icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

alice107
13. jún 2013

@zeleny_cajik ja osobne sa nezaoberam civilnym,ale rodinnym pravom.ale lekar nie je zodpovedny za obsah vakciny.ani za to,ze dieta malo nejake vedlajsie ucinky,ktore su poipisane vyrobcom. kazdy lekar v de si plati povinne poistenie.ak by nejako svojim neodbornym konanim ci nedbanlivostou poskodil zdravie pacienta,tak plati pacintovi ,pripadne rodine,ak sud ho uzna vinnym a zodpovednym .
co sa tyka toho zakona, presne ho pozriem.ale tak ako som aj ja pisala,kazdy sa musi obratit so svojimi narokmi na sud.ak by sud vyriekol.ze stat je zodpovedny za nejake poskodenie obcana/distribucia poskodenej ockovacej latky napriklad/ ,tak stat ma povinost platit.ale nie za vedlajsie ucinky nejakeho ockovania.tie su presne uvedene a stat nema nic s tym,ze nejaky pacient bol poskodeny tymito ucinkami.

zeleny_cajik
13. jún 2013

@alice107 Stále si nemyslím, že by na tom nemecké a slovenské obyvateľstvo bolo v celoštátnom meradle veľmi rozdielne. To, čo má Tvoja spolužiačka na stole, nie je rozhodne reprezentatívna vzorka. Ja si poobede môžem prelistovať nemecké TV programy typu Life, Ab ins Leben, Verklag mich doch (neviem presne názvy, vždy to prekliknem, ale sú to také akože prábehy zo života) a tiež si poviem, že riadne tupý národ a bude to rovnako neobjektívn skreslené, ako pohľad tej spolužiačky.

Ale o inom. SKúsim situáciu obrátiť. Berme teda, že obyvateľstvo na SK nie je pripravené na slobodnú voľbu. Je však náš štát pripravený na súčasný stav, na povinné očkovanie? V situácii, keď lekári i farmakológovia priznávajú, že hlásenie n.ú. akýchkoľvek liekov, nielen vakcín, prakticky neexistuje, nefunguje, nikomu nechýba? Keď o podobnej úprave zodpovednosti štátu za škody spôsobené POVINNÝM očkovaním môžme iba snívať? Keď absolútne chýba súdna prax vymáhania nemajetkovej ujmy za pošekodenie zdravia? A tam, kde súdy bežia, trvajú desiatky rokov a štát nie je schopný a ochotný to zmeniť? Keď je zdravotníctvo ovládané finančnými skupinami a ovplyvňovaný farmafirmami a podľa toho sa prijíma legislatíva, ktorá sa mení vždy so zmenou vlády? Kde sú zákony v prospech ľudí iba papierom?
Darmo mám ja právne povedomie, keď je to právo stále nastavené nie na ochranu ľudí, ale štátu. Mení sa to veľmi, veľmi pomaly, jeden krok vpred a dva kroky vzad. Preto, pokiaľ ide o tak bazálnu otázku, ako je zdravie, by som zataľ ponechala rozhodnutie na ľuďoch, nie štáte.

zeleny_cajik
13. jún 2013

@alice107 mylis sa, naroky riesi v prvom stupni Versorgungsamt. Pozri si ten zakon.
Ohladom zodpovednosti lekara a vyrobcu, to ma poucovat nemusis, o stranu dozadu som sa k tomu vyjadrovala pre nikimax, len ma zaujimalo, ci v pripade vyplatenie nahrady si stat uplatnuje regresny narok voci lekarovi, ak bolo poskodenie dosledkom chyby lekara, resp. voci vyrobcovi, ak bola napr. vakcina kontaminovana pocas vyroby. Pripadne, ci sa toto skuma uz v tom prvostupnovom konani a ci sa v dosledku tychto zisteni napr. krati nahrada. Ale to je skor otazka na cloveka z praxe.

petot
13. jún 2013

@greenline To je ináč zaujímavé, čo píšeš: Keď ide o očkovanie, tak odporúčania WHO sú ako posvätné zvitky, skoro by jeden povedal, že podľa nich sa prepisujú zákony. Ale keď ide o práva a zdravie rodičky a toho istého dieťaťa (na ktoré si už "brúsia ihly") pri pôrode, tak tam sa na ne vykašleme.

petot
13. jún 2013

@zeleny_cajik V Nemecku dokonca netreba dokazovať príčinnú súvislosť! Odškodňovanie prebieha na základe pravdepodobnostného posudzovania. Majú tam príručku, ktorú vydáva myslím Paul Ehrlich Institute (niečo ako ŠÚKL u nás), a v tej sú uvedené všetky nežiaduce účinky, ktoré pravdepodobne súvisia s tou-ktorou vakcínou. Ak žiadaš o odškodnenie a nežiaduci účinok je tam uvedený, tak sa odškodnenie uznáva a nič nemusíš dokazovať! Aspoň také mám informácie.

petot
13. jún 2013

@greenline Prosím Ťa, k tomu tetanu máš aj nejaké zdroje?

alice107
13. jún 2013

@zeleny_cajik ja zijem v nemecku a preto viem,ze maju dobre pravne povedomie na rozdiel od obyvatelov slovenska,ktore je katastrofalne.a viem to aj z vlastnej skusenosti v praxi na sk.a na margo serialov z de ako si uviedla, z de,ja nepozeram podobne relacie .
takze neviem,ake su tam pribehy.to na akom programe bezi?
a co sa tyka pohladu tej spoluziacky ,je to kvalifikovana pravnicka,ktorej pohlad je pohlad odbornika v tej praxe.
na margo,ze chyba akakolvek prax vymahania majetkovej ujmy za poskodenie zdravia,tak to nie je pravda ale na sk obyvatelstvo nepodava zaloby za poskodenie zdravia v takom rozahu,ako je to vzap.casti eu ci dokonca v USA.ale odbornici advokati aj na sk existuju a aj sudcovia .nebudem sa vyjadrovat k tvojmu tvrdeniu, kym je sk zdravotnictvo ovladane.len sa ty spytam.mas na to dokazy,alebo je to len tvoja domnienka?
mas pravdu v tom ale,ze na sk zial sa casto menia zakony podla toho,kto je pri vadnuti.takze opät je to o mysleni ludi,kde este sk nie je pripravene na taku demokraciu,ako zapadna cast eu ma.neviem presne,ake skody sposobene povinym ockovanim mas na mysli.
mas pravdu v tom,ze na sk su este velke prietahy v konani na sudoch.to je velky problem poskomunistickych krajin ,teda aj na sk.neviem co tym myslis,ze pravo je nastavene nie na ochranu obcana,,ale statu.?
no,otazka ponechania na voli a rozhodnuti obcana zodpovednost za svoje zdravie ma aj na sk kazdy sam.ale prave nevyspelost pravneho povedomia sk populacie sposobuje, nemoze byt ponechane na uvahe obcana taka vec,ako rozhodovanie o ockovani. ty mas inu mienku,ale ver mi,ze ja na zaklade poznania konani obyvatelov na sk viem,ze by to bola velka chyba. v de sa ucili samostatnosti v konani a rozhodovani a vzati zodpovednosti za seba dlhe desatrocia. to na sk absentovalo .takze bude trvat aj na sk desatrocia,aby prisli k podobnemu vysledku ako je teraz v de.

zeleny_cajik
13. jún 2013

@petot to vazne? To je velmi zaujimave, to si idem porad vyguglit. Dik za info.

alice107
13. jún 2013

@petot poznas konkretny pripad takeho odskodnenia ako si uviedol? a ak ano,v ktorom kraji to bolo?prezoze v de len sud moze rozhodnut o odskodneni a musi to byt dokazane,ze sa skutok stal amusia byt samozrejme aj dokazy..ziadna priucka nemoze byt nadradena zakonom.velmi ma zaujima zdroj,z ktoreho si tieto poznatky cerpal.

alice107
13. jún 2013

@zeleny_cajik ty necitas pozorne.uz som pisala,ze lekar nemoze byt zodpovedny za to,ake ma zlozenie vakcina.stat si teda nema ani aky regres uplatnovat.

zeleny_cajik
13. jún 2013

@alice107 nie, to ty necitas pozorne 😉 hovorim o zodpovednosti lekara za nespravne podanue vakciny (v nespravnom case, nespravnym sposobom) a o zodpovednosti vyrobcu vakciny za jej obsah. Dve rozne veci. Nespajaj ich.

alice107
13. jún 2013

@zeleny_cajik citala si ten zakon co si mi uviedla cely? ak ano,tak asi nie novelu ,ktora bola zo dna 20.3.1013 .

greenline
13. jún 2013

@alice107 a kde som tvrdila že všetky problémy sú všeobecné a plošné? žena by nemala cestovať po celej republike aby našla pôrodnicu kde jej láskavo dajú dieťa po pôrode skin - to skin. mala by to mať automaticky v každej pôrodnici..už len keď porovnávaš možnosti pôrodu v nemecku, rakúsku a na sk je to veľmi veľký rozdiel. na slovensku si nemôžeš zvoliť slobodne ani polohu. viem o čom hovorím, evidujeme niekoľko prípadov kedy primár nemocnice poslal ženu, ktorá prišla dopredu prejednať svoj pôrodný plán, rodiť domov čo je podľa mňa fakt strašné. neviem, možno tebe to pripadá normálne 😖

sirinka
13. jún 2013

😝 boze mne su tie reci o pravnom povedomi nejako trapne povedome...

greenline
13. jún 2013

http://candigliota.blog.respekt.ihned.cz/c1-599... keby sme sem namiesto slova "českých" dali slovenské, bolo by to rovnako výstižné

a pre silné žalúdky tento záznam z ČT jedná sa o ilustráciu toho ako je "jednoduché" vysúdiť si svoje práva aj v prípade, že lekár skutočne pochybil a časť špičkových odborníkov sa postaví na stranu ženy:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/137951-...

zeleny_cajik
13. jún 2013

@alice107 Domienavm sa, že som mala k dispozícii aktuálne znenie, ale kľudne ma vyveď z omylu.

Presne ako píšeš - nežiješ na Slovensku, žiješ v Nemecku. Kedy si tu bola/žila naposledy? Ono sa totiž veľa zmenilo aj za posledných 5-7 rokov a stále sa mení. Nemôžeš hodnotiť národ ako taký na základe hodnotenia jednej osoby, nech je akokoľvek odborník.

Keby si tu žila, asi by si sa nepýtala, odkiaľ viem, resp. sa domnievam, že zdravotníctvo je ovplyvňované finančnými skupinami. Slovensko je malé, každý pozná každého a v podstate každý, kto číta noviny, politické blogy, glosy a sleduje dianie, pozerá sa na všetky nezmyselné zmeny v zdravotníctve (aj v iných oblastiach) a položí si otázku qui bono, má v tom jasno. Že nikto nič proti tomu nerobí, že sa nikto neozve? Ľudia sú rezignovaní, pozri sa, ako dopadla kauza Gorila, nástenkový tender, hlas podobný Ficovi a pod. Dôkazy boli... a bol aj jeden taký generálny prokurátor ....a všetky kauzy skončili skôr, ako sa začali... ešte má niekto chuť sa ozývať?

Trochu ma unavuje, že sa pýtaš, aké škody spôsobené očkovaním mám na mysli. MYslím, že bolo jasné, o čom táto výmena názorov je. Ale pre upresnenie - mám na mysli nežiadúce účinky a to také, ktoré sú uvedené v letáku, t.j. aspoň te oficiálne, ku ktorým sa priznáva aj výrobca vakcín. O tých sa bavím v súvislosti so zodpovednosťou štátu, v ktorom žiješ, ako o vzore pre štát, v ktorom žijem ja. Potom sú ešte tie, ktoré doposiaľ výrobcom ani odbornou obcou všeobecne uznané neboli (napr. autizmus) a tie, ktoré sú spôsobené napr. chybou pri výrobe vakcíny (nedávna kauza kontaminácie výrobného prostredia).
Ohľadom súdnej praxe - je naozaj mizerná. Práve preto, že ľudia sa nesúdia. To nie je otázka právneho vedomia, to je otázka dôvery v právny systém, v súdnych znalcov, otázka nákladov na niekoľkoročné spory. Realita je taká, že na takéto spory treba naozaj skúseného právnika, ktorých je málo a sú nedostupní pre strednú vrstvu.

Máme proste rôzny pohľad na vec a ani jedna tú druhú nepresvedčíme. Ty tvrdíš, že slovenský občan nemá dostatočné právne vedomie, aby bol pripravený robiť rozhodnutia o svojom živote a zdraví a ja tvrdím, že vedenie tohto štátu nemá dostatok politickej kultúry a spoločenskej zodpovednosti, aby prijalo vyvážený systém kontroly a zodpovednosti v oblasti zdravia. Rozdiel je v tom, že kým každý rozhodujeme sám za seba a sám si znášame dôsledky tohto rozhodnutia, štát rozhoduje za nás, ale zodpovednosť za dôsledky jeho rozhodnutia znáša zas len ten človek. A ten chudák ani nemá dostatok právneho vedomia, aby sa v prípade pochybenia štátu vedel brániť... Takže trvám na tom, že aj pre SK je slobodná voľba lepšia možnosť.

alice107
13. jún 2013

@zeleny_cajik som na slovensku casto.to nie je iny kontinent.naposledy som tam bola minuly tyzden.rano letis,vecer sa vratis. 😉 poznam pomery na sk rovnako dobre,ako ked som tam zila nastalo.
takze vidim v praxi a normalnom zivote,ake su pomery na sk. preto tvrdim,ze obcania na sk maju slabe pravne povedomie . a vobec s to rokmi skor nemeni k lepsiemu. preto mam nazor na povinne ockovanie na sk ake mam.
tie politicke kauzy co si pomenovala su aj podobne v inych statoch.pozri na raziu policie na urade vlady v cr. tam predsa len situacia.aj ekonomicka.ale vsetky postkomunisticke krajiny si nesu so sebou dedicstvo korupcie,nesamostatnosti velkej casti obyvatelstva.vidim tu na mk ako su neschopne mohe zeny si vybavit zakladne veci na uradoch,ale maju male pravne povedomie ohladne zakonov v oblasti pracovnej,socialnej,danovej atd.a to vidim aj na sk v realnom zivote.
poviem ti zasa jeden priklad ,aby si videla kontrast ako riesia veci nemci a slovaci.jedna slovenka zijuca vde ziadala radu na jednom de portali ohladne pracovneho a socialneho prava.zakladne veci,ktore nemci vedia.a ka nie,idu sa spytat pravnika,ci to vydebatuju so zamestnavatelom.v tomto duchu jej odpovedali aj pisatelky na tom portale.takze ja z praxi vidim ,aky rozdiel je v zmyslani a konani na sk a de.hoci ovladala perfektne nj ,nebola schopna si zakony nastudovatci sa spytat tam,kde ma.
ano,mame rozdielny pohlad na vec,ale to je bezne.a uplne v poriadku.no,mas ciastocnu pravdu v tom,ze na sk je slaba dovera v justicny system.ale na druhej strane ja z praxe viem,ze podania obcanov su casto amaterske,nevypracovane pravnikmi.a aj dokazy nedostatocne.sud musi ziadat doplneniaa to proces predlzuje.ja viem o com pisem,ver mi.to je znamka nedostatocneho pravneho povedomia spolcnosti a toho,ze sa neobracaju na odbornmikov,a potom nariekaju,ze sa nemozu domoct sprvodlivosti.o pravnej pomoci statu sme uz pisali,netreba to rozoberat.
ja nedam nic na rozne konspiracne teorieo vyrobcoch ci distributorch ockovacej latky.na ma platia dokazy.a tie som nikdy od stazujucich sa nevidela.
poslanci NRSR prjali zakon aky prjali.necudujem sa im v tomto.hoci som za zodpovednost kazdeho jedinca za svoj zivot,tak viem,ze na sk je velka väcsina ludi,co nema tusenie,co to znamena. a keby ockovanie bolo dobrovolne,tak by by v niektorych lokalitach vypukli nakazlive chorby.pretoze nepovinne ockovanie chce zrelych jedincov.nie spietacov konspiracnych teorii o mafiach v zdravotnictve ci firmach na vyrobu ockovacch latok.tu v de nepocujes take reci .chod na forum blauespony. ci tam uvidis taketo spravanie sa zien ako tu na mk. .ato sa tyka aj ockovania.
takze ja som za nepovinne ockovanie vo vyspelej spolocnosti.ale na sk je spolocnost v zodpovednosti za svoje zdravie este v plienkach.ked vidim v de na svojej rodine,priateloch a znamych ako idu na prventivne prehliadky uplne priodzene,tak vidim na sk,ze len mala skupina ludi je zodpovedna a ide.
takze aj to je priklad,aka vyspela je spolcnost na sk co sa tyka schopnosti postarat sa o svoje zdravie a prjat aj zodpovene rozhodnutie.

zeleny_cajik
13. jún 2013

@alice107 Jaj, no ja o voze ty o koze, nerozumieme si.
Nepísala som nikde o konšpiračných teóriách, na tých nefičím. Ale žijem v slovenskej realite denno-denne, mám rodinu, priateľov a známych, ktorí z titulu svojho zamestnania či biznisu sú pri niektorých rozhodnutiach celoštátneho významu a vidím, čo sa deje. Odmietam všeobecnú kriminalizáciu lekárov, ale mám s nimi natoľko bohaté skúsenosti, že si nerobím ilúzie ani o všeobecnej morálke a odbornej úrovni tohto stavu.

A zas zovšeobecňuješ. Úroveň právneho vedomia Slovákov posudzuješ podľa neschopnej klientky, úroveň Nemcov podľa svojej rodiny a priateľov, o ktorých predpokladám, že sa pohybujú v inej spoločenskej vrstve, ako tá klientka na Slovensku. To je nefér, nemyslíš?

Áno, naša mentalita má pozostatky bývalého režimu, ale žiaľ, tie sa prejavujú najmä a najhorším a najškodlivejším spôsobom vo vrcholovej politike, tam, kde sa robia rozhodnutia, ktoré sú ovplyvnené všetkým možným, ale záujmom o občana hádam najmenej. Veď sa na ten parlament pozri zblízka, človek po človeku. Fakt veríš tomu, že vedia, čo robia? A prečo má byť moje zdravie a zdravie mojich detí v rukách týchto ľudí?

A k riziku vypunknutia epidémií na SK. Mám pocit, že práve neočkujúci rodičia patria k tým, ktorí na svojom právnom vedomí pracujú, majú informácie, starajú sa o svoje zdravie (teraz nehovorím o agresívnych jedincoch na tejto stránke, našťastie to nie je repre vzorka). Riziko epidémií vidím možno v slabších spoločenských vrstvách, v tých, o ktorých právne vedomie sa tak obávaš. Lenže práve takíto ľudia budú skôr patriť k tým, ktorí sa hlbšie nad problematikou zamýšľať nebudú, nebudú si komplikovať život kritickým prístupom a keď lekár povie, tak zaočkujú.

mano5
14. jún 2013

Pravny stat - Slovensko. 😀 😀 😀 😀

http://hnonline.sk/slovensko/c1-60065410-sefovi...

Co k tomu dodat. Presen ako pisala zeleny_cajik. Tych par jedincov (mozno by to bolo tych cca 17% ako v nemecku), ktori sa snazia starat o svoje deti a nedaju ich zaockovat, lebo zhodnotili, ze rizika plynuce z ockovania su vacsie ako prekonanie tych chorob, s akym-takym pravnym povedomim - tak su ti najhorsi. Zvysok by stejne dal zaockovat, lebo pan doktor "tak povedali", a pan doktor je studuvany. Takze na tomto nasom malom SK, by sa stejne nic nezmenilo. A mozno by ockovalo este viac ludi ako teraz - ako ked sa to takto pekne rozmazava po celom slovensku. V duchu KSC:
"Za zdravsi narod, za zdravsiu buducnost. Cest praci." 😎

nikimax
14. jún 2013

@zeleny_cajik len vykreslím, čím operoval úrad pre dohľad....lekárka nepochybila z toho dôvodu, že vakcíny, ktoré podala naraz nášmu synovi, boli riadne schválené SUKL-om, teda štátnym ústavom na kontrolu liečiv a teda sú BEZPEčné, postup bol teda lege artis....To, že dieťa skončilo po nich Zťp, za to nie je zodpovedný nikto......Naše možnosti sú v podstate vyčerpané, dieťa zostáva nadalej poškodené, lekárka očkuje dalej, ani sa nám neospravedlnila.....Ked ju muž stretol , ušla pred ním..... 😝

cecil36
14. jún 2013

@nikimax ja viem, ze je to mozno pritiahnute za vlasy, ale co takto zalovat stat? Lebo on jediny ta donutil pod horzbou pokuty ockovat ockovacou latkou, o ktorej nebol na 100% presvedceny, ze neposkodzuje vazne zdravie. Ale je fakt, ze by si musela mat fakt dobreho pravnika, ist az do strasburgu... ale ak by mi niekto vazne poskodil dieta a mala by som podla pravnikov sancu, tak by som do toho sla. A spravanie lekarky je uplny nosnesns 😠

mano5
14. jún 2013

@alice107 Este by som dodal. Je pekne, ze sa nam tu snazis naznacit aby smne si zlepsili pravne povedomie. Ale to na spravne fungovanie organov stacit nebude. Bude treba zlepsit komunikaciu statnych uradnikov s nami - obycajnymi ludmi.
Jeden priklad (osobne som to zazil, a predpokladam, ze vacsina to diskutujucich tiez):
Manzelka je na rodicovskej dovolenke. Cakame druhe dieta, tak to treba oznamit statu, aby sa vedel zariadit a vsetko bolo na poriadku. A tu nastava kolobeh uplne zbytocnych vybavovani a priam sikanovani obcana (cest vynimkam). Manzelka mi da od doktorky potvrdenie, ze k datumu XY nastupuje na matersku. Ja s tym papierom idem na socialku (urad, ktory to ma na starosti) ohlasit, ze manzelka nastupuje k tomuto datumu na matersku (mala nastupit o 2 tyzdne - 10 prac. dni). Pani sa pozrie a hovori: "to mate este cas, doneste mi to, az ked skutocne nastupi na matersku" 😲 . Preco nemoze do systemu nahodit, ze nastupuje na matersku k nejakemu datumu a ja musim znovu absolvovat cestu na urad. Dalsiu cestu absolvujem na urad prace, kde musim predlozit kopiu TOHO ISTEHO tlaciva?! A to musim este otravovat jej zamestnavatela, ze aby on v systeme SOCIALNEJ POISTOVNE prehodil, ze moja zena rusi rodicovsku dovolenku a nastupuje na matersku dovolenku. V tej istej socialnej poistovni, kde som uz dal papier, ze sa tak udialo.
A to ma este caka kolotoc behani po narodeni dietata. A znova tie iste statne urady.
NIE POVEDOMIE obcanov treba zlepsovat. Treba zlepsovat FUNGOVANIE statu a jeho zamestnancov.
Pre ostatnych slovakov, ktory sem prispievaju:
Ja chodim na urady (aj ked mam z toho nervy) vzdy s usmevom a som mily. Ale ked, vidim, ze nepracuju a nie su ochotny pomoct, tak neodchadzam so sklonenou hlavou ale za svoje dane, ziadam adekvatnu pracu - okamzite to danemu uradnikovi naznacim, ze je plateny aj z mojich dani a ma tu byt pre mna a ak sa mu nieco nepozdava mozeme zavolat jeho nadriadeneho (a nadriadeneho jeho nadriadeneho - pre mna za mna aj ministra, ten je tiez plateny z mojich dani). Treba sa ozvat - to je pravne povedomie - vediet na co mate narok, za dane, ktore platite.

sorciera24
14. jún 2013

@mano5 tomu sa hovori trenovana neschopnost 😉

mano5
14. jún 2013

@sorciera24 To je dobre. To som este nepocul 😀 .

sorciera24
14. jún 2013

@mano5 to je normalny sociologicky termin.....je to jeden z nedostatkov byrokracie a ako vidis.....funguje 😉

alice107
14. jún 2013

@mano5 sme sice uz mimo temy,ale ak to nevadi inym debatujucim,tak odpoviem.je to zaujimava otazka co si polozil. tvoj postoj bol to sa nehnevaj ,zly.mal si dodrzat termin,kedy zakon ci nariadenie uklada tu povinnost.naco si isiel skor?tu je vidiet krasne,ako si neprestudoval,ako sa ma postupovat.napriklad nemci sa inak spravaju ked idu na urad.to suvisi v ich väcsim pravnym povedomim.v de je zauzivane,ze urad ma presne stanovene kompetencie .takze konkretny urad vybavuje konkretnu vec.klient ked pride na urad,tak presne vie,co chce a co ma tam vybavit a v akom termine.,ma to uz nastudovane a zakladne poznatky zistene na nete.ak ma este otazky,tak je nasmerovany na stranky uradu na internete.takze sam si prestuduje a zisti,co potrebuje.
cize teba ak by ste boli v de by uradnicka tiez povedala,ze vec nie je aktualna na vybavenie. a ak by si mal nejake otazky,tak ta nasmeruje na internetove stranky toho uradu a prislusne prestudovanie zakona ci nariadenie stahujuceho sa k tvojej veci.alebo na poradu k pravnikovi.
o tom,ako funguje statna sprava tu nie je miesto na debatu.sk je financne podimenzovanea preto na elektronicku formu komunikacie s obcanmi este nedospelo.takze ako vidim treba ozaj zlepsovat pravne povedomie obcanov.
co mne vadi na statnej sprave na sk je slaba vedomostna uroven uradnikov.na ministerstvach podla mojej praktickej skusenosti je to uz na urovni.pracuju tam odbornici a kedykolvek nieco potrebujem,dostanem kvalifikovanu informaciu.
ale nizsie zlozky statnej spravy maju este velke medzery vo vedomostiach a pristupu k obcanom.je to o kvalite ludskych zdrojov.takze kruh sa uzatvara.

alice107
14. jún 2013

@zeleny_cajik ja som nepisala,ze ty mas nejake konspiracne teorie.ale v tejto teme som ich citala uz dost
pravne povedomie obyvatelstva na sk a de posudziujem na zaklade praxe .v ramci moj ho povolania som videla celu vzorku populacie ci na sk ci v de.a teda viem posudit,ake maju pravne povedomie.a zial vidim,ze aj ten ´´jednoduchy´´ nemec na rozdiel od podbneho slovaka je na tom s pravnym povedomim omnoho lepsie.
vies,nejse tu o mentalitu ale vychovu v rodinach ,ktora bola velmi casto poplatna ideologii,v ktorej rodiny fungovali..obcan bol vychovavany k posusnosti a za to mal socialne vyhody a rovnostarstvo.
a ked sa zmenili podmienky zivota a fungovania spolocnosti,vela ludi so svojou vychovou k nesamostatnosti nie su schopni adapatacie na zodpovednost za svoj zivot.a tam je ten problem s ich nizkym pravnym vedomim.
to je cele.
co sa tyka neockujucih rodiciov a jch pravneho povedomia nebudem o tom vela debatovat ani to rozoberet.tu na konikovi je jasne vidiet v temach o ne/ockovani/ ake pravne povedomie maju.
a co sa tyka vypuknutia epidemii,moj nazor som uz vyjadrila.

zeleny_cajik
14. jún 2013

@alice107nerozumiem, prečo si napísala @mano5 také vyjadrenie. Zrejme nie si právnička v praxi, nezastupuješ klientov, lebo zmýšľanie vôbec nemáš pro-klientské, ale typické úradnícke.
Moja profesionálna deformácia ide opačným smerom - pozerám sa na všetko zo strany klienta a akým spôsobom mu pomôcť a hľadať pre neho riešenie. A prvé, čo mi napadlo, keď mano5 opísal svoju skúsenosť na Sociálnej poisťovni, bolo, že postup úradníčky nebol správny. Jednak je Sociálna poisťovňa je povinná prijať každé podanie, nemôžu klienta vo dverách obrátiť a jednak nie je žiadna lehota, kedy najskôr požiadať o materské (ak ju v zákone nájdeš, prosím vyveď ma z omylu) a myslím, že väčšina žiadostí je doručená na Sociálnu poisťovňu ešte pred samotným nástupom na materskú dovolenku, rozhodne aspoň tých, ktoré idú cez zamestnávateľa a tých je drvivá väčšina. Veď si vezmi, koľko takých žiadostí je doručovaných poštou... myslí, že ak sú také žiadosti doručené deň pred nástupom na MD, tak ich obratom vrátia? Nie, a navyše samotná SP na svojej stránke odporúča podať žiadosť o materské IHNEĎ po jej vystavení u lekára a ak @mano5 to potvrdenie od lekára mal, nemali mu robiť žiaden problém. Nárok predsa vznikne aj tak k dátumu určenom v zmysle zákona
Začínam mať o tvojom právnom vedomí vážne pochybnosti, jednak sa vyjadruješ podľa svojich slov ako právnik v téme o ne/očkovaní a netušíš, ako u vás v Nemecku funguje odškodňovanie pri vzniku n.ú., resp. že vôbec nejaké funguje a už vôbec nerozumiem, prečo sa chceš vyjadrovať k dávkovému konaniu na SK, keď to je niečo úplne mimo tvoj odborný záber.

mano5
15. jún 2013

@zeleny_cajik Dakujem za objasnenie problematiky pre alice107. Ona si naozaj mysli, ze vsetci sme tu uplni debili a len uradnici maju to spravne vzdelanie a pravne povedomie. Teraz som to uz pochopil. Ja pravne nevzdelany proste nikdy nebudem postupovat spravne - na vsetko je najlepsie si najat pravnika. To mi pripomina retoriku Dr. Liptaka na besede v Senci.

nikimax
15. jún 2013

@cecil36 keby sa nás nazbieralo zopár rodičov takto a podobne poškodených detí, išli by sme do toho....taká - hromadná žaloba.....Ale problém by bol so získaním NEZAVISLYCH posudkov., určenie príčinnej súvislosti s očkovaním......v tejto krajine nemožné.....lebo tu poškodenia očkovaním "neexistujú" predsa.....