumus neodpovedala si mi....ani na jednu otazku. Preco?
Je v tvojom pripade mozne zeby si dospela k inemu presvedceniu ako ze ockovanie nie je skodlive?
Je u teba mozne zeby si dospela k presvedceniu ze ockovanie je skodlive? (viac skodlive ako prospesne, neprospesne a dokonca skodlive).
Ak je nieco take mozne, ake by boli cca okolnosti alebo dovody zeby si zmenila svoj nazor?
Ak je niekto lekar (na margo toho vtipneho plagatiku co si sem dala vyssie, ktory by mal byt sucastou gsk kampane), co ho robi odbornikom? Ak ja citam skripta z lf uk, tak citam nieco ine ako lekar ktory je za ockovanie a lekar ktory je proti ockovaniu? Ak je lekar presvedceny ze ockovanie je skodlive, ale je ticho, no v sukromi ti povie ze on nebude ten obetny baranok ktory povie cisar je nahy, je pre teba automaticky zly lekar a neodbornik?

Ja dokazem pomerne presne citat text, dokazem pochopit pisane, mam vysoko nadpriemerne IQ co sa tyka slova, narabania so slovom, ja som naozaj z doteraz napisaneho pochopila, ze ty SI za ockovanie. Ale dakujem ze si mi to zhrnula. Ja som sa ta ale pytala, ci si vies predstavit, ze by si zmenila nazor. Ci si vies predstavit ze by si bola proti ockovaniu. To je jedna z mojich otazok. Ak pri niektorej nerozumies formulacii, podme sa o tom bavit, pytaj sa, kludne si uznam, ze som zle formulovala alebo som bola nejasna.
A teda ak si to vies predstavit, tak co by to muselo byt za informaciu, aby ta to presvedcilo? Resp...ak dnes verejne 90 lekarov hovori ze su za ockovanie, a 10 hovori ze su proti, su ti desiati pre teba sarlatani. Ak by sa situacia zmenila a 90 lekarov by bolo proti ockovaniu a10 za, je to pre teba nejaka zmena? Je to v mase? Alebo ak by clovek, lekar, ktoremu doverujes, ti povedal ze vies, cely zivot som bol presvedceny o spravnosti a dnes sa dozvedam info ktore hovoria o opaku, naozaj je to svinstvo. Ty mu veris ako lekarovi, cloveku, je to pre teba nejako smerodatne co on? Alebo to cele je len na tvojich informaciach- vid plagatik ktory si ty sem dala vyssie. Lebo mas rovnake info ako my, rovnake zdroje. Odbornici su pre teba len ti co ockuju a ockovanie odporucaju. Su lekari, odbornici, ktori aj verejne aj v sukromi ockovanie propaguju alebo odmietaju, ti su sarlatani? Keby si mala vo svojom okoli deti, ktore by si poznala pred ockovanim a v den po ockovani by si videla zmeny, k horsiemu, je to pre teba zaujimave? Keby si poznala deti pred ockovanim a po prvych ockovaniach mali zmeny k horsiemu, potom odklad ockovania, nejako by sa pozviechali, videla by si progres a po dalsom ockovani prepad dole...bolo by to pre teba zaujimave? Keby si to videla na vlastnom dietati, ktore si poznas, pred ockovanim...a videla by si rozdiel po ockovani a lekar by ti medzi 4 ocami povedal ze je toho vela a ze pediatricka vie prd lebo potom s tymi nasledkami sa chodi k nim a pediatricka o tom ani poriadne nevie...bolo by to pre teba zaujimave? Zaujimave z hladiska zmeny nazoru myslim.

Ak ides na nejake odborne vysetrenie, tak ak mas vysledky a mas spravit vazne rozhodnutie napr.operacia, tazka liecba...kazdy (lekar) ti povie, aby si sa poradila s viacerymi lekarmi. Preco? Nemaju kazdy jeden predsa rovnake vedomosti a rovnaky nazor na liecbu, dokonca necitaju rovnako rtg, utz alebo mr? Oni su tak nejednotni v tomto...ze sa ti cudujem. Pri kazdom mojom zdr.probleme som riesila vzdy s tromi lekarmi, obvodak, specialista a jeden moj znamy. Kazdy raz mal kazdy jeden z nich iny nazor. Mam ich zazalovat za to? A ktoreho z nich?

K tvojej teme zazalovania, nesenia zodpovednosti... Kazdy vie ze fajcenie je zle, skodlive. Niekoho zabije, niekoho nie hned 😒 A predsa tehotne zeny fajcia a nikto ich za to nepostihuje. To ta netrapi? Toho je viac ako ludi ktorym ublizil nejaky liecitel. A v drvivej vacsine pripadov ti ludia idu za liecitelom az po tom, co klasicka medicina zlyhala.
Jedna moja klientka isla na preventivku s prsnikmi. Vsetko v poriadku. Nalez negativny. O rok ale mala podozrenie tak sla znova, to ju uz o vysetreni poslali aj s oboma vysledkami do blavy na onko. A tam ze ok, aku liecbu brala doteraz. Ziadnu, preco? No lebo aj na prvej snimke spred roka je vidno ze je tam nador, asi preto. Neprecitali, nevedeli, koho ma zalovat? Lekar sa pomylil, alebo nema skusenosti. Ak by sa stazovala, najhorsie co sa mu moze stat je preskolenie, kurz, to je v poriadku? Ak spravi chybu liecitel, tak ak mu to dokazu, penazny trest, vazenie... ak lekar, tak skolenie. Nepoznam liecitelov, sama vo svojej praci som nasla problem vela ludom a prve bolo ze som ich poslala k dr, ani jedneho som nemala chut "liecit". Skoda ze aj ked sa mi podarilo napriklad zachranit zivot, co ma teda nesmierne tesi, polovica mojich klientov sa mi vratila v rovnakom stave a s liekmi proti bolesti od specialistov.... Skoda ze to bola oblast kde su lekari totalne nejednotni. Skoda ze sami nevedia co je dobre a nevedia svojim klientom poradit a ti su potom otraveni z liekov a hladaju pomoc kade tade.
Poznas pripad v cechach, kauza domace porody? Preberala som to s byvalymi spoluziakmi pravnikmi v cechach...dr nesedia a nedostavaju penazny trest. V najhorsom pripade niekomu nieco hrozilo, ale vzdy sa to nejako zametie, resp. platila nemocnica ktora je poistena pre take pripady, aj to si videla tu statistiku co som ti sem minule dala. Z niekolko desiatok tisic pripadov len desiatky uznane. To mam aj ja na ruke, par desiatok pripadov kde lekar pochybil. A nie ze v celej sk sa to najde za par rokov 🙂

Este dodam, prihlasovala som teraz syna na jeden kruzok a informovala som sa ci nebude problem ze je narusena rec, intelektovo ok, citovo ok, ale problem s jeho vyjadrovanim. Velmi prekvapiva info- pani ucitelka mi povedala ze takmer kazde dieta ma uz problem s recou, ze su na to pripraveni 😒
Pediatricka si nas problem "nevsimla". Ona nevedela porovnat co je v norme a co je mimo. A to teda maly mal vyrazny problem, nic co by sa dalo prehliadnut. Ale ju zaujimalo ci vidi, pocuje, rozozna farby. Take pre nu je on uplne zdravy. Zato psychologicka ma na nas cas raz za mesiac, totiz, je to zvlastne, ale v skolke odrazu nie jedno dieta z 25, ale 20 deti z 25 potrebuje jej pomoc kvoli rozpravaniu, a info od nej- aspergerov syndrom u skolkarov. Novinka, vraj taky rozmach posl.4-5 rokov ze to nie je mozne, ze to doteraz nemali. Ma okolo 50 rokov, dlhorocnu prax. Logopedicka este pred par rokmi nemala do coho pichnut, ale odrazu ma niekolko krat viac malych pacientov...cim to bude? A pediatricka to nevie, nevidi...nepozna nikoho s takym problemom, akurat polovica jej kartoteky chodi k logo....

sissmiss
20. máj 2013

Este by ma zaujimalo. Mam tazku alergiu...resp mala som. Nasla som si sposob ako ju poriesit- bez liekov na potlacenie priznakov, ale este obcas niekde niekedy zareagujem zle.

Ak je medicina taka uspesna co sa tyka ockovania, ako to, ze stale nie je liek na alergiu? Ja tomu nerozumiem. Ockovanie je totalne tazka poda, lekari sami vravia ze sa nevie presne ako to funguje. A aj tak vedia ze to funguje. Ako to ze alergia nie je zvladnuta?

adsumus
autor
20. máj 2013

@sissmiss Prečo nedokážete pochopiť, že ak je rovnaký počet zdravotných problémov medzi očkovanými a neočkovanými deťmi, viníka treba hľadať inde? Ved si spomen, že v Japonsku, prestali očkovať MMR a výskyt autizmu narastal. Co ak niekto nedá zaočkovať dieťa a ono ochorie a umrie? To je pre vás nič? Co ak nakazí tehotnú ženu a narodí sa postihmuté dieťa, ved nato všetko sú dokazy. Tie choroby sú reálne, vo svete prebiehajú epidémie, zvyšuju sa precenta zaočkovanosti, príjmaju sa zákony na ochranu očkovaných. To všetko s kľudným svedomím odignorujete a budete presviedčať, že očkovanie je škodlivé? Bez dôkazov, na základe konšpiračných teorií?