icon

Aké priezvisko má dieťa po narodení, ak rodičia nie sú zosobášení?

4. aug 2024

Prosím vás keď nie sme s priateľom zosobášení tak dieťa dostane automaticky moje priezvisko ? Viem že treba nejaký papier vybaviť ak chceme priezvisko po otcovi ale ak ten papier nevybavime ostáva moje priezvisko ? Prípadne dansa to až po pôrode nejak riešiť ?

Strana
z2
maranco
4. aug 2024

@doriiis tak tehotná žena iste nemá čo na práci, len chodiť s bruškom na matriku a otec si vyberať dovolenku aby išiel s ňou, takto to vybavia z domu
teoreticky ak vie jeho heslo k OP tak to podpíše zaňho 🙂 ale to by už bol podvod

ak by však boli manželia nemusia vôbec toto riešiť, všetko je automatické

doriiis
4. aug 2024

@anavixy ...však v podstate áno,je to to isté.Akoze dovtedy kým nebude dediť.Vsak dediť bude.Je to otec toho dieťaťa oficiálne.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
anavixy
4. aug 2024

@doriiis ano tak som to pisala, az kym bude dedit, lebo je to na papieri otec aj keby nebol biologicky. Pokial bio otec nema namietky, tak moze byt otcom dietat ktokolvek, kto suhlasi a s kym matka suhlasi. Nemozu sa chlapi prihlasovat k hocijakemu dietatu, len k takemj, ktoreho matka s tym suhlasi (a ked nesuhlasi tak potom sa riesia tie testy otcovstva), takze naozaj to nie je nic nenormalne. Je to presne ta ista situacia aka sa riesi pred porodom, len sa riesi az po porode.

doriiis
4. aug 2024

@anavixy ...áno rozumiem.Takze v podstate ,,prvým" otcom dieťaťa zapísaného v RL môže byť ktokoľvek.A potom ten ktokoľvek musí súhlasiť s tým,keby otcom chcel byť niekto ďalší?To je aké milé🥹

doriiis
4. aug 2024

Autorka....však to vybavte pred pôrodom online,ako ti tu bolo poradené.Priezvisko dajte ako sa dohodnete a máš pokoj.Ja som si pri tejto téme spomenula,že niekedy sme taký papier vybavovali.🤭

nelca84
4. aug 2024

@doriiis ved to je rovnake aj v tom pripade, ked sa otcovstvo riesi pred porodom, nie? Tiez "prvym" otcom dietata moze byt ktokolvek, kto sa prizna k otcovstvu na matrike. Ty vidis nejaky rozdiel v priznani otcovstva pred porodom a po porode? Mne to pride po porode dokonca praktickejsie, usetris jednu navstevu matriky, lebo po rodny list pojdes tak ci tak (teda ak nevybavujes elektronicky).

doriiis
4. aug 2024

@nelca84 ...rodný list ti pošlú aj poštou.A myslíš,že doplnený RL o otca dieťaťa ti dajú na počkanie?

nelca84
4. aug 2024

@doriiis hovorim o pocte navstev na matrike, boli sme raz, po porode a vsetko tym bolo vybavene. Uz si nepamatam, ci nam dali rodny list hned alebo prisiel postou.

sense
4. aug 2024

Kľudne môžeš aj po pôrode a zatiaľ bude mať dieťa tvoje priezvisko. Aj keď osobne by som priateľov priezvisko nedávala.ved ak plánujete svadbu tak po svadbe sa zmení meno aj tebe aj dieťaťu

maranco
4. aug 2024

@nelca84 Rodný list je vystavený automaticky za predpokladu, že bola podpísaná „Dohoda rodičov o mene a priezvisku dieťaťa“ (osobne počas tehotenstva alebo priamo v pôrodnici alebo elektronicky). Príslušná matrika ho zasiela (spôsobom „do vlastných rúk“) bezodkladne (zväčša na 4. – 5. deň od narodenia dieťaťa) na adresu trvalého pobytu matky.

V opačnom prípade je možné Rodný list prevziať aj na príslušnej matrike (podľa miesta narodenia dieťaťa).

https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...

sense
4. aug 2024

@doriiis chlap nemusí nič dokazovať, stačí že prehlási že je otcom dieťaťa. A takisto aj pred pôrodom nedokazuje len prehlási že je otcom solídneho a ešte nenarodeného dietata. Súdne otcovstvo s nariadením DNA je len ak dotyčný muž otcovstvo popiera. Vtedy súd nariadi DNA testy
A áno ak nejaké žena nejakého chlapa zlanari som matrike podpisom súhlasi že je otcom dieťaťa,tak bude zapísany do rodného listu ako otec. A potom ma práva aj povinnosti. Právo vidieť dieťa a povinnost podieľať sa na jeho výchove.
Aj otec tvojich detí musel predsa podpísať papier že je otcom dieťaťa a nezistovali testami DNA či je to naozaj tak

nelca84
4. aug 2024

@maranco dakujem, ale neviem preco si oznacil mna, ja som sa na nic nepytala, len hovorim, ze si uz nespominam, ci nam rodny list dali hned alebo prisiel postou, bolo to pred 18 rokmi.

maranco
4. aug 2024

@nelca84 na počkanie rodný list nedostaneš

doriiis
4. aug 2024

@sense ...a vieš,že keď sa žena vydá,tak nemusí meniť priezvisko? A dokonca je aj možnosť,že priezvisko zmení muž😱

sense
4. aug 2024

@doriiis nie nemusí ale určením otcovstva mimo sobáša sa dohodnú na mene, rovnako aj pri sobáši podpisujes papier kde ste sa dohodli ako sa budete volať a aké menu budú mať vaše deti. Ak sa pri sobáši dohodnete že muz prijme meno ženy , tak aj deti budú mať priezvisko ženy. Ak si ponechajú každý svoje meno, podpisom podpisu dohodu ako sa budú volať spoločne deti

babulkomale
4. aug 2024

@doriiis a vy ste sa nevzali preto, že nerozumiete týmto pravidlám?

lucia13022023
4. aug 2024

Pred pôrodom pôjdete na matriku s partnerom, on prizná otcovstvo, napíšete ženské a mužské meno dieťaťa s priezviskom otca, podpíšete sa. Tento papier zoberieš do pôrodnice.
Ak nestihnete, to sa stalo sesternici, odtiekla jej plodová voda o dosť skôr, tak to vyriešili po prepustení z pôrodnice. Žiadne súdy, nič. 15 minút čakania a jej syn mal priezvisko po jeho otcovi, nie po matke.

doriiis
4. aug 2024

@babulkomale ...akým pravidlám?

Strana
z2