5 dní dovolenky pri narodení dieťaťa
ak som správne pochopila tak to platí pre oboch rodičov čiže pre mňa aj pre manžela
ale viete mi niekto poradiť ako si to uplatniť? myslím tým napr manžel v práci ked sa nám teraz narodilo bábo tak automaticky sa mu ráta o 5 dní dovolenky viac? alebo to treba nejak zdokladovať a niekde o tých 5 dní naviac požiadať?
@pukina obidvaja máme menej ako 33 rokov ...takže stačí ked v práci ukáže rodný list? inde netreba nič na úradoch ?
Staci zamestnavatelovi, nech sa pripadne informuje, ci okrem rodneho listu treba dolozit aj nieco ine
Treba písomne oznámiť plus doložiť rodný list.
Autorka: Musis sa poinformovat ako to funguje u vas vo firme. U nas bolo potrebne vyklikat ziadost, dolozit RL, potom to schvalili a potom ich manzel mohol cerpat. U vas mozno bude stacit dolozit RL na HR oddelenie, alebo poslat mailom. Kazdopadne musis si zistit, aky je u vas proces.
u nas vo firme to je automatika akonahle zamestnanec posle rodiny list - a este by som doplnila za tento rok dostanete len alikvotnu cast, teda ked sa dieta narodilo teraz v juni tak cca. nieco kusok nad 2.5, buduci rok uz to bude automaticky plny vymer dovolenky a teda 5 tyzdnov aj s tou klasickou (teda ak nerobite v oblasti, kde maju dovolenky viac)

Do 33 rokov ak sa stanes rodicom mas automaticky narok na 5 tyzdnov plateneho volna. Od 33 rokov mas narok aj bez toho ci si rodic alebo nie. Nie je to tak, ze mas o 5 dni viac aj ak uz mas viac ako 33, stale je to maximalne 5 tyzdnov. V praci by to po preukazani rodneho listu dietata mali automaticky zaevidovat.