icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

greenline
18. jún 2013

@adsumus "Mna nepresvedčíš, že by bolo lepšie pre moje dieťa byť neočkované a pre babku, aby neužívala antibiotiká a dalej prskala po nás nákazu." ach tu je škoda každého slova. ty proste budeš prekrúcať čo ti človek napíše. k antibiotickej liečbe (ty si totiž hovorila pôvodne o liečbe nie o prevencii pred nákazou pamatáš?) v prípade pertussis sa vyjadrila cochrane databáza, kde sa sumarizujú všetky najnovšie vedecké poznatky v oblasti medicíny, neviem čo "viac" si ešte môžeš predstavovať a vyžadovať ako dôkaz: http://summaries.cochrane.org/CD004404/antibiot...

ak si si nevšimla, do ničoho ťa netlačím, nenútim. ty si stále tá ktorá tu opakuje ako neočkované deti ohrozujú bábatká, tak som si ťa dovolila opätovne upozorniť že sa jednoducho mýliš. všetci očkovaní (ktorí pred očkovaním nestihli prekonať pertussis prirodzeným spôsobom) majú trvalo chybnú imunitu a ich IS nereaguje na ten antigén B pertussis, ktorý umožňuje zachytenie sa v nosohrtane a pľúcach. to spôsobuje opätovnú možnú nákazy u ľudí ktorí už raz boli zaočkovaní, a šírenie tohoto ochorenia v populácii (aj tej citlivej).

greenline
18. jún 2013

@adsumus "Ešte som sa ťa chcela opýtať, či si tak trošku aj premýšľala, že čo ak sa ludia začnú riadiť tvojimi príspevkami a rozhodnú sa neužívať tie antibiotiká a budú radšej dalej roznášať nákazu, či nebudeš tak trochu zato pociťovať zodpovednosť? Lebo nie všetci sú holubičie povahy a niekto by mohol mať pocit, že sa rozhodol zle.Hlavne ak si nakazí vnúča alebo tak."
čiže už to nie je liečba ale "iba" šírenie nákazy? 😉 ešte včera si tu písala o atb pri čiernom kašli ako o liečbe a na TO som si dovolila reagovať. antibiotiká sú ako liečba na pertussis NEÚČINNÉ ps.: nájdi mi vetu v mojom príspevku, kde odporúčam neužívať atb kvôli zamedzeniu šírenia nákazy? chorý človek má vprvom rade ležať doma v posteli a nepobehovať s "miernou" formou čirneho kašľa medzi ľuďmi tak, ako to robia ľudia "chránení" očkovaním. to ti ale uniklo z tých mojich príspevkov evidentne

adsumus
autor
18. jún 2013

@greenline Ja som ti tam tiež dala jednu podstatnú študiu o tom, že deti, ktoré su zaočkované, majú oveľa menšiu šancu sa nakaziť a že ochorenie zvládajú lepšie. Ale nesmú sa vyskytovať v priestore kde je veľa neočkovaných, potom im tá šanca už stúpa. Aj taká študia je o čiernom kašli, že ked sa očkuje su periody medzi jednotlivými epidémiami dlhšie, čiže menej ochorení pre všetkých, to môže niekomu zachrániť život. Treba brať aj tieto veci do uvahy a nielen sa zadrapiť do jedného z výsledkov nejakej študie. Ale najlepšie je pre laika sa do toho nemontovať a riadiť sa pokymi lekárov. Ja som sa radila a dobre....Nuž, ale máme slobodu, ak si niekto myslí, že tomu rozumie lepšie, tak sa potom podľa toho zariadi. Problémom, ale stále ostáva ako k tomu prídu tí, ktorých jeho sloboda môže stať zdravie alebo dokonca život.

zuzkat1
18. jún 2013

Moja 80rocna babka odmietla injekciu u ortopeda na rednutie kosti. Vzapati stretla 2 kamaratky ktore tu injekciu neodmietli a na druhy den padli z noh,odvtedy su na barlach.na dalsej kontrole tu injekciu zas odmietla na co jej dr povedala ze tak nech tam uz nikdy nechodi...

greenline
18. jún 2013

@adsumus "Ja som ti tam tiež dala jednu podstatnú študiu o tom, že deti, ktoré su zaočkované, majú oveľa menšiu šancu sa nakaziť a že ochorenie zvládajú lepšie. Ale nesmú sa vyskytovať v priestore kde je veľa neočkovaných," uhm no super. a ako to chceš zabezpečiť na slovensku keď sú tu neočkovaní všetci dospelí a adolescenti?

adsumus
autor
18. jún 2013

@greenline No ano, doma budú ležať aj polroka a kto im to zaplatí? Nie každý z nás zarába sedením za počítačom. Prečo kopíruješ moje príspevky? Ja si pamätám, čo píšem.

greenline
18. jún 2013

@greenline ...a ešte lepšie ako chceš ochranu zabezpečiť pre bábatká ktoré nemôžu byť očkované a pre ktoré je čk najnebezpečnejší? tebe to fakt nedochádza čo ti tu píšem celú dobu? či sa o tie bábatká majú starať iba očkované deti a nemajú sa prvé miesiace stýkať s dospelými či ako si to predstauvješ?

greenline
18. jún 2013

@adsumus aha čiže zrazu je dôležité "kto im to zaplatí" a nie to či niekoho nakazia? ako chceš dať atb niekomu kto roznáša čierny kašeľ a nevie o tom?

adsumus
autor
18. jún 2013

@greenline No, určite by som nedovolila, aby mi mi na moje bábätko niekto prskal, najmä pred ukončením očkovania.

greenline
18. jún 2013

@adsumus Presne tak. a napriek tomu tu na tvoje bábatko môžu dnes prskať ľudia s atypickým priebehom čk ani o tom nebudeš vedieť, môžeš si naň naprskať aj sama (podľa štatistík si najviac čierneho kašľa naprská na bábatká bohužiaľ matka)

adsumus
autor
18. jún 2013

@greenline Ty si písala, že je lepšie neužívať antibiotiká, že záchvaty sú kratšie a celkovo choroba trvá kratšie a tak dalej, bolo toho dosť. Ak by sa podľa teba rozhodla babka mojej dcery, že nebude užívať atb, mohla mi ju nakaziť. O tom tu píšem, o ničom inom.

greenline
18. jún 2013

@adsumus bavili sme sa o liečbe - už to pochop 🙂 . v prípade ak chceš atb liečiť čierny kašeľ, tak to nemá efekt. ak by som mala bábatko a mala čk sama si dám atb ale nie kvôli liečbe ale kvôli prenosu.

adsumus
autor
18. jún 2013

@greenline Hurá, už sme sa pochopili. 😉

adsumus
autor
19. jún 2013

@greenline Ja ani vlastne nechcem počuť odpoved, ale musím sa spýtať, pre poriadok. Brala by si tie antibiotiká aj keby, že nemáš malé bábätko?

greenline
19. jún 2013

@adsumus nechceš počuť odpoveď ale musíš sa pýtať? 🙂 neviem ak by som bola doma a nebehala medzi ľudí tak by bolo zbytočné aby som ich brala. ak by som chcela chodiť do práce alebo inak medzi ľudí tak by som ich brala. ale to záleží od strašne veľa faktorov adsumus - od toho či by som vôbec o tom čiernom kašli vedela (veď veľa ľudí o ňom nevie a veselo chodia do práce, pre deti do škôlky, na návštevy k príbuzným atď). ak by mal čierny kašeľ u mňa silný priebeh a zároveň by som mala astmatickú epizódu, tak ako astmatička by som ležala doma "v posteli" a atb nebrala, pretože by mi mohol zhoršiť záchvaty a uškodiť mi. určite by som spravila všetko v mojich silách aby som čk nešírila ďalej medzi ľudí ale na tvoju otázku ti neviem dať jednoznačnú odpoveď ak to je to čo čakáš..

greenline
19. jún 2013

@adsumus a mňa by ešte zaujímalo kam akože mieriš takýmito otázkami... si myslíš že by som úmyselne niekoho chcela nakaziť alebo že je mi ukradnuté či sa niekto nakazí napríklad čiernym kašľom alebo ako?

adsumus
autor
19. jún 2013

@greenline Nikam nemierim, téma je o zodpovednosti za odporúčania a ja osobne sa neriadím tým, čo kto popíše na internete, ale niekto by si mohol tvoje slová vysvetliť aj tak, že načo by bral atb, ked mu aj tak nepomôžu a máme tu česť si čítať názory ľudí, ktorí otvorene priznávajú, že sú im osudy ostatných načisto a dočista ukradnuté, tak si môžu povedať, že sa na atb môžu tým pádom vykašľať a s nimi aj na celý svet. Tak som rada, že si to dala na správnu mieru, že to nie je vôbec tvoj prípad a že by si urobila všetko, aby si zabránila šíreniu nákazy.

greenline
19. jún 2013

@adsumus ty mi podsúvaš že navádzam ľudí nebrať atb a z toho tónu ktorý voči mne používaš je mi zrejmé, že mňa si si už zaradila, takže načo tie otázky 🙂 .

adsumus
autor
19. jún 2013

@greenline Poviem ti ako som tvoje príspevky chápala ja. Najprv si písala, že antibiotiká sú pri liečbe čierneho kašľa zbytočné a že dokonca bez atb liečba trvá kratšie. Tak som si povedala dobre vedieť, dala tam študiu, je to tam uvedené, tak sa na atb v budúcnosti vykašlem. To fakt som si pomyslela, ale potom si mi rozšírila obzory, že atb bránia šíreniu ochorenia a že sú teda potrebné. Ešte ma zaujímal tvoj konkrétny postoj k danej veci a to je všetko. Nič viac, nič menej za tým nie je. Budem vedieť, že ked ochoriem a nechcem sedieť celý čas doma ako zodpovedný občan budem konzumovať atb, aby som iných nenakazila a to je aj tvoj postoj.

greenline
19. jún 2013

@adsumus ak je to tak, nečítaš moje príspevky pozorne, za čo naozaj nemôžem. totiž už v prvom mojom príspevku týkajúcom sa ohľadne čk a atb, bola o atb veta: " napríklad antibiotická liečba v prípade pertussis (ktorú naopak zastávaš) nie je určená k zmierneniu ochorenia ale má zabrániť k prenosu baktérií B pertussis." takže ak si stihla nadobudnúť v prvej polovici vety dojem, že atb čierny kašeľ neliečia a je preto zbytočné ich brať ako liečbu (čo je správny postreh keďže si ich predtým ako liečbu zastávala), hneď v druhej polovici si sa dozvedela, že zabraňujú prenosu baktérií na ďalších ľudí akonáhle sa atb začnú brať.

a nie si sama, ktorú trápia niektoré veci. napríklad stále si myslím, že mám "väčšiu šancu" podchytiť čierny kašeľ (ak u sa u mňa prejavia príznaky) a zabrániť aby som ho roznášala medzi ďalších ľudí skôr, ako väčšina populácie (ktorý možno nenavštívia ani lekára z toho dôvodu atb ani brať nebudú ale ani nezostanú doma), ktorá je presvedčená, že ho chytiť nemôžu pretože je to:
a) detské ochornie
b) ako deti boli voči čk očkovaní a sú aj chránení a teda čk dostať nemôžu

adsumus
autor
19. jún 2013

Tak teraz ti musím skopírovať zase tvoje slová ja. Tomu už hovorím, že zapierať aj nos medzi očami.

v liečbe čk sa používa metóda, ktorá sa ukázala nielen ako neúčinná ale možno dokonca škodlivá (antibiotiká). výskumu efektu vitamínu C sa zatiaľ nikto seriózne nevenoval, aj napriek tomu, že pilotné štúdie boli robené už v 30. rokoch minulého storočia a všetky do jednej (viem o troch)!! napriek tomu, že sa v nich použili veľmi nízke dávky vitamínu C, boli úspešné v redukcii symptómov čierneho kašľa, už dnes jestvujú pediatri, ktorí úspešne túto liečbu aplikujú na svojich detských pacientov, existuje x rodičov, ktorí vitamínom C liečili seba alebo svoje deti choré na perstussis - taktiež úspešne, ale nikto si nedá tú námahu a nespraví teda štúdiu, podľa najnovších štandardov vedy, aby sa definitívne potvrdilo alebo vyvrátilo či vit C má alebo nemá efekt pri zmierňovaní ochorenia. zato nadalej sa používajú antibiotiká, ktoré boli najnovšími metódami a exaktnými metódami vedy vykázané ako neefektívne. povedz mi kde je v tomto celom okolo čierneho kašľa štipka rozumu?

Toto sú tvoje slová a prestanme sa už doťahovať, čítať viem dobre, sprostučká nie som. A narozdiel od teba si uvedomujem aj dôsledky bársakých vyhlásení, ktoré sa tu objavujú.

greenline
19. jún 2013

@adsumus "v LIEČBE čk sa používa metóda," rozumieš rozdiel medzi liečbou a opatrením pred šírením čk? atb používa mnoho lekárov ako liečbu pretože veria, že atb čierny kašeľ liečia. ak máš malé bábatko ktoré nechodí do spoločnosti iných detí a tie atb nepotrebuje, pretože nikoho neohrozuje nákazou, aj tak mu tie ATB nasadia ako LIEČBU aj napriek tomu, že mu môžu predĺžiť ochorenie.

greenline
19. jún 2013

inými slovami, keď ja ako dospelý človek budem mať mierny čk a budem potrebovať chodiť do práce, medzi ľudí, kľudne si atb zoberiem ale neželám si, aby niekto LIEČIL moje malé bábatko alebo dieťa, ktoré nechodí do kolektívu a nikoho neohrozuje nákazou, pri čiernom kašli antibiotikami a predlžoval mu tak utrpenie a ničil mu črevnú flóru úplne zbytočne, nakoľko ATB nemajú podľa cochrane databázy žiadny efekt pri liečbe alebo zmiernení príznakov čierneho kašľa.. a toto je to, čo si ty kritizovala a z čoho si sa vysmievala - a síce, že niektorí ľudia odmietajú podať deťom atb pri čiernom kašli a namiesto toho ich liečia vitamínom C. tak nerob pre zmenu zase ty blbca zo mńa 😉

irenkask
19. jún 2013

Ja len pridam k tomu zlemu co sa pise o vakcinach. Kamoska robi v nemenovanej farmaceutickej firme, kt vozi na Slovensko vacsinu u nas pouzivanych vakcin. Ich zlozenie tu teraz riesit nejdem, kazdy si vie najst na webe co obsahuju. No ked mi povedala, ze normalne by sa mali vakciny prepravovat pri nejakej konstantnej teplote (zalezi od druhu) a toto sa na 99% nikdy nedodrzuje, niekedy teploty kolisu od +40 do 0 tak si asi viete predstavit co to s tymi vakcinaami robi. Povedala a to citujem: zeby svoje dieta, seba, ani babku ci dedka v zivote nedala zaockovat!!!!!!
To ze par krat pri prevoze rozmrzne a zasa zamrzne nejaka ryba ci iny polotovar sa riesi hocikde na webe, ale to ze vakciny sa sem vozia v neklimatizovanych autach neriesi nikdo. Ci sa drzime stareho dobreho: Nevidim, nepocujem, netrapi ma???

To je tajomstvo, čo? Že aká kvalita ku nám sa dováža. Veru týmto by som iste zaočkovala niektorých ktorí si myslia aké sú vakcíny nezávadné a bezpečné.
Nech si to skúsia na svojich deťoch a nech do toho nenútia ostatných rodičov keď si myslia že to tak nie je.

adsumus
autor
20. jún 2013

@greenline Celkom by ma zaujímalo, čo si myslíš o týchto veciach, pretože tu je uvedené, že nadmerné užívanie C vitamínu, môže spôsobiť aj likvidáciu vitamínu B12 a o vitamíne B12 zase vieme, že jeho nedostatok môže spôsobiť demenciu, stratu sluchu, nervové poškodenia a dokonca aj paranoju!!!!!Je toto dostatočne preskúmané, hlavne vo vzťahu k bábätkám?

http://curezone.com/forums/fm.asp?i=1530791

adsumus
autor
20. jún 2013

Alebo aj tento článok, ktorý upozornuje nato, že vysoké dávky vitamínu C v tele majú negatívny dopad na vstrebávanie medi. Dokonca tam píšu, že nerovnováha tohto prvku v tele má vply na zaostávanie vo vývoji, rozvoj ADHD. Upozornujete na tieto okolnosti rodičov?

http://www.drlwilson.com/articles/copper_toxici...

greenline
20. jún 2013

@adsumus užívanie antibiotík môže spôsobiť chronické hnačky, permanentné zmeny v črevnej mikroflóre, poškodenie pečene, umožniť rozmnoženie rezistentných baktérií v tele človeka a aj napriek tomu, keď budem závažne chorá ja alebo moje dieťa, atb užijem ale IBA v prípade, že to má zmysel a efekt. nebudem tieto riziká podstupovať "iba tak", "pre pre istotu" alebo v prípade virózy. nadužívanie pri liečbe atb je celosvetový problém, ktorí si uvedomujú už aj lekári.
ja alebo moje deti, sme nadmerne vitamín C nikdy neužívali a ani to nemám v pláne. nikdy som z užívania vit C nemala anilen hnačku (ktorá je prvým príznakom že si to prehnala s orálnym dávkovaním pri vitamíne C), nieto ešte také ťažkosti ako sú opisované v tebou pripojenom článku. infúzne som vitamín C nikdy neužívala.
na jar si vybehneme do lužného lesa nazbierať medvedí cesnak, na zahrade žihľavu, petržlenovú vňať a prvé bylinky pridávam do polievok aj k zemiakom, masu a ostatnému jedlu. keď kvitne baza, spravím z nej sirup na celý rok a ten popíjame najmä cez letné horúčavy ako teraz (ide tam baza, cukor a vit C) teraz vonku rastú jahody, dozrievajú čerešne, maliny, ríbezle až do neskorej jesene mám na zahrade šalát, žihľavu, bazalku, majorán, šalviu, na jeseň dozrievajú jabĺčka a rakytník z ktorého máme doma tiež sirup "na zimu"... všetko veci bohaté na vitamín C. už si počula o niekom kto sa predávkoval vitamínom C z jahôd alebo zo šaláta? keď cítim, že na mňa lezie nejaká viróza, pre ten prípad mám doma jedno balenie vit C v prášku. to je jediný prípad, kedy cielene užívam vyššie dávky vitamínu C ale keďže počas choroby telo spotrebováva vitamín C vo zvýšenej miere, pochybujem že by som ho užívala "nadmerne" tak ako sa tu snažíš naznačiť a spôsobovala si tým tebou uvedené problémy. ja som toho názoru, že všetko "s mierou" ale bola by som skutočne "hlúpa" kebyže po vitamíne C nesiahnem v čase infekčného ochorenia, hlavne keď mám už na sebe odpozorované, že mi užívanie vit C v takom období pomáha zahnať chorobu.

greenline
20. jún 2013

@adsumus "Upozornujete na tieto okolnosti rodičov? " kto sme to "my"?

adsumus
autor
20. jún 2013

@greenline Vy ste všetci, ktorí sa tu na koníku hráte na odborníkov v oblasti zdravia, vyjadrujete sa k spôsobu liečby, hodnotíte klasicku medicínu ako nebezpečnú a pritom nemáte ani šajnu, aký dopad vaše rady môžu mať na zdravie tých, ktorým odporúčate.

greenline
20. jún 2013

a ty sa tu hráš na čo @adsumus keď si prirovnávala liečbu vit C počas ochorenia na čierny kašeľ k neovereným metódam liečby rakoviny hm? reakcia vyvoláva protireakciu hlavne ak píšeš hlúposti, že niekto ohrozuje svoje dieťa tým, že ho pri čiernom kašli nelieči atb ale zvýši mu príjem vitamínu C