Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@petot Tiež poznáme, všetci okrem antivakcinistov majú maslo na hlave. Tak prečo teraz čelia austrálski antivakcinisti početným vyšetrovaniam a v krajine sa proti nim dvíha vlna ľudového odporu? Už ich je na facebooku vyše 9000, ktorí otvorene proti AV vystupujú. Tiež sú všetci zaplatení?
@petot vobec nemusis citovat ziadne vedecke prace.uved nazov a cislo vedeckej publikacie,kde je uvedene co som sa pytala.ostatne si ja precitam sama.ak nevies a nepoznas taku publikaciu,nie som prekvapena.takze zbytocne naozaj stracas cas nic nehovoriacou odpovedou aku si napisal.
@petot môj zlatý ak by si niečo vedel o nemocničnom liečeny a parenterálnej výžive ,by si sa nepýtal koľkorát denne,lebo parenterálna výživa tečie iv niekde ,ako je zaužívané,12 až 24 hod.a popritom sa podáva infúzna terapia a v jednej dávke inf.aj vit C a plus výžíva do sondy,tj.tekutá strava,kde nutričnú hodnotu vypočítava diabetolog a plus sa dáva enterálna výživa a podýtákam ,že vo všetkom je vit.c a inak aj moje osobná skúsenosť..lebo zdravoťáci nemajú kedy ísť na pn ak nás niečo chytilo išlo calcium plus plus vit c 100 aj 2 trikrát denne iv a efenkt 0 a do troch dní na 99 percent každá skončila doma na pn..
@petot Tebe by som sa veľmi chcela poďakovať za megaskorbickú liečbu a prácu na nej.
Predstav si že naša malá ako pravidelne užíva céčko,omega3 kyseliny,d3,flavin,včelí peľ lebo tam sú prírodné béčka, tak nám teraz po dlhej dobe pribrala asi 1kg za mesiac. Váži už vyše 18kg a bude mať 6 rokov v októbri.
Potom ako ju zmasakrovali nezodpovední lekári ktorí ju vakcínami takmer zabili bola stále medzi podvýživenými deťmi.
Ani nám nikdy neporadli čo jej máme dávať aby sa pozbierala, ba dokonca ich vôbec nezaujímala jej váha .
Počas liečby na onkológii ju vôbec nevážili.
Ani len ich to nezaujímalo keď som poukazovala na to, že má od pol roka veku dva roky váhu 6kg.
Ešte raz vďaka ti,lebo napriek tomu že nie si lekár si veľmi zodpovedný človek a lekári by si mali brať z tvojho prístupu ku zdraviu úplne cudzích ľudí príklad. Poklona pred tebou aj za to, že si vieš tento vedecký prístup obhájiť. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
A dokonca nie si za to ani platený za čo oni platení sú ale žiadnu kvalitu zdravotníctva ako celku a ani ako kvalitu prístupu k pacientovi nevidno.
@petot ak si odborník tak by si mal vedieť ,že toho céčka nám tečie omnoho viac ako v jednej infúzke,veď som ti to napísalala,v enterálnej a parenterálnaj výžive,enterálna je tekutá strva plus nutrodrip podľa diagnózy a v parenterálnej sú to iv vaky plus lipidy podľa výsledku tuku,takže to nie je jedna infúzka...
@petot Sa ti divim, ze s nimi este diskutujes 🙂 . alice107 neuspokojis ziadnou vedeckou literaturou a nejakymi odkazmi uz vobec nie. Pri adsumus by si musel sledovat vsetko, co sa deje v australii, aby si dokazal nejako argumentovat. Pri aristke by si musel byt pracovnik nemocnice (minimalne s 10 rocnou praxou) aby si s nou mohol viest dialog.
Ale ked si tak spominam, tak aristke som polozil jednu zasadnu otazku - stale ma zaujima, ktore tie infuzie obsahuju hlinik, aby som sa im mohol vyvarovat. Este si mi to stale nezistila - musi to byt uvedene v pribalovom letaku, ku ktorym mas ako zamestnankyna nemocnice pristup.
A znovu vyzyvam vsetkych Logopedov, Alergologov a dermatologov aby zverejnili kolko z ich klientov su zaockovane deti a kolko z nich su nezaockovane.
@petot Obdivujem ťa za tvoju trpezlivosť a zároveň sa ti čudujem, že tu strácaš čas. Neviem a doteraz som nepochopila čo tým chce zakladateľka docieliť. Melie dokola to isté až je to trápne a nudné.
A este pre tych, ktory si myslia, ze ich ockovanie chrani - tu je oficialny dokument z RUVZ:
http://www.ruvztn.sk/epid_osypok.pdf
Davam do pozornosti stranu 3 a odstavec "Situácia vo výskyte osýpok na Ukrajine", kde sa uvadza "V roku 2006 bola zaznamenaná rozsiahla epidémia so 44 534 prípadmi napriek vykazovanej zaočkovanosti v populácii viac ako 95% v období rokov 2001- 2006 [13]."
A o par riadkov nizsie (dolezity je pomer zaockovanosti resp. nezaockovanosti a nakazenych):
"3. marca 2012 Ministerstvo zdravotníctva Ukrajiny a Štátna hygienická a epidemiologická služba Ukrajiny hlásili 5 127 prípadov osýpok od začiatku tohto roka so 162 prípadmi hlásenými za posledný deň hlásenia [14]. V súčasnosti epidémia postihuje najmä západné regióny krajiny s najvyšším výskytom v oblasti Ľvovu (1 416 prípadov v r. 2012, zaočkovanosť <40%..."
Co k tomu dodat. Ockovanie je najlepsia prevencia 😀 😀 😀 😀 😀 😀 .
@aristka Ale nie, ja som z klubu vyhodená ak ti to nik nepovedal,ale výsledky hovoria za všetko.
To máš tak,keď ti platení odborníci cca mesačne 1 000eur plat neporadia a odmietajú brať za svoje konanie a dôsledky zodpovednosť tak ideš za tými ktorí poradia a nutne musíš používať vlastnú inteligenciu pritom inak by ťa nechali skapať.
Vieš ono na tie spomienky nikdy nezabudneš.
Poviem ti príklad,dcéra len raz nechala malú na starosti sestrám a išla sa najesť. No nepraj si zažiť ako malú našla . Tvoje zodpovedné kolegyne vyrehotané na sesterskej,nohy vyložené na stole ,žalúzia odtiahnutá,takže veľmi dobre videli na malú.
Malá doudieraná o kovové tyče o hlavičku a padnutá medzi ne a nevládala sa sama odsunúť,lebo po chemoškách sa úplne motala po štvornožky a tackala. Dcéra ju počula plakať ešte pred vchodom na oddelenie tak plačkala.
Nebolo ani jednej ktorá by ju zobrala na ruky a utešila. Divné matky tie zdravotníčky celkovo nielen pracovníčky.
Takže veľa príkladov by som ti tu ešte mohla napísať o tej zodpovednosti a to nehovorím o niekoľkých zamenených transfúziach ktoré keby dcéra nesledovala tak už by tu malá nebola. Našťastie ako neodborníčka ich prácu sledovala a musela ich usmerňovať.
Alebo keď dali malej lugolov roztok po vyšetrení a nenapísali do správy dokedy ho má užívať, tak sme ho dávali až kým ho nevybrala celý. Na oddelení nám povedali že oni si mysleli že vieme dokedy ho má užívať
No darmo v praxi nijaká zodpovednosť neexistuje len na papieri.
Takže aby sme to zhrnuli : povesť si zdravotníctvo vytvára samé každodenným prístupom a potom sa tá povesť šíri ďalej. 😉
Dr.Rachel Heap v Austrálií podala sťažnosť na austrálsky úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (Health Care Complaints Commission) pre nebezpečné a zavádzajúce informácie, ktoré AV publikovali na svojej stránke o tetane. Ked sa tam snažila zavesiť upozornenie, že jeden z troch zo 100 nakazených ľudí tetanus zabije a že je to veľmi vážne ochorenie z vlastnej praxe, tak jej to zmazali a ju zablokovali. V Austrálií AV spadajú do lekárskej starostlivosti a nesú si zodpovednosť za to, čo uverejnujú.
@aristka Neodpovedala si priamo na moje otázky: Koľko, ako často, v akej forme. Sú to jednoduché otázky, takže nerozumiem, prečo si ich nezodpovedala.
V každom prípade, farmakologické dávky začínajú cca od 30g denne, a vzhľadom na polčas vylučovania 2-4h (IV) to musí tiecť takmer súvislou infúziou, alebo najmenej 3x denne. Pri ťažkých chorobách sú efektívne dávky 400-800mg/kg x3. Osobne pochybujem, že toľko Cčka by ste našli v celej vašej nemocnici od suterénu po strechu.
O menších dávkach je škoda hovoriť (aj keď pri hepatitíde A dobré výsledky začínali už od 12g denne a pri čiernom kašli dokonca ešte nižšie). Každý liek má svoje efektívne dávkovanie a keď ho nedodržíš, tak to fungovať nebude. Je to jednoduché.
U kriticky chorých pacientov je potrebných najmenej 3g denne už len na to, aby sa dostali aspoň zo skorbutickej hladiny; to má ešte ďaleko od skutočnej spotreby tela, a nemôže byť reč o žiadnych farmakologických efektoch. Zaujímalo by ma, či im dávate aspoň toľko, alebo ich nechávate v skorbute.
Kolegom medikom odkáž, že pri začínajúcej nádche efektívne ústne dávkovanie začína od 3g à 2h. Niekedy stačí 5 dávok.
Uvádzané relatívne kontraindikácie: RTA, primárna hyperoxalúria, deficiencia G6PD, metabolické poruchy železa/medi. Pri infúznej liečbe farmakologickými dávkami, veľký nádor alebo metastázy - vtedy sa dávkovanie môže len postupne zvyšovať po niekoľko dní. Pri diabete treba počítať s posilňujúcim účinkom vitamínu C na inzulín. Kachektických pacientov treba dosledovať 24h po infúznych vysokých dávkach kvôli možnosti hypoglykémie.
Opravujem lebo link bol nefunkčný.
@adsumus Kontraindikácie (a pribalove letaky) pre vsetky vitamini su zname a hlavne dostupne vsetkym, ktori vedia citat. Na rozdiel od vakcin - kde ma lekar problem mi ukazat pribalovy letak aj ked ho o to poziadam.
Inak rad by som sa tu v diskusii spytal vsetkych, ktori sem zabludia:
Pred kolkymi z vas rozbaloval lekar vakcinu? Akukolvek - hexa, MMR, proti chripke. A pred kolkymi z vas ju vyberal z chladnicky?
Ja ked nieco idem kupovat do obchodu, tak si v prvom rade pozriem DATUM SPOTREBY a potom ZLOZENIE. Ani pri jednej vakcine, ktore dostala nasa mala, som nevidel sestricku ani do doktora (byvaleho 🙂 ) odkial zobrala tu naplnenu striekacku a uz vobec som nemal sancu si pozriet nic z obalu a pribaloveho letaku.
A to sam doktor priznal, ze museli stahovat zavadne vakciny - ale az po upozorneni. Takze aj na slovensku sa veselo "dobalo" zavadnymi vakcinami.
@adsumus Ano je to strasne ako zavadzaju ludi - traja zo 100, ktori dostanu tetanus zomru ☹ . Je vsak zaujimave, ze v australii rocne ochorie na tetanus v priemere 308 ludi. Doba liecenia je priemerne 4 dni - podla veku a zdravotneho stavu pacienta. Za posledne 4 rsledovane roky tam zomrel 1 clovek - 87-rocny:
http://www.health.gov.au/internet/publications/...
Maju velmi pekne a prehladne spracovane aj ine roky.
@mano5 Dáš mi tu link, že tetanus je brnkačka a hned druhá veta ciujem "The case-fatality rate ranges from 10% to over 80%, with the highest rates in infants and the elderly." Umrtnosť od 10 do 80%. Príbeh chlapčeka, čo skoro umrel nedávno na tetanus, lebo rodičia neočkovali tvojej pozornosti asi tiež unikol.
Ty poznáš prax, že pri vážnejších poraneniach sa hned pichá tetanovka? Nemá aj to náhodou vplyv na nízku chorobnosť?
Nadmerné dávky vitamín C znižujú vstrebávanie železa a medi. A zvyšuje vstrebávanie hliníka. Niektoré lieky majú zníženú účinnosť ak prekračuješ odporúčané dávky, takisto aj liekov na rakovinu. Zvyšuje vstrebávanie chromu. A to ešte vôbec nie je preskúmané, čo všetko môže také množstvo vitamínu C, čo ani od suterénu po strechu v nemocnici nemajú, v detskom telíčku všetko narobiť.
Vyzerá to, že sa antivakcinistom pekne rozrastá klub odporcov nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku. Držím všetkým palce.
http://www.zdravoveda.eu/ebm/vakciny-nas-nezach...
@petot Prosím ťa prečítaj si to a daj mi svoj názor.
http://www.zdravoveda.eu/paveda/alternativa-alt...
@adsumus Nepoznam ziadnu prax ani som take nieco nikde nespominal a uz vobec netusim, ci to ma vplyv na chorobnost. Nedal som ziadny link "ze tetanus je brnkacka". Nepodsuvaj mi tvoje vyjadrenia. Dal som oficialne australske stastistiky - ako si ich kto vyklada je jeho vec. Ak ty pokladas tetanus za brnkacku, tak to je mi velmi luto - podla mna je to vazna infekcia. Nic o nadmernom uzivani vit C som nepisal.
Ale ked uz spominas, ze nie je preskumane, co to robi v detskom telicku - CO UROBI V DETSKOM TELICKU VAKCINA? Kde su studie, ktore potvrdzuju, ze v detskom tele su vakciny neskodne?? OPAKUJEM - STUDIE ROBENE S DETMI!!!
Povie mi niekto naco sa dievcata ockuju proti MUMPS a chlapci proti RUBEOLE? Jaaj uz som si spomenul - neexistujuca kolektivna imunita 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 .
@adsumus Je to na úrovni semestrálnej práce na niektorej slabšej slovenskej univerzite. Takéto články často vznikajú v "spravodlivom zápale" nejakého laika, len autor vôbec nemá hlbšie poznanie. Ináč by musel vedieť, koľko škandálov s vyfabrikovanými "EBM" dôkazmi má na krku farmaceutický priemysel, akým spôsobom sa existujúce dôkazy prekrúcajú, napr. aj 20 štúdií preukáže neúčinnosť, ale akonáhle dodajú jednu ktorá vyjde úspešne, môžu liek zaregistrovať. Alebo 2 veľké štúdie vyjdú nepriaznivo, ale marketing omieľa "5 úspešných štúdií" (hoci dokopy mali podstatne menej účastníkov než jediná neúspešná a tým aj menšiu štatistickú silu).
Veta "Pokusnými králikmi sú všetci, ktorí sa na alternatívne metódy dajú a veria im" ma takmer rozosmiala, pretože sa dá bez výhrad vztiahnuť na očkovanie. Mimochodom, kde sú dvojito zaslepené placebom kontrolované dlhodobé štúdie v tomto smere? Kde je tu EBM? Z pohľadu článku je očkovanie čisté šarlatánstvo 😀
Je to celé smiešne, keď už je preukázané, že trvá priemerne až 7 rokov PO uvedení na trh, kým sa do príbalovej informácie lieku dostane aspoň prvá polovica nežiaducich účinkov, a ďalších 7 druhá, a keď každý piaty liek musí byť z trhu stiahnutý (oficiálne štatistiky FDA). To je zase o tých pokusných králikoch a o zodpovednosti.
Zaujímalo by ma tiež , kto a ako preukázal neúčinnosť MMS.

@adsumus O tom, prečo je Bjelakovicova štúdia chybná, bolo toho popísaného dosť.
O tom, že NIH majú maslo na hlave, niet pochýb. O tom, že napísali článok pod úrovňou seminárnej práce, každý vie posúdiť sám.
Nie je moja chyba, že nevieš predložiť niečo, čo by pripomínalo vedecký dôkaz.