icon

Ludialudom.sk alebo Donio.sk - skúsenosti žiadateľov

mlska19
6. jún 2023

Ahojte, chcem sa spýtať, aké máte skúsenosti s portálmi, ktoré pôsobia ako platformy pre zbierky na dobročinné účely. Chcem vytvoriť výzvu pre kamarátku s rakovinou prsníka, ktorej zamietla poisťovňa preplatenie liečby. Do užšieho výberu sa mi dostali donio.sk a ludialudom.sk . Ide o to, že kamarátka bude potrebovať skôr pravidelnú, než jednorazovú finančnú pomoc, a zatiaľ sa nevie, ako dlho bude liečba trvať, preto nevieme odhadnúť cieľovú sumu. Aké máte skúsenosti ako žiadatelia, aby bola pomoc efektívna? Zatiaľ som zistila, že ludialudom.sk posielajú vyzbierané peniaze cca každé 2 týždne, kdežto donio.sk až po vyzbieraní cieľovej sumy, resp. pri dosiahnutí tzv. míľnikov. Je niečo, na čo si dať pozor? Ďakujem za každú radu a skúsenosť.

lelelienka
6. jún 2023

Mam skusenost s donio, len trochu v inej oblasti (peniazky na tlac mojej vlastnej knizky na jej darovanie pre deti v roznych zariadeniach). Ako prve spomeniem, ze dobrocinne vyzvy nemusia mat uvedenu cielovu sumu, da sa nastavit len dlzka vyzvy. Dalej, donio absolutne vsetky vyzbierane peniaze odovzda ziadatelovi, ak sa vyzbiera aspon minimum 200€. (Ak nie, peniaze sa vratia prispievatelom - zbierka je neuspesna). Ak by si si aj nastavila v dobrocinnej vyzve cielovu sumu a nevyzbiera sa cela, nevadi, aj tak ti daju vsetky vyzbierane peniaze (ak je viac ako tych 200).

Velmi dolezite ale je a to si treba uvedomit, ze donio je len portal, kde vyzvu zverejnis ale o jej uspech sa musis postarat SAMA. Lebo podobnych vyziev je tam mozno 20. To znamena, vyuzit kontakty, vsetky co mas, socialne siete, nebat sa oslovit aj zname osobnosti, najhorsie co sa ti stane je, ze neodpovedia. Ja mam vsak velmi dobru skusenost, jeden skvely clovek mi prispel znacnou sumou lebo sa mu zjavne myslienka zapacila. Takze jednoducho skusat, ale pozor, zase poznat hranice je tiez dolezite. Ja som oslovovala cielene ludi, ktori neboli “uplne od veci”. Tiez sa mi podarilo aj u tych, ktori neprispeli, napr. prezdielat alebo som robila rozhovor s fotenim pre jednu firmu, ktora potom zverejnila post na soc. sietach, a to som celkom neznamy clovek, jednoducho tam bol suvis s ich cinnostou, tak suhlasili 😉

Dalej nemaj velke oci a nastav sa tak, ze to mozno aj nevyjde presne podla predstav. To neznamena vzdat sa vopred, len mat realne ciele. Ja som vobec nevedela co mozem cakat, napokon som bola celkom uspesna. Aj nad znenim vyzvy poriadne popremyslaj, napis nieco vecne ale aj pekne, nie uplne citove vydieranie (ja sama napriklad toto nemam rada) a daj si zalezat aj na forme, bez gramatickych chyb, pridat mozno fotky…

No a napokon, komunikuj s darcami, pridavaj aktuality, ja som napriklad (mam webstranku tak pomocou nej) ako take vyslovene symbolicke podakovanie pre darcov dala link, kde si mohli stiahnut nejake pohladnice a pod. co som vytvorila. Informuj, ako sa peniazky pouziju a proste nie ze zbierka skonci, clovek ani mu ani bu zhrabne peniaze a dovi.

Takze ak to zhrniem, urcite vyskusaj, ale priprav sa na to, ze na uspech treba vynalozit aj vela usilia 😉

maranco
6. jún 2023

@mlska19 možno zvážiť nech si založí bezplatný transparentný účet, napíšeš jej príbeh, zverejníš číslo účtu, QR kód, budeš to propagovať kde sa dá a ľudia môžu prispievať a zároveň uvidia koľko sa nazbieralo a aké výdavky robila

lelelienka
6. jún 2023

@maranco ja teraz poviem za seba, ale myslim, ze tak uvazuje vela ludi - verim skor zbierkam, ktore su nejakym sposobom “oficialne” niekde zverejnene. A vyhodou tychto roznych portalov je, ze su tam sustredene rozne zbierky, su uz pomerne zname a ked aj napriklad niekto pride prispiet na nieco, mozno si pozrie a prispeje aj na inu zbierku. Jednoducho ludia, ktori radi prispeju, uz cielene navstevuju dane stranky. Ak mas vsak len cislo uctu, bude tazsie to rozsirit a v dnesnej opatrnej dobe plnej podvodov je to take…menej doveryhodne. Aspon pre mna. Ja by som naozaj nevolila tuto cestu.

mlska19
autor
6. jún 2023

Ďakujem vám.Zvazujem aj kombináciu tr.uctu a zbierky,kedy by sa na transparenty ucet zasielali aj peniaze zo zbierky.Pre niekoho je doveryhodnejsi portal,pre niekoho tr.ucet,hlavne chcem,aby ludia nemali pochybnosti,ze tie peniaze idu na liecbu,co napr. pri tr.ucte vidia uplne prehladne,kedy a kam ide aka suma.Akurat teda ten je,pokiaľ viem,spoplatnený,viem,že SLSP ho poskytuje.Zbierka ma zase vyhodu,že je tam k nej príbeh,fotografie,portál ju vie spropagovať v newslettri.

lelelienka
6. jún 2023

@mlska19 jasne, to je uz vec preferencii 😉 Len este napriklad pozor, portal (hovorim o donio s tym mam skusenost) v newsletteri spropaguje len minimum zbierok, na to sa netreba spolahnut, mne napriklad nespropagovali ani raz. Naozaj si vsetko musis odmakat, ale to neuvadzam ako nevyhodu, len jednoducho niekto si to neuvedomi.

palicka
6. jún 2023

Na pravidelnú podporu je Dobrý anjel

maranco
7. jún 2023

Existuje v SLSP transparentný účet, kde všetky prijaté dary spotrebuje banka na poplatky za vedenie a zverejňovanie účtu, takže teraz sú v mínuse.
https://www.transparentneucty.sk/#/ucet/SK48090...

lelelienka
7. jún 2023

@maranco fiha, to sa mi az nechce verit, ze vsetky debetne operacie boli len poplatky banke, otras. Ale nechapem naco maju uz 5. rok ten ucet, najma pri tych extremne nizkych rocnych daroch, to je velmi nelogicke zo strany zakladatela zbierky, ved to je ciste plytvanie darmi ludi 🤦‍♀️ a krasny priklad ako sa to nerobi!

maranco
7. jún 2023

@lelelienka tu je príklad na transparentný účet https://ib.fio.sk/ib/transparent?a=2302263382 kde chodia platby aj od ĽUDIA ĽUĎOM, n.f.

lelelienka
7. jún 2023

@maranco ved ok, nechce sa mi studovat vsetky ucty, toto je zjavne celkom iny pripad ako ten, na ktory reagujem…a inak len zo zvedavosti, vy spravujete tieto ucty ci to mate len take hobby vyhladavat?

maranco
7. jún 2023

@lelelienka nespravujem, na jeden z nich som prispel a ostatné som googlil

mlska19
autor
7. jún 2023

Ahojte, samozrejme si uvedomujem, že propagácia zbierky je na nás, ktorí to iniciujeme, s tým do toho ideme, nápady sú, aj odhodlanie. Zatiaľ sa priznám, že mi najlepšie vychádza kombinácia ludialudom.sk + transparentný účet, podstatná vec totiž je, že Donio má obmedzenú dĺžku kampane na max. 3 mesiace. Keďže tu ide skôr o dlhodobú potrebu vzhľadom na postupnosť vyplácania peňazí na liečbu. Ďakujem za Vaše podnety, pozrela som aj ten Fio účet, zdá sa mi výhodnejší ako v SLSP, kde je možné mať službu transparentnosti bez poplatku na 6 mesiacov iba na výnimku, o ktorej musí rozhodnúť riaditeľ odb. riadenia pobočkovej siete.

luckamalaa
7. jún 2023

@mlska19 Ahoj, som kampaňová manažerka na Donio. Ak máš záujem, zavolajme si, vysvetlím ti, aké sú výhody tr. účet vs. výzva na platforme (nezaujato 🙂) a tiež ti poviem, čo ponúkame my ako Donio, samozrejme finálne rozhodnutie bude na tebe 🙂
U nás sa dá realizovať aj dlhodobá výzva.
Ak chceš, napíš mi súkr. správu, tel. č a kedy môžem volať.
Lucka

natalia0902
Autor odpoveď zmazal
natalia0902
Autor odpoveď zmazal
kristinkakikakikus
31. jan 2024

@luckamalaa dobrý deň ja by som sa chcela informovať ohľadom donio vyplácanie ďakujem

jakukkanci
Odpoveď bola odstránená