Nechcem druhé bábätko

3. jan 2021

Ahojte 😊
Uvažujem nad uverejnením tohto príspevku už dlhšiu dobu. Rada by som poprosila o radu mamičky, ženy ktoré majú rovnakú skúsenosť ako ja. Prosím hlavne o pochopenie a radu. Mám problém , myslím si že dosť vážny. (Posúďte samé). S manželom máme dcérku ( 3r.) ide o to, že manžel chce druhé bábätko ALE JA NIE. Sama neviem prečo , momentálne sa necítim na to, mať ďalšie dieťa. Manžel to nedokáže pochopiť. Vravela som mu to asi 100x. Myslím si že tým trpí aj náš intímny život (tým že sa bojím otehotnieť, ta chuť je menšia) pre tie, ktoré vás hneď napadla antikoncepcia -mam na to svoj osobný názor takže brať to nebudem. Vrátim sa späť k môjmu problému. K tomu všetkému začo už aj naše okolie , otázky: kedy bude ďalšie, už by sa patrilo, mala sa nemá s kým hrať... atď atď. Ja skutočne nechápem čo to ľudí napadne sa pýtať takéto intímne otázky. Som zlá ak netúžim mať dieťa? Netvrdím že v budúcnosti nie z ale momentálne. Ani neviem prečo tu píšem asi len potrebujem pochopenie . A hlavne ako po 101x vysvetliť môjmu manželovi že to skutočne nechcem. On to nechápe . Už vážne, neviem prečo to nedokáže pochopiť. Skúšala som už asi všetko, aby ma pochopil.

nela6
3. jan 2021

aku radu cakas, ty hovoris, ze on to nedokaze pochopit, na druhej strane on si asi mysli to iste, ze ty nedokazes pochopit jeho, mohli ste to prebrat skôr ako ste si zalozili rodinu, ja som chcela tiez väčšiu, vysvetlila som muzovi preco, ako to cele zvladneme atd, a nakoniec suhlasil aj on... keby nie, neviem ci by som čakala na dalsi zivot, aby som si plnila sny, tiez ma take otázky nenapadli, asi preto, ze sme sa dali dokopy ako 18r, teraz uz viem co chcem, a nebola by som s partnerom, kde by sme sa nezhodli

stanulienkat
3. jan 2021

Nie, nie si zlá matka. Nie každá túži celý život obetovať rodine a usopleným deťom. Možno budeš mať chuť na druhé dieťa neskôr,rob podľa seba ako to cítiš ty. Mať dieťa je krásne ale niekomu stačí jedno.

mirro
3. jan 2021

A prečo nechceš? Nerýpem, len sa pýtam.

zooeynka
3. jan 2021

Malo muza zamestnavas vasou 3 rocnou....mu ju nechaj cely vikend a ty chod dakam(ano, chapem, korona). Ved ho tie napady na 2 dieta skor prejdu ked bude full time ocko

petamich
3. jan 2021

my prave cakame prve dieta a budeme mat iba jedno, tak to citime a tak to chceme a nemyslim si, ze som zla osoba (napriek tomu, ze okolie si mysli, ze MUSIME mat dve alebo PATRILO by sa mat dve atd. a to este ani to prve nemame klop klop), jediny rozdiel je, ze sme si s partnerom sadli, porozpravali sme sa a zhodli sme sa, ze chceme iba jedno - cize by ste si to asi mali doma vydiskutovat, ze v buducnosti by si chcela/nechcela ale momentalne nie atd., mozno skus opacne nech vysvetli on tebe preco ano, kedze tvoje argumenty sa odrazaju a co si mysli okolie, to proste ignoruj, je to vas zivot a vase rozhodnutia 🙂 drzim paste!

pininka1
3. jan 2021

Je to tvoj zivot,a okolie sa vzdy tieto otazky pytat bude, kedy babo, preco nekojis, kedy druhe, preco spi s vami v posteli. Proti tomu sa musis obrnit. Ja som tuto situaciu zazila ale naopak. Ja som velmi chcela tretie dieta,muz ani nahodou,nebol ochotny sa o tom ani bavit. Mne to prislo nefer a sebecke z jeho strany, pretoze sme partneri a minimalne sme si mohli rozobrat pre a proti, teda dohodnut sa na kompromise. Nakoniec sa to zariadilo tak, ze kedze ani my nepouzivame antikoncepciu tak sa nam raz v noci smyklo a ostala som v tom. Tyzden to predychaval a dnes je najstastnejsi na svete a kazdemu odporuca mat tri deti. Urcite by som si opat s muzom sadla a povedala mu ze teraz nie, ale snad neskor. Otazne je,ci si schopna to dodrzat. Na to ma vplyv kopec veci, aky si mala porod, ci dieta nebolo narocne, ci ti muz pomahal a pod.

jaja20
3. jan 2021

Ja som dokonca nechcela mať žiadne deti, absolútne som sa na to necítila,aj keď som od manžela o 6 rokov staršia... povedala som mu to samozrejme ešte pred svadbou a naša dcéra je výsledkom kompromisu 🙂
Jeho rodina ma celé roky stále drzo podpichovala,že kedy bude druhé, najlepšie syn,ale surovo som im vždy odpovedala,že je to moje telo,takže aj moja vec a moje súkromné rozhodnutie.
Na tvojom mieste by som mu povedala, že teda dobre,ale nech ide na materskú on a ty pôjdeš do roboty,takže sa o dieťa aj o domácnosť bude musieť postarať on 🙂

autor
3. jan 2021

Pred svadbou sme otázku rodicovstva prešli niekoľko krát. Zhodli sme sa na 2-3 deťoch. Ale otázku, s akým rozdielom to sme neriešili. Milujem svoju dcérku, pôrod som mala rýchli, tehotenstvo bezproblémové, aj starostlivosť o ňu je v poroadku, neje náročná. V budúcnosti určite chcem mať ešte dieťa.
@mirro v poriadku 😊... mám pocit že to nezvládnem. Momentálne mám veľa starostí, aby dcéra bola dobre vychovaná, starostlivosť o môjho svokra,aby sme sa jej dostatočne venovali. Prerabame svojpomocne rodičovský dom. A k tomu pracujem a začala som tohto roku študovať externe VŠ . A deťom sa chcem samozrejme venovať 100% , neviem si to v tejto situácii predstaviť.

pininka1
3. jan 2021

Takto treba argumentovat ja muzovi, v tejto situacii by som ani ja nechcela a rozhodne niesom zastancom mat rychlo jedno dieta po druhom.

nevludna
3. jan 2021

Nie si zla, cosi 🙂 len ludia su tupci a myslia si, ze poslanim zeny je vychrlit co najvacsi pocet deti...teda po tretom zacnu zasa s tym, ci clovek nema doma telku alebo je zena leniva ist do prace a pod.
Kasli na druhych a dieta si sprav ked budes chciet ;)

nely1704
3. jan 2021

Máš na to dosť logickych argumentov ale žiaľ, my pochopenie u Tvojho manžela neprebudíme. Čo sa týka okolia, musíš si to len Ty v hlave usporiadať, ľudí nezmeníš

mariet24
3. jan 2021

Presne ťa chápem, ja som mala prvého syna hneď po VS, keď mal tri roky posledné čo som chcela bolo druhé dieťa. Cítila som potrebu ísť do práce, medzi ľudí, finančné sa pozviechať, dostávať dom... Potom prišiel čas kedy sme tomu nechali voľný priebeh a teraz máme druhého chlapčeka, rozdiel necelých 6rokov a spokojne si užívam deti... Medzičasom som získala čo som chcela, prácu v odbore a na stalo...mám sa kam po materskej vrátiť, istota že aj finančne nebude zas všetko na mužovi.

nelca0510
3. jan 2021

Netúžim ani ja momentálne. Manžel konecne pochopil. Bohužiaľ, musela som to stále dookola vysvetľovať. Hovorím dieťaťu teraz nie, možno o pár rokov zmením názor.
Okolie ma nezaujíma.

gbgb
3. jan 2021

@pininka1 vysvetli muzovi, ze samevies naklonovat. On by makal na dome, alebo zarabal a ty na deti sama. Studium by si odlozila na neurcito a venovat sa plnohodnotne obom detom popri domacnosti sa neda! Vzdy je to na ukor niecoho. Ked to nechce pochopit, tak smola. Na okolie sa vyser! Oni nebudu zit tvoj zivot, nepomozu ti ani s skolou ani s detmi.

pininka1
3. jan 2021

@gbgb to si asi chcela autorke napisat

elizabet173
3. jan 2021

manzelovi povedz, ze jeho tuzbu po druhom dietati chapes, bola by si rada, keby pochopil on teba, ze potrebujes este cas. Tehotna budes ty, rodit budes ty, starostlivost o novorodeniatko bude vacsinou na tebe, aj keby ti ako pomahal. To je manzel, ostatnym nie si povinna nic vysvetlovat. Siroky usmev a nech si myslia, co chcu.

natalushka
3. jan 2021

Ahoj,pripajam sa aj ja..som podobny pripad ako ty..do synovych 3-4rokov som odmietala druhe dieta,staci nam jedno..potom som trocha polavila,ze ako nehovorim nie,ale este nie..v lete mal syn 6 a ja som uz asi pol roka citila,ze je cas(len trebalo trocha upratat pracu,financie,telo,psychiku😅)..teraz som v 23.tyzdni..cakame dievcatko,modlim sa kazdy vecer,aby boli deti zdrave☺️A mam aj neskutocny strach..ako to vsetko bude😅maly uz je vo veku,kedy si uvedomuje,ze druhe dieta vsetko zmeni..takze mame caste psychologicke okienka🤣no niekde v hlbke duse citim,ze nakoniec snad prekvapi😅ale rovnako citim obrovsku pohodu z toho,ze syn je”velky”,sikovny,ze som sa mu venovala naplno(ne,ze by sa mu uz nebudem..),ze som mu odovzdala to dolezite..na com teraz uz len stavame..proste pre mna bol jednym z hlavnych faktorov pre druhe dieta aj take moje vnutorne upokojenie,ze ok,uz to zvladnes,na svete uz mas jedno sikovne,uz ta tolko”nepotrebuje”..zvladnes to..ja som strasny pedant(niekedy mozno az moc a na skodu,no zabijem sa😅) a zakial necitim vnutornu pohodu,ze nieco nove zvladnem,ze sa tomu mozem naplno venovat,tak sa do toho nepustam..takze ta plne chapem,ze rovnako chces dat svojej dcere maximum,ktore mozes..aby si to ty citila,ze je to spravne..a to sa nebavime o tom,ze toho mas na pleciach este o nieco viac..takze tvoj postoj k veci je viac menej logicky(aspon pre mna)..ja som oproti tebe mala vsak jednu vyhodu,a to,ze moj manzel stal pri mne..mali sme akosi rovnaky pohlad na vec..dokonca teraz na druhe som ho musela”prehovarat”😅on uz bol zasa v stadiu prilisnej pohodlnosti co sa deti tyka😅ale pochopil rovnako ako ja,ze syn je vo veku,kedy mu surodenca treba(samozrejme,ze sme babo nerobili len koli tomu☺️). No vlea sme sa o tom rozpravali,rozoberali to z kazdej strany(ako by slo o nejaku vec,ale tak proste dnesna doba nie je jednoducha,z lasky deti nenakrmim..),az sme to tak nejako prijali obaja..skus sa o tom a muzom zas a znova porozpravat..argumentov,a myslim padnych, preco teraz nie mas dost,rozumny to musi pochopit..a hlavne,ak moznost dalsieho dietata nezavrhujes..podla mna to pochopi,len to chce cas..skus ho viac zapajat do kolobehu vsetkeho,co visi na pleciach tebe..nech vie,ze tvoj postoj ma v niecom zaklad(neviem teda do akej miery doma pomaha,zapaja sa..),ze toho na jednoho cloveka je dost..a novorodenec je dost naklad sam o sebe..asi to chce len trpezlivost..konkretnu radu nemam🤷‍♀️☺️Ale ak ta lubi a ty neho,urcite najdete spravny kompromis☺️Drzim palce,nech najdete cestu k spolocnej spokojnosti

natalushka
3. jan 2021

A este k tomu okoliu..to ma nikdy netrapilo🤣to okolie by moje deti nevychovavalo,nezivilo,nesatilo..talze nema narok k vyjadreniam..paradoxne mna jediny,kto nezozieral otazkami o dalsom dietati bola moja svokra😅okolie si nevsimaj,je to len a oen na vas

lululucy
3. jan 2021

Ja som prisla z porodnice a uz mi niekolko mudrych hlav povedalo ze hned treba druhe. Nozik sa mi vo vrecku otvaral. Doteraz sa mi otvara pri podobnych komentaroch, dcera ma 21 mesiacov a neviem sa dockat kedy pojdem do prace. Teraz som v stave ze druhe nechcem, ale nevylucujem ze raz budem chciet

danica2711
3. jan 2021

nechcieť druhé dieťa je tvoje legitímne právo, navyše ty to druhé dieťa do budúcnosti nevylučuješ. Na okolie sa vykašli, to je to najmenej podstatné, hlavne si to vykomunikuj s manželom. Čo je preňho také strašné na tom, že to druhé budete mať po 2-3 (príklad) rokoch? Ale na jednu vec ideš podľa mňa úplne špatne, a to je sex. Na antikoncepciu máš "svoj osobný názor", zo strachu z otehotnenia obmedzuješ, resp. nevieš si vychutnať sex - no, dievča, len aby bolo to druhé dieťa s kým mať, keď sa naň odhodláš... Keď nechcem otehotnieť, tak sa pred tým chránim (pretože muž sa zjavne v tejto situácii na ochranu vykašle) a nie že kvôli "osobnému názoru" budem ubližovať mužovi aj sebe sporadickým, neplnohodnotným a ustrašeným sexom

autor
3. jan 2021

@pininka1 takto mu to argumentujem ako som to popisala tu a manželovi aj viac. Nemyslíte si prosím že po jednom argumentovani som sem prišla vypisovať, ono je to totižto už skoro rok čo to spoločné riešime. Chapem samozrejme aj potreby môjho manžela , že chce druhé dieťatko. Len ten kompromis akosi nevieme nájsť.

emuemu
3. jan 2021

Ja som si dala po prvom dieťati “pauzu” v podobe 2 rokov v práci...veľmi mi to prospelo, teraz bude druhé...reťazovú materskú, napr. 5 rokov...by som nechcela ani za nič...každá žena je iná, niekto to cíti na 1 dieťa, niekto na 5, niekto na život bez deti...keďže rozhodnutie je správne, hlavne nerobiť nič nasilu.

deti95060810
3. jan 2021

tak nie je dieťa ako dieťa... čo sme si my užili pri našej poslednej slečne tak to neprajem nikomu... Keby bolo prvé dieťa také mrchavé tak nedám od seba ani nohy... 😉

janage
3. jan 2021

Ja som mala jednoduchú odpoveď. Hneď keď sa aspoň 2 noci po sebe vyspím 5hod. v kuse😀 máme 5 ročný rozdiel a to tá podmienka nebola úplne splnená lebo staršia mala v tej dobe nejaké problémy.

janage
3. jan 2021

A tiež sa prikláňam k názoru, že pracovať medzi materskými je veľmi fajn.

nela6
3. jan 2021

joj tak potom nemáš problem... vsak len mu dookola opakuj, ze vacsi vekovy rozriel, niekomu treba aj 1 000 000x 😄

dada4
3. jan 2021

Ja mam deti dve☺️. Vekový rozdiel 9 rokov. A prečo až toľko? prvý syn bol celkom náročný, bývalí sme u našich, prerabali u svokrovcov. Syna som si fakt potrebovala užiť, venovať sa mu, už od jeho 2r.same vypytovacky kedy druhé? Vôbec som to neriešila, muž tiež nechcel, kým sme nebyvali sami. Potom som začala robiť keď mal syn 5r.tak som zasa chcela niečo prerobiť. A u mňa úplne super po 9rokoch malé babatenko. Super vekový rozdiel, nemenila by som.
Ty myslím, že tiež v tejto situácii rozmýšľaš úplne normálne.

aylinn
3. jan 2021

Ja ťa chápem, môj syn ma 7 mesiacov a dedko (môj) keď bol u nás tak mal reči že noo že zachvíľku druhé a ja že nestraš prosím ťa😃 on už starší problém s ušami počul že som povedala že nechcem (čo je pravda) a normálne sa rozhorčil vytočil ostal červený že čo som to povedala že ako môžem NECHCIEŤ druhé dieťa 😄 a teda tiež nechápem čo to tých ľudí napadne odkedy som na Slovensku pýta sa ma to snáď každý kto nás stretne. To žena už po prvom dieťati asi musí rodiť jak jabloň 🙂

janickacrazy
3. jan 2021

Tak manžel asi vidí, keď študuješ VŠ, že na druhé dieťa nie je úplne ideálny čas. Možno navrhni, že druhé bude, ak on pôjde na materskú dovolenku. Hádam ho to prejde. Väčšina starostlivosti je vždy na žene, takže by ti mohol dopriať trochu času. Dúfam, že nájdete kompromis.

saluda
3. jan 2021

Tak nechaj rozhodnut jeho, teraz je ta zodpovednost za rozhodnutie iba na tebe. Nech sam povie, co je on ochotny obetovat pre druhe dieta. Ty ho vynosis, porodis, studujes, prerabate dom.....dom pocka, alebo on pojde na matersku, alebo nieco ine, cim tebe odlahci? Lebo ty sa k tomu stavias zodpovedne, poznas svoje limity a vies, ze teraz dalsie dieta nezvladnes. Najdite kompromis.