Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@jerryjanka nemôžem sa dostať na príspevok ako si ti napísalal,lebo o nožičke tam nič nebolo,pretože nás očkovali aj do ručičky,ale u teba nastal iný problém napíšem postupnosť stavu u malinkej,malinká ti dostala veľké horúčky ,bola febrilná alebo mala až hyperpyrexiu,čo ste nemohli zraziť,ostala malátna a potom všetkom nastali neurologické problémy,ak sa mýlim napíš mi,pretože to čo sa jej stalo je dôsledok vysokej horúčky,zlyhalo to u vás na primárnej úrovni,kedy dr.vás mala poučiť ako postupovať pri týchto exstrém.horúčkach,pretože ak dieťaťu stúpne teplota nad 39 st.a po podaní antipiretika do pol hod.neklesne aspoň o pol.st,a následne nasadiš fyzikálne chladenie a do pol hod.teplota neklasá,celkovo je to hodina ,hneď smer špitál a pri hyperpyrexii čo je teplota40,smer špitál hneď...ak sa naťahuje čas..často to končí neurologickými problémami,prečo jej tak bolo,takto reagovala...aspoň 4 týždne nebola chorá,aj banalita ,nikto v rodine, chorá po očkovaní sa u nikoho v rodine neobjavila choroba a banalita ako slabí kašeľ,vyšetrila ju lekárka pred očkovaním ,to jest pohľadom ,posluchom alebo malinká takto reaguje ,vysokou horúčkou nezraziteľnou....pozor ak sa to už takto stalo...môže sa to opakovať pri akej koľvek chorobe alebo štipnutím komárom,aby ste vedeli reagovať...aby sa toto nezopakovalo...a som rada ,že ste sa z toho dostali 🙂
jej sa to prejavilo hned druhy den takže o tom že to nastalo po horučke je troška mimo, teploty sme zražali chemicky a išli vždy dole ale potom zasa stupli. čo sa tyka Cečka to radšej ani nekomentujem - ja ho použivam pri chorobach dokonca som babam obom velmi pomohla pri kiahnach s nim. a predstavte si teploty obvykle zražam až nad 39,5 inak ich nechavam bez zásahu alebo to vaše oblubene telo na telo, pripadne kupel - som to ale za matku fuj - socialku na mna 😀
čo sa tyka horučok u staršej dcerky tak ona ich S9,5 ju zvyčajne nejak neutlmí ani nijak z rovnováhy nevyvedie. ale je pravda že ked mala 41 tak vtedy už malatna bola len vtedy jej to aj lieky zrazili len na 3 hodiny to sme vtedy dostali aj ATB aj fenobarbiturat pre pripad krčov- ten som jej dala preventivne len raz.
vypadla mi tam veta - že ona teploty znaša velmi dobre a ani 39,5 ju nijako neovplyvnuje - je stale aktivna - veselá
@jerryjanka tak to si veľmi odvážna ,keď zrážaš až pri takejto teplote,febrilné kŕče nič,ti nehovoria...,to ,že je dieta čulé,neznamená,že je v poriadku,ak sa ti aj v budúcnosti niečo takéto stane a nebude očkovaná som zvedavá načo to zvališ,lebo toto je čistý hazard a už raz si nato doplatila....a nie je to hlúposť ,je to realita aj u dospelých ľudí,nie len u detí,,,,
@jerryjanka a neurologické príznaky sa nemusia prejaviť hneď...je to individuálne...,ale tebe je to darmo vysvetlovať... 😉,keď si chceš nechať dieťa variť tak si var....
febrilne krče nevznikaju zo smotnej vysokej teploty ale z rychlo stupajucej i klesajucej teploty. čo sa tyka toho že som doplatila na teplotu - tak to si nemyslim - doplatila som na našu povinnosť očkovať. 😉
a čo sa tyka horučky - tak ona ma svoj vyznam ale to je zasa tebe darmo vysvetlovať radšej bachaj imunitu po hlave.
@jerryjanka si študovaná nato aby si toto tvrdila,videla si dieťa vo febrilných kŕčoch....inak rodiť si rodila,kde v poli.... ☹
no a ty máš asi tiež titul MUDr však? no radšej končím aby som sa neuchýlila k slovám ako ty. 😉 prajem pekný deň
@jerryjanka vieš mám najradšej takýchto laikov,ktorý vedia ...a keď sa niečo stane potom čakajú modré z neba...a potom nadávajú na naše zdravotníctvo,ale neuvedomujú si ,že počiatočná chyba ,reakcia na situáciu je na nich a ano som študovaná a pracujem na najťažšom odd....
@aristka študovaná sestra? študovaná lekárka? Profesorka? hmmmmmmmmm
Tiez nezrazam teploty nizsie pod 39 stupnov, vyssie velmi ani nemali moje deti, pokial citim, ze treba zakrocit, prva volba je vlazny oklad.... Lieky az posledna volba. Tiez si myslim, ze teplota ma svoj vyznam a nie maly, tiez sa neobavam febrilnych krcov v case, kedy teplota uz je vysoka.... A podavam vitamin C 😝
@jerryjanka
no veru aj tebe by mali tie deti vziať a mala by si byť odsudena za to že tu napišeš o tom céčku lebo ved o tom je tato tema - nedavaj to ako odporučanie dalej laskavo 😀 😀
@jerryjanka ja som dostala jasnu odpoved od zakladatelky, ako to s tou zodpovednostou je... Takze tuto temu uz neriesim.... 🙂
🤐 radšej už ani ja. sem už neprispejem
dakujem zúčastneným za super pokec 😉
@aristka ech, ako dobre, že tie teploty až horúčky po očkovaní sú taký bežný a častý jav, aspoň je na čo zhodiť potom tie neurologické poškodenia, že? Ale keby nebolo očkované, nemalo by teplotu a nebolo by žiadne poškodenie, či už bolo z teploty alebo z hliníka a iných chuťoviek vo vakcíne, že áno. No takto musí matka riešiť zdr. problémy dieťaťa možno pár mesiacov, možno rokov, a niektoré aj celý život len kvôli nejakému pofidérnemu vytvoreniu protilátok, ktoré ani nie je isté, či si dieťa vytvorilo (nikto ho totiž na to už neotestuje), každopádne ak si aj vytvorilo tak možno 3-4 roky po očkovaní ich už ani nemá, ale zato následky podaktorým zostanú po celý život - paráda 😖 Ale nie, zato nemôže očkovanie, zato môže teplota. Inak to vieš aké je vlastne kontraproduktívne dávať po očkovaní paracetamol? Že to vlastne bráni v tej tvorbe protilátok? Tak potom načo je to očkovanie, keď treba hneď po očkovaní švihnúť dačo od teploty, aby mi decko náhodou nedostalo kŕče (dnes bežná prax, že matka je už v ambulancii pediatrom inštruovaná aby dala "preventívne" panadol) ? Celé na hlavu toto, fakt... očkujme, ale prekrývajme to liekmi, to nič, že to očkovanie bolo tým pádom zbytočné, hlavne že sme si splnili povinnosť a decko zaočkovali. Či sa naozaj vytvorili protilátky a aké má dieťa následky už nás vôbec nezaujíma. Určite to všetko pohnojil príliš alternatívny rodič z chorou snahou žiť nepochopiteľne čo najviac bio a bez chémie. 😒 Úplnou čerešničkou sú tzv. očkovania pod dohľadom v nemocnici, keď do dieťaťa pre istotu napchajú všetko možné, antihistaminiká, kortikoidy, paracetamol a neviem čo ešte, aby vôbec to očkovanie prežilo, ale následne už nikto neskúma, či si jeho organizmus po takomto guláši chémie vôbec nejaké protilátky vytvorilo, každopádne hurá, zaočkovali sme! 😖
@halienka my sme si febrilakmi presli-maly bol v bezvedomi,nedychal-cely zachvat trval cca 5 minut,ale skoncili sme na detske JISKE-pre istotu-ale co chcem povedat-odtvedy presli cca 2 roky,nastudpvala som si aj s mm ozaj vela o nich,pokecala s vela maminkami co ich deti nimi presli a co som sa dozvedla?
-ze aj im aj nam vznikli pri prvom vzostupe teploty a pri pomerne nizkej teplote-nam pri necelych 38,im pri cca 38-38,5-to su teploty kde ani klasicka medicina este neodporuca davat lieky na zrazanie teploty.
Vzdy to bolo spojene so zimnicou,studenymi koncatinami a nahlym vzostupom horucky-tak nahlym ze rodic ani nestiha zareagovat, vacsinou sa krce objavuju v noci cca okolo 22-23h-a rodic uklada na spanok na pohlad zdrave dieta.
Teda nie vysoka horucky ako taka,ale jej nahly vzostup ,spojeny so zimnicou,studenymi rukami a nohami je nebezpecny.
Akonahle dieta uz dosiahne,vrchol horucky,riziko febrilakov kleslo takmer na nulu a hlavne dalsie dni uz febrilky v podstate nehrozia- nebezpecny je prvy den horucky-prvy vzostup- a teplota nemusi byt vobec vysoka-vsetky pripady ktore poznam sa udiali takto a aj na Motole v Prahe maju tieto skusenosti-to si zas zistovala MUDr Elekova-staci jej napisat meilik a pokect s nou 🙂 -to mi dalo vela-na moju psychiku dost narusenu toutu skusenostou.
Panadol-paracetamol je uplne nevhodny,ked uz tak ibalginove typy,ale ozaj az ked horucka dosahuje cez 39.
Horucka je zakladny mechanizmus oragnizmu ako bojovat s bakteriami a virusmi-ked do toho stale zasahujeme,telo tuto schopnost straca-vid mnoho dospelakov,ktorych telo uz stratilo schopnost vytvorit si horucku.
Bodaj by nie,ked od detstva nasim telam branime branit sa-a mnoho mamin uz pri 37,5 zasahuje a zraza"horucku"-staci si precitat MK a otazky mamin--ako zrazit 37,5 horucku,vypocut si rozhovory na ihriskach kde si to mamicky radia.
Mysim si, ze dnes ak su extremy, tak su hlavne v smere skoreho zrazania,nie neskoreho. 😝 .
Máte úplnú pravdu v tomto. A čo viem, f.kŕče môžu prísť nie len pri rýchlom nástupe teploty, ale aj pri rýchlom zrážaní teploty. Preto sa odporúča pri vysokých teplotách - nad 39 - najprv zábal a nie na končatiny, iba na trup. S tým paracetamolom máte tiež pravdu... To sa aj ja divím, že toto môže dr. odporúčať. Do 38,5 som tiež nikdy teplotu nezrážala. A to mám skúsenosti s vysokými teplotami - dcéra keď má zápal hrdla, teploty do 40. Ale po očkovaní nie, vtedy nemala teploty.
Ale tak je to myslím aj na mamičkách, ako sa informujú o týchto veciach... Neriadiť sa tým, že jedna pani povedala, ale treba si info overiť. Je toho všade dosť na nete.
Ale určite by som nenechala dieťa s teplotou vyššou ako 38,5 iba tak a nečakala, kedy klesne. To už nie je dobrý postup. A keď bola malá v teplotách, budík ma budil každú hodinu aj v noci a kontrolovala som ju.
@halienka mamička nenapísala,čo predchádzalo očkovaniu...tj.anamnéza a prepáč ak niekto zráža dieťaťu teplotu v najvyššom štádiu alebo ho nechá v ňom čkvariť ,čo je obrovská chyba lebo aj teplota má svoj vyznam len po určité štádium,ale už v štádiu hyperpirexie je to život ohrozujúci stav a takéto dieťaťko musí byť v špitály pod dohľadom ,nehovoriac že je zahájená infúzna liečba ,ktoru sa dieťa rehydratuje a aj chladí,ak by mamička postupovala ako má a na zníženie teploty nepodávala viť,C ,určite by sa predišlo takýmto veľkým škodám a toto sa stáva aj pri iných ochor.ak sa postupuje prepáč úplne hlúpo a necháš dieťaťu piecť mozog,toto nie je utópia a sú to aj dosť veľké problémy aj u dospelých.ktorý vo veľkých horúčkach chodia do práce a potom končia na neurológiach a z vlastnej praxe mám pprípad ,kedy nám klientka úplne ochrnula aj dýchacie svaly a musela byť napojená na umelú pľucnu ventiláciu....takže bohužiaľ,ľahko je postupovať podľa popisu od amatérov na koníku a potom dôsledky hádzať na zdravotníctvo alebo očkovanie....
@kaja73 nie vždy platí čo je napísané v knihách...a bohužiaľ aj pri nižších teplotách sa to môže stať....a detičky mávajú aj nato predispozíciu....,ale ja tu nemôžem vypisovať celú kazuistiku klientov...a kto nemá záujem liečiť svoje dieťa adekvátne ,je to aj zbytočné a mám pocit,že zbytočné je aj naše zdravotníctvo...stačia nám šarlatáni,ktorý nás nadopujú céééčkom a budeme zdraví...
@kvieta ak máš teplotu 38,5 a podáš liek.na zrazenie ,tam by som čakala 24 hodín...ak neklesne šup.k dr,každá teplota,ktorá nejde aspoň o pol.st dolu trebaísť k dr.pokiaľ neklesá aj ako matka budem mať väčšiu istotu ak dieťa bude 24 hod.sledované ,ja sama by som takéto extempóre neriskovala,duplovane decké telíčko je iné ako dospelý ,u dieťaťa dlho všetko vyzerá ok,ako mamička povedala bolo čulé...to je chyba ,to neobstojí ,preto sú detičky špecifikum ,pretože veľmi dlho je u nich bez vážnych príznakov a potom sa zrazu zbortí celý org.....denne majú na jiskách detičky ,ktoré su tam na sledovanie na 24 hod. s teplotami...kde sa zahajuje adek.liečba....a detičky sú bez následkov...
@aristka a co je adkvatne liecenie?....lebo mne nasa dr. (kaze nezrazat teplotu do 39)......a som rada, ze konecne som nasla lekarku, kt. vie aj rpeco to tak je......a viem porovnat, nakolko, predtym, ked som zrazala uz pri nizsich teplotach, choroba nielenze naplno prepukla,a le tvala najmenej tyzden!!! .....teraz ak teplotu 38,5 nezrazim, do 2 dni je po teplote aj po chorobe......nad 39 teplotu zrazam, ale ked som povedlaa, ze tpelota ide dole len o 3 dieliky, vsetci dr. mi vtraveli, ze co chcem, ze ved aj to je uspech...... ( a ak zrazat tepltou, tu 39 stupnovu, nie 38....tak sa vyhnut paracetamolu, lebo nielenze zastavime telu v boji s virusom, ale speje to aj k rychlejsiemu sireniu bakterii...).......
od akej teptoy ty odporucas zrazat a ako? (teda, ako lekraka, lebo tak yvsupujes, neviem, ci nou si) dakujem

@aristka chceš povedať že po očkovaní do nôžky ochrnula malej ruka??? to snád nemyslíš vážne? no ano dali sme to dokopy po 3 mesiacoch cvičení a plavaní. našťastie. lenže my sme nemali len tu ručku, ale aj regres vo vývoji, vysoké horúčky, apatiu...