Pomôžme Martinovi získať stabilitu a nezávislosť
Volám sa Martin, mám 26 rokov a žijem na Slovensku.
Od svojich 14 rokov sa potýkam s psychickými problémami, ktoré mi výrazne sťažili život. Na konci základnej školy som často vypadával a v triede som nedokázal fungovať. Na strednej škole som mal individuálny plán, no úzkosti a strach z ruchu a väčšieho počtu ľudí ma často paralyzovali.
Po špeciálnej diagnostike mi bol potvrdený Aspergerov syndróm – ľahšia forma autizmu. Neskôr mi psychiatri diagnostikovali aj OCD (obsedantno-kompulzívna porucha) a depresívno-úzkostnú poruchu. Odvtedy som vystriedal množstvo liečebných postupov: elektrokonvulzívnu terapiu, magnetickú transkraniálnu stimuláciu, hospitalizácie aj rôzne druhy liekov – až okolo 30 rôznych medikácií a terapií.
O svojich skúsenostiach som hovoril aj verejne – napríklad v médiách ako Nový čas a Denník N, a na vlastnom kanáli. Napriek tomu sa mi po skončení školy nepodarilo uplatniť v zamestnaní. Diagnózy a ich dôsledky často robia prácu pre ľudí ako ja veľmi náročnou alebo takmer nemožnou.
https://donio.sk/pomoc-pre-martina
obavam sa, ze nasledujuca generacia deti vyrastajuca len za pc bude takto ne/fungovat. Ziadna disciplina, ziadne navyky, zrucnosti, snaha, usilie. Bez socialnych zrucnosti. Budu sediet na riti a cakat, ze ich bude niekto zivit. Potulovat sa od psychologa k psychiatrovi a opacne. Bez snahy urobit nieco pre svoj zivot. Mozno sa to bude zhorsovat tou ofukujucou generaciou deti s respektujucou vychovou a bez mantinelov.
Ako fungovali takito ludia v minulosti? Nikto im zadarmo nic nedal, museli fungovat.
@anonym_f568f1 To neviem ako následujúca generácia, ja som hovoril o sebe, a tento text čo píšeš sa vyhýba podstate o čo sa tú jedná. Ja mám problémy asi už 14 rokov, a nie nie je to o nejakom úsilí ani o lenivosti, je to choroba, neviem či vieš aké ťažké je mať psychické ochorenie, mnohonásobne ťažšie ako hocičo fyzické. A je pravda že som vystriedal, veľa psychiatrov, aj som bol na hospitalizáciach, aj neskutočne veľa liekov, ale len mi to zhoršilo stav, a sám si pomôcť je v podstate nemožné. Okrem toho tu u nás v tom bola veľká stigma, a myslím si že veľa psychických diagnoz, sa lieči zle alebo sa o tom málo hovorí, v minulosti to bolo inak, lebo v minulosti to nemal kto diagnostikovať. Skús si pozrieť som mnou reportaž na reflexe alebo článok na denník, n, možno lepšie pochopíš aké to je a ako extrémne sa s tým žije...
@mightyplayer416
Prepac ale co tu od ludi ocakavas, ze ti budu mesacne posielat peniaze alebo cakas ponuky prace pre teba. Nepises co by si dokazal robit, co vies dobre. Aj ta chapem trochu ale aj inych ludi. Toto je mamickovske forum, bud tu su na materskej = malo penazi alebo zarobia 3-4 k mesacne. Ake preco by ti msli posielat peniaze?
@anonym_b706cb Nie, ponuky práce, ale pomoc, ale výzva aj tak už skončila. a čo viem robiť dobre, vyštudoval som účtovníctvo, a pracoval som len chvíľu ale psychické ochorenia, mám už tak dlho že teraz v podstate ťažko robím len základné veci nie to ešte prácu.. Skús si pozrieť članok na dennik n, so mnou alebo reportáž na reflexe, možno ti to viac priblíži, o čom to celé je. A myslím že človek sa rozhodne načo prispeje aj sám ale keď sa prispieva, na veľa iných vecí, prečo by s tým mal byť problém práve v tomto prípade. Tu skôr ide o to, ako sa človek k tomu postaví a či chce pomôcť, a niekto kto má 3-4k by s tým asi fakt nemal mať žiadny problém.....
@mightyplayer416 pred rokmi mali ludia tiez psychicke poruchy, ale starali sa, robili, zivili svoje rodiny a deti. Mas zdrave ruky a nohy, m niesi tupec, vies rozpravat a mas dobru gramatiku, aj keby z domu si robil nejaky office, nieco by sa naslo. To ako ty beries svoju diagnozu je len rozmaznanost tehto doby, kde sa priestor dava psychickym diagnozam az v takej miere, ze fizicke sa shodia zo stolu. Tu v UK dostavaju ludia dochod len na uzkost, ze neprejdu ulicu, lebo rozmyslaju na cimkolvek a maju strach. A dostanu aj auto od statu a ceky dochodok. Fyzicky chory clovek, ktory nemoze chodit dlhu vzdialenost, skrz bolest auto nedostane a ma k tomu len polovicny dochodok o ktory sa este aj hadal lebo mu patri. Ludia nejdu do prace skrz depresiu, zatial co ostatni aj s horuckami robia.
Ked si uvedomis, ze nasi predkovia prezili vojnu, ake oni z toho museli mat diagnozy? Vsak to sa bali ist von, robit hluk, budili sa v noci s nocnymi morami do konca zivota, depresie im tiez zostali.
Je to od teba velmi sebecke prepac. Keby si doma chlieb nemal ver mi aj kopat cesty budes.
@1sally12 Treba si prečítať, môj článok alebo reportáž na reflexe, psychické problémy sú ďaleko horšie ako fyzické. Ale ten kto to nemá, asi to nepochopí...
@mightyplayer416 ja si mám o tebe dohľadávať nejaké reportáže? Link na danú reportáž si mal pripnúť rovno do úvodného príspevku na podporu tvrdenia svojich diagnóz. A nie že ľudia si budú o tebe dohľadávať články🤦♀️
@anonym_11620b Slovo empatia, asi ti nič nehovorí. Toto, vie napísať, len niekto, kto nepozná niekoho, kto zažíva psychickú bolesť. Nehovorím, že minulosť som nestrávil na počítači, ale teraz, už v tomto stav, veľakrát sa neviem ani postaviť, a psychické utrpenie, je mnohonásobne horšie ako to fyzické len tak. A nejde o to čo mám na kanáli, sú tam aj videá inač o psychike, kde o tom hovorím verejne, okrem tých hier.. Možno by bolo lepšie, pred takým vyslovene negatívnym zlým komentárom, si pozrieť so mnou reportáž na reflexe, alebo článok v denník n, možno potom lepšie pochopíš... A nehovorím že niekto musí, prispievať, ale keď sa môže na hocičo iné tak som to skúsil, aj tak výzva už skončila. A mimochodom, som členom, organizácie vo Svajciarsku ktorá poskytuje, eutan. na psychické problémy, takže ano je to až také zle, možno teraz už lepšie chápeš, len ten komentár je fakt na veľké zamyslenie sa nad sebou....
@mightyplayer416 práveže som si s tebou pozrela aj reportáž aj som čitala článok a aj pozrela tvoje videá na youtube. Ja sa liečim 25r. Videá s PC hrami si točil pred mesiacom, pred dvomi mesiacmi, v podstate posledný rok. Zbierky sa robia pre ľudí, ktorí sú naozaj na pokraji biedy a na vyzbieraných peniazoch záleží doslova ich život. Ty si safe. Bývaš u rodičov a keď sa človek pozrie na tvoju izbu, biedu netrieš. gamerské sluhátka, gamerský PC, určite máš aj takú klávesnicu a stoličku. V pozadí krásne zariadená izba, zadriadenie na cvičenia. Chodíš do fitka, ako sám komentuješ. Bývaš doma u rodičov a máš ID. Peniaze chceš na telefón? Na terapie? No schválne, lebo ja chodím na terapie u psychoterapeutke, ktorá ma zmluvu s poisťovňou. Keďže máš ID z mladosti, dostávaš okolo 600 eur minimálne. Vieš ako žijú ľudia s psychiatrickou diagnózou? Mám kamaráta so schizofréniou, dostáva 600 eur, on býva v garzónke, v prenájme, platí za ňu 500 eur. Je iba suché rožky, občas si kúpi vifónku. Tých 100 eur čo mu zostane potrebuje na telefón, na základnú drogériu, na lieky. V živote by si nevyhlásil zbierku a nepýtal pre seba peniaze. Sám mi tvrdí, že sú na to ľudia oveľa horšie ako on a tým treba prispieť. Že má kde bývať, má teplo, strechu nad hlavou a krásny ID. Len sa zamysli, či ty si občan, ktorému sa ľudia rozhodnú poslať peniaze.
@a0 Som nepovedal že do konca života, bola jedna zbierka, aj to neúspešná. Ani ja neviem sa postaviť veľa krát z postele celé hodiny, a fyzické nemám, ale často je to tak prepojené zo psychikou, že ťa to paralyzuje. A nikto ma na to nefixoval, na vačsinu, vecí som si prišiel sám, a potom som ich mal diagnostikované. Od 13. rokov som mal prvé psychické príznaky, teraz mám 26, aj keď liečiť ich som začal oveľa neskôr lebo som najprv nevedel že je to choroba. Za 5 rokov, som vystriedal asi 40 druhov liekov. A neviem ako môžem využiť ocd, vo svoj prospech, keď ma to paralyzuje, úplne vo všetkom, deň za dňom, stále opakujúce sa obsesie, dookola až do zbláznenia. A asperger, som sa celkom naučil maskovať, ale aj to je často problém, keď si nevieš nájsť absolútne žiadne kontakty sociálne, ale možno je pravda že keď má človek len to je to lepšie, ale ja to mám pridružené aj s inými vecami. Neviem aké máš skúsenosti, zo psych. ochoreniami, ale skús si pozrieť so mnou reportáž na reflex, alebo článok na denník n, možno ti to priblíži. Ďakujem za komentár. Ale podľa tej vety, že ja som človek s výhovorkami, asi fakt nevieš aké je to peklo...
@mightyplayer416 áno, mám kopec skúsenosti so psych. dg. Vieš, neexistuje človek na tomto svete, ktorý by nejakú nemal (len tak btw). Taktiež mám takmer rovnaký vek ako ty, prešla som si kadečím - psych, aj fyzické diagnózy (aj nevyliečiteľné) a tiež by mi bolo super, keby mi ľudia posielali peniaze za nič, len tak, lebo sa mi nechce pracovať. Mimochodom PC hry a sociálne siete vedia veľmi ovplyvňovať psychiku človeka a zhoršovať diagnózy, takže možno, keď to vypneš budeš cítiť aj zlepšenie a začneš si hľadať robotu 🙂.
@soldi Ani som nechcel toto komentovať, lebo mi z toho prišlo najprv nanič, skús nabudúce rozmýšľať predtým ako niečo napíšeš, ako to niekomu s psychickým ochorením môže poškodiť, to by poškodilo aj niekomu, kto nič nemá zdravotné. A zbierka bola podľa mňa urobená dobre, ale súdiť niečo podľa jednej jedinej fotky, bez prečítania si, napríklad celého článku... Hej tá fotka, možno, vyzerá že som zdravý, ale podľa toho sa to nedá posudzovať, inač nemám, kvôli liekom, v podstate žiadne emocie, radosť, strach, plač, vôbec nič, cítim len úzkosť, bezmocnosť, a neustále sa opakujúce, myšlienky dookola v hlave. Neviem či vieš aká psychika, vie byť peklo, podľa toho komentára, skôr nie, skús si pozrieť, reportaž so mnou na reflexe, alebo článok na denník n, možno ti to niečo priblíži. A porovnávať, ma s niekym, iným je na zamyslenie, ľudia prispejú ano, podľa toho komu sa rozhodnú ale bez pozadia príbehu, keď človeka nepoznaju, a nevedia čo prežil, nemá zmysel komentovať. A k tomu, ešte porovnávaniu, tak ano som na tom oveľa horšie, pretože problémy mám od 13. rokov, bral som asi 40 druhov liekov, a človek ktorý má napríklad tú rakovinu, to trápenie, sa mu môže skončiť, ale ja roky, nevidím koniec, tej bezmocnosti, a preto sa to nedá porovnávať. A k tomu ešte, došlo to až tak, že som členom spoločnosti vo Svajciarsku, kde poskytujú Eut. aj na psychické problemy a mal som dosť blízko ku schváleniu, len tam boli nejaké komplikácie. Tak teraz asi už vieš aké to je...
@mightyplayer416 mrzi ma, ak sa Ta moj komentar dotkol. Pisala som Ti ako zbierka posobi na ludi a v com vidim problem. Nepisala som ako veci naozaj su.
Mam sesternicu s OCD, takze ano, viem, co su to obsesie a depresie aspon sprostredkovane. Viem, ake to je o tretej rano jej po sty krat znova odpisovat na tu istu vec a ubezpecovat ju ze je vsetko v poriadku.
Odo mna si dostal radu ze preco je zbierka urobena zle a preco nikto neprispieva. Bohuzial v tomto svete aj utrpenie musis vediet “predat” ak ocakavas ze Ti ludia budu len tak posielat peniaze.
A dalsi postreh tu padol ze robit zbierku na najom je od veci. Zbierka sa zvykne robit s konkretnym cielom a konecnou sumou. Ze darca ma pocit ze prispel k “dokonceniu diela”. Ale zbierka na najom nema konca. Nema zmysel. Lebo najom budes potrebovat dalsich 60 rokov.
Mas ID, mas rodicov. Ak si nedokazes nejakym sposobom privyrabat sam, tak je to na Tvojich rodicoch aby Ta zivili. Cudzi ludia do toho nepojdu.
@anonym_b706cb Nie, ponuky práce, ale pomoc, ale výzva aj tak už skončila. a čo viem robiť dobre, vyštudoval som účtovníctvo, a pracoval som len chvíľu ale psychické ochorenia, mám už tak dlho že teraz v podstate ťažko robím len základné veci nie to ešte prácu.. Skús si pozrieť članok na dennik n, so mnou alebo reportáž na reflexe, možno ti to viac priblíži, o čom to celé je. A myslím že človek sa rozhodne načo prispeje aj sám ale keď sa prispieva, na veľa iných vecí, prečo by s tým mal byť problém práve v tomto prípade. Tu skôr ide o to, ako sa človek k tomu postaví a či chce pomôcť, a niekto kto má 3-4k by s tým asi fakt nemal mať žiadny problém.....
@mightyplayer416
ale ved jasne ved preco by ten so 4k milerad neprispel??
No preto, lebo ma vlastnu rodinu, vydavky alebo prispeje matke s dvoma postihnutymi detmi, od kzorej odisiel muz. Ved on chidak nevkadzr. To su myslim omnoho vaznejsie pripady ako ty.
Vies, muz ma poruchu autistickeho spektra, mame 3 male deti. Chodi do prace a zivi nas, som so 6 m na materskej.
Casom je to u neho horsie, v praci aj vonku ho privadza do nepricetna milion veci, a hlavne ludia.
Najlepsie by mi bolo sediet pri pc a byt doma. A prekvapenie - nesere na robitu ale robi. Dr mu povedal ze ma vybavit ID koli chrbtici, robil 10rokov manualne co v podstate nesmel. A nejde sa z toho po... .
Ale ak to ide takto super, ze ten s 4k mesacne by nam prispel, nech sa muz da tak pol roka dokopy a nerobi, supnem to aj ja ba donio.
Aby si nemyslel, nie sim hyena. Mam kamosky, deti postihnute, jedna terapia 8000k a rocne treba 3-4. Muz robil aj celkom dobre zarobil ale ver, ze im to lamalo krk. Zena do orace ist koli detom s potihnutim nemohla. A ti veru nikdy na ziadne donio nepisali. Mam pochopenie aj sucit ake k comu tebe bude jednorazova pomoc financna? Peniaze sa minu a potom ci, dalsia zbierka?
@mightyplayer416 ja si mám o tebe dohľadávať nejaké reportáže? Link na danú reportáž si mal pripnúť rovno do úvodného príspevku na podporu tvrdenia svojich diagnóz. A nie že ľudia si budú o tebe dohľadávať články🤦♀️
@1sally12 Tak v zbierke, to myslím bolo, tie linky v texte, neviem už. Ale veď stačí si to vyhľadať, mám tam aj celé meno. Ale môžem to pripojiť.
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/1000168-psych...

@soldi a hraje PC hry a točí o tom videá na youtube. A tomuto chalanovi so zdravými rukami, čo vie presedieť hodiny za PC pri hraní hier máme mi ostatní ľudia prispievať?
@anonym_11620b Slovo empatia, asi ti nič nehovorí. Toto, vie napísať, len niekto, kto nepozná niekoho, kto zažíva psychickú bolesť. Nehovorím, že minulosť som nestrávil na počítači, ale teraz, už v tomto stav, veľakrát sa neviem ani postaviť, a psychické utrpenie, je mnohonásobne horšie ako to fyzické len tak. A nejde o to čo mám na kanáli, sú tam aj videá inač o psychike, kde o tom hovorím verejne, okrem tých hier.. Možno by bolo lepšie, pred takým vyslovene negatívnym zlým komentárom, si pozrieť so mnou reportáž na reflexe, alebo článok v denník n, možno potom lepšie pochopíš... A nehovorím že niekto musí, prispievať, ale keď sa môže na hocičo iné tak som to skúsil, aj tak výzva už skončila. A mimochodom, som členom, organizácie vo Svajciarsku ktorá poskytuje, eutan. na psychické problémy, takže ano je to až také zle, možno teraz už lepšie chápeš, len ten komentár je fakt na veľké zamyslenie sa nad sebou....