Vznik nadácie na podporu dobrovoľníckej práce s mládežou
Priatelia
Nedávno som oslávil 1/2 storočia a pri výbere darčeka som si povedal, že nechcem žiaden pre seba, ale pre druhých.
Roky sa venujem dobrovoľníckej práci s deťmi a mládežou (hlavne skauti a dobrovoľní hasiči)
a tak by som chcel založiť nadáciu na podporu dobrovoľníckej práce s deťmi a mládežou.
Nadácia má byť postavená na podobnom princípe ako Nobelova nadácie. Teda všetky prostriedky sa budú investovať do dividendových ETF fondov a akcií a ďalej sa budú používať len dividendy, pričom časť z nich (cca 20%) sa bude používať na rozšírenie portfólia fondov.
Nadácia tak bude trvale samoudržateľná a samofinancovateľná.
Lenže mám problém.
Ako som písal, roky pracujem ako dobrovoľník a všetky voľné prostriedky som priebežne minul na rôzne dobrovoľnícke projekty a tak potrebujem vašu pomoc.
rozbehol som zbierku na
donio.sk/nadacia-bm-na-podporu-dobrovolnickej-prace-s-mladezou
Viete mi prosím pomôcť dostať ju medzi ľudí?
Ak máte akékoľvek otázočky, pokojne sa pýtajte 🙂
Ďakujem
Biely Medveď
Pozrela som si na webe, mne osobne sa napad velmi paci, zaujali ma najma tie male komunitne projekty. Len som trosku skepticka voci financovaniu primarne z fondov. Nech nejake dividendove fondy maju zisk 10% rocne, a to je uz skor taky optimistickejsi pohlad (dlhodobo) tak zo sumy 35000 nech je to 3500, ale ak len 50% realne pojde na projekty, co je cca 1750€ rocne - nie je to velmi malo na nadaciu? (Zjednoduseny odhad) Alebo mas lepsie prepocet/odhad? Zamerala by som sa skor primarne na ine financovanie. Ak vychadzam z tej “zakladnej sumy” 35000€, otazne je ako a ci je vobec realne to v dnesnej dobe vyzbierat na takyto povedzme ze nejasny ucel. Nejasny v zmysle, ze ludia akoby davaju peniaze na nieco neurcite, nie je to ze vyzbieram xxx na co ja viem komunitnu kniznu budku, ale je to take ze davam peniaze, ktore sa vlastne este len budu investovat s vopred nejasnym ziskom na nejaky projekt. To v ziadnom pripade neznevazujem usilie ani nic podobne, len prinasam pohlad ako to mozu ludia mozno vnimat.
Pozrela som si na webe, mne osobne sa napad velmi paci, zaujali ma najma tie male komunitne projekty. Len som trosku skepticka voci financovaniu primarne z fondov. Nech nejake dividendove fondy maju zisk 10% rocne, a to je uz skor taky optimistickejsi pohlad (dlhodobo) tak zo sumy 35000 nech je to 3500, ale ak len 50% realne pojde na projekty, co je cca 1750€ rocne - nie je to velmi malo na nadaciu? (Zjednoduseny odhad) Alebo mas lepsie prepocet/odhad? Zamerala by som sa skor primarne na ine financovanie. Ak vychadzam z tej “zakladnej sumy” 35000€, otazne je ako a ci je vobec realne to v dnesnej dobe vyzbierat na takyto povedzme ze nejasny ucel. Nejasny v zmysle, ze ludia akoby davaju peniaze na nieco neurcite, nie je to ze vyzbieram xxx na co ja viem komunitnu kniznu budku, ale je to take ze davam peniaze, ktore sa vlastne este len budu investovat s vopred nejasnym ziskom na nejaky projekt. To v ziadnom pripade neznevazujem usilie ani nic podobne, len prinasam pohlad ako to mozu ludia mozno vnimat.
@anonym_634786 V princípe máš pravdu, že tie sumy budú naozaj relatívne malé. Tiež počítam s konzervatívnejším prístupom ku spravovaným financiám, takže tých prostriedkov bude ešte trochu menej.
V reálnej praxi, kým budem vládať, tak všetky prostriedky, kotré bude nutné riešiť ako prevádzkovú réžiu (webhosting, správne a notárske poplatky ...) budem platiť ja mimo nadácie.
Krása tejto nadácie nie je vo veľkosti grantov, kotré bude podporovať ale v jej trvalej samoudržateľnosti a samorozvoju - vďaka reinvestovaniu časti prostriedkov.
A túto nadáciu vnímam podobne ako keď môj dedo kedysi dávno zasadil stromček zo semienka. Trvalo roky, kým prvý krát zarodil a aj to boli len 1-2 plody. Keď dedo umrel, strom už síce prinášal úrodu, ale stále to boli len nižšie desiatky kusov ovocia.
Prešlo 25 rokov a dnes je to veľký strom so stovkami kusov ovocia. V lete poskytuje príjemný chládok a v jeho korune hniezdi niekoľko vtáčích rodín.
Môj dedo ten strom nesadil pre seba, ale pre nás, jeho vnúčatá a deti mojich detí.
Aj táto nadácia, ktorú chcem založiť bude prinášať svoje ovocie zrejme už v prvom roku po založení, no plný potenciál sa začne ukazovať až oveľa neskôr.
Samozrejme, budem sa snažiť získať granty a dotácie, ktoré pomôžu nadácii, aby dokázala prinášať väčší efekt už dnes. No i keby sa to nepodarilo, nadácia sa týmto spôsobom bude schopná posúvať ďalej aj sama a je tak zaručený jej trvale udržateľný rozvoj.
@anonym_634786 ešte doplním
aktívne sa venujem dobrovoľníckej práci s deckami už desiatky rokov. Poznám "tisícky" mladých lídrov, ktorí vedú svoje skupinky. Majú miliardu skvelých nápadov a projektov. Lenže sú to často študenti a na rozbeh ich projektu často stačí "len" 50€ ...
Ak takýto projekt riešim sám, tak vytiahnem peňaženku a kúpim (ak si to v danom okamihu môžem dovoliť), ale čo títo študenti,. alebo ľudia, ktorí majú malé deti, prípadne im niekto doma bojuje s chorobou ...
chcú pomáhať a venovať sa deťom a mládeži a chýba im ten drobný impulz ...
Práve na tieto mikto granty by som chcel zamerať túto novú nadáciu, takže nepotrebujem miliardu €
Dobro sa tá robiť aj s minimálnymi zdrojmi.
Ale áno, úplne rozumiem tvojej obave, či tá nadácia nebude generovať málo peňazí v porovnaní s inými nadáciami.
Áno, bude generovať málo
Ale 95% našich SK nadácií sú "čierne diery" na peniaze. Aby nedošlo k omylu ... neskutočne si vážim ich prácu. No ich grantové schémy sú odkázané na to, aby každý rok zohnali kopec peňazí, ktoré môžu rozdeliť a pomôcť vo svojich oblastiach. Ale všetky tieto systémy sú odkázané na jeden ustavičný kolotoč zháňania peňazí.
To, že fungujú, znamená, že to robia dobre.
Ja by som však chcel riešiť trvale udržateľný projekt.
Táto nadácia bude kvapkou v mori. Ale bude kvapkou, ktorá bude mať potenciál sa zväčšovať a kvapkať aj 100 rokov po tom, čo tu už my nebudeme a to je na tom tá krásna myšlienka, na ktorej stojí táto nadácia 🙂
@anonym_634786 btw. ešte jedna dôležitá vec mi napadla.
Ako nadácia nechcem pomáhať len finančne. To by naozaj mohlo v začiatkoch pôsobiť ako 3-4 podporené mikroprojekty.
Chcem, aby nadácia naozaj slúžila na podporu práce s deťmi a mládežou.
Mám napr. vytvorený môj súkromný YT kanál
https://www.youtube.com/channel/UCiwIG1tX4FTCF0...
Tento kanál som používal hlavne v období COVIDu, keď sme sa nemohli s deckami fyzicky stretávať a boli sme odkázaní na online prostredie, tak som ho používal ako doplnkový vzdelávací nástroj.
Bol to môj súkromný kanál, takže sú tam aj iné videá ...
Ale chcel by som ten kanál v blízkej dobe trocha prekopať a viac ho používať ako nástroj pre prácu s deckami.
Chcel by som tam urobiť 3 hlavné sekcie:
- skautská/ tábornícka prax - všetko možné od viazania uzlov, cez stavbu prístreškov až po zapaľovanie ohňa kresadlom, či predpoveď počasia
- Tipy a triky na aktivity - tipy na činnosť od jednoduchého origami, cez výrobu improvizovaného jednoduchého terča na papierové gule, kreslenie starej mapy k pokladu až po tipy na samotné hry
- automatizácia v prostredí rodiny google dokumentov - takmer všetky skautské (a nie len skautské) oddiely používajú na prihlášky na tábor google form. My máme naprogramovanú nadstavbu, ktorá z udajov vygeneruje PDF dokument s vyplnenou prihláškou, zdravotným dotazníkom, faktúrou a odošle to automaticky mailom aj s odporúčaným zoznamom vecí na tábor. Okrem toho nám tento istý formulár vygeneruje "táborovú zdravotnú kartu" kde počas tábora značíme všetko od kliešťov, až po odreniny, lieky a všetko, čo sa dieťaťo na tábore udeje ... link na tento dokument dostane každý rodič len pre svoje dieťa v režime na čítanie a náš zdravotník ich má v režime na zápis.
Okrem toho formulár sa sám prepne do režimu "prihlášky ako náhradník", ak vypršal deadline na prihlásenie, alebo ak už máme naplnený stav ....
A podobných možností automatizácie v rodine google je milión ...
Takže aj tomuto by som sa chcel venovať ako nadácia.
Resp. tento projekt YT kanála je nezávislý od toho, či nadácia vznikne, alebo nie, ale rozhodne platí, že ak sa mi s týmto kanálom podarí dosiahnuť métu, kedy kanál začne byť monetizovaný, tak získané prostriedky budú jedným z pilierov financovania mojich dobrovoľníckych aktivít a teda by som tieto prostriedky rád využíval práve na fungovanie nadácie.
Ak niekto nemá dostatok prostriedkov, aby mi pomohol s rozbehom nadácie finančne, veľmi mi pomôže zdieľanie projektu zbierky na Donio, ale pomôže mi veľmi aj odber môjho YT kanála a aktívne sledovanie 🙂
Ďakujem 🙂
Ak by boli akékoľvek ďalšie otázočky, rád ich všetky zodpoviem 🙂
@anonym_634786 btw. ešte jedna dôležitá vec mi napadla.
Ako nadácia nechcem pomáhať len finančne. To by naozaj mohlo v začiatkoch pôsobiť ako 3-4 podporené mikroprojekty.
Chcem, aby nadácia naozaj slúžila na podporu práce s deťmi a mládežou.
Mám napr. vytvorený môj súkromný YT kanál
https://www.youtube.com/channel/UCiwIG1tX4FTCF0...
Tento kanál som používal hlavne v období COVIDu, keď sme sa nemohli s deckami fyzicky stretávať a boli sme odkázaní na online prostredie, tak som ho používal ako doplnkový vzdelávací nástroj.
Bol to môj súkromný kanál, takže sú tam aj iné videá ...
Ale chcel by som ten kanál v blízkej dobe trocha prekopať a viac ho používať ako nástroj pre prácu s deckami.
Chcel by som tam urobiť 3 hlavné sekcie:
- skautská/ tábornícka prax - všetko možné od viazania uzlov, cez stavbu prístreškov až po zapaľovanie ohňa kresadlom, či predpoveď počasia
- Tipy a triky na aktivity - tipy na činnosť od jednoduchého origami, cez výrobu improvizovaného jednoduchého terča na papierové gule, kreslenie starej mapy k pokladu až po tipy na samotné hry
- automatizácia v prostredí rodiny google dokumentov - takmer všetky skautské (a nie len skautské) oddiely používajú na prihlášky na tábor google form. My máme naprogramovanú nadstavbu, ktorá z udajov vygeneruje PDF dokument s vyplnenou prihláškou, zdravotným dotazníkom, faktúrou a odošle to automaticky mailom aj s odporúčaným zoznamom vecí na tábor. Okrem toho nám tento istý formulár vygeneruje "táborovú zdravotnú kartu" kde počas tábora značíme všetko od kliešťov, až po odreniny, lieky a všetko, čo sa dieťaťo na tábore udeje ... link na tento dokument dostane každý rodič len pre svoje dieťa v režime na čítanie a náš zdravotník ich má v režime na zápis.
Okrem toho formulár sa sám prepne do režimu "prihlášky ako náhradník", ak vypršal deadline na prihlásenie, alebo ak už máme naplnený stav ....
A podobných možností automatizácie v rodine google je milión ...
Takže aj tomuto by som sa chcel venovať ako nadácia.
Resp. tento projekt YT kanála je nezávislý od toho, či nadácia vznikne, alebo nie, ale rozhodne platí, že ak sa mi s týmto kanálom podarí dosiahnuť métu, kedy kanál začne byť monetizovaný, tak získané prostriedky budú jedným z pilierov financovania mojich dobrovoľníckych aktivít a teda by som tieto prostriedky rád využíval práve na fungovanie nadácie.
Ak niekto nemá dostatok prostriedkov, aby mi pomohol s rozbehom nadácie finančne, veľmi mi pomôže zdieľanie projektu zbierky na Donio, ale pomôže mi veľmi aj odber môjho YT kanála a aktívne sledovanie 🙂
Ďakujem 🙂
Ak by boli akékoľvek ďalšie otázočky, rád ich všetky zodpoviem 🙂
@lll76 dakujem za odpovede a drzim palce, chapem tento projekt ako take nejake oficialne zastresene toho, co uz vlastne davno robis a citit velku chut a odhodlanie 🙂 tak nech to vyjde ci uz v malom alebo velkom

Držím prsty! 🙂