icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

nae
23. jún 2013

@adsumus Je rozdiel, či dieťa neje a nepije, alebo "len" neje a pritom teplotuje. Moj syn pil dostatočne, sám si pýtal šťavu s vitamínikom. Pokiaľ by ani nepil, tak by som do neho skúsila dostať tekutiny inak a ak by nepomohlo a javil by známky dehydratácie, bolo by namieste ísť sa poradiť. Do tohto štádia sme sa ale nikdy nedostali.
Ja som laik, ale nie som s prepáčením pako a nepobežím s každou zvýšenou teplotou či horúčkou za pediatričkou. Viem, kedy sa moje dieťa cíti dobre, kedy nie a čo mu pomáha. Až po vyplytvaní všetkých dostupných domácich možností by som riešila, čo ďalej. Ale ako som písala - každý to máme inak. Kto sa cíti v tomto neistý a nekompetentný, nech ide na pohotovosť či ku pediatrovi. Deti sa mi zatiaľ v podstate zo všetkého "vylízali" pomocou Cčka a mladší plus dojčením. Mne nepomohlo jedinýkrát, ale bola to moja vina a nedoslednosť, kedy som ešte nemala "v oku" dávkovanie pre seba a zanedbávala som pravidený prísun megadávok v akútnom stave, plus vyčerpanosť a nevyspatosť. Vtedy som už musela ísť pre atb., lebo som schytala zápal pľúc a starať sa pri tom o dve deti bol dosť masaker.
Mne osobne poznatky @petot - a ohľadne vitamínu C totálne zmenili kvalitu života a chápanie mnohých javov a stránky Sloboda v očkovaní ma posunuli úplne inde, než som bola ešte pred dvomi rokmi. A som za to nesmierne vďačná, v mnohých veciach som si začala oveľa viac veriť. Vždy budem ďakovať za tú možnosť dívať sa na svet inými očami a vedieť, že podobný pohľad na svet má veľa iných ľudí. Potom mám nádej a neupadám do frustrácie, že tento svet už nemá šancu 😉

aristka
23. jún 2013

@jerryjanka môžeš si hovoiť čo chceš robíš veľký hazard zo svojimi deťmi a verejne tu musím to povedať klameš ohľadom teploty,tvoj príspevok bol zmazaný,nie mňou ,ale neviem kým a preto stále opakujem je to tvoje dieťa a tvoja zodpovednosť a to vôbec nenarážam na očkovanie,ale ak nedávaš relevantné fakty ,neprispievaj do takýchto diskusií,lebo to dáva zlé svetlo na ľudí za slobodné očkovanie a pseudolékári ste vy vlastný rodičia ,ktorý nemáte o fyziológii ľudského tela ani šajnu a ohrozujete zdravie svojich detí s vedomím ,že robím dobre....

aristka
23. jún 2013

@nae ako u dieťa vidíš známky dehydratácie..keď ti stáca vedomie je spavé ,má suché pery,málo močí,ale u dieťaťa rýchlo dochádza k rozvratu vnútorného prostredia a pri týchto príznakoch už môže byť neskoro kým sa dostane do špitála...dieťa nie je dospelý človek a rýchlo sa jeho org.zosype,aj preto je dobré ísť k dr.hlavne pri nezraziteľných horúčkach a vysokých horúčkach lebo doktorka počuje nielen dýchacie cesty ,ale aj to či dieťa nie je tachykardické,čo je známka aj dehydratácie...

aristka
23. jún 2013

@jerryjanka dovolím sa ti ospravedlniť zmazaný je pôvodný príspevok o ručičke malej,ale aj tak to nemení môj postoj k tvojmu postupu pri teplote ..lebo chemické zrážanie teploty je u teba podanie vit.c a diazepamu proti febrilným k´čom....

mano5
24. jún 2013

@aristka Nikde som v tom prispevku od nae nevidel, zeby cakala na priznaky dehydratacie. Kazdy rodic predsa pozna svoje dieta natolko, aby vedel kedy pije dostatocne a kedy pije malo. Musis predsa vediet kolko poharov vody (alebo inej tekutiny) si mu podala do ruky, alebo pokial pije sam tak kolko z nachystanej tekutiny (nasa 2-rocna ma stale pohar s vodou na stole a vidime so zenou ako rychlo pije a kolko) vypilo. Nikdy sme nenechali prazdny pohar. Pokial sa stane ze zabudneme rano nachystat - tak si mala vypyta sama.

kaja73
24. jún 2013

boze baby,bezat so vsetkym do cakarne plnej chorych deti ci do nemocky prepchanej bakteriami........je ozaj nevhodne-to som pouzila mierny vyraz 😝 -my sme boli s malym 3 krat za jeho prvych 20m v nemocky a VZDY sme si priniesli domov daku nozokomialku,ktora mala zly priebeh-skoro az na hrane toho, pre co sme tam vlastne sli-vlasten 2 krat to bola aj horsie. 🙄
A ozaj nikdy mi ziaden lekar nepovedal , ze pri 39 mame nabehnut na pohotovost. 😕 -tam sa musia pridruziat aj ine priznaky u dietata napr-velka placlivost,spavost,opozicia sije,bolesti,znaky dehydratacie...........a to si ozaj viem odsledovat aj sama-kto nevie,nech tam bezi 😉 .
ja osobne idem sice na druhy den k lekarovi-ale nie kvoli horucke-ale na stery a CRP-to si sama spravt neviem.-a vzdy sa dohodnem aby sme necakali-nastastie si to veim tak zariadi-ak by som nevedela ,tak ani neveim ci na druhy den niekam idem-asi by som cakala este den dva a az potom sa rozhodla ci idem.
A davat hned chemiu je tiez podla mna nevhodne-najskor davam vlazne obklady na hrudnik a hlavu ,plus zabezpecujem dostatok tekutin,soli a mineralov-dobra je preto pri horućke napr mineralka magnezia,plus masove vyvary-to je u mna zaklad ked niekto horuckuje-aj ked po lyzickach,dalej omega 3 kyseliny,c vitamin kazde dve hodiny 200-300mg-dieta, dospely viac .......toto nie je navod ,ale moja skusenost rodica co robit pri horucke.
Vzdy kontorolujem opoziciu sije-ak su vysoke horucky-to je uz na rodicovi, aby ovladal zaklady-ak ich neovlada,tak sup k Dr . 😉

adsumus
autor
24. jún 2013

@kaja73 Ludia.To vám fakt musím furt pripomínať o čom je téma? Tuná vyjadrenie slobodyvočkovaní sa mi nepozdáva.

"Teploty do 40,5 °C nie sú dôvodom na paniku, pokiaľ ich nesprevádza zvracanie, problémy s dýchaním či niekoľko-dňový kašeľ, a zároveň ak netrvajú dlhšie než tri dni (72 hodín). Drvivá väčšina prirodzených horúčok skončí bez „liečenia“ do 3 dní, častokrát do 1 dňa, čo je aj mojou osobnou skúsenosťou u vlastných detí."

http://www.slobodavockovani.sk/news/co-mozno-ne...

Naozaj sa nemôže nič stať, ked s malým bábätkom v 40 ostanem tri dni doma bez liečenia?

kaja73
24. jún 2013

@adsumus tak podaj trestne oznamenie na tu stranku 😉 a nechaj nech kona sud.
Usetris si cas. 🙂 -mozno ti da za pravdu aj sud ,alebo aj nie.

jerryjanka
24. jún 2013

@aristka toto je tu naozaj môj posledny prispevok - ja som pri očkovani ešte nezražala ani diazepamom a vitamin c som vtedy nepouživala - vtedy som použivala čipky a sirupy. ty si mi vlastne napisala že NU som si spôsobila sama. to je vyjadrenie ktore si si fakt vycucala z prsta. To ako zražam tepltoy dnes je o niečom inom. Ide mi o to že si ma obvinila že ochrnutie ruky ktore nastalo po očkovani - že si za to môžem sama. A to naozaj nie je fér. To že si si to dovolila tvrdiť ťa u mna degradovalo na minimalnu uroveň a ja s tebou už nemienim vôbec diskutovať. Chce sa mi totiž potom zvracať. Nereaguj na mna nepiš moje meno neželám si to.

aristka
24. jún 2013

@mano5 ,ale hovoríme o teplotách a pri vysokých je ťažko odhadnúť koľko dieťaťu stačí čo vypije lebo tam je odpad v pote ako za normálneho stavu,stále hovoríme o teplote vysokej niekoľko dní...

aristka
24. jún 2013

@kaja73 hovoríš ,že prečo utekať k lekárovi ,ale ty sama tvrdíš ,že ideš,tak nechápem o čom píšeš a stále hovoríme o vysokých teplotách ,nezraziteľných teplotách a trvajúcich teplotách niekoľko dní a to je rozdieľ oproti tomu ak sa podarí teplotu zrážať....a tie príznaky čo si opýsala ak u dieťaťa nastanú pre dieťa môže byť už neskoro,lebo vtedy je už organizmus zrútený ,rozvrátené vnútorné prostredie a to je stav nezvrátiteľný zo životom....

aristka
24. jún 2013

@jerryjanka absolútne som ťa neobvinila,ja som len upozornila a preto som si pýtala pravdivé fakty ohľadom stavu pred očkovaním aspoň tri týždne či bola zdravá a či neprišla do styku z chorým a ako si postupoval pri teplote a či nad 39 si išla hneď do špitála a či ťa vôbec lekárka poučila,ako to bolo vieš sama a poukázala som aj na to ,čo môže spôsobiť neustupujúca horúčka v stave febrility a hyperpyrexie,keď sa správne nerieši...a ak napíšem ,že som mala problém treba to doložiť celé ako to bolo lebo toto čítajú aj iné mamičky a myslím si ,že je to dosť vážna téma ,ktorá potrebuje aj detaily..pretože mohlo prísť aj k zanedbaniu zo strany lekára.....a stále tvrdím ,že som rada ,že malinká sa z toho dostala...

kaja73
24. jún 2013

@aristka citaj poriadne-pisem ze idem nie kvoli horucke ako takej-" pomoc, zrazte mu ju,robte nieco.....",ale pre vysetrenie ktore si sama spravit neviem-CRP a stery-ale keby som mala cakat hodiny v cakarni-tak ako bezny smrtelnik 😢 ,tak nejdem. 😉
A to ze je potom neskoro a nastane rozvrat ......-tak chodme rovno so zdravim dietaom ,ved co ked zachvilu spadne,co ked,co ked.....a co ked sa nakazi este viac v cakarni plnej kaslajucich deti.........
Stat sa moze vzdy a vsade cokolvek,ale prepadat panike a hned pri teplote mysliet na smrt....sorry,ale taketo rozmyslnie sposobuje u ludi len paniku a nasledne len panicke reakcie. 😖
ja osobne som sa strtla s tak zlymi odoprucaniami od lekarov,tak nespravne stanovenymi diagnozami,alebo neschopnostou dg stanovit,ze jednoduchu nemozem mat vieru ani v neomylnost lekara.
A ten lekar co si o sebe mysli ,ze je neomylny ,je ten najhorsi lekar.

sorciera24
24. jún 2013

@kaja73 ja si aj CRP robim sama doma 😉

aristka
24. jún 2013

@kaja73 ak píšeš ,že si ideš dať spraviť crp,to znamená nejaký dôvod..keby si ho nemala nejdeš,tak nechápem o čom stále hovoríš ,keď ideš tak či tak na vyšetrnie a crp je dosť smerodajné crp...

kaja73
24. jún 2013

@sorciera24 aj my ho zvazujeme kupit domov. 😉

jerryjanka
24. jún 2013

@sorciera24 kde si to kupila?

jerryjanka
24. jún 2013

@sorciera24 vdaka myslela som že maš pristroj bo som pozerala aj tie ale nenašla som ceny

petot
24. jún 2013

@kaja73 V jednej časti povedal Hercule Poirot: "Lekár, ktorý nepochybuje, nie je lekár, ale kat".

sorciera24
24. jún 2013

@jerryjanka nie, uiplne na nase potreby postacuju testy....

adsumus
autor
27. jún 2013

Dieťatko v Česku zomrelo na rotavirovú infekciu, matka chcela skočiť z okna. Citujem z článku:

" Rodina byla s malým synkem, který před pár dny oslavil teprve své první narozeniny, na návštěvě u prarodičů na Žďársku. Tam ho přepadl silný průjem, proto ho rodiče po dnu, co neustával, převezli do nemocnice.

„Bohužel dítě sem bylo převezeno už s velmi těžkou rotavirovou infekcí. Mohu jen potvrdit, že ve zdejší nemocnici později zemřelo,“ omezila se na stručnou informaci mluvčí jihlavské nemocnice Veronika Pysková.

Chlapec zemřel po 22 hodinách od převozu do nemocnice. Zdrcená matka malého Matěje se zhroutila. Chtěla dokonce přímo v nemocnici spáchat sebevraždu skokem z okna. Naštěstí jí v tom včas zabránili.

Rodiče jihlavské lékaře nyní vinní z neposkytnutí dostatečné péče a pomoci. „Prosím my se k tomu ještě nechceme vyjadřovat. Čekáme na pitevní protokol a znalecký posudek. Přítelkyně je na tom moc špatně,“ žádal Blesk o strpení Matějův tatínek Roman. „Nedokázali ho prý napíchnout na kapačky, zemřel údajně na DEHYDRATACI ORGANIZMU,“ říkala plačící žena. Matka se umírajícího chlapce pokoušela ještě kojit. Marně! „Faktem je, že léčba se tam spíše neodehrávala,“ zdůraznil také otec dítěte.

„Nemocnice provedla důkladné vnitřní vyšetřování celého případu. Jsme přesvědčeni, že nikdo z lékařů nepochybil. Ročně s rotaviry hospitalizujeme okolo 70 dětí a umíme to léčit,“ ohradila se mluvčí nemocnice Pysková.

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/1755...

nae
27. jún 2013

@adsumus No, takže kto je zodpovedný za ten amatérizmus, že dieťaťu nevedeli 22 hodín pichnúť infúzku?

kbeata
27. jún 2013

bavili ste sa tu o teplote,a ja mam taku skusenost,ze mam doma 3 teplomery,a kazdy ukazuje inac 😒 ,klasicky ortutovy,rychlobezku,a digitalny,najmenej nam ukazuje digitalny

adsumus
autor
28. jún 2013

@nae Takže podľa teba nie rodičia prišli s chlapcom neskoro, ale amateri v bielych plášťoch nevedeli, že dehydrovanemu dieťaťu s rotavirovou hnačkou treba dať infuziu. FUUUUHA. Silná káva. Necháme vyšetrovať políciu, uvidíme výsledky. Moja skúsenosť je iná. Iba pri podozrení na dehydratáciu dostala moja dcera okamžite po príchode do nemocnice infuzie a brala ich pár dní až kým nemala dobré výsledky a nezačala piť.

Mna trochu prekvapilo, že na také, ako vy AV zvyknete tvrdiť, že "banálne ochorenie" ako hnačka sa dá v dnešnej dobe aj umrieť. Prečo takéto informácie antivakcinisti vôbec nepreberajú? Ved sami vidíme,čo sa môže stať našim deťom pri dehydratácií a na AV stránkách o celom prípade ani slovíčko, to mi potom pripadá ako bagatelizovanie ochorení, čo môže mať veľmi negatívny dopad na zdravie najmenších detí. Neísť s dieťaťom pri 40tkách k lekárovi. Čo ak bude dôsledkom smrť?

adsumus
autor
28. jún 2013

@kbeata A práve preto treba ísť pri vyšších teplotách k lekárovi, že tebe vyjde menej ako v skutočnosti dieťa môže mať.

nikimax
28. jún 2013

@nae predpokladám, že to uzavrú akože nemocnica ani lekári nepochybili a schovajú to za "štandardnú starostlivosť" 🙄 ....To, že to dieťa nechali napospas a nechali ho zomrieť na hnačku, je podľa mňa vážne zanedbanie....Preboha, ved 22 hodín je takmer 1 deň!!.Záleží, aký znalec to chytí, ale myslím, že nespochybní reputáciu nemocnice a lekárov.....Ved tomu dieťatku to už nič nepomôže....Ešte by ma zaujímalo, ako prebieha (a kto rieši) "dôkladné vnútorné vyšetrovanie celého prípadu"... 😨 A čo tým zistia..... 😖 😖