icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

alice107
6. jún 2013

@aristka je vidiet ,ze pises profesionalne a take odporucania v oblasti zrazanie horucky som dostala tie z aj ja od lekarov.je mi smiesne,ze tu ti odporuju mamicky,ktore vzdelanie ani prax zjavne v medicinskej oblasti nemaju.je jasne,ze ich nepresvedcis o tom, ze postupovali nespravne pri zrazani teploty.
prave preto aj tejto debaty sa nezucastnuju lekari .debatovat s neodbornikom o odbornej otazke je tazke.hlavne ked ten neodbornik nie jej pristupny realnym argumentom.a toto je zial aj casty jav v ordinaciach lekarov,ked rodicia namiesto toho,ak maju pochybnosti,aby si zistili nazor aj ineho lekara,casto dehonestuju odbornost toho svojho a oponuju mu sami,bez odborneho poznania veci.a ked nejak poskodia sami zdravie svojho dietata neodbornym zasahom,casto maju tendenciu zvalovat to na neodbornost lekara.

kaja73
6. jún 2013

@aristka osobne veci riesim inak-ak ma maly teplotu viac ako den-a je mi jedno ako vysoku-idem k Dr-a dame spravit CRP a stery z hrdla a nosa. 😉
-necakam 3 dni ze co bude nebude-ved taky betahemolyticky streptokok narobi paseku aj pre 37,5 🙄
vyska a dlzka teploty nie je nic smerodatne-ja som mala ako dieta miernu teplotu dva dni-pri mori -neriesilo sa to-ved nebolo ani moc ako-a nasledok som si niesla 2 roky-pendepon som z toho brala rok.
vazny stav moze byt aj pri teplote 37,5-moze to byt napr zapal pluc a ak trva 37,5 viac dni a opakuje sa vela krat za mesiac-moze to byt aj leukemia...................a horucka 3 dni 40 stupnova moze byt len banalna 6 choroba.
Ale faktom zostava,ze horucka ma svoj vyznam a pri infekte je nepostradatelna a potrebna.
Z osobnej skusenosti viem ze viac deti malo tu istu chorobu-nakazili sa navzajom-jedemu sa horucka nezarazala-mal do 39 horucku presne 28 hodin,bol pocas plny energie a rychlo bol fit.
Dalsim mamicky zrazali a mali teplotu 4 dni-skakavu-po podani nizsiu,potom sup hore a tak dokola,deti boli viac unavene -telo potrebovala az 4 dni na ustup choroby-deti boli este dlho zoslabnute.
Proste tu nepatia ziadne vseobecne pravida-typu tri dni a dost,ci pol stupna ked nejde dole tak......
A zaraz zacina valznymi obkladmi na trup a celo,nie chemiou-to je posledna moja volba.
A cecko je ozaj fajn pri chorobe-mala by si to skusit a mozno budes prekvapena.
Nie vzdy to co sa uci v skole je jedine spravne,rieseni moze byt viac .....
vychovavas 3 deti a nemas pedagogicku fakultu-ako to dokazes?
Nik ti neubera pravo vychovy,aj ked na to nemas vzdelanie. 😉 pruser vo vychove tiez moze mat strasidelne nasledky.
nepodcenuj rodica...........chybu moze spravit rodic,tak aj lekar, ci lekar-rodic.
A pravdu moze mat aj clovek z osobitky.
To len na zamyslenie

aristka
6. jún 2013

@alice107 bohužiaľ,zdravznotníctvo je kvantum ľudí a to zamená aj takých ,ktorý majú menej znalostí či z praxe alebo sa im nechce stále študovať nové poznatky..preto stále hovorím aj okolo seba,keď som si neni istá od jedného pýtam sa u druhého..pokiaľ nebudem mať istotu a to aj pri iných diagnozach...to nie len čo si vygooglim,nato treba aj prax...preto aj v špitáloch nerozhoduje jeen ,ale kolégium ľudí o zdraví človeka....a máš pravdu darmo vysvetlovať.....,ale aj ja som matka a v živote by som si nedovolila riskovať život svojho dieťaťa a som rada,že aj moje okolie a to mi je najdôleitejšie....

aristka
6. jún 2013

@kaja73 hovoríme o teplote ,nie o iných príznakoch ,to je niečo iné....najmä ak ide o dýchacie problémy....nato pozor...lebo detičky môžu mať aj teplotu bez iných príznakov....a nikto to nevie vysvetliť a nemusí ísť o zúbky ... 😉

aristka
6. jún 2013

@kaja73 moje deti sú chvalabohu zdravé... aj bez cééčka a iných liekov aj kiahne sme prežili bez cééčka.....nato treba zdravý rozum....a atb sme mali raz v živote a to najstarší má 10rokov....lebo pri všetkom postupujem podľa zdravého rozumu 😉

kaja73
6. jún 2013

@aristka tak si to vaz,ale ver ze to nie je dosledok spravnej liecby-ze ich nemavas chore-ved nebyvate chori-tak aka liecba?
ja som robila to iste pri prvom co pri druhom synovi a prve takmer 3 roky boli uplne ine-s druhym sme pocas 20m boli uz 3 krat v nemocke. 😔
prvy bol chory prvy raz ako 2,5 rocny-aj to mal len nadchu. 😉
-ale odkedy veci robim s druhym synom inak-tak ako sa to tebe asi nepaci -uz je to aj druhym synom lepsie a snad to vydrzi.
takze bud len rada a nech vam to zdarvie vydrzi-lebo ked sa to zacne srat.........budes hladat riesenia aj tam kde teraz ani len nepozres.

aristka
6. jún 2013

@kaja73 samozrejme ,že sme mali aj choroby....,ale nikdy by som s ich životom nehazardovala...a stále hovorím ,ak som si nie istá idem k dr......a tak by to malo by u všetkých,to nie je machrovstvo hazardovať zo životom svojich detí....a k tomu liečeniu patrí aj alternatívna medicína ,ale od ľudí.ktorí niečo o tom vedia a nie si vygooglia na internete....a dúfam,že vám to zdravie vydrží... 😉

kaja73
6. jún 2013

@aristka dufam aj ja 🙂
maly si to odskakal uz ozaj dost. 😢
A my,ako rodicia,sme hladali,patrali,radili sa.....s mnohymi lekarmi-to mi ver. ale nepomohlo-preto vzdy hovorim-nesud,kym nechodis v topnakach toho druheho.
-hazard-to j co-ked zrazam uz 37,5,alebo ked nezrazam 40,ked ockujem vsetko mozne aj nemozne,alebo ked neockujem nic,ked davam cecka vela,alebo ked nedavam vobec--............. kde je zlaty stred???-ani ten nemusi byt spravny-aj ked je ospevovany.
a zdravy rozum-to je co?- pre kazdeho nieco ine-nieco nehmatatelne,pravdu totiz moze mat aj mensina-vid -zem je doska. 😝

adsumus
autor
6. jún 2013

40°C bez zrážania, tak to je strašne smutné. ☹ ☹ ☹ To vám kto radí také veci? 😠 Ten, čo vám radí neočkovať?

aristka
6. jún 2013

@kaja73 ,ale to sa potom vraciate do stredoveku...,ale tam bola jedna výhoda,že bola čistejšia zem a nevýhoda umierali deti a ľudia sa dožívali 30 až 40 rokov ...a v našom znečistenom svete by sa nedožili ani toľko...a túto čo píšu idú ich liečbou a šarlatánstvom...všetko je odtiaľ potiaľ....preto ak sa niečo stane ,nech rodičia povedia potom pravdu ako postupovali doma a nie trištvrte vecí zamlčia a potom sa to zvalí na zlé zdravotníctvo....a pozor aj homeopatia sú lieky a ak ich dáva niekto neodborne...lebo niekde písali narobia veľa škody...inak držte 🙂 sa

kaja73
6. jún 2013

@aristka moc som nepochopila o com teraz pises-ja prispievam za seba,nie za skupinu ludi 😕
cim sa vraciam ja konkretne do stredoveku-tym ze som sa radila s kopou lekarou a nepomohli nam?
tym ze sme si poradili potom sami?
Alebo prikladom, ze ludstvo sa proste moze myliit,tak ako sa mylilo pred davnymi rokmi a myselo si,ze zem je doska?
Dnes sa uz velky omyl nemoze stat?
Soory ozaj som ta teraz nepochopila-ja sa urcite do stredoveku nevraciam. 😉 si sa moc netrafila 😉
Ale nevadi.
Pisane slovoje matuce a mozno osobne by sme sa viac pochopili. 😉
Ja tu ozaj neprispievam za nikoho ineho-za ziadnu skupinu-to ze niekto iny z "nas" robi skupinu a vyhodnocuje slovo jedneho za slova skupiny. 😝 a potom tie slova vklada do ust ineho je trochu odveci.
nespomnala som tu homeo,sarlatanstvo,nikdy som lekarovi neklamala,nezatajila-ked sa opytal tak sa aj dozvedel,s nasim pediatrom mam nadstandartne vztahy......a som aj clovek z odboru-a nielen ja z nasej rodiny.
tieto tvoje slova,mi pridu ako slova dakej skupine-ja vsak nie som clenom ziadnej 😉

aristka
6. jún 2013

@kaja73 ani ja.... 😉

irenkask
8. jún 2013

V dokumentoch určených len pre zdravotnícke orgány sa zistil vysoký počet dojčiat / detí zomretých krátko po injekcii vakcíny Infanrix hexa (6-v-1 DTaP-HB - IPV - HIB). Taktiež záznamy o mnoho závažných nežiaducich účinkoch. 1271-stranová GlaxoSmithKline (GSK) 12 2011 "správa" bola objavena belgickou strážnou skupinou a diskutovali o nej už v decembri 2012 na tlačovej správe (v angličtine).

GSK 2008 Infanrix hexa ™ monografia priznáva, na str 11: ". Extrémne zriedkavé prípady náhlej nečakanej smrti (SUD) [obvykle nazýva SIDS] v tesnej časovej súvislosti s očkovaním Infanrix hexa ™ boli hlásené v prvom roku života", ale , pre pochopenie celkového možného rozsahu úmrtia a poškodenia, odporúčame, aby ste si prečítali belgickú tlačovú správu (3 strany plus odkazy), ako aj nižšie uvedené informácie.

Boli poskytnuté dve tabuľky s celkovo 36 úmrtiami medzi 23. októbrom 2009 a 22. októbrom 2011, najviac sa vyskytujúcich do troch dní po injekcii vakcíny Infanrix hexa-:

Dole su dve tabuľky ( z údajov v tomto dokumente), ktoré nám ukazujú jasný signál farmakovigilancie: nerovnomerné časové rozloženie úmrtí po Infanrix hexa, s jasnými koncentráciami fatálnych následkov v prvých dňoch (alebo hodinách) po vakcíne:
-------------------------------------------

22 úmrtí po podaní očkovacej látky Infanrix hexa oznámené GSK medzi 23.októbrom 2009 a 22. oktobrom 2010.
(Teda 36 zomretých dojčiat v období 2 rokov ... ale vieme, že iba 1-10% z vážnych vedľajších účinkov vakcín, sa berú do úvahy!)

Tlačová správa tiež poznamenáva, že "viacj než 37 ďalších úmrtí detí nebolo zaznamenaných pretože vakcína bola zahájená v roku 2000, celkovo vo výške minimálne 73 úmrtí dojčiat." A informuje o tom že, "viac ako 825 rôznych typov komplikácií a nežiaducich účinkov bolo tiež uvedených. "

GSK Infanrix hexa ™ sa v súčasnej dobe bežne aplikuje do 2 -, 4 - a 6-mesiac starých detí, vakcína bola predstavená vo februári 2009. Otázne je, prečo sa nepoužíva v USA , či iných kanadských provinciách a teritóriách. Zdá sa, že rovnako ako u chrípky, ide o výstrelok zdravotníckych pracovníkov, zrejme ide o testovanie nových vakcinačných zásad, ktoré sú ešte viac donucovacie ako obvykle. Zaujímalo by nás, ako dlho bude všetkým trvať odhalenie rizík.

adsumus
autor
8. jún 2013

Komu ešte stále nie je jasné o čo tu ide, pozrite si túto stránku. Je to Cirkev vedomého života a zastrešuje všetkých, ktorí odmietajú očkovanie, verí, že ľudské telo je posvätný chrám, ktorý sa nesmie dostať do styku s chemikaliami. Vstupné je 25 dolárov, deti zdarma.

http://www.newthoughtccl.org/

adsumus
autor
8. jún 2013
tin007
8. jún 2013

Ehm, ehm... tema je Zodpovednost za odporucania v zdravotnej oblasti, preco tu potom zakladatelka odporuca nejaku cirkev ci co to je?

petot
9. jún 2013

@kaja73 Samozrejme, že sa nevraciaš do stredoveku. Práve naopak, vymykáš sa 100 rokov prekonaným postupom mainstreamovej medicíny, a to je niečo, čo ich vždy strašne irituje 🙂 Múdri ľudia to majú ťažké, keď nejdú s davom, a v medicíne to platí trojnásobne. Pokrok potom trvá strašne dlho...

Myslím, že Tvoje postupy ohľadom horúčky sú "state of the art", v súlade s aktuálnym stavom vedeckého poznania. To, že nie sú v súlade so zažitou rutinou, je vedľajšie. O pár rokov budeš vidieť, ako tí, čo Ti radili pri každej príležitosti nadopovať dieťa liekmi, budú rozprávať "ja som to vždy hovoril/a, že horúčku netreba zrážať za každú cenu"... 😉

Na povzbudenie:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC129...

jerryjanka
9. jún 2013

@petot to bolo písané na mna ale ja nejak nemam potrebu sa tu obhajovať do úmoru ono sa to v par vetách lahko odsúdi - aj ked o tom ako postupujem houbeles vedia. 😉

adsumus
autor
9. jún 2013

@jerryjanka Na povzbudenie pridávam aj ja článok, ktorý znova upozornuje na riziko nadužívania rôznych vitamínových doplnkov. Opakovné študie poukazujú na to, že ľudia užívajúcí vyššie množstvá vitamínových doplnkov, mávajú častejšie rakovinu a vyššiu umrtnosť. V tom článočku sú všetky tie štúdie pekne pospomínané.Dalej je tam uvedené,že príliš veľa antioxidantov môže narušiť produkciu a deštrukciu voľných radikálov, ktoré tiež majú v organizme svoju funkciu, ničia baktérie a nové rakovinové bunky. Vedci to nazývajú"antioxidantový paradox". Nech je ale dôvod akýkoľvek, udaje hovoria jasne, vysoké dávky vitamínov zvyšujú riziko srdcových ochorení a rakoviny. Ked sa zakladateľa megasorbickej liečby pýtali, či vysoké dávky vitamínu C môžu mať nejaké vedľajšie účinky, odpoved bola nie.Jeho žena zomrela na rakovinu žalúdka a on na rakovinu prostaty. Vitamínové doplny sú umelo vytvoréné človekom a ako také majú svoje nebezpečenstvo.

http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2013/jun...

@petot Takže ako je to s tvojou zodpovednosťou? zvalíme to na vakcíny?

stardust
9. jún 2013

mna by zaujimala megaskorbicka liecba pri otrave hubami. Uvari si petot gulas z muchotravky zelenej a ukaze nam, ako sa z otravy vylize uzivanim vitaminu C?

jerryjanka
9. jún 2013

@adsumus to je presne to o čom hovorim ty tu ma hned davaš do suvisu s tym že deti rvem cečkom uhlovou lopatou každy den. a pritom som len napisala že ked su chore davam im cečko. ale lahko je odsudiť. Až sa tvojmu dieťatu niečo stane môžme si pohovoriť. Dovtedy ma prosim neoslovuj. 😉

adsumus
autor
9. jún 2013

@jerryjanka Vôbec ťa neodsudzujem, prečo si to myslíš? Som hlboko presvedčená, že všetkým, čo tu vypisujeme, ide o zdravie naších detí. Mali by sme spoločne hľadať pravdu a nie (sa) urážať.

jerryjanka
9. jún 2013

neodsudzuješ? no tak si prelistuj čo tu pišeš o ludoch čo neočkujú, nezražaju teplotu 38 a viac a užívajú alebo davaju uživať cečko. Potom ešte raz prídi a povedz že neodsudzuješ. sme podla vás nevzdelaní hlupáci. Tolko k tomu. Takže my dve sa nezhodneme - jedine ak ty raz priznáš že sme mali pravdu my, alebo ja priznám že máš pravdu ty. ale k tomu dôjde len v prípade že sa mojim deťom stane niečo z neočkovania a céčka alebo tvojim deťom z očkovania. A to dúfam nikdy nenastane a budeme vždy na dvoch lodiach. Dovtedy dovidenia. 😉

adsumus
autor
9. jún 2013

@jerryjanka Ja sama nezrážam do 38,5, ale iba prvý den a ked neprejde mašírujem k lekárke. Nepozdáva sa mi nezrážať 40tky a neisť k lekárke, ale to je len môj názor. Môžem hádam napísať. Naozaj ťa za nič neodsudzujem, ani si nemyslím, že ste nevzdelaní. Pravda býva vždy niekde v strede. Mne trochu chýbajú staré dobré časy-jablko do ruky, do druhej buchta a nech ťa nevidím až do večera. Teraz to je všetko príliš zložité, ešte raz-nič v zlom a ak máš pocit, že som sa ťa dotkla, nebol v tom žiadny úmysel.

irenkask
9. jún 2013

@jerryjanka No tak či sa stane niečo z neočkovania --- toto nik nedokáže preukázať keby sa čosi stalo že keby si očkovala tak by sa to nestalo, takže nik to nevie dokázať pretože očkovanie ti dáva len akúsi duchovnú istotu že máš pocit že si urobila akože dobre.
Ale ako ktoré telo vakcínu spracuje to je iba domnienka a v rovine myslím si ale ničím to nedokážeš potvrdiť alebo vyvrátiť.
Telo môže aj úplne rovnako reagovať aj v prípade že je očkované aj v prípade že nie je.
To je to božie tajomstvo prečo jeden tak reaguje po tej istej vakcíne a druhý úplne ináč.
Darmo si to lekári naplánujú že MALO BY to byť tak a tak a chrániť, vôbec ich tá vakcína nepočúva a robí si v každom tele čo chce ona.
U mojej vnučky boli 1 000% presvedčení že má tuberkulózu keď sa jej spravil ten zhluk uzlín na krku po druhej hexe , nasadili jej dvojo antituberkulotík a čakali dva týždne ako jej tá TBC hrča praskne.
Ale tá rástla do gigantických rozmerov a riadne stvrdla. A to mali aj sono snímky každý deň aj CT a vôbec netušili že je to nieže rakovina ale už metastáza.
A to si mala vidieť ako sa bála krčná brať z toho vzorku, povedala že v žiadnom prípade otvárať že ku tomu súhlas nedá.
Takže ich predpoklady majú nulovú výpoveď a keď sa niečo hrozné stane tak sú akurát posratí celý tím.
Tým som chcela povedať že ty sa vôbec neobávaj toho že dieťa môže dostať to proti čomu nie je očkované. 😉 😉 😉

irenkask
9. jún 2013

@adsumus Tu je len jeden malý problém ako aj u vakcín, je síce pravda že nič netreba preháňať a každý potrebuje iné množstvo vitamínu ako ten druhý .
Ale tak isto nepreukážeš že tú rakovinu by neboli dostali aj bez toho že by tie vitamíny napríklad neužívali vôbec.
To je to tajomstvo prečo nevieme všetko a keď sa zamyslíme o ľudskom tele nevieme takmer nič moc.
U človeka sa totižto nič nedá paušalizovať že tak alebo tak.
Ale jedna zásada by mala platiť, nenarúšať a zbytočne nezasahovať do imunity neprirodzeným spôsobom.
Zasahovať vtedy keď treba a je dôvod.
To je presne aj s tými prsníkmi tie trúby čo si dali odrezať prsia preventívne, no nemám ani slov. To by sme si mali preventívne dať vyrezať aj onú lebo kvázi nikdy nevieme či rakovinu nedostaneme. A chlapom oných aj s prostatou lebo tá tiež býva napadnutá zhubným bujnením.
Genetik mi jasne písal že aj to čo by mohlo byť dedičné nie je to tak vždy a pri dodržaní určitej životosprávy sa dá eliminovať aj to.
A ešte jedno, keď si odreže prsia si myslí že to nemôže ísť a pokračovať inde. Už samotný operačný zásah je pre telo ťažký stres a šok a práve ten môže vyvolať zhubné bujnenie. Ale nemusí. Je tam veľa okolností.

petot
9. jún 2013

@adsumus Dobre si ma pobavila, hodiť sem článok od Paula Offita 🙂 Vakcibarón, ktorého zisk z kontraktov s farmaceutickým priemyslom sa odhaduje na desiatky miliónov dolárov (on sám ho odmieta vyčísliť), a navonok sa javí ako ich mediálny frontman, začal písať celkom nezaujate o vitamínoch? 😀

adsumus
autor
9. jún 2013

@petot Ale ved ked píše proti vitamínovým doplnkom, tiež v sulade s tvojími konšpiráciámi, poškodzuje zisky farmafiriem. To mi ako vysvetlíš? To mu dovolia vypisovať proti vitamínovým doplnkom?

kaja73
9. jún 2013

@irenkask mna k tym vitaminom napada jedno-clovek k vyssim davkam pristupuje hlavne vtedy ak ma dake problemy-teda je dost mozne, ze taketo studie su uplne mimo,lebo u tych ludi bol PRVY problem a az potom vitamin.
Uvediem priklad-ak by som mala rakovinu,urcite by som zacala s injekcnym podavanim mega davok cecka-v takej statistike by som potom spadla do kategorie-brala megadavky cecka a mala rakovinu 😝 ale nebere sa tam ohlad, ze rakovina bola skor ako mega davky cecka.
a takto je to mozno vo vacsine pripadov ked clovek pristupi k vyssim davkam ci uz cecka,decka,acka.....ma na to casto uz existujuci zdravotny dovod.
To je ako zistovat co bolo skor-vajce ci sliepka,alzhaimer ci hlinik,vitamin ci rakovina............vsetko sa otocit ako sa chce a spravit zavery tak,aby spadali do predpokladaneho ciela autora studie.
Na kvalitny vyskum by mala byt velka skupina ludi co zacali v cca rovnokom zdravotnom stave a robila sa dvojito zaslepena ,placebom kontrolavana studia ,trvajuca viac rokov.
Toto sa napr nikdy nestalo s vakcinami.
Vzdy sa porovnali len ludia so starou vakcinou-verzus novou,ci mensim mnozstvom vakcin verzus vacsim ,alebo skor a neskor zaockovani....... a navrch to nebola nikdy dvojita zaslepena , placebom kontrolovana studia -lebo je to vraj neeticke ju robit s vakcinami -ale potom je tu vela pristoru ci uz pre nechceny ,alebo aj" planovany"omyl.

petot
9. jún 2013

@stardust Načo by to bolo dobré? Dr. Bastien to urobil dvakrát, a ignorantmi to aj tak nepohlo.