Ako bezpečne prepísať dom na manžela?
Ahojte, možno tu bude niekto, kto mi bude vedieť poradiť.
Skúsim nejako vysvetliť situáciu.
Momentálne ja, manžel a 2 maloleté deti žijeme v dome, ktorý je napísaný na manželovu mamu. Tento dom chce svokra napísať na manžela. Chce to spraviť tak, aby som na ten dom v prípade rozvodu nemala nárok. S čím problém nemám, nech si ho nechajú. Skôr mi ide o inú situáciu a to, čo v prípade ak by manžel zomrel? Ako tento dom prepísať na manžela s tým, aby som na neho pri rozvode nárok nemala ale pri dedeni áno? Stačí upraviť BSM?
Ďalšia vec je, že má aj súrodencov a chceme to spraviť tak, aby súrodenci z tohto domu nededili, ale dedili iba z nového domu, čo svokre za prepis tohto domu kupujeme. Z toho domu by manžel zas nemal nárok na dedenie.
Snáď som túto druhú časť vysvetlila dostatočne rozumne.
Ide mi teda hlavne o to, ako prepísať dom na manžela, aby som pri smrti neskončila na ulici, prípadne nemusela nikoho z domu vyplácať.
Ďakujem
@anonym_autor tak, ze ty sa bojis toho, ze manzel umrie a ty zostanes na ulici, s rozvodom po ktorom by si zostala podla toho co pises tiez na ulici s tym absolutne nepocitas, no ver tomu, ze ani jedna vydata zena ani len netusila, ze raz sa bude rozvadzat.
@spongebob1 pozerala som to teraz, dedia rovnakym dielom (podla zakona, prva skupina)
@veltraud nie, manzel/ka dedi polovicu :
V prípade dedenia po manželovi dedí manželka spolu s deťmi. Ak manžel nezanechal závet, dedičstvo sa delí medzi manželku a deti. Manželka má v prvej dedičskej skupine nárok minimálne na polovicu dedičstva. Ak manžel nemá deti, dedí manželka sama alebo s inými príbuznými v druhej dedičskej skupine.
Podrobnejšie:
Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM):
Pred dedením sa najprv vyporiada BSM. Polovica majetku v BSM patrí manželke a druhá polovica sa stáva predmetom dedenia.
Cize to vlastne je este pred dedenim v 1 skupine. BSM z toho ma polku manzel/ka.
@veltraud nie, manzel/ka dedi polovicu :
V prípade dedenia po manželovi dedí manželka spolu s deťmi. Ak manžel nezanechal závet, dedičstvo sa delí medzi manželku a deti. Manželka má v prvej dedičskej skupine nárok minimálne na polovicu dedičstva. Ak manžel nemá deti, dedí manželka sama alebo s inými príbuznými v druhej dedičskej skupine.
Podrobnejšie:
Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM):
Pred dedením sa najprv vyporiada BSM. Polovica majetku v BSM patrí manželke a druhá polovica sa stáva predmetom dedenia.
Cize to vlastne je este pred dedenim v 1 skupine. BSM z toho ma polku manzel/ka.
@hellwant, tu ide o dedicstvo, dom nie je v bsm
@veltraud Mylis sa. Manzelka vzdy dedi viacej ako deti.
@spongebob1 Mýliš sa ty. Manželka a deti dedia každý rovnako. Možno ťa pomýlilo, že ak sa dedí dom, ktorý mali manželia v BSM, tak manželka má okrem svojho dedičského podielu aj tú svoju polovicu, ale tú nemá z dedičstva, tá je jej, keďže dom jej spolovice patril aj predtým.
@spongebob1 Mýliš sa ty. Manželka a deti dedia každý rovnako. Možno ťa pomýlilo, že ak sa dedí dom, ktorý mali manželia v BSM, tak manželka má okrem svojho dedičského podielu aj tú svoju polovicu, ale tú nemá z dedičstva, tá je jej, keďže dom jej spolovice patril aj predtým.
@ha_ha Ano, pokial dom nebol v BSM , situacia je taka ako pises.

@anonym_autor Nech ho prepíše na vaše deti