Ahojte! Hladam... :o)
Pripajam sa k diskutujucemu svetu, lebo dufam, ze narazim na niekoho, kto je na tom podobne alebo nieco take uz absolvoval (som si ista, ze takych ludi je kopec, len sa mi s nimi zatial nepodarilo spojit...)
Pred rokom v septembri sme sa odstahovali do Spanielska (starsia dcera isla do druhej triedy, teraz je tretiacka - Viki), mladsia mala 10tyzdnov (Sofia). Teraz ma 16mesiacov a je to uplne sidlo neposedne. No a teraz stastne ocakavame tretie baby 😀
Hladam niekoho, kto by sa so mnou podelil o info/skusenosti. So Sofiou som normalne nastupila na matersku po odpracovani xy rokov na Slovensku - potvrdenie od gynekologa o nastupe na md..., vybavila rodny list, narodila sa v BA na Kramaroch. Vybavila som rodinne pridavky, prispevok prinarodeni... a priplatok k prispevku (tusim tak sa to volalo). Cakala som, kym mala 28dni.....s potvrdenim od pediatra na urad.
AKO sa da toto vsetko absolvovat zo zahranicia??? 😀 😝 (keby ste nahodou mali niekto nejaky premakany system... sem s nim).
Som zatial len 14tt, ale povedala som si, ze kym k niecomu dopatram a kym najdem nejaku dobru mudru dusu, tak to mozno potrva, tak radsej skor ako neskor...
V Spanielsku som nepracovala, nemam tu teda nic odpracovane. Ani neviem ako sa to tu vypocitava, co sa tyka roznych prispevkov a "materskej" miestnej. Muz tu pracuje uz niekolko rokov. Ale vsetky zname co tu mame su bezdetne - takze musim to ist zistovat niekam na miestny urad a podobne (nechavam si na neskor - ako bonbon nakoniec 😖 )
Plus este vybavenie pasu pre nove baby (termin mam april 2011). Nasa skolacka totiz pojde (ako v july 2010 teraz) na preskusanie zo slovenskeho jazyka, kedze sme ju preventivne nechali zapisanu aj v Bratislave v ZS, kde vychodila prvu triedu. Na konci druheho rocnika, ktory absolvovala na Mallorce, sme sa spolu nadrvili slovensky jazyk pre druhy rocnik ZS a isli sme navstivit babky a starke na Slovensko a popri tom urobit postupove skusky. Tento skolsky rok nas to caka tiez, a teda pre nove babatko budem potrebovat cestovny doklad najneskor do 4 mesiacov (=terminy skusky su bud koniec juna/zac jula alebo na konci augusta).
Kto vydrzal citat az potialto a ma zaroven nejaku skusenost/zlepsovak/mudru radu, tak sem s nimi. DAKUJEEEEEEM!
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/kolko-trva-vybavenie-sk-rodneho-listu-zo-zahranicia/
zatial sa mozes kuknut tu, pripadne opytat
a ked sa raz budete vracat na SR tak ti mozno pomoze toto
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/navrat-so-synom-na-slovensko-co-vsetko-vybavit-s-cim-zacat/
Nie som v Spanielsku,ale co sa tyka nejakych peniazkov an babatko,tak snad tvoj manzel za tie odpracovane roky ma na nieco narok...najlepsie ti pomoze miestny socialny urad v Spanielsku.co sa tyka pasu,tak staci zavolat na Slovensku ambasadu v Spanielsku a informovat sa o dlzke vybavenia pasu pre dieta.ja som v irsku a tu je to na 4 mesiace cakania.Ak nechces cakat,tak si len vypytas jednorazovy cestovny doklad pre dieta,ktory znamena,ze vycestovat zo spanielska mozes,ale na spiatocnu cestu ti ten jednorazovy doklad uz neplati...cize budes musiet si vybavit rychlo pas,alebo zapis do pasu pre dieta pocas vasej dovolenky doma.....existuje vybavenie takehoto dokladu doma za 4 dni a stoji to pekny balik penazi.to je vsetko s cim to mozno malicko viem pomoct.

Este doplnim, ze prestup z md na rodicovsku dovolenku som vyriesila tak, ze som nechala vypisane a podpisane tlacivo vopred u mamy v BA, ktora to potom odniesla na urad prace, soc. veci a rodiny prislusnej tetuske a odovzdala za mna. Takze som vlastne na rodicovskej dovolenke na slovensku, peniaze mi chodia na ucet, len sa tam fyzicky nenachadzam 😉 . Trvaly pobyt mam u rodicov na SK, a aj z prace som normalne na 3-rocnej rodicovskej dovolenke. Nevieme, ako dlho zostaneme v Spanielsku, ale momentalne sa nechystame v blizkej buducnosti vracat na SK.