Ako bezpečne prepísať dom na manžela?
Ahojte, možno tu bude niekto, kto mi bude vedieť poradiť.
Skúsim nejako vysvetliť situáciu.
Momentálne ja, manžel a 2 maloleté deti žijeme v dome, ktorý je napísaný na manželovu mamu. Tento dom chce svokra napísať na manžela. Chce to spraviť tak, aby som na ten dom v prípade rozvodu nemala nárok. S čím problém nemám, nech si ho nechajú. Skôr mi ide o inú situáciu a to, čo v prípade ak by manžel zomrel? Ako tento dom prepísať na manžela s tým, aby som na neho pri rozvode nárok nemala ale pri dedeni áno? Stačí upraviť BSM?
Ďalšia vec je, že má aj súrodencov a chceme to spraviť tak, aby súrodenci z tohto domu nededili, ale dedili iba z nového domu, čo svokre za prepis tohto domu kupujeme. Z toho domu by manžel zas nemal nárok na dedenie.
Snáď som túto druhú časť vysvetlila dostatočne rozumne.
Ide mi teda hlavne o to, ako prepísať dom na manžela, aby som pri smrti neskončila na ulici, prípadne nemusela nikoho z domu vyplácať.
Ďakujem
Po rozvode nedostanes, dedit budes, na to to vplyv nema.
Ak bude som na muza, deti budu po mame dedit len novy dom, vcetne Tvojho muza
Preco kupujete dalsi dom svokre a nie sebe?
@janinah mozno je mamin vacsi a ona uz taky nepotrebuje
Nech svokra ten nový dom napíše na zvyšné deti okrem tvojho muža a keď zomrie,nebude dediť tvoj muž nic
A váš dom nech mužovi daruje a dar nespada pod BSM.Dedit budeš
@anonym_autor Stručne:
Vychádzam z predpokladu, že ste manželia a nie iba partneri.
1. Svokra nech daruje dom tvojmu manželovi. V prípade rozvodu ty nebudeš mať nárok na dom. V prípade jeho smrti budeš dediť ty (1/2) a deti (každé po 1/4). Ak by manžel s takýmto spôsobom nesúhlasil, môže spísať závet, kde by deťom odkázal napr. každému 1/3 a aj tebe 1/3.
2. Jeho súrodenci nebudú mať nárok na tento dom, ak mu ho mama daruje.
3. Ak ide o ten dom, čo mame kúpite - ak bude jej výlučným vlastníkom tvoja svokra, tak štandardne by dedilo každé jej dieťa rovnaký diel. Ak chce, aby tvoj manžel nededil, ale aby dedili len jeho súrodenci, mala by spísať závet, kde napíše, kto zdedí z domu aký podiel.
Je to relatívne jednoduché, len treba to celé dať správne na papier.
@anonym_autor Ešte doplním - ak pôjdete podľa môjho postupu, BSM nemusíte nijako upravovať.
Ak sú manžel a jeho súrodenci rozumní ľudia a vedia sa dohodnúť, tak žiadny závet svokra ani spisovať nemusí. Jednoducho sa na dedičskom konaní dohodnú, kto zdedí z domu aký podiel.
Ten závet by mal aj malý zádrheľ - podľa Občianskeho zákonníka by v podstate svokra musela tvojho muža vydediť, lebo on by mal nárok na polovicu zákonného podielu, keby ho svokra chcela vydediť a on by to namietol.
Myslím, že ktorýkoľvek notár by to dokázal poriešiť, keby ste sa na neho obrátili.
Iba poznámka z mojej strany. Ak svokre kupujete dom, tam nie sú spoločne peniaze, čo do toho dávate? Keďže ak áno, trvala by som na podiely na dome aspoň v nejakej časti… na tom, ktorý je teraz jej - napr 1/3, 1/4…
Nech svokra ten nový dom napíše na zvyšné deti okrem tvojho muža a keď zomrie,nebude dediť tvoj muž nic
@doriiis svokra napíše novy dom na deti tým rupne v bedni a matku vystahujú aj doživotné právo je osemetne.Nastahuju jej tam niekoho čo ju môže ničiť a vystvat.Naco to robiť takto komplikovane?
@anonym_2252e2 .....a ty radis teda čo?
Ty máš problém zniesť kritiku, že?
@doriiis
Autorka tebe nevadí, že v prípade rozvodu nebudeš mať nič?
@doriiis
@anonym_2252e2 ....ja sa pýtam,ako by si autorke poradil/ a ty.Kedze máš asi ľahší návod.Kazda rada dobrá,tak šup sem s ňou.Alebo si prišiel iba mudrovat milý anonym?
Nie sú to všetko napadnuteľné záležitosti? Darovanie, vydedenie, nededenie, prepisovanie. Kto vie aké vzťahy budú na záver toho všetkého.
Jemine pri takejto veci ist za pravnikom, nie na mk
@anonym_autor Stručne:
Vychádzam z predpokladu, že ste manželia a nie iba partneri.
1. Svokra nech daruje dom tvojmu manželovi. V prípade rozvodu ty nebudeš mať nárok na dom. V prípade jeho smrti budeš dediť ty (1/2) a deti (každé po 1/4). Ak by manžel s takýmto spôsobom nesúhlasil, môže spísať závet, kde by deťom odkázal napr. každému 1/3 a aj tebe 1/3.
2. Jeho súrodenci nebudú mať nárok na tento dom, ak mu ho mama daruje.
3. Ak ide o ten dom, čo mame kúpite - ak bude jej výlučným vlastníkom tvoja svokra, tak štandardne by dedilo každé jej dieťa rovnaký diel. Ak chce, aby tvoj manžel nededil, ale aby dedili len jeho súrodenci, mala by spísať závet, kde napíše, kto zdedí z domu aký podiel.
Je to relatívne jednoduché, len treba to celé dať správne na papier.
@chrobak7 myslim, zo zakona dedi manzel/ka a deti rovnakym dielom, nie manzel/ka polovicu a deti so delia zvysnu. Ine je to v pripade bsm, co nie je tento pripad
@veltraud Mylis sa. Manzelka vzdy dedi viacej ako deti.
@spongebob1 pozerala som to teraz, dedia rovnakym dielom (podla zakona, prva skupina)
@anonym_autor Ahoj. Ak idú spoločne financie, čiže aj tvoje, do kúpy domu, prečo by si nemala byt niekde vlastníkom aj ty? Ak by si nedávala nič zo svojho, všetko, čo píšeš dáva zmysel. Ale ak idú tvoje úspory na kúpu domu, tak mi to vôbec zmysel nedáva.
@anonym_autor Nájdite si skúseného právnika, lebo toto je dosť komplikovaná záležitosť a všetko majte na papieri, dokonca aj manželová mama nech má všetko na papieri, lebo ani na deti sa nemôže len tak spoliehať.
@anonym_autor Ahoj. Ak idú spoločne financie, čiže aj tvoje, do kúpy domu, prečo by si nemala byt niekde vlastníkom aj ty? Ak by si nedávala nič zo svojho, všetko, čo píšeš dáva zmysel. Ale ak idú tvoje úspory na kúpu domu, tak mi to vôbec zmysel nedáva.
@akje tiež tomu nerozumiem. Iné by bolo, keby ten dom ide svokra darovať synovi a nič za to nedostane. Ale dostane za to nový dom. V takom prípade by si mala byť aj Ty spoluvlastník starého domu.
ako uz bolo spomenute, novy dom kupujete aj z tvojich penazi. si s tym OK?
Iba poznámka z mojej strany. Ak svokre kupujete dom, tam nie sú spoločne peniaze, čo do toho dávate? Keďže ak áno, trvala by som na podiely na dome aspoň v nejakej časti… na tom, ktorý je teraz jej - napr 1/3, 1/4…
@oriesocek hypotéku na ten dom bral ešte pred manželstvom
@doriiis
@anonym_2252e2 nie nevadí mi, že v prípade rozvodu nebudem mať z domu nič
@oriesocek hypotéku na ten dom bral ešte pred manželstvom
@anonym_autor skúste si to vyriešiť cez právnika. Či lepšie darovanie, odkúpenie. Inak aj seba skús trošku chrániť, rozumiem, že hypo bral pred manželstvom, ale splácať (splácal) ho aj počas asi? Ja som v tomto dosť sekera, aby som neostala ja alebo deti na ulici….
@anonym_autor skúste si to vyriešiť cez právnika. Či lepšie darovanie, odkúpenie. Inak aj seba skús trošku chrániť, rozumiem, že hypo bral pred manželstvom, ale splácať (splácal) ho aj počas asi? Ja som v tomto dosť sekera, aby som neostala ja alebo deti na ulici….
@oriesocek my máme financie rozdelené. Každý máme svoje. On platí hypotéku a účty čo sa domu týkajú a ja platím jedlo, drogériu a podobne.
@oriesocek my máme financie rozdelené. Každý máme svoje. On platí hypotéku a účty čo sa domu týkajú a ja platím jedlo, drogériu a podobne.
@anonym_autor ale to takto nefunguje. Tak ako Ty bývaš, tak on je a používa drogériu. Všetko platíte zo spoločného. Pokiaľ nemáte zrušené BSM, tak sú to Vaše spoločné peniaze.
@anonym_autor aj my tak platíme, že manžel hypo a energie. Ja stravu, školu, oblečenie… ale to, že z jeho úctu ide hypo neznamená, že podiel na byte nemám aj ja… kebyže sa vymeníte a ty platíš hypo a on stravu, tak ty budeš mať dom a jeho peniaze pôjdu do kanalizácie ? Nechcem ta týmto nejako buzerovat, pokiaľ to tebe takto vyhovuje…zmluvy ako som písala cez právnika…
@anonym_autor hypotéku zrejme spláca, aj keď máte financie rozdelené, platí to zo spoločných, v prípade rozvodu budeš mať nárok na vyplatenie aj keď nie polovicu, ale najlepšie to vyriešite právne, pretože to treba dať do poriadku a nie že po rozvode nič nechceš, to je nezmysel, takých by bolo čo by len hypotéku platili zo spoločného a účty a partner nech ich živí a im zostane nehnuteľnosť bez vyplatenia partnera v prípade rozvodu
@anonym_autor a rozmýšľala si nad tým že čo budeš robiť ak mužovi prepne a rozvediete sa? Prečo nenapíše svokra dom na oboch, alebo na teba aspoň 1/3? Máš kam s deťmi ísť ak by nastala takáto situácia? To že teraz všetko v poriadku neznamená že to tak bude o rok, o päť alebo o desať. Budeš si môcť dovoliť s deťmi samostatné bývanie v prípade potreby? Ak áno, potom nie je problém , ak nie trvala by som na Tom aby aspoň časť prepísali na mňa.

Preco kupujete dalsi dom svokre a nie sebe?